Connect with us

ECONOMIE

Terapia își transformă fabrica de la Cluj într-o structură ultramodernă eco-friendly. Dragoș Damian: E o investiție strategică

Publicat


Fabrica de medicamente Terapia Cluj

Terapia – o companie SUN PHARMA, cea mai importantă companie de medicamente specialități, generice și produse OTC din România, anunță demararea lucrărilor de modernizare a sitului de producție din Cluj-Napoca.

Această investiție majoră marchează un alt pas important pentru evoluția companiei, reflectând angajamentul ferm și încrederea în continuarea investițiilor în România.

Terapia își transformă fabrica de la Cluj într-o structură ultramodernă eco-friendly. Dragoș Damian: E o investiție strategică

Astfel, emblematica clădire albastră a fabricii Terapia cunoscută de toți clujenii, construită în urmă cu peste 60 de ani, va fi supusă unui proces de refațadizare pentru a face loc unei construcții ultramoderne, aliniate celor mai exigente standarde de sustenabilitate și eficiență energetică.

Noua fațadă a clădirii de producție Terapia va impresiona prin designul său eco-friendly și arhitectura neoindustrială, dar și prin sisteme de iluminare exterioară dinamice.

Mai mult, proiectul va contribui la revitalizarea urbanistică a orașului Cluj-Napoca, aducând beneficii estetice zonei industriale, potrivit reprezentanților fabricii de medicamente.

Crește capacitatea de producție

Prin acest proiect, Terapia se angajează să reducă impactul asupra mediului și să promoveze practicile sustenabile. Noua clădire de producție va fi acoperită cu panouri care reduc amprenta de carbon și va integra tehnologii avansate de eficiență energetică și utilizarea materialelor eco-friendly.

Regenerarea sitului de fabricație va permite și extinderea capacității de producție pentru a raspunde cererii crescute.

Acest lucru va fi realizat prin înlocuirea tehnologiilor existente cu echipamente de capacitate mai mare și implementarea de noi fluxuri de producție.

Cele mai înalte standarde de eficiență

Prin toate aceste investiții majore în actuala platformă, Terapia va continua să asigure accesul pacienților din România la medicamente de înaltă calitate.

“Acest proiect reprezintă o investiție strategică menită să aducă fabrica de medicamente Terapia la cele mai înalte standarde de eficiență și sustenabilitate.

Modernizarea sitului de fabricație ne va permite să răspundem mai bine cererii crescânde pentru produsele noastre, să reducem impactul asupra mediului prin utilizarea tehnologiilor eco-friendly și să oferim echipei noastre de specialiști un mediu de lucru inovator și plăcut”, a declarat Dr. Dragoș Damian, CEO Terapia – o companie SUN PHARMA.

Investiții suplimentare de 10 milioane de euro

În plus, Terapia derulează investiții suplimentare în valoare de peste 10 milioane de euro, provenind din finanțări proprii și PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii de producție din Cluj.

Aceste investiții includ extinderea depozitului de produse finite, instalarea unei ferme solare precum și împrejmuirea și amenajarea peisagistică a platformei existente.

Cel mai mare producător de medicamente din România

Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente din România.

Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Fiica cea mică a primarului Emil Boc, șefă de promoție la Medicină Dentară, la UMFIH Cluj

Publicat

Patricia Boc, fiica cea mică a primarului Emil Boc, este șefa de promoție la Facultatea de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj.

Patricia Boc a absolvit Facultatea de Medicină Dentară, programul de studiu în limba română, cu cea mai mare medie din promoția 2024.

Fiica cea mică a primarului Emil Boc, șefă de promoție la Medicină Dentară, la UMFIH Cluj

Cu această ocazie, Patricia Boc a transmis un mesaj colegilor:

„Dragi colegi,

Se apropie ziua care acum șase ani părea atât de îndepărtată și aproape intangibilă, dar pentru care cu toții am muncit atât de mult – ziua absolvirii.

Lăsăm în urmă viața de student și ni se deschide în față un nou început, viața de medic, pe care acum o privim cu incertitudinea unui vis așteptat, care nu are încă un contur precis. Cu toate acestea, sunt sigură că fiecare dintre noi o va trata cu entuziasm, multă responsabilitate și profesionalism.

Să ne lăsăm ghidați în permanență de dorința comună care ne-a adus pe toți la această facultate: dorința de a-i ajuta pe cei din jur.

Pe lângă toate cunoștințele învățate de la profesorii excepționali care ne-au ghidat, să nu uităm de latura umană pe care au cultivat-o în noi zi de zi.

Am învățat să fim empatici față de pacienți și am înțeles că scopul nostru este să le redăm zâmbetul.

Drumul cunoașterii nu se încheie aici, ci avem responsabilitatea să fim mereu în concordanță cu dinamismul schimbărilor din domeniul nostru, pentru a deveni tot mai buni pentru pacienții noștri.

Mult succes în viață și în profesia de medic!”, a transmis Patricia Boc.

Oana Boc, mesaj de mulțumire

Oana Boc, mama Patriciei, a postat, pe rețelele de socializare, un mesaj de mulțumire adresat fiicei sale.

„Îți mulțumesc pentru toate bucuriile pe care mi le dăruiești în fiecare zi! Îți urez să ți se împlinească toate visurile, draga mea Patricia”, a transmis Oana Boc.

Citește mai departe

EDUCATIE

Județul Cluj, din nou pe PRIMUL loc la Evaluarea Națională. Rata de promovare este de aproape 86%

Publicat

De

Județul Cluj, din nou pe primul loc la Evaluarea Națională

Rezultatele elevilor la Evaluarea Națională clasează, din nou, județul Cluj pe primul loc la nivel național, asta înainte de contestații.

Mai mult, șase elevi clujeni au obținut media zece la acest examen.

Județul Cluj, din nou pe PRIMUL loc la Evaluarea Națională. Rata de promovare este de aproape 86%

La nivelul județului Cluj, dintre cei 5.112 candidați prezenți, 4.392 de elevi au obținut medii mai mari sau egale cu 5, reprezentând 85,91%.

Potrivit reprezentanțilot Inspectoratului Școlar Județean Cluj, rata de participare la examen a fost de 96,89%, reprezentând 5.112 candidați prezenți, dintr-un total de 5.276 elevi înscriși în sesiunea iunie – iulie 2024.

Mai multe note de 10 la Matematică decât la Limba română

4.500 de candidați, resepectiv 87,90%, au obținut note peste sau egale cu 5 la proba de Limba și literatura română au obținut. 28 de candidați au fost notați cu 10.

La proba de Matematică, 4.151 candidați, respectiv 81,12%, au note peste sau egale cu 5.

70 de candidați au obținut nota 10.

De asemenea, la proba de Limba și literatura maternă, 597 candidați (din 620 prezenți) au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 13 candidați au fost notați cu 10.

Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj, a transmis felicitări elevilor

„Anunţarea primelor rezultate la examenul de Evaluare Naţională din acest an, care plasează din nou Clujul în topul județelor la nivel național, ne oferă motive de bucurie şi de satisfacţie tuturor celor implicaţi în pregătirea și desfășurarea examenului.

Doresc să adresez, în primul rând, felicitări copiilor și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această nouă reuşită a învățământului clujean. Rezultatele demonstrează că în județul Cluj se lucrează cu responsabilitate și că în tot acest timp s-au depus eforturi pentru ca elevii să fie pregătiți temeinic.

De acum, urmează completarea fișelor cu opțiuni pentru admiterea în învățământul liceal sau profesional, proces care necesită informarea și completarea cu atenție a unui număr cât mai mare de coduri. Felicitări încă o dată tuturor!”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Două zile pentru depunerea cotestațiilor

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 3 iulie 2024, în intervalul orar 16:00 – 19:00, dar și 4 iulie 2024, în intervalul orar 8:00-12:00, sau transmise prin mijloace electronice centrelor de examen.

În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie 2024.

În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Media generală de admitere se calculează considerând 100% media de la examenul de Evaluare Națională 2024.

Citește mai departe

EDUCATIE

Șase elevi clujeni au obținut media ZECE la Evaluarea Națională

Publicat

De

Șase elevi din Cluj au obținut media 10 la Evaluarea Națională

Șase elevi din județul Cluj au obținut media 10 la Evaluarea Națională. Toți elevii de zece provin de la licee din Cluj-Napoca.

Marți, 3 iulie, au fost publicate rezultatele la examenul pe care l-au susținut elevii de clasa a VIII-a. Astăzi se vor putea depune și contestațiile.

Șase elevi clujeni au obținut media ZECE la Evaluarea Națională

Potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, în județul Cluj s-au înregistrat șase medii de zece.

Elevii de zece pe linie de la Cluj sunt de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” – 2 , Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” și Liceul Teoretic Elf.

De asemenea, 952 de elevi din județul Cluj au obținut medii între 9 și 9,99.

Ministrul Ligia Deca a declarat marți că la nivel național au fost 65 de medii de zece.

De asemeena, aceasta a mai anunțat faptul că, la nivel național, cele mai multe medii ale elevilor s-au încadrat între 7 și 8,99.

Afișarea rezultatelor finale se va face la data de 9 iulie, după soluționarea contestațiilor.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Clujul „Pune mâna pe chitară”, în Piața Unirii. Bosquito, Semnal M și Emeric Imre cântă alături 500 de chitariști

Publicat

chitară

„Pune Mâna pe Chitară – Folk & More” revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca, între 6 și 7 iulie, pentru a aduce împreună peste 500 de chitariști care vor cânta alături de nume importante din muzica  folk-rock.

În acest weekend, programul educațional „Pune Mâna pe Chitară” organizează pentru al treilea an în Cluj-Napoca un concept de festival cu adevărat unic, promițând două zile de muzică live și o atmosferă plină de emoție.

Sute de chitariști din toată țara vor interpreta cele mai iubite piese folk și rock împreună cu trupe și artiști importanți precum Bosquito, Semnal M, Emeric Imre și Gabriel Ghita.

Sâmbătă, 6 iulie, ora 18:00 – Serenada Pune Mâna pe Chitară

Ziua debutează cu Serenada din Piața Unirii, care va reuni chitariști din Sibiu, Deva, Făgăraș, Craiova, Curtea de Argeș, Oradea, Arad, Reșița, Alba Iulia, Bistrița, Rm. Vâlcea, Sighișoara, Turda, Botoșani, Slatina, Cisnădie, Jibou, Dej, Tășnad, Sânmartin, Tg.Frumos, Pișchia, Tg. Lăpuș, Izvoarele, Gilău, Izvoru Crişului.

Cele 16 piese din playlist-ul concertului  vor răsuna de pe corzile a peste 500 de chitariști, acompaniați de Bosquito, Semnal M și Emeric Imre. Printre melodiile românești se numără „Două mâini” și „Omul perete” (Bosquito), „Floare de colț” și „M-am îndrăgostit numai de ea” (Ducu Bertzi), „Nebun de alb” și „Noaptea de unul singur” (Emeric Imre), „La fereastra ta”,  „Spune-mi cine ești” și „Primăvara românească” (Semnal M), „Iubirea” și „Trebuie să crezi” (Antract), „Adio, deci pe curând” și „Vinovații fără vină” (Mircea Vintilă).

Piese internaționale

Playlistul include și piese internaționale celebre precum “Another Brick in the Wall” (Pink Floyd) , “Have You Ever Seen the Rain” de la Creedence Clearwater Revival, “Hotel California” semnată de Eagles și “Let It Be” a celor de la The Beatles.

Seara se va încheia cu trei concerte de excepție. De la ora 20:00, Emeric Imre ne va încânta cu un recital de muzică folk de cea mai bună calitate, din care nu vor lipsi hit-uri precum „Nebun de alb” și „Noaptea de unul singur”, dar și multe alte piese care au marcat cariera sa.

De la ora 21:00 urcă pe scenă Semnal M, legendara trupa din Cluj-Napoca, ne va aduce spiritul rock autentic cu piesele „La fereastra ta”, „Spune-mi cine ești”, „Primăvara românească” și multe altele.

Seara va culmina cu un concert Bosquito, una dintre cele mai în vogă și mai iubite trupe din România.

Duminică, 7 iulie, trei evenimente Street Guitar animă Clujul

Clujul va prinde viață prin trei evenimente Street Guitar, care vor aduce pe străzile orașului grupuri de chitariști din întreaga țară. Momentele muzicale vor avea loc în diverse piețe și zone centrale ale orașului, invitând trecătorii să se alăture și să se bucure de momente de relaxare și evadare din rutina zilnică.

Evenimentul promite să aducă un suflu nou în oraș și să creeze o atmosferă deosebită, în care muzica va fi puntea de legătură între artiști și comunitate.

„Pune Mâna pe Chitară – Folk & More” este dedicat publicului larg, care se adresează tuturor iubitorilor de chitară și muzică folk-rock, profesioniști, amatori sau simpli spectatori. Accesul este gratuit la toate evenimentele.

Despre program

Programul „Pune Mâna pe Chitară”, unul cu tradiție în Sibiu, își propune să pună bazele unui program complex de educație muzicală la Cluj-Napoca, care nu doar încurajează oamenii să învețe să cânte la chitară, ci le oferă toate instrumentele necesare pentru a reuși: un caiet de studiu pentru chitară cu informații utile și tabulaturi ale pieselor incluse în eveniment, dar și tutoriale video, realizate de Ilie „Manole” Vlad de la trupa Antract.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax