Connect with us
"

CULTURA

„Strălucitor”, noul volum al jurnalistului Viorel Ilișoi, va fi lansat duminică, 5 iulie, la Cluj

Publicat


Jurnalistul Viorel Ilișoi își va lansa duminică, 5 iulie, la Cluj, volumul „Strălucitor”. Colegul de breaslă Ovidiu Blag, care va și prezenta evenimentul, a făcut o introducere plastică, în stilu-i propriu, pe blogul personal.

„În periplul său prin țară ocazionat de promovarea volumului său „Strălucitor”, Viorel Ilișoi își va lansa cartea și la Cluj.

S-au făcut în acest sens toate preparativele, cadrul va fi unul deosebit, la Platinia Shopping Center.

Duminică, așadar, de la ora 16.00, veți putea fi martorii lansării volumului „Strălucitor”, o carte minunată pe care odată luată în mână e greu s-o mai lași deoparte.

„Să îl prezinți pe Viorel Ilișoi e complicat”

Gazdele s-au asigurat că vor fi respectate toate regulile de igienă și distanțare impuse de autorități, ceea ce nu va împiedica pe nimeni să se apropie și mai mult de acest jurnalist pur-sânge, atât de autentic, de credibil și de apreciat.

Viorel Ilișoi va acorda autografe pe cărțile sale, va sta de vorbă cu cititorii iar întâlnirea în sine va fi una de neratat. La fel cum de neratat e cartea, pe care personal am devorat-o, un volum care vă poate ține de urât dar vă poate satisface mai ales setea de frumos, de autentic, de adevăr, de lectură de mare calitate și profunzimi în care poate doar Viorel Ilișoi se știe scufunda pentru a ieși de acolo mereu proaspăt, mereu cu capul sus.

Vă așteptăm așadar duminică, așteptăm să cumpărați cartea, e un cadou minunat pe care vi-l puteți face, un cadou pe care îl meritați, cu siguranță.

Să îl prezinți pe Viorel Ilișoi e complicat. Ajunge să îi spui numele, pentru că numele său înseamnă deja mult pentru cei ce mai cred în curățenia sufletului, în onestitate în general.

Sigur, voi vorbi la lansare despre volum, despre Viorel Ilișoi, dar n-o să vă spun acum și ce voi vorbi. Mai vedem…”, spune Blag pe blogul său.

Cine este Viorel Ilișoi

Viorel Ilișoi s-a născut la 13 februarie 1968, la Ringhilești, județul Botoșani. În 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul “Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare.

Între 1993 și 1998 publică în revista Timpul, număr  de număr, interviuri cu cei mai importanți oameni de cultură ai vremii. Tot în acea perioadă se numără, alături de Dan Lungu, Ovidiu Nimigean, Radu Andriescu, printre inițiatorii grupului literar CLUB 8.

Din 2009 lucrează la o proiectată carte de reportaje realizate incognito (cerșetor în “Cerșetor pentru o zi”, gunoier în „Oameni și gunoaie din București”, pacient în „Vino, mamă, să mă vezi la spitalul de obezi”, turist în  “Întâmplări  gazetărești”,  zilier în „Gustul amar al mărului românesc”, controlor  în „Biletul la control!“).

Foto: punctul.ro

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Clujul a fost republică. Prima apariţie pe hartă a Oraşului comoară. Aurarii din Claudiopolis exportau în Europa

Publicat

Din câte se ştie, Clujul a apărut pentru prima dată pe o hartă în 1532. Era vorba de lucrarea Chorographia Transylvaniae Sybembürgen, publicată de Johannes Honterus, în Basel, Elveţia. Cel puţin, este prima hartă a acestor ţinuturi realizată de un locuitor al ei.

 Prima hartă a Transilvaniei, Johannes Honterus, 1532 (sursa wikipedia)

În imagini sunt şi două hărţi un pic mai noi ale Transilvaniei (arhiva www.cluj24.ro), realizate de Sebastian Munster (circa 1550) şi de Gerardus Mercator (circa 1580).

Primele hărţi ale Transilvaniei cu Clujul în ea

Chorographia Transylvaniae a fost realizată de Honterus pe baza cercetărilor personale pe care le-a făcut în Transilvania, în perioada 1530-1532. După ce s-a reîntors, în 1533, în orașul său natal, Corona (Braşov), el a refăcut de câteva ori harta.

Harta Transilvaniei, Sebastian Munster, circa 1550 (arhiva www.cluj24.ro)

Harta pe care a făcut-o a stat la baza hărților Transilvaniei publicate ulterior de Sebastian Munster (1489-1552), Abraham Ortelius (1527-1598) şi Gerardus Mercator (1512-1594).

Harta Transilvaniei, Gerardus Mercator, circa 1580 (arhiva www.cluj24.ro)

 

Se pare că prima hartă a Transilvaniei, realizată de Honterus, a supraviețuit într-un singur exemplar original, aflat acum în custodia Bibliotecii Naționale Széchényi din Budapesta.

Republica Cluj

Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici povesteşte, pentru www.cluj24.ro, cam cum era Clujul în perioada apariţiei primelor hărţi în care este prezent oraşul.

“Clujul era destul de important atunci, pentru că este secolul în care devine Oraş comoară. Adică, în sensul în care meşteşugarii, organizaţi în bresle, şi negustorii, organizaţi în ghilde, formează un fel de republică orăşenească prin Consiliul celor 100. Nobilii nu îşi aveau reşedinţa în oraş şi, dacă, eventual, aveau dorinţa să se aşeze în oraş, îşi pierdeau calitatea de nobili. Trebuiau să respecte regulile oraşului.

1530 este înainte de apariţia Principatului Transilvanei, care a fost înfiinţat în 1541”, spune istoricul clujean.

Claudiopolis, Oraşul comoară

În acea perioadă, Clujul devine şi centrul reformei religioase din Ardeal, şi tot atunci îi apare denumirea Claudiopolis.

“La mijlocul sec al 16-lea, Clujul devine centrul reformei religioase din Ardeal. Călugării vor fi alungaţi şi bisericile romano-catolice din oraş vor fi transformate în biserici reformate. Biserica Sf. Mihail va fi unitariană.

De atunci apare şi prima atestare umanistă, în latină, a oraşului, Claudiopolis, deoarce credeau atunci că oraşul a fost fondat de împăratul Claudius. Ceea ce nu era adevărat.

Clujul, plin de aurari şi argintari cu comenzi în toată Europa

Era deci o republică orăşenească, condusă de negustorii bogaţi şi de meşteşugarii bogaţi. Ei au suportat cheltuielile construcţiei zidurilor care acoperă incinta de 45 de hectare a oraşului.

Era denumit Oraşul comoară pentru că devine poate centrul cel mai puternic în acea perioadă din Transilvania. Clujul a fost şi atunci la concurenţă cu Braşovul şi cu Sibiul, dar le depăşeşte. I se spunea Oraşul Comoară mai ales pentru că erau foarte dezvoltate, foarte puternice breslele aurarilor şi argintarilor, care aveau comenzi în toată Europa”, explică Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

(M. Avram)

Citește mai departe

CULTURA

FOTO: Gala de deschidere TIFF. Tudor Giurgiu: Suntem primul mare festival de film din Europa care își reia drumul

Publicat

Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc seara trecută, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Spectatorii au fost entuziasmați de concertul producătorului clujean Paul Ilea și a sopranei Zsuzsana Cerveni.

Filmul  „La Belle Epoque”, regizat de Nicolas Bedos și lansat în 2019, a deschis festivalul, fiin proiectat pe un ecran gigant din piață .

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a anuțat că documentarul „Colectiv” urmează să fie nominalizat la Premiile Oscar.

Sistemul inteligent de măsurare a temperaturii

Organizatorii evenimentului au introdus un sistem prin care spectatorilor li se măsoară temperatura, după ce o cameră le scanează fețele. Voluntarii erau echipați cu viziere și măști de protecție în timp ce scanau biletele de acces.

Sistemul de măsurare a temperaturii

Oamenii au fost entuziasmați de reluarea TIFF-ului

Primul festival de film din Europa care începe în pandemie

„În primul rând, azi e o zi istorică pentru că, de obicei, la deschidere plouă! Mă bucur că am ales exact datele Untold-ului, că știam sigur că nu plouă! În al doilea rând, mă bucur că avem un ecran de protecție care e brand new, l-am adus din Germania și își inaugurează viața de proiecții de film aici!

Ecranul de proiecție din Piața Unirii

În al treilea rând, mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care își reia drumul! Va fi un festival cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, cu locuri pe care cred că clujenii le vor redescoperi! Sper să vină lumea la film, asta este cel mai important”, a spus Giurgiu.

Recomandările lui Tudor Giurgiu

Președintele TIFF a precizat că retrospectiva Federico Fellini este punctul de atracție al festivalului, o ocazie să vedem filmele sale în versiunea restaurată.

”Sunt multe documentare românești extraordinare, dar și străine. Am și eu un favorit, este vorba de un film cu Gerard Depardieu și Michel Houellebecq, care se numește Talaso. Am discutat cu multe vedete și am lansat invitații în iarnă. Trăim vremuri paradoxale, multe dintre numele mari ale cinemaului mondial  sunt libere, nu se prea filmează nici la Hollywood, dar ele nu pot să vină în România datorită blocajelor și interdicțiilor de călătorie”, a afirmat Tudor Giurgiu.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF

Proiecțiile din cadrul programului EDUCATIFF

„Singurele filme care au loc în timpul zilei la TIFF sunt proiecțiile din programul EDUCATIFF pentru că nu-i putem chema pe copii la ora 9:30 seara să vadă filme, că ne-ar amenda nu DSP-ul, ci Oficiul pentru Protecția Copilului sau mai știu eu ce. Grație tehnologiei LED, putem proiecta filme și în timpul zilei. Deci, la Muzeul de Artă, în fiecare zi, începând cu mâine se pot vedea filmele grupate pentru diferite categorii de vârstă, dar este vorba de filme pe care le pot viziona liniștit și părinții. Copiii nu trebuie amăgiți că lucrurile sunt roz bombon, trebuie să li se spună că în viață există și moarte, și divorțuri. Este vorba de filme care atacă subiecte ceva mai grele, mai dificile, pe care un copil le poate confrunta și la 8, 10, 14 ani”, a mai spus acesta.

Discuțiile de la TIFF Lounge

De asemenea, în timpul zilei, la TIFF Lounge, vor avea loc o seriea de interviuri Inspiratiff făcute de jurnalistul Mihnea Măruță, care continuă cu invitați de film, dar nu numai de film.

”Ce pot să vă divulg este că avem un film în programul de documentar care se numește Tineri și influenceri, este una din maniile actuale, tinerii care vor să dobândească faimă pe Facebook și Instagram. E un documentar care cartografiază foarte mișto aspirația, tentația tinerilor de a deveni vedete peste noapte, cu beneficiile și neajunsurile ei pe care le presupune povestea asta. Vom avea câțiva tineri influenceri din Cluj și București care vor veni să comenteze un pic filmul și să ne explice cum stă treaba cu influecing-ul”, a declarat și Mihai Chirilov, director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Mihai Chirilov, director artistic TIFF

Concertul Sync the Classics

Piaţa Unirii a devenit locul de întâlnire al muzicii clasice cu sound-urile electronice moderne, într-un moment artistic inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului şi producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni.

Citește mai departe

CULTURA

Calendar TIFF- Cele mai interesante filme din Ziua a 2-a

Publicat

Astăzi, 1 august, se anunță a fi o zi plină de filme interesante în cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Printre filmele propuse celor mici din secțiunea EDUCATIFF se numără:

1. „În gura leului” (2019)- ora 10, Muzeul de Artă

Omar și Pete sunt frați vitregi. Când părinții lor sunt uciși de lei, cei doi pornesc într-o călătorie pentru a-l găsi pe tatăl natural al lui Omar. Ce urmează este o amuzantă și emoționantă călătorie de-a lungul cărei cei doi băieți vor descoperi multe despre sine. O comedie despre cum familia înseamnă mai mult decât culoarea pielii.

2. „Tânăra Juliette” (2019)- ora 23:45, Apaczai

Juliette urmează să termine clasa a zecea și, pentru că este supraponderală, trebuie să suporte glumele colegilor. Mai sunt doar câteva săptămâni până la vacanța de vară, iar Juliette va învăța câte ceva despre băieți, dragoste și prietenie.

Prinre filmele produse de regizori italieni ce rulează astăzi se numără:

1. Martin Eden (2019)- ora 21:30, Iulius Parc

După ce sare în ajutorul lui Arturo, tânărul moștenitor al unei familii de industriași, marinarul Martin Eden este invitat în casa părinților acestuia. Aici o întâlnește pe Elena, frumoasa soră a lui Arturo, și e dragoste la prima vedere. Actorul Luca Marinelli a câștigat Trofeul Coppa Volpi anul trecut la festivalul de la Veneția!

2. Sole (2019)- ora 21:30, Apaczai

Ermanno este un delincvent italian, iar Lena o adolescentă poloneză însărcinată în luna a șaptea. Fata a venit în Italia pentru a-și vinde copilul, iar înțlegerea e ca Ermanno să se prefacă a fi tatăl pentru a duce la bun sfârșit falsa adopție. Dar Sole se naște prematur, iar Lena trebuie să o alăpteze.

3. 8 1/2 (1962)-ora 21:30, Coșbuc

Un regizor italian e lovit de o criză de inspirație pe platoul noului său film. Copleșit de muncă și de meandrele vieții personale, el se refugiază în amintiri, rememorându-și iubirile trecute și prezente și dând frâu liber imaginației. În încercarea lui de a-și rezolva complicațiile sentimentale și nu numai, filmul său devine pe nesimțite din ce în ce mai autobiografice. Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin.

4. Amarcord (1973), ora 23:45, UBB

Un orășel italian de pe litoral, la sfârșitul anilor ’30. Îl întâlnim pe Titta, un adolescent înconjurat de familia tipic italiană. De-a lungul unui întreg an suntem martorii vieții lor, în timp ce peninsula este tot mai afectată de ascensiunea lui Benito Mussolini și a fascismului. Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1975!

Piața Unirii

În această locație se va proiecta filmul Traducătorii (Les Traducteurs), de la ora 21:330.

Cei nouă traducători angajați să traducă mult-așteptatul volum final al unei trilogii de succes sunt închiși într-un buncăr luxos. Când primele zece pagini ale manuscrisului apar pe internet, experiența se transformă în coșmar: editorul e gata de orice să prindă hoțul.

Bathory

„Jaful secolului” este un alt film ce merită văzut și începe de la ora 21:30. Povestea unui jaf petrecut în realitate. În 2006, un grup de hoți a dus la bun sfârșit ceea ce este considerat cel mai notoriu și complex jaf din istoria Argentinei. Nu doar modul cum hoții au prădat banca din Rio este uimitor, ci și ceea ce s-a întâmplat apoi. Pe acest jaf real se bazează și superhitul Netflix  La casa de papel!

Evenimentele de la Castelul Banffy (Bonțida)

Începând cu ora 21:30, va avea loc cine-concertul „Faust”. Profesorul Jean Francois Zygel va acompania live filmul lui F.W. Murnau. Recunoscut pe plan internațional drept unul dintre cei mai buni artiști care acompaniază live filmele mute, Zygel a inițiat în 2002 cursurile de improvizație la pian la Conservatorul din Paris.

După aceea, urmează filmul „Geaca de piele”, de la ora 00:00.

Proaspăt divorțat la 44 de ani, Georges dezvoltă o obsesie bolnăvicioasă pentru o geacă de piele de căprioară care- va da viața peste cap. Noua fabulă absurdă regizată, scrisă, filmată și montată de Quentin Dupieux, regizorul lui Rubber.

Citește mai departe

CULTURA

Emil Boc: TIFF învinge pandemia. Masca și spălatul pe mâini trebuie să devină o obișnuință

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la deschiderea Festivalului de Film Transilvania (TIFF), că acesta învinge pandemia.

“Dragi clujeni, trăim istorie astăzi ! TIFF învinge pandemia.Vreau să mulțumesc că TIFF-ul este Cluj și Clujul este TIFF.

Citește și HARTA ACTUALIZATĂ: Județele unde MASCA de protecție este OBLIGATORIE și în spațiile deschise. LISTA stațiunilor de pe litoral

Și noi suntem alături de voi și voi sunteţi alături de noi! La Cluj exista oameni de calitate care știu cât de importantă e cultura! Masca și spălatul pe mâini trebuie să devină o obișnuință! O seară faina tuturor!”, a spus Emil Boc.

TIFF şi-a deschis, vineri seara, porţile, în centrul municipiului Cluj-Napoca. Programul din perioada 31 iulie – 9 august cuprinde filme noi, în premieră în România, în câteva dintre secţiunile tradiţionale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, precum şi altele vechi, restaurate, care vor fi prezentate pe marele ecran în proiecţii speciale.

Gala de deschidere a avut loc în Piaţa Unirii, de la ora 21,00, cu proiecţia comediei franceze La Belle Epoque, în regia lui Nicolas Bedos, a cărui premieră mondială a avut loc la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes.

În urma reconfigurării TIFF în 13 locaţii în aer liber din Cluj şi împrejurimi, Ziua Maghiară se transformă în Zilele Maghiare. Opt dintre cele mai apreciate filme produse recent în Ungaria vor rula între 4 şi 6 august.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate