Connect with us

ACTUALITATE

RISC major pentru industria FARMACEUTICĂ din România din cauza taxei clawback majorate de Comisia Europeană. Ce spune PRIMER

Publicat


medicamente

PRIMER, din care face parte și Terapia Cluj, trage un puternic semnal de alarmă: „Revizuirea în sus a taxei clawback ca urmare a solicitărilor Comisiei Europene va însemna un dezastru pentru pacienții români și un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din România.”

„PRIMER – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară – atrage atenția asupra importanței maxime cu care Guvernul României trebuie să gestioneze solicitarea venită din partea Comisiei Europeane de eliminare a taxei clawback reduse în mod special, la 15%, stabilită de Parlamentul României în 2020, pentru medicamentele românești. Lipsa unei abordări profesioniste din partea autorităților românești va genera discontinuități mult mai mari decât în prezent în aprovizionarea pacienților cu medicamente produse local, punând totodată sub semnul întrebării continuarea activității majorității producătorilor de medicamente din țară.

Reprezentanții PRIMER reamintesc că taxa clawback – taxa pe venituri unică în industria de medicamente – este plătită încă din 2011 de producători, în condițiile în care prețurile medicamentelor sunt impuse de Ministerul Sănătății, astfel încât nicio parte a taxei nu poate fi absorbită în prețul de vânzare al medicamentelor.

Așadar, apare un fenomen periculos: medicamentele nu se pot scumpi, însă vor dispărea din piață, pentru că aplicarea unei taxe clawback în creștere va duce la prăbușirea rentabilității produselor farmaceutice, iar producătorii nu vor avea alta soluție decât să le scoată din portofoliu. Acest fenomen a dus deja la retragerea multor produse din nomenclator și creează reale probleme pacienților în a-și asigura continuitatea la tratamente însă, în contextual actual, în care începând cu anul 2022 au crescut prețurile la materii prime, materiale și utilități, impactul va fi unul mult mai dramatic.

Comparativ, o taxă similară a fost introdusă recent în Ungaria, ca și o taxă de solidaritate, însă ea are o valoare de maximum 8% și se aplică doar în cazul cifrelor de afaceri foarte mari. În Romania, producătorii plătesc taxa clawback de 15%, disproporționat de mare, taxa fiind la cel mai înalt nivel din UE, mai completează reprezentanții PRIMER.

Mai mult decât atât, taxa clawback este motivul pentru care industria românească de medicamente nu a înregistrat progrese semnificative în ultimii 10 ani, România devenind dependentă de importuri în proporție de 80%, iar efectele s-au văzut, inclusiv în problemele de aprovizionare cu medicamente specifice de sezon.

În acest sens, PRIMER face apel la Primul Ministru Nicolae Ciucă și la Ministrul Sănătății Alexandru Rafila să abordeze cu maximă prudență și profesionalism solicitarea Comisiei Europene, în contextul specific al problemelor pe care le au pacienții și industria farmaceutică din România. Luarea unei decizii de revizuire în sus a taxei clawback pentru fabricile de medicamente din țară, care produc medicamente generice, la prețuri accesibile, înseamnă compromiterea gravă a accesului pacienților la medicamente și un efect negativ asupra unui sector economic care are nevoie de sprijin și nu de măsuri fiscale împovărătoare”, se arată în comunicatul PRIMER.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Proteste în școlile din Cluj. Lucia Cojocaru, președinta SLIPC: Se pregătesc măsuri care ne vor afecta grav pe toți

Publicat

De

Proteste în scoli

Sindicaliștii din învățământul clujean preuniversitar, dar și universitar, vor protesta miercuri, 18 iunie, nemulțumiți de măsurile care se discută la Cotroceni, odată cu cele privind formarea Guvernului, care îi vor afecta pe angajații din sistem.

Chiar dacă ministrul Daniel David spune că cei din învățământ vor fi „mulțumiți” după ce se va stabili programul de guvernare, oamenii sunt speriați din cauza informațiilor care apar în spațiul public cu privire la măsurile ce urmează a fi luate. Măsuri care le-ar putea reduce veniturile obținute cu greu.
Proteste în școlile din Cluj

Miercuri, 18 iunie, în toate școlile din Cluj, dar și în universități, membrii de sindicat vor protesta în timpul activităților desfășurate la locul de muncă, purtând un semn distinctiv, cum ar fi banderolă sau ecuson. Proteste sunt anunțate și în bibliotecile centrale universitare și în institutele de cercetare.

Este un protest de tip japonez, organizat de principalele federații sindicale din învățământ, la nivel național, și asta din cauză că informațiile apărute în spațiul public, atribuite grupului de lucru de la Cotroceni, privind măsurile care ar urma să fie luate împotriva salariaților din învățământ pentru reducerea deficitului bugetar, îi nemulțumesc pe toți.

Lucia Cojocaru: „Toți angajații din sistem vor fi grav afectați”

„Ne exprimăm total dezacordul față de informațiile care au apărut în spațiul public. Dacă se iau măsurile despre care se vorbește, toți angajații din sistem vor fi grav afectați. Și nu e vorba doar de bani. Se dorește creșterea normei de predare, iar noi credem că acest lucru este total iresponsabil, pentru că oamenii sunt deja supraîncărcați. Asta va aduce după sine o epuizare a cadrelor didactice și, mai mult, tinerii nu vor mai veni în sistem”, a declarat pentru Cluj24.ro președinta Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru.

Aceasta a precizat că, potrivit informațiilor, norma de predare ar urma să crească de la 18 la 24 de ore pe săptămână.

„Vor să taie indemnizația pentru cei care au titlul de doctor”

O altă problemă majoră, arată Lucia Cojocaru, este faptul că, potrivit informațiilor, va fi tăiată indemnizația de hrană. „Vor să o elimine total și ne întrebăm ce vină au, de exemplu, femeile de serviciu din unitățile de învățământ”, a spus lidera SLIPC.

Apoi, este și problema voucherelor de vacanță. De la 1.600 de lei, valoarea lor a fost redusă la 800 de lei, iar după impozitare, angajații din învățământ vor primi, practic, suma de 640 de lei net.

Dar un lucru dureros pentru cei din învățământ este tăierea indemnizației pentru titlul științific de doctor. „Asta înseamnă că salariul ar urma să scadă cu 550 de lei în valoare netă. Apoi, personalul didactic de predare este revoltat de măsura prin care cei cu statut de titular vor trebui să stea 8 ore în școală. Sunt revoltați pentru că nu sunt condiții în toate școlile. Una este norma de predare, dar apoi cadrele didactice au ore de studiu și trebuie să pregătească ziua următoare”, a precizat pentru Cluj24.ro Lucia Cojocaru.

Profesorii se pregătesc și de grevă

De asemenea, cadrele didactice sunt nemulțumite și de faptul că nu s-au asigurat sumele pentru plata drepturilor câștigate în instanțele judecătorești, fiind alocate doar fondurile pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 48/2022.

În cazul în care aceste măsuri vor fi puse în aplicare, cadrele didactice spun că vor duce protestele mai departe și vor organiza grevă de avertisment, iar apoi grevă generală.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

„Undă verde” pentru primele drumuri de legătură la centura metropolitană. Dan Tarcea: În 2026 începem lucrările efective

Publicat

De

Centura metropolitană a Clujului

Consilierii municipiului Cluj-Napoca au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru primele trei drumuri de legătură la centura metropolitană. Proiectele prevăd infrastructură modernă, cu piste de biciclete, trotuare și stații de transport public.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în ședința de vineri, 13 iunie, proiectele privind primele trei drumuri de legătură la centura metropolitană, un pas important în descongestionarea traficului din zona Mănăștur și facilitarea accesului către viitoarea arteră ocolitoare a orașului.

Tarcea: „În anul 2026, sperăm să putem începe lucrările”

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că speră ca, în această vară, toate drumurile de legătură pregătite să fie supuse dezbaterii și votului în Consiliul Local. El a declarat că primele lucrări în teren ar urma să aibă loc anul viitor.

„Planul nostru este să avem în această vară toate drumurile de legătură care sunt în pregătire la dezbatere în consiliul local, pentru că este o muncă colosală depusă de proiectant. Îi felicit pentru că au găsit variantele optime pentru a putea avea aceste prime trei drumuri de legătură, urmează în perioada următoare să le avem și pe celelalte. Va trebui să stabilim, prima dată, procedurile de expropriere, iar în paralel vom merge și cu partea de proiectare, astfel încât, în anul 2026 să putem începe lucrările la aceste drumuri de legătură cu centura”, a declarat Tarcea.

Drumurile vor lega Mănășturul la centură

Proiectele vizează zona de sud a cartierului Mănăștur, conectând străzile Basarabiei, Huedinului, Mehedinți și zona Edgar Quinet – Făget cu nodul 8 al centurii.

Silviu Tegzeșiu, șeful de proiect, a subliniat complexitatea lucrărilor. Noile drumuri nu vor permite accesul vehiculelor grele, tocmai pentru a proteja cartierele și a păstra siguranța rețelei stradale.

„Drumurile asigură legătura părții de sud a cartierului Mănăștur: strada Basarabiei, strada Huedinului, Mehedinți, cu nodul 8. Aceste străzi sunt gândite pentru a descongestiona mare parte din traficul care astăzi e preluat de străzile Câmpului, Primăverii și Mehedinți. Va fi interzis accesul vehiculelor grele pe străzile respective, deoarece rețeaua colectoare de străzi, în continuare, nu permite trafic mai mare”, a arătat acesta.

Piste de biciclete, spații verzi și stații de autobuz

Noile drumuri vor include piste pentru biciclete, trotuare, spații verzi, ziduri de sprijin și drenaje pentru apa pluvială, rezolvând astfel și problemele grave de scurgere a apelor din zonă.

„Sunt străzi cu declivități mari, 10-12%, cu probleme deosebite din punct de vedere al amenajării intersecțiilor, iar prin proiectul pe care l-am propus noi, am căutat să rezolvăm următoarele probleme: să asigurăm acces facil la centură, să facem o conexiune corespunzătoare, cu pistele de biciclete care sunt prevăzute a fi dezvoltate în lungul centurii. Asta înseamnă că străzile au niște lățimi corespunzătoare: parte carosabilă de 7 metri, spațiu verde de 1,5-2 metri, piste de biciclete și trotuare pe o parte sau pe ambele părți, după caz”, a mai arătat proiectantul.

Exprorpieri consistente pentru realizarea drumurilor

Unul dintre cele mai mari obstacole în realizarea acestor drumuri de legătură îl reprezintă gradul ridicat de ocupare al terenului. Potrivit lui Silviu Tegzeșiu, peste jumătate din suprafețele necesare sunt deja construite, ceea ce a impus costuri ridicate de expropriere, calculate pe baza grilei notariale.

„Faptul că mai mult de jumătate din spațiu este deja construit, a impus valori mari de exproprieri, valori date conform grilei notarilor pe evaluări de suprafață. S-a ocupat o suprafață mult mai mare decât cea existentă în momentul de față a străzii, care are între 4 și 6 metri. Noi ajungem la o tramă stradală, pe anumite locuri, de 18 metri sau mai mare. De asemenea, am prevăzut stații de transport în comun, ziduri de sprijin și consolidări ale unor lucrări existente. S-au amenajat cât mai bine posibil intersecțiile și toate străzile care vor fi în continuare”, a explicat acesta.

Probleme cu scurgerea apei pluviale

În plus, zona vizată are probleme majore cu scurgerea apei pluviale, prin urmare, proiectanții au inclus rețele de colectare a apelor pluviale nu doar pentru străzile nou construite, ci și pentru a fi compatibile cu viitoarele extinderi ale rețelei rutiere.

„Din aceste considerente, este necesară ocuparea unor suprafețe suplimentare, realizarea unor accese și mici lucrări pentru corelarea acceselor existente cu strada și rețele de descărcare a apei pluviale corespunzătoare, atât pe străzile proiectate de noi, dar și care să poată fi preluate pe viitor și pe celelalte străzi, având în vedere că nu sunt emisari naturali în zonă și întreaga zonă are probleme de scurgere a apei pluviale”

Drumul DL22 – legătura cu Aleea Bâlea

  • Amplasament: de la Nodul 8 al centurii metropolitane, înspre Cernăuți – Basarabiei – Dimitrie Gusti – Aleea Bâlea.
  • Lungime traseu: 872 metri
  • Suprafață carosabil nou: 8.680 mp
  • Pistă de biciclete: 2.840 mp
  • Spații verzi: 4.400 mp
  • Stații transport în comun: 4
  • Valoare totală estimată: 80.021.695 lei (fără TVA)
  • Durată estimată: 24 luni (3 luni proiectare + consultanță, 3 luni achiziție, 18 luni execuție)

Drumul DL23 – conexiune în cartierul Mănăștur

  • Amplasament: între strada Basarabiei și intersecția cu strada Mehedinți (via Bucovina – Huedinului)
  • Lungime traseu: 697 metri
  • Lățime carosabilă variabilă: 6,00–7,00 metri
  • Suprafață carosabil nou: 6.270 mp
  • Spații verzi: 1.933 mp
  • Valoare totală estimată: 28.296.916 lei (fără TVA)
  • Durată estimată: 24 luni (3 luni proiectare + consultanță, 3 luni achiziție, 18 luni execuție)

Drumul DL24 – în zona Edgar Quinet – Făget

  • Amplasament: pe versantul stâng al Văii Popii, între pădurea Bisericii și zona Fundătura, peste str. Edgar Quinet
  • Lungime traseu: 820 metri
  • Suprafață carosabil nou: 8.028 mp
  • Spații verzi: 2.019 mp
  • Stații de transport în comun: 3
  • Valoare totală estimată: 27.674.426 lei (fără TVA)
  • Durată estimată: 24 luni (3 luni proiectare + consultanță, 3 luni achiziție, 18 luni execuție)

Amintim că, în ședința consiliului local de vineri, a fost aprobat și Culoarul de Mobilitate Nord – care se întinde de la Podul Răsăritului și până la Podul IRA, o investiție estimată la peste 1 miliard de lei, cu TVA.

Citește mai departe

CULTURA

Concertele de fanfară revin în foișorul din Parcul Central din Cluj-Napoca, în luna iulie

Publicat

De

fanfara parcul central

Primăria municipiului Cluj-Napoca readuce concertele de fanfară în aer liber, din luna iulie, în foișorul din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Consilierii locali au aprobat, în ședința de vineri, 13 iunie, alocarea sumei de 60.000 de lei de la bugetul local pe anul 2025 pentru organizarea de concerte de fanfară în Parcul Central. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică, în lunile iulie, august și septembrie 2025.

„Primăria municipiului Cluj-Napoca îşi dorește să mențină o mai veche tradiție a concertelor de fanfară din foişorul Parcului Central. Evenimentul «Concerte de Fanfară în Parcul Central» le va oferi clujenilor spectacole in aer liber, în zilele de duminică din lunile iulie, august și septembrie.

Fiind o formație alcătuită în majoritate din diverse instrumente de suflat și de percuție, Fanfara va avea un repertoriu variat, care cuprinde compoziții clasice, jazz-ragtime, polka, mazurka, valsuri sau folclor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Citește mai departe

EDUCATIE

Daniel David, despre programul de guvernare: Noi, cei din educație și cercetare, vom fi mulțumiți

Publicat

De

Daniel David

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că se lucrează la programul de guvernare și, chiar dacă lucrurile nu arată bine din punct de vedere financiar, nu sunt motive de îngrijorare pentru cei care lucrează în învățământ.

David a spus, din nou, că ar putea continua în funcția de ministru, cu anumite condiții, prima fiind să i se facă invitația în acest sens.

Daniel David: Toți înțeleg că educația este o prioritate

Daniel David a spus, în cadrul întâlnirii online pe care o are cu cei interesați de învățământ, că încă se lucrează la programul de guvernare.

„Eu cred că, atunci când vom ajunge la o variantă finală, noi, cei din cercetare și educație, vom fi mulțumiți. În ceea ce privește aspectul financiar, sigur, lucrurile sunt complicate pentru că țara este într-o situație de criză sub acest aspect, lucrurile nu arată bine, deficitul este foarte mare… Ce știu este că toți înțeleg că educația și cercetarea sunt priorități strategice ale țării și că acest lucru va trebui luat în considerare”, a spus Daniel David.

Daniel David nu știe dacă va continua ca ministru

Daniel David a răspuns din nou și întrebărilor privind păstrarea funcției de ministru al Educației. El spune că lucrurile sunt „complicate”, dar nu exclude faptul că ar putea rămâne în această funcție.

„Dacă voi fi invitat, dacă există suport pentru politicile și reformele pe care eu cred că trebuie să le implementăm, dacă sprijinul este și politic, și financiar pe termen lung, atunci probabil că voi continua. Dacă una dintre condiții nu va fi îndeplinită, probabil că va fi altcineva ministru. Dar sunt convins că, prin prisma programului pe care îl avem creionat în acest moment, sistemul de educație va fi protejat și va merge în direcția corectă”, a mai spus Daniel David.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate