EVENIMENT
STUDIU: Mărcile de mașini care au cel mai des KILOMETRAJUL dat înapoi în România
În timp ce piața mașinilor second-hand a devenit mai transparentă de-a lungul anilor, modificarea frauduloasă a odometrelor este o realitate încă răspândită la nivel mondial. Cumpărătorii pierd milioane de euro din cauza vânzătorilor necinstiți și se pare că această situație nu se va schimba semnificativ prea curând.
Compania de date auto carVertical a efectuat cel de-al 4-lea studiu anual în România pentru a afla care modele de mașini au cel mai frecvent kilometrajul dat înapoi, studiu care va fi folosit pentru a crește gradul de conștientizare din rândul cumpărătorilor.
STUDIU: Mărcile de mașini care au cel mai des KILOMETRAJUL dat înapoi în România
În cadrul cercetării s-au analizat doar rapoarte reale care cuprind istoricul auto. Aceste rapoarte au fost achiziționate de utilizatorii carVertical din noiembrie 2022 până în noiembrie 2023.
Mărcile germane de mașini sunt afectate cel mai des de fraudarea kilometrajului
Audi A8 este mașina din România al cărei kilometraj este cel mai frecvent dat înapoi – 16,25% dintre toate modelele verificate pe carVertical aveau kilometrajul modificat. Un procentaj semnificativ care sugerează că 1 din 6 Audi A8 aflate în țară ar putea avea kilometrajul original falsificat.
Porsche Cayenne (15,55%), Audi A7 (15,05%), Porsche Panamera (14,78%) și Volkswagen Phaeton (13,27%) nu sunt cu mult în urmă.
Din topul celor 20 de modele de mașini din România cu odometrul dat înapoi cel mai frecvent, 5 sunt produse de Audi. Există o cerere puternică pe piață pentru vehicule rulate de ultimă generație în stare bună, ceea ce explică de ce Audi-urile sunt atât de populare printre escroci.
„7,82% dintre toate mașinile verificate pe carVertical în România au avut odometrul falsificat, iar valoarea medie cu care contoarele de parcurs au fost date înapoi a fost de peste 85.000 de kilometri.
Cumpărarea unei mașini cu kilometrajul dat înapoi se traduce întotdeauna în cheltuieli de funcționare imprevizibile și o depreciere accelerată a valorii mașinii”, explică Matas Buzelis, directorul de comunicații al carVertical și expert în automobile.
Risc crescut de a avea un odometru falsificat pentru mașinile din clasa premium
De multe ori este mai ușor să dai înapoi citirile odometrelor care aparțin unor vehicule moderne, deoarece necesită mai puțin efort fizic. Având în vedere că totul este conectat, este doar o chestiune de a dispune de echipamentul potrivit pentru ca infractorii să ajusteze odometrul și să crească artificial valoarea unei mașini. Experții avertizează că poate fi dificil să detectezi un caz în care kilometrajul a fost dat înapoi fără să cercetezi istoricul unei mașini second-hand.
Din topul celor 20 de modele de mașini cu odometrul dat înapoi cel mai frecvent din România, 14 sunt considerate de clasă premium, ceea ce înseamnă că vehiculele din clasa economică au odometrul modificat mai rar.
Modificarea citirilor contorului de parcurs ale mărcilor premium precum Audi, Volvo, Porsche, Land Rover sau Mercedes-Benz le permite escrocilor să câștige mai mulți bani. De asemenea, nu vor să riște să fie prinși de autorități pentru un profit de câteva sute de euro la vânzarea unui hatchback cu kilometrajul falsificat.
Audi A5 este mașina cea mai puțin riscant de cumpărat
Audi A5 este mașina al cărei odometrul este cel mai rar modificat fraudulos, cu o cotă de 7,17%, ceea ce înseamnă că este de 2 ori mai riscant să cumperi un Audi A8 decât un A5. Mercedes-Benz E-Class (7,61%), Volkswagen Amarok (7,73%), Mercedes-Benz CLS-Class (7,76%) și Volkswagen Touareg (7,77%) se numără și ele printre vehiculele al căror kilometraj este cel mai rar dat înapoi.
Când vine vorba de cumpărarea unui vehicul second-hand, nimeni nu se poate feri complet din start de escroci, de aceea este important să verificați istoricul kilometrajului și pe cel al daunelor oricărei mașini.
Efectuarea unui test de conducere și vizitarea unei reprezentanțe respectabile pentru o inspecție, diminuează șansele de a cumpăra un vehicul în stare proastă. În caz contrar, cumpărătorii riscă să piardă bani și să își compromită siguranța.
Studiul se bazează pe date colectate din milioane de rapoarte
În cadrul studiului carVertical s-au examinat rapoartele reale privind istoricul mașinii. Acestea au fost achiziționate de utilizatorii companiei din noiembrie 2022 până în noiembrie 2023. Valorile odometrului au fost agregate în platformă și sortate pe modele care au înregistrat cele mai multe derulări de kilometraj pentru o înțelegere mai ușoară.
Procesarea a milioane de verificări ale istoricului auto permite companiei să vadă tendințe și să facă previziuni despre piețele de mașini second-hand.
Top 20 mașini care au cel mai des kilometrajul dat înapoi
1. Audi A8 – 16,25%
2. Porsche Cayenne – 15,55%
3. Audi A7 – 15,05%
4. Porsche Panamera – 14,78%
5. Volkswagen Phaeton – 13,27%
6. Opel Insignia – 12,92%
7. Toyota Prius – 12,62%
8. Porsche Macan – 11,35%
9. Volkswagen CC – 11,06%
10. Jaguar XF – 9,74%
11. Mercedes Benz S-Class – 9,60%
12. Audi TT – 9,03%
13. Audi A6 – 8,68%
14. BMW 6 Series – 8,12%
15. Land Rover Range Rover – 8,00%
16. Volkwagen Tourareg – 7,77%
17. Mercedes Benz CLS-Class – 7,76%
18. Volkwagen Amarok – 7,73%
19. Mercedes-Benz E-Class – 7,61%
20. Audi A5 – 7,17%
Sursa: carVertical
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
O avarie majoră în alimentarea cu curent a produs o pană care a afectat marți, Cluj-Napoca, Florești și Baciu. Se estimează că aceasta va fi rezolvată în jurul orei 14.00.
Străzile afectate:
Loc: FLORESTI, Strada: AVRAM IANCU
Loc: FLORESTI, Strada: CATANELOR
Loc: FLORESTI, Strada: FLORILOR
Loc: FLORESTI, Strada: MARGARETELOR
Loc: FLORESTI, Strada: NARCISELOR
Loc: FLORESTI, Strada: ORIZONTULUI
Pană de CURENT în Cluj-Napoca, Florești și Baciu
Loc: FLORESTI, Strada: PARCULUI
Loc: FLORESTI, Strada: PRINCIPALA
Loc: FLORESTI, Strada: PROF. DR. VALEAN MARGINEAN
Loc: FLORESTI, Strada: PROF. DUMITRU MOCAN
Loc: FLORESTI, Strada: RAZOARE
Loc: FLORESTI, Strada: SESUL DE SUS
Loc: FLORESTI, Strada: TAUTULUI
Loc: FLORESTI, Strada: TEILOR
Loc: FLORESTI, Strada: TRAIAN
Loc: FLORESTI, Strada: URUSAGULUI
Loc: FLORESTI, Strada: VALEA GIRBOULUI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: AVRAM IANCU
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: CHEILE BACIULUI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DINU LIPATTI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DONICI ALEXANDRU
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: HODAI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: IACOB IOAN
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: NECULCE ION
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ULIULUI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VALEA CHINTAULUI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VALEA GARBAULUI
Loc: BACIU, Strada: CHEILE BACIULUI
Loc: BACIU, Strada: COPACILOR
Loc: BACIU, Strada: LACRAMIOARELOR
Loc: BACIU, Strada: MOLIDULUI
Loc: BACIU, Strada: NOUA
Loc: BACIU, Strada: PADURARILOR
Loc: BACIU, Strada: PRINCIPALA
Loc: BACIU, Strada: TRANSILVANIEI
Loc: BACIU, Strada: VIILOR
Interval:
21/01/2025 11:03 – 21/01/2025 14:03
Durata: 3h :0′
Președintele Universității Cluj, Radu Constantea, a declarat că pentru acest sezon, „U” are alocat un buget de 7 milioane și jumătate de euro, adică jumătate față de CFR Cluj și FCSB, echipe cu bugete de peste 15 milioane de euro.
„Bugetul Universității Cluj se va închide spre 7,4 – 7,6 milioane de euro la final de sezon, cu tot cu academie”, a declarat Constantea la GSP Live Special.
Bugetul lui „U” Cluj pe acest sezon, JUMĂTATE cât al rivalei din oraș
În ceea ce-l privește pe Fabry, Radu Constantea a spus că mijlocașul central de la UTA va ajunge la „U” Cluj din vară. Fiind în ultimele 6 luni de contract la Arad, a semnat deja cu „U”, dar va ajunge în vară, gratis, sub comanda lui Ioan Ovidiu Sabău.
Clubul clujean și-a exprimat intenția de a-l avea pe jucător de acum și negociază cu UTA pentru transfer.
„Fabry va fi jucătorul nostru de la 1 iulie pentru următoarele două sezoane. Purtăm discuții cu cei de la UTA, ne-am dori să-l luăm de acum, dar în unele condiții pe care ni le putem permite.
Dacă nu, îl așteptăm din vară. Există o posibilitate, dar depinde de UTA, dacă vrea să ajungem la o înțelegere. Depinde și de condiții”, a mai declarat Radu Constantea.
EVENIMENT
Sondaj ALEGERILE PREZIDENȚIALE: Călin Georgescu pe primul loc; Crin Antonescu, în turul 2 la 13 procente distanță
A fost publicat primul sondaj după anularea alegerilor prezidențiale, în 6 decembrie. Potrivit cercetării sociologice, Călin Georgescu și Crin Antonescu ar intra în turul 2 la alegerile prezidențiale 2025.
Călin Georgescu ocupă primul loc în intenția de vot a românilor, într-un sondaj Avangarde publicat marți de Libertatea. La 13 procente distanță se află Crin Antonescu, candidatul comun PSD-PNL-UDMR, arată datele primului sondaj realizat după anularea alegerilor și cu patru luni înaintea noilor alegeri.
Cine sunt favoriții pentru turul 2?
La întrebarea: „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale (turul 1), cu cine ați vota?”, pe primul loc a ieșit Călin Georgescu (38%), urmat de Crin Antonescu (25%), Nicușor Dan (17%), George Simion (6%) și Elena Lasconi (6%). Diana Șoșoacă este ultima, cu 5%.
Pentru turul 2, au fost luate în calcul 3 variante:
- Călin Georgescu vs Crin Antonescu – 39% vs 38%
- Călin Georgescu vs Elena Lasconi – 44% vs 31%
- Călin Georgescu vs Nicușor Dan – 43% vs 32%
Metoda de culegere a datelor a fost prin interviuri telefonice, pe un eșantion de 1.354 de persoane, iar eroarea maximă este de ±2,6%, la un nivel de încredere de 95%.
Alegerile prezidențiale, anulate de CCR
Amintim că, pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur, după ce documente desecretizate și prezentate în ședința CSAT au arătat că Georgescu a beneficiat de finanțări dubioase, promovări suspecte pe TikTok pentru creșterea rapidă a popularității și ingerințe ale Rusiei în procesul electoral.
EDUCATIE
UMFIH Cluj, partener strategic într-un proiect pentru dezvoltarea cercetării genomice în valoare de 85 de milioane de euro
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca anunță implicarea în proiectul strategic ROGEN, o inițiativă națională de amploare în domeniul genomicii, coordonată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Cu un buget total de 85 de milioane de euro, proiectul ROGEN își propune să revoluționeze cercetarea medicală din România prin modernizarea infrastructurii de cercetare, promovarea inovației și integrarea rezultatelor în sistemul național de sănătate.
Proiectul, cu o durată de 60 de luni (5 ani), beneficiază de finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională (51%), de la bugetul de stat (49%) și contribuții din partea mediului privat (0,1%).
20 de parteneri de elită
UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este unul dintre cei 20 de parteneri de elită, instituții academice și de cercetare de prestigiu, implicați în această inițiativă ambițioasă. Universitatea contribuie activ la dezvoltarea infrastructurii de cercetare genomică, inclusiv la crearea unei rețele naționale de biobănci, implementarea unor echipamente avansate pentru secvențierea genomică și elaborarea platformelor de stocare securizată a datelor.
„Participarea noastră la acest proiect ambițios reprezintă o oportunitate extraordinară de a contribui la transformarea cercetării medicale din România. Prin colaborarea cu partenerii noștri academici și de cercetare, ne propunem să creăm o infrastructură modernă, capabilă să sprijine descoperiri care să aducă beneficii concrete pacienților și sistemului național de sănătate. Suntem onorați să lucrăm alături de cele mai prestigioase instituții din țară în această inițiativă vizionară, care va plasa România pe harta europeană a cercetării avansate”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Beneficiile proiectului ROGEN
Proiectul ROGEN generează multiple beneficii, printre care:
- Crearea Rețelei naționale de cercetare genomică, aliniată standardelor europene
- Crearea genomului național de referință, incluzând variante genetice specifice populației din România.
- Identificarea markerilor genetici relevanți pentru diagnosticul precoce și tratamente personalizate.
- Implementarea soluțiilor inovatoare pentru bolile prioritare: cancer, boli infecțioase, boli rare, patologii cardiovasculare și neurologice.
- Transferul rezultatelor cercetării în sistemul național de sănătate, pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale.
Includerea UMF „Iuliu Hațieganu” în acest consorțiu de elită consolidează poziția universității ca lider în cercetarea medicală din România și reafirmă angajamentul nostru de a contribui la progresul științific și la sănătatea comunității.