Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: INVESTIȚIILE în imobiliare, cu 50% MAI MICI în T1 comparativ cu perioada similară din 2020

Publicat


Investițiile în imobiliare au fost în primul semestru al anului au fost de circa 74 de milioane de euro, cu aproximativ 50% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut.

„Volumul investițiilor a fost de circa 74 milioane euro, cu aproximativ 50% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. (…) Deși există încă multă incertitudine în ceea ce privește sfârșitul pandemiei, un număr consistent de tranzacții sunt în diverse stadii și ar putea să fie închise în acest an, astfel că estimăm că în 2021 volumul va depăși 700 milioane de euro”, se arată în raportul Bucharest City Report T1 2021, prezentat de JLL.

Conform acestuia, sectorul de birouri continuă să fie cel mai lichid, reprezentând aproximativ 50% din volumul potențial din 2021.

„În ceea ce privește yieldurile, acestea au rămas neschimbate în T1, respectiv 7% la birouri, 7,25% pentru centrele comerciale și 8% la spații industriale”, se mai arată în comunicatul companiei.

„Întoarcerea angajaților în birouri se va face treptat”

În ceea ce privește piața de birouri, cererea totală din București a fost de 51.000 mp, puțin sub cea din T1 2020 (55.000 mp). Cererea netă a reprezentat 19.600 mp, comparabil cu 19.200 mp înregistrată în primul trimestru din 2020. Relocările au avut cea mai mare pondere în totalul cererii, respectiv 34%, acestea fiind urmate de reînnoiri și renegocieri de proiecte, cu aproximativ 25%.

Potrivit raportului, rata de neocupare a continuat să crească în T1, până la 13,4%, de la aproximativ 11,3% în T4 2020. „Campania de vaccinare împotriva COVID-19 va dura probabil întregul an, iar întoarcerea angajaților în birouri se va face treptat. Acest lucru, combinat cu suprafața semnificativă de spații noi care urmează să fie livrată în acest an, va duce cel mai probabil la creșterea în continuare a ratei de neocupare”, susțin realizatorii studiului.

Livrările de proiecte noi în T1 2021 au totalizat 29.500 mp, astfel că stocul din București a ajuns la aproape 3 milioane mp. Comparativ cu T1 2020, noile livrări din primul trimestru din 2021 s-au redus cu 60%. În ceea ce privește oferta nouă, după 155.200 mp de proiecte noi livrate în 2020, pentru 2021, în total ar putea să fie livrată o suprafață de aproape 256.000 mp. Aproximativ 42% din livrările planificate sunt în Centru-Vest, în timp ce 17,5% din livrări vor fi în Centru, iar 11,5% în CBD.

2021 aduce în București două noi proiecte semnificative de retail, după 5 ani în care dezvoltatorii au investit exclusiv în alte orașe din țară. Stocul total de retail modern în București a rămas la 1,176 milioane mp și urmează să crească la 1,2 milioane de mp până la finele anului.

„Dezvoltatorii mai au în lucru proiecte de 690.000 mp până la sfârșitul anului”

În afara Bucureștiului, livrările de spații de retail anunțate pentru 2021 sunt reprezentate în principal de parcuri comerciale, de sub 20.000 mp.

„Cererea totală de spații industriale și logistice moderne din România a însumat aproximativ 262.000 mp, din care 63% (165.000 mp) a reprezentat cerere netă. Bucureștiul a avut cea mai mare pondere din cerere, cu aproape 77% (peste 200.000 mp), aceasta fiind urmat de Brașov, cu 5,8% (15.200 mp) și Timișoara, cu 3,3% (8.700 mp). • Industria auto a avut cea mai mare contribuție la cerere, reprezentând 29% din total (75.000 mp), în timp ce sectorul logistic a atras aproape 13% din cerere (33.800 mp)”, se mai arată în comunicat.

Se preconizează ca până la finele anului stocul total să ajungă la aproape 5,8 milioane mp. Astfel, dezvoltatorii mai au în lucru proiecte de 690.000 mp până la sfârșitul anului. Spre comparație, în 2020 livrările de proiecte noi au fost de 590.000 mp.

În ceea ce privește piața rezidențială, oferta nouă a crescut cu 8.300 unități în București și Ilfov, fiind cu 23% mai mică față de trimestrul anterior, dar cu 33,6% mai mare față de perioada similară a anului trecut.

„Prețurile au înregistrat o creștere de 1,3% comparativ cu trimestrul anterior, ajungând la o medie de 1.485 euro/mp. După două trimestre consecutive (T2 2020 și T3 2020) în care au fost consemnate scăderi ale prețurilor de sub 1%, creșterea în ultimele două trimestre (T4 2020 și T1 2021) este un semn clar că piața rezidențială nu a fost afectată semnificativ de pandemie. Pentru 2021 ne așteptăm la o creștere moderată a prețurile, având în vedere evoluția primului trimestru și, de asemenea, estimările foarte bune privind indicatorii macroeconomici”, mai susțin reprezentanții JLL.

Sursa: Mediafax


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Se DESCHID târgurile. OSERUL Clujului abia aşteaptă. Alte RELAXĂRI de la 1 IULIE. Anunţul premierului

Publicat

Guvernul va aproba joi noi măsuri de relaxare aplicabile de la 1 iulie, printre acestea urmând să se regăsească şi redeschiderea târgurilor şi talciocurilor din ţară, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

‘Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie. Decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern’, a declarat Florin Cîţu, marţi, la TVR 1.

Întrebat dacă în ceea ce priveşte portul măştii la interior se vor mai relaxa condiţiile, premierul a precizat: ‘Încă nu am primit propuneri în acest sens, poate, dacă… să se umble la ceea ce înseamnă spaţiu închis în birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate – avem acum cinci persoane. Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru’.

‘Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat’, a adăugat Cîţu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

STUDIU: 70% dintre elevi, îngrijorați de EFECTELE adverse ale vaccinului, în special de posibilitatea INFERTILITĂȚII

Publicat

De

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse pe care le-ar putea avea vaccinul împotriva Covid-19, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Național al Elevilor.

Practic, elevii își pun întrebări privind eficacitatea pe termen lung a vaccinului, dar se tem și de posibilitatea infertilității, a declarat marți Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Potrivit lui Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 8.000 de elevi din întreaga țară.

„Vedem că rata de vaccinare în rândul elevilor crește și avem cifre bune și asta se datorează în primul rând faptului că noi facem parte dintr-o generație interconectată, care este în permanență racordată la informații, factual, de cele mai multe ori, însă, din păcate, datele pe care noi le-am colectat prin intermediul acestei consultări ne arată că informațiile venite din surse oficiale sunt foarte rar accesibile elevilor”, a spus reprezentantul elevilor.

Conform acestuia, raportul realizat arată că 40% dintre elevi vor să se vaccineze.

Cei nehotărâți trebuie informați

„Pe de altă parte, 61% dintre elevi nu sunt siguri dacă vor să se vaccineze sau nu vor să se vaccineze. Din punctul nostru de vedere, munca de informare aici trebuie dusă, pe segmentul de elevi care nu s-au hotărât încă.

În același timp trebuie să adresăm și îngrijorările pe care elevii le au cu privire la vaccin.

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse, de eficacitatea pe termen lung, de posibilitatea infertilității, sunt temeri care au un fundament științific mai mult sau mai puțin adevărat, dar este important ca aceste temeri să fie adresate de către autorități și într-un mod în care să fie accesibil în mod real fiecărui elev în parte”, a mai spus Rareș Voicu.

Puțini elevi vorbesc despre vaccin la școală

Acesta a spus că, potrivit raportului, jumătate dintre elevi susțin că nu au vorbit despre vaccin la școală.

„De multe ori, comunicarea oficială din partea Guvernului nu ajunge la elevi, fie că sunt folosite canale de comunicare pe care elevii nu le frecventează, fie pentru că mesajele nu sunt adaptate nivelului de înțelegere al fiecărui elev în parte”, a mai spus președintele CNE.

Rareș Voicu a atras atenția și asupra discrepanței existente în ceea ce privește informarea elevilor din mediul urban și a celor din mediul rural.

Potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, 100.000 de minori s-au vacciat până în prezent.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

PANEMAR a scumpit pâinea albă cu un leu. Fără nicio EXPLICAȚIE. Și alte produse de panificație au prețurile majorate

Publicat

De

Producătorul clujean de panificație Panemar a scumpit de marți produsele, iar pâinea albă se vinde cu 7 lei în loc de 6 lei în timp ce pâinea artizanală costă 8 lei în loc de 7 lei. 

Toate produsele de patiserie ale Panemar, de la cornuri, croissante și cozonaci s-au scumpit fără să existe nicio explicație pentru majorarea de prețuri.

Pâinea albă cântărește un kilogram.

”Nici măcar nu au așteptat 1 iulie, au majorat de marți, 22 iunie, pe neașteptate. Ne-am trezit cu prețul majorat la mai multe produse. Mie îmi crește cineva pensia? Ei își permit …”, ne-a semnalat un cititor Cluj24.

Ultima majorare de preț la pâine a avut loc la Panemar la începutul lui septembrie 2019.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un ŞOFER se plimba cu maşina pe ACOSTAMENT într-o localitate clujeană. Poliţiştii l-au amendat

Publicat

Un şofer a fost surprins de poliţiştii clujeni în timp ce se deplasa cu maşina pe acostament, între localităţile clujene Gilău şi Floreşti.

„În urma imaginilor apărute în spațiul public, în care se observa un autoturism ce se deplasează pe acostamentul DN1, transmitem următoarele:

La data de 22 iunie a.c.,  în timp ce efectuau activități de supraveghere a traficului rutier, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au depistat un conducător auto care se deplasa pe acostamentul Drumului Național 1, din direcția Gilău spre Florești.

În acest context, polițiștii au procedat la oprirea autoturismului și sancționarea contravențională a conducătorului auto, în conformitate cu OUG 195/2002R”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate