Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Când își spală românii rufele și câți ar fi dispuși să-și pună electrocasnicele în funcțiune noaptea

Publicat


Doar 5,3% dintre români obișnuiesc să pună în funcțiune, după ora 22.00, diverse aparate electrocasnice, precum mașina de spălat și uscătorul de rufe, dar aproape 59% din totalul celor chestionați ar fi dispuși să își spele mai des rufele noaptea sau să facă diverse alte activități care implică electrocasnicele dacă ar beneficia în acel interval orar de un tarif al energiei electrice mai avantajos, reiese dintr-un studiu, o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid*.

Sistemul tarifelor diferențiate pe paliere orare de consum înseamnă că, practic, prețul energiei electrice nu mai este constant pe parcursul întregii zile ci diferă în funcție de intervalul orar în care este consumată. Acesta este mai mic pe zona de noapte față de un tarif nediferențiat, dar mai mare pe zona de zi.

Prin aceste tarife clientul este stimulat să-și „mute” o parte importantă a consumului din intervalele în care cererea de energie este mare, implicit și prețurile, în intervale în care cererea este scăzută, la fel și prețul.

Contoare inteligente

Aplicarea acestor tipuri de tarife presupune existența unor contoare inteligente care să poată înregistra consumul de energie pe fiecare dintre zonele orare. Tarifele diferențiate permit realizarea de economii la factură, în condițiile păstrării aceluiași consum, dar modificând distribuția acestuia.

În prezent, conform studiului citat, 45% dintre români declară că utilizează aparatura electrocasnică (mașina de spălat rufe, cea de vase, uscătorul de rufe etc) atunci când au nevoie, indiferent de oră, 43% afirmă că fac acest lucru în cursul săptămânii, în intervalul 07.00-22.00, iar alți 6,5% preferă zilele de weekend, fără a alege un interval orar anume.

Consum de energie în stand-by

Într-o proporție extrem de ridicată (87%) românii sunt conștienți de faptul că aparatura electronică și cea electrocasnică consumă energie chiar și atunci când se află în stand-by, adică nu este pornită.

Doar 13% au recunoscut că nu știau acest lucru.

Circa 66% dintre cei chestionați și-au format un obicei din a scoate din priză electrocasnicele și electronicele atunci când pleacă de acasă o perioadă de timp mai lungă, în concediu, de exemplu.

Circa 23% spun că fac acest lucru doar uneori, iar 11%, deloc.

Când se încarcă telefonul

Majoritatea românilor (51%) lasă telefonul mobil, peste noapte, la încărcat, alți circa 27% spun că doar uneori se întâmplă asta, în timp ce peste 21% reîncarcă bateria numai ziua.

Pe de altă parte, peste 44% dintre participanții la sondaj admit că lasă mobilul în priză chiar dacă acesta s-a încărcat, lucru care se întâmplă sporadic și în cazul altor circa 30%.

Interesant de reținut este că cei mai mulți dintre posesorii de telefoane mobile (peste 58%) sunt conștienți de faptul că încărcătorul lăsat în priză continuă să consume energie, chiar și după ce mobilul a fost decuplat. Nu știau acest aspect circa 20%, iar aproape 22% spun că au această informație, dar că este vorba despre un consum nesemnificativ de energie.

6 ore pe zi la televizor

În ceea ce privește timpul petrecut în fața televizoarelor, 72% dintre români alocă acestei activități între minimum 2 ore și maximum 6 ore pe zi (45% stau în fața ecranelor între 2 și 4 ore/zi, iar circa 27%, între 4 și 6 ore/zi).

Peste 6 ore zilnic obișnuiesc să stea 19% dintre cei chestionați, în vreme ce 8,8% nu au stat să calculeze timpul în care stau cu telecomanda televizorului în mână. J

umătate dintre respondenți recunosc că lasă televizorul pornit și atunci când fac diverse activități casnice, dar totuși există și o categorie numeroasă de respondenți (45,3%) care spun că au grijă să îl oprească în astfel de situații.

Despre-energie.ro

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

* Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 26.08-11.09.2024, pe un eșantion de 1.004 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, au preluat fostul spațiu Cora din Cluj-Napoca

Publicat

Pavăl Holding, vehiculul investițional al fraților Pavăl, a realizat o tranzacție importantă pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, preluând terenul pe care funcționa hipermarketul Cora.

Pavăl Holding a preluat, în iulie 2024, dreptul de utilizare a terenului pe care a funcționat hipermarketul Cora, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), scrie Ziarul Financiar.

Pavăl Holding a preluat fostul spațiu Cora din Cluj

Dreptul de utilizare a terenului aflat în proximitatea mallului Vivo! Cluj, aproape de Floreşti, era deţinut de antreprenorul local Dorin Bob prin compania Cluj-Napoca Estate, conform aceleiași surse. Pavăl Holding este deținută de frații Pavăl, fondatorii lanțului de magazine Dedeman.

Pe acest teren, în 2006, Cora a deschis primul său hipermarket din afara Bucureștiului, contractul de închiriere fiind stabilit pentru o perioadă de 15 ani. Între timp, hipermarketul Cora a fost preluat de Carrefour, care operează în prezent pe această locație.

A doua mare tranzacție a companiei în 2024

Aceasta reprezintă a doua mare tranzacție a Pavăl Holding din 2024, după achiziția unui al doilea hotel de lux în Elveția, în parteneriat cu Apex Alliance. Frații Pavăl, împreună cu acest partener, au achiziționat complexul Waldhaus Flims Wellness Resort, amplasat în Alpii Elvețieni.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Noul Consiliu Local Cluj-Napoca ar putea fi convocat în prima ședință peste o săptămână

Publicat

De

consiliu

Noul Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca, rezultat în urma alegerilor din 9 iunie, ar putea fi convocat în prima ședință de constituire vinerea viitoare, în 25 octombrie.

Convocarea va fi făcută prin ordin de prefectul Clujului, Irina Munteanu, după ce primarul Emil Boc a fost validat în funcție de Judecătoria Cluj-Napoca în data de 11 octombrie, iar Consiliul Local azi, 18 octombrie.

După constituire, Consiliul Local va alege, prin vot secret, cei doi viceprimari din rândul consilierilor locali, cele mai mari șanse având actualii deținători ai funcțiilor, Dan Tarcea (PNL) și Olah Emese (UDMR).

Repartizarea mandatelor pe partide

Consiliul Local Cluj-Napoca va avea următoarea repartizare a mandatelor: PNL – 10, ADU – 5, UDMR – 4, PSD și AUR – 3 și REPER – 2.

PNL: Tarcea Dan-Ștefan, Gliga Florin-Valentin, Florian Ovidiu, Pop Loredana, Moldovan Ionuț-Daniel, Petruș Flavia-Mihaela, Vișan Ovidiu-Vasile, Constantea Radu-Mihai, Ursu Cristian-Corneliu, Chira Beniamin-Marius.

ADU: Cristian Adriana, Trif George-Ionuț, Oană Alexandra, Rus Vasile-Ciprian, Helmer Robert-Paul

UDMR: Olah Emese, Azzola Katalin, Bodizs Gyorgy-Istvan, Andacs Zsolt-Levente

PSD: Cristea Aurelia, Săcară Ovidiu-Ioan, Mătușan Vladimir

AUR: Cozma Călin-Valentin, Ciubăncan Anca-Florinela, Damian Aurel

REPER: Strugariu Ramona-Victoria, Costache Iulia-Ruxandra

 

Citește mai departe

Uncategorized

Dragoș Damian (CEO Terapia): Votez la prezidențiale în primul tur cu Kelemen Hunor. La Senat, cu Mircea Abrudean

Publicat

dragoș

CEO Terapia, Dragoș Damian, și-a făcut cunoscute opțiunile de vot la alegerile prezidențiale și parlamentare din această toamnă în cadrul podcastului Contraste de pe Cluj24 realizat de Florin Danciu. 

”Să nu stric sondajele pe Cluj. Ok, o să spun, de exemplu, că la Senat eu am foarte mare încredere și-l văd ca un politician foarte bun pe Mircea Abrudean (PNL – n.a). E o figură nouă. Dacă dorește să facă politică mare, cred că în 20 de ani îl vedem departe. Cred că este și tânăr. (…)

La președinte m-am gândit foarte bine. Așa, pentru primul tur. Pentru primul tur, m-am gândit foarte bine. Turul al doilea, habar n-am. Tot nimeni nu știe. O să-l votez pe Kelemen Hunor. Pentru că toată lumea vorbește de schimbare.

A pune președinte un membru al comunității ungare care este, după părerea mea, un bun patriot, Kelemen Hunor. Ar fi o schimbare, nu?”, a spus Damian.

Citește mai departe

Uncategorized

FOTO. Accident în Jucu. O mașină a ajuns în șanț

Publicat

jucu

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit vineri dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Jucu.

”În accident a fost implicat un singur autoturism, ieșit în afara părții carosabile. În interior s-a aflat un bărbat de aproximativ 50 de ani, care nu a putut ieși singur afară.

Astfel, echipajul de la Punctul de Lucru Jucu l-a extras în siguranță și l-a predat paramedicilor SMURD. La o primă evaluare, victima suferise afecțiuni ușoare”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax