EVENIMENT
ȘTIRI DE ALTĂDATĂ. Contrabanda de oameni în perioada interbelică

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul și România de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
„Oameni de contrabandă. Aceste trei scurte cuvinte cuprind întreaga tragedie a unor oameni sortiți să folosească drept marfă de vânzare. Unii pot crede că titlul de mai sus ar aparține unui roman senzațional.
Faptele există, însă, în adevăr.
Bariere de neînvins
Contrabanda de oameni, s-a dezvoltat într-o largă măsură în epoca postbelică, în care liniile de graniță s-au înmulțit cu multe mii de Kilometri.
Dacă înainte, trecerea frontierelor nu prezenta dificultăți prea mari, măsurile luate pentru procurarea de pașaport și obținerea vizelor respective, au creat dificultăți de netrecut pentru unii oameni.
Bineînțeles că era vorba de elemente dubioase, cari aveau tot interesul să nu aibă contact cu autoritățile polițienești.
Aspectul evenimentelor politice din ultimii ani, a înmulțit numărul acestora. Oamenii, cari constituiesc marfa de contrabandă se compune din criminali și infractori, din aventurieri și din acei care n-au țară, n-au lucru.
Metode periculoase
Metodele întrebuințate în contrabandele de oameni sunt tot atât de variate, ca și cele ale contrabandiștilor de mărfuri, primii având însă riscuri mult mai mari.
Ceea ce reprezintă pentru contrabandistul de opiu declarația falsă sau ascunzătoarea inocentă într-un sac cu grâne, pentru contrabandistul de oameni e actul fals sau veritabil însă totuși pașaportul fals. Și dacă nu se poate obține nici măcar acest pașaport fals se recurge la eventuala călătorie, incomodă însă cu șanse de reușit, de a trece frontiera noaptea ascuns între osiile vagonului de cale ferată. Mila sau banii înlesnesc contrabandistului de a se strecura în căruța încărcată cu fân a unui sătean, care-și are proprietatea de cele două părți ale graniței.
Cu câteva cuvinte bine simțite și mai ales cu bani, se găsește oricând o călăuză sau un <<protector>> care să-l strecoare pe potecile accidentate și întortochiate ale munților, trecându-l astfel granița sau chiar în miez de noapte prin ceață, într-o luntre instabilă să fie dus pe malul opus. Câți se prăpădesc neputându-și vedea dorința împlinită, nu se va ști niciodată.
Transport în sicrie
Ca și celelalte operațiuni, contrabanda de oameni în America, ia proporții și dimensiuni fantastice. Agenți lipsiți de scrupule, cari preiau transporturi întregi de chinezi și japonezi și cari le înlesnesc imigrarea în sicrie sau în calele unor vapoare dubioase, cari nu pregetă de a face aceste transporturi de nenorociți.
Câteodată reușesc să calce pământul făgăduinții, în majoritatea cazurilor însă, acești nenorociți mor asfixiați și sunt aruncați peste bord, ca o marfă oarecare supusă stricăciunii.
Contrabanda de oameni <<oficială>>
O curiozitate europeană a contrabandei de oameni sunt cazurile în cari contrabanda se execută în mod <<oficial>>.
Ar exista țări, se spune, unde străinii, cari urmează a fi expulzați și pe cari alte țări refuză să-i primească, să fie conduși, în timpul nopții, chiar de către polițiști, care îi trec granița pe drumuri ascunse”. [„Patria”, anul al III-lea, nr.461, București, 23 ianuarie 1938].
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, despre jucătorii săi după victoria cu Rapid: Mi-a plăcut curajul, atitudinea și plăcerea de a juca fotbal

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat mulțumit după victoria de sâmbătă din deplasare în fața celor de la Rapid București, scor 0-2, și i-a felicitat pe jucători.
”Jocul acesta îmi amintește de jocurile frumoase pe care le-am practicat. În urma acelor jocuri bune am stat 18 etape pe primul loc, o echipă care pe merit a fost acolo. Am dominat, mai ales în prima repriză, în zona centrală, am ținut de minge, am avut posesia, am avut acea plăcere să jucăm fotbal, curaj, am și reușit să înscriem.
În a doua repriză, jucătorii cu probleme au început să piardă din ritm și nu am mai avut mingea și am început să ne retragem ceea ce nu trebuia să facem.
Mi-au plăcut intervențiile lui Edwinas (portarul echipei – n.a.). Mi-a plăcut curajul, atitudinea, starea de spirit și plăcerea de a juca fotbal, asta m-a impresionat la jucătorii mei, îi felicit.
Sunt mulțumit de cum am arătat, asta vreau să fie fața Universității, să impresioneze prin joc, un fotbal plăcut, să placă celor care se uită la noi. Asta trebuie să ne preocupe, să jucăm fotbal”, a spus Sabău.
Acesta crede că echipa sa poate să fie printre primele trei din play-off.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Va fi distribuită de Înviere la biserici


Echipa de fotbal ”U” Cluj a învins, sâmbătă, în deplasare, formația Rapid București cu scorul de 2-0, astfel că jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău se întorc cu trei puncte din Giulești.
Primul gol al clujenilor a fost marcat în prima repriză, în minutul 44, de Ovidiu Bic din pasa lui Thiam, iar cel de-al doilea de Macalou, după o fază personală.
În urma acestui rezultat, ”U” urcă pe locul 4 în clasamentul play-off-ului, cu 32 de puncte. Primul loc este ocupat de FCSB, cu 36 de puncte, urmată de CFR cu 34 și Universitatea Craiova cu 33 de puncte.
FCSB și CFR Cluj se vor înfrunta, duminică, la București, de la ora 20.
Echipele de start
Rapid București: Stolz – Onea, Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Christensen, Keita, Kait – Dobre, Petrila, Koljic
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, Ademo, R. Pop, N’Jie, Gojkovic, Burmaz
Antrenor: Marius Șumudică
”U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – D.Codrea – Bic, Simion, Artean, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Ovidiu Popescu, Oaidă, Silaghi, Opriș, Fabry, Nistor, Macalou, Miranyan
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Sursa foto: Facebook – FC Universitatea Cluj
CULTURA
VIDEO. Procesiunea focului sacru la Cluj-Napoca, aprins de Paște în fața Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Mihail”

Credincioșii romano-catolici din Cluj-Napoca au asistat, sâmbătă seara, la cremonia aprinderea focului sacru, Vigilia, în fața Bisericii ”Sf. Mihail” din Piața Unirii, acesta fiind momentul culminant al sărbătorii de Paște.
Preotul Potyo Istvan din cadrul bisericii a declarat că tot ceea se întâmplă în cadrul Liturghiei întruchipează o bucurie, iar focul care se aprinde înseamnă viața eternă.
”Îl sărbătorim pe Domnul Nostru Cristos care este etern și ne dă nouă, tuturor, speranță și viață. Focul aprins înseamnă trăire, dar și jertfă, iar de la acest foc va fi aprinsă lumânarea de Paști”, a spus acesta.
Credicioșii romano-catolici se vor întoarce la Biserica ”Sf. Mihail” duminică dimineață pentru sfințirea coșurilor cu alimente de Paște.