Connect with us

ACTUALITATE

„Studenți pentru studenți”, un nou proiect al UBB, în care se promovează munca în echipă

Publicat


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui nou proiect în acest an universitar, și anume prima ediție a proiectului Student to Student Team (STS). Acesta a durat trei săptămâni, timp în care studenții au învățat cum să lucreze în echipă, descoperind și oportunitățile de dezvoltare pe care UBB le oferă în mediul online.

„Ca parte a  programului, Centrul de Carieră, Alumni și Relația cu Mediul de Afaceri, Centrul Student Expert împreună cu Fundația UBB au organizat Concursul Xmas Party – Fii și tu erou!  În seria de provocări au participat atât bobocii, cât și mentorii lor din ani mai mari.

Echipamente donate pentru studenți

Pe parcursul celor 3 săptămâni pline de provocări, ei au învățat să lucreze în echipă, să își gestioneze timpul, să ia notițe eficient, să studieze împreună, precum și să adopte un stil de viață mai conștient și mai sănătos. Au avut ocazia să afle și despre oportunitățile de dezvoltare pe care UBB le oferă în mediul online și să participe la diferite activități extracurriculare”, transmite Direcția de Comunicare și PR a UBB.

De asemenea, 7 echipe din cadrul proiectului au avut ocazia să ajute studenți care au dificultăți în a participa la studiile online din cauza lipsei echipamentelor necesare.

Proiectul se dorește a fi începutul unei tradiții a UBB

Astfel, au fost donate 5 laptopuri și 2 căști cu microfon pentru cei aflați în dificultate.

„Sperăm ca această serie de provocări să fie începutul unei tradiții în care studenții universității să dea dovadă de solidaritate și altruism pentru a se ajuta unii pe alții, formând o adevărată comunitate”, a mai transmis UBB.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: CIES Football Observatory a analizat IMPACTUL jucătorilor. CFR Cluj are cinci jucători în primii zece din Superliga

Publicat

otele

CIES Football Observatory, institutul elvețian specializat în statistici, a publicat un nou studiu, în care analizează impactul pe care l-au avut în acest sezon jucătorii din 54 de ligi de prim și secund nivel din întreaga lume. CFR Cluj are cinci jucători în primii zece din Superliga.

Florinel Coman, extrema lui FCSB, ocupă primul loc în Superliga, cu coeficientul de 63,8. La mică distanță se află colegul său, Darius Olaru (63,2) și aripa craioveană Alexandru Mitriță (60,7). Liderul mondial este Rodri de la Manchester City, scrie GSP.

STUDIU: CIES Football Observatory a analizat IMPACTUL jucătorilor. CFR Cluj are cinci jucători în primii zece din Superliga

Au fost luate în calcul șase criterii: aportul defensiv la sol, reflectat de recuperări, intercepții și dueluri câștigate, pasele realizate în treimea adversă, driblingurile făcute, ocaziile de gol create, finalizările acțiunilor la poarta adversă plus jocul aerian. Scorul general a fost stabilit și pe baza minutelor jucate și a rezultatelor.

Primul din liga noastră de elită a ieșit Florinel Coman, golgheterul campionatului, cu 18 reușite. Extrema FCSB-istă are un coeficient de 63,8, în condițiile în care a jucat 2.592 de minute. Imediat în spate la mică diferență, se plasează Darius Olaru, al doilea cel mai bun marcator al campioanei Superligii (15 goluri), cu 63,2 și 3.018 minute disputate.

Podiumul e completat de Alexandru Mitriță, cu 60,7, mijlocașul Universității Craiova având 2.871 de minute jucate și 16 goluri înscrise. Abia pe locul al patrulea găsim un fotbalist al lui CFR Cluj, care este al doilea realizator al competiției, cu 17 goluri reușite. Atacantul nigerian Philip Otele, care a acumulat 2.756 minute în actualul campionat, a obținut un scor de 59,0.

CFR Cluj are cinci jucători în primii zece

Cei mai mulți jucători în primii zece din top provin de la CFR Cluj, pe lângă Otele fiind plasați Panagiotis Tachtsidis (57,4, 2.383), Daniel Bîrligea (55,5, 2.447), Karlo Muhar (53,8, 3.279) și Ciprian Deac (53,4, 1.991). Fosta campioană, Farul, e reprezentată numai de Louis Munteanu (53,8, 2.667), în timp ce echipa pregătită de Costel Gâlcă îl mai are în acest clasament pe Nicușor Bancu (57,2, 3.053).

Topul mondial este dominat de jucătorul cu care Manchester City nu pierde când îl are în teren. Rodri are un scor de 98,5 și 2.757 de minute disputate, fiind urmat de Granit Xhaka, mijlocașul lui Bayer Leverkusen a obținut 92,3 în 2.808 minute. Treapta a treia a podiumului e ocupată de Martin Odegaard (Arsenal), cu coeficient 89,9 și 3.014 minute.

Pe listă se mai află, în ordine în primii zece, Florian Wirtz (Leverkusen), Toni Kroos și Jude Bellingam (Real Madrid), Alexis Mac Allister (Liverpool), Bukayo Saka (Arsenal), Ruben Dias și Phil Foden (Manchester City). De notat că Erling Haaland (Manchester City) și Kylian Mbappe (PSG) nu au prins decât locurile 30, respectiv 31, în studiul CIES Football Observatory.

Citește mai departe

EVENIMENT

Actorul Florin Piersic se simte mai bine. A fost MUTAT din secția ATI a spitalului Foișor din București

Publicat

Florin Piersica început recuperarea medicală

Actorul Florin Piersic se simte mai bine după intervenția chirurgicală la care a fost supus zilele trecute. Acesta a fost mutat din secția ATI a spitalului Foișor din București și a început  recuperarea prin deplasări cu cadrul pe distanțe scurte.

„Comunicăm faptul că domnul Florin Piersic a fost mutat din secția ATI, într-un salon din Compartimentul Septic al spitalului nostru. Evoluția pacientului, astăzi 16.05.2024, este bună, începând mobilizarea cu cadrul de mers pe distanțe scurte”, a transmis managerul interimar al spitalul Foișor București, As.Univ.Dr. Șerban Dragosloveanu.

Actorul Florin Piersic se simte mai bine. A fost MUTAT din secția ATI a spitalului Foișor din București

Florin Piersic urmează a fi transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde i se va monta un nou stimulator cardiac, dar asta doar după ce medicii de la Foișor vor considera că noua proteză se comportă bine la exercițiile de mobilitate și deplasare iar infecția cu stafilococ auriu a dispărut în totalitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sabin Sărmaș prezintă ”Centura de salvare a Clujului”, soluții alternative până la finalizarea centurii metropolitane

Publicat

sabin

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a prezentat, joi, ”Centura de salvare a Clujului”, mai multe soluții alternative până la finalizarea centurii metropolitane, a cărei tronson 2 este blocat după anularea licitației.

Sabin Sărmaș a declarat, joi, că a propus aceste soluții de salvare pentru deblocarea situației, care nu înlocuiesc centura.

”Sunt perspective negre, inclusiv de a pierde finanțarea din Programul Operațional Transport pentru tronsonul 2, în condițiile în care licitația a fost anulată de Primărie, iar dacă singurul ofertant va decide să meargă în instanță, probabilitatea de a avea semnarea contractului anul viitor crește și vine cu o serie de riscuri.

Prioritate pentru clujeni

sabin

Proiectul este unul foarte important pentru Cluj, pe care toți clujenii îl doresc cu prioritate.

De aceea este foarte important să venim cu soluții, iar eu am încercat să fac <<o centură de salvare>> ca să deblocăm situația, până se reușește finalizarea centurii metropolitane.

Unele soluții au venit de la oameni, validate de specialiști, sunt lucruri simple care dau o gură de oxigen Clujului”, a spus Sărmaș, care a precizat că i-a luat cam o săptămână jumătate realizarea acestei centuri de salvare.

Candidatul independent a explicat să proiectul prezentat are 10 puncte, care înseamnă tot atâtea soluții de transport în cartiere totalizând 8 km.

”Este planul meu ca să putem respira. După 9 iunie, merg la Primărie să facă și această centură de salvare și centura metropolitană”, a precizat Sabin Sărmaș.

CMF: 24240048

Citește mai departe

EVENIMENT

Un „samurai” dorit de echipele Clujului. Ce va ALEGE

Publicat

mino sota

O dată cu încheierea play-out-ului Superligii de fotbal, Hermannstadt se va despărți de cel puțin 7 jucători. Cele două cluburi clujene, „U” și CFR sunt cu ochii pe ei ca pe butelie.

După ce s-a vehiculat că Mihai Butean ar fi deja antamat de Universitatea Cluj, a venit rândul lui Mino Sota să intre în vizorul clubului universitar. Atâta doar că și rivala din oraș și l-ar dori, scrie GSP.

Un „samurai” dorit de echipele Clujului. Ce va ALEGE

Niponul Mino Sota este de 3 ani la Hermannstadt. Pe fir a intrat și Rapid. Giuleștenii au tratat pentru Sota și în ianuarie, dar nu s-a ajuns la un consens. Până la urmă, l-au transferat pe acea poziție pe Damjan Djokovic, mutare care nu a dat roade.

Rămâne de văzut pentru ce echipă va opta „samuraiul”. Probabil vor cântări mult, pe lângă oferta financiară, și sfaturile lui Măldărășanu precum și variantele de concurență pe post.

Foto: GSP

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax