Connect with us

EVENIMENT

Stația Memo devine „Stația de Sănătate” până la sfârșitul anului

Publicat


După succesul înregistrat de campania Bilet de Sănătate, proiect pilot inițiat de Sports Festival, Primăria Cluj-Napoca a propus ca ea să fie continuată pe tot parcursul anului 2020. Stația va fi adoptată de o serie de parteneri privați care vor susține costul biletelor emise gratuit cetățenilor, în schimbul a 20 de genuflexiuni. AROBS Transilvania Software este prima companie care vine alături de Sports Festival și Primăria Cluj-Napoca pentru a susține „Stația de Sănătate”.

„Stația sportivă smart a funcționat până acum ca proiect pilot. În tot acest timp, s-au emis 13.500 de bilete de sănătate, mult peste așteptările și calculele inițiale. Asta înseamnă 270.000 de genuflexiuni executate, 27.000 de minute de mișcare și aproximativ 216.000 de calorii arse de cei care și-au luat biletul de sănătate. AROBS este primul partener care a preluat susținerea programului pentru următoarele săptămâni, asigurând costul biletelor pentru care clujenii vor face genuflexiuni în „Stația de Sănătate”.

Dl. Primar Emil Boc: „Stația sportivă inteligentă de autobuz a fost extrem de bine primită la Cluj. Mii de persoane de toate vârstele au acceptat provocarea de a face 20 de genuflexiuni. Ne dorim să dezvoltăm proiectul-pilot al celor de la Sports Festival în orașul nostru, Cluj-Napoca fiind renumit pentru faptul că promovează sportul și soluțiile de mobilitate sustenabilă. Avem mai multe companii la Cluj care doresc să asigure continuitatea acestei inițiative și le mulțumim tuturor! ”

„Este o inițiativă care completează în mod fericit inițiativele legate de sport și stil de viață sănătos”

Mirel Alexa, Director Executiv Sports Festival: “Toate acțiunile noastre de când am lansat festivalul au aceeași misiune: de a-i inspira pe oameni să facă mișcare, să descopere ce sport li se potrivește și să lase acel sport să le transforme viața. Proiectul Biletul de Sănătate este modalitatea noastră de a transmite oamenilor că sportul îți aduce multe beneficii imediate, dar și pe termen lung. Proiectul-pilot din Cluj-Napoca a avut mare succes și ne bucurăm că alături de autoritățile locale am găsit soluții de continuitate la nivel local. De asemenea suntem bucuroși că am pornit foarte multe discuții de implementare și în alte orașe, astfel că anul viitor cel mai probabil vom avea o mini rețea de “stații de sănătate””.

Voicu Oprean, Founder & CEO AROBS: “Este o inițiativă care completează în mod fericit inițiativele legate de sport și stil de viață sănătos pe care le susținem. Anul 2020 a fost foarte sărac în evenimente sportive, iar AROBS și-a îndreptat eforturile financiare înspre a sprijini instituțiile medicale din toate județele unde avem sedii și echipe.

„Mai multe companii din Cluj-Napoca doresc să asigure continuitatea proiectului”

Biletul de sănătate este un proiect care atrage clujenii să facă sport într-un mod distractiv, în mijlocul orașului. Nu e un semi-maraton sau un triatlon, aproape oricine poate face 20 de genuflexiuni și să călătorească eco și gratuit prin Cluj-Napoca. Ne vedem la Stația de Sănătate vineri!”.

Până acum, costul biletelor emise a fost suportat de Sports Festival și Primăria municipiului Cluj-Napoca, cu obiectivul principal de a încuraja oamenii să introducă mișcarea în rutina zilnică. Inițiatorii proiectului caută soluții pentru a susține în continuare costurile. Astfel, mai multe companii din Cluj-Napoca doresc să asigure continuitatea proiectului, AROBS fiind prima companie care s-a angajat să sprijine campania.

Campania Sports Festival este menită să încurajeze mișcarea într-un mod interactiv, să promoveze un stil de viață sănătos și să ajute la prevenirea bolilor cauzate de un stil de viață sedentar. Stația de sănătate a fost amenajată lângă stația de bus Memorandumului Sud din Cluj-Napoca și funcționează zilnic, între orele 05.00-23.00. Ea este formată dintr-o “bancă de rezerve” și un roboțel: un automat care emite un bilet de autobuz la 20 de genuflexiuni executate corect în maxim 2 minute. Tichetul a fost denumit simbolic BILETUL DE SĂNĂTATE și poate fi folosit pentru o călătorie în rețeaua de transport public a orașului, zona urbană, până la finalul anului 2020”, se arată în comunicatul Sports Festival.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

Publicat

De

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luarte de mită în formă continuată. Suma cerută pe când era manager al Spitalului de Urgență din Baia Mare se ridică la 130.000 de euro.

Sentința a fost dată vineri de magistrații de la Tribunalul Cluj. Sorina Pintea nu a recunoscut faptele.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

„Inculpata P.S., este condamnată la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată – 2 acte materiale”, se arată în soluția instanței.

De asemenea, prin această sentință i interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public.

Din pedeapsa va fi desusă măsura reţinerii şi cea a arestării preventive de la data de 29 februarie 2020 la data de 6 matrie 2020.

Magistrații au menţinut și sechestrul asiguratoriu asupra a două terenuri care aparțin inculpatei.

Mită de 130.000 de euro

Sorina Pintea a fost trimisă în judecată în anul 2020, fiind acuzată de corupție.

Când a comis infracțiunea de luate de mită, fostul ministru al Sănătății era manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

„În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit”, au arătat atunci părocutorii DNA.

Suma, au arătat procurorii anticorupție, reprezenta un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică care avea ca obiect <<proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare>>, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Pintea a luat mita în spital

„Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, potrivit referatului procurorilor.

Foto: Facebook/Sorina Pintea

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO.Cum se pictează ouă de ciocolată de Paște. Atelier pentru copii și adulți organizat de o ciocolaterie din Cluj-Napoca

Publicat

ouă ciocolata

O ciocolaterie din Cluj-Napoca a organizat un atelier de pictat ouă de ciocolată, ajutând mai mulți copii și adulți să intre în atmosfera sărbătorilor de Paște prin intermediul unei activități creative. Participanții au avut de pictat matrițe cu ouă de diferite dimensiuni care au fost transformate, apoi, în adevărate decorațiuni.

Realizarea ouălor de ciocolată

„Noi folosim acest meșteșug numit ciocolată artizanală prin pictarea matrițelor cu unt de cacao pe care-l colorăm cu diferiți coloranți.

Untul de cacao este 100% unt de cacao și atunci folosim imaginația și creativitatea pentru a picta.

După pictat, matrițele trebuie să stea puțin la frigider (maxim 18 °C-20 °C) pentru ca untul de cacao colorat să se cristalizeze.

Colorant și unt de cacao

ouă ciocolată

Pe urmă, se va da cu un strat de unt de cacao cu colorant alb pentru ca să iasă mai bine în evidență toate decorațiunile. Se lasă din nou la frigider 5 minute și pe urmă o să turnăm ciocolată.

După turnăm ciocolată albă belgiană cu cacao 100% pentru că e mai dulce.

Va sta din nou la frigider până se cristalizează untul de cacao din ciocolată, iar apoi el se desprinde și vor fi două jumătăți de ouă pe care le vom lipi între ele”, explică rețeta Lucia Pantea, organizatoarea atelierului.

Mulți dintre participanți au pictat matrițele cu gândul la persoanele dragi. Printre aceștia se regăsește și Iulia, care a avut gândul atât la familie, cât și la prieteni în tot timpul decorării ouălor.

„Vreau să duc oul mare și cele mici familiei și prietenilor. Am făcut pentru fiecare în parte ceva special, nu mi-a ieșit în totalitate pentru că e mai greu decât pare să pictezi pe matrițele acelea de plastic, dar intenția contează pentru că sunt făcute cu drag și pentru ei”, a spus Iulia.

Afacere de familie

„Maximilian Chocolat a fost înființată în anul 2019 la final, a fost o dorință personală de-a mea de a crea ceva autentic și în care să mă pot exprima, fiind chiar o afacere de familie.

Încă de la început de când am pornit ciocolateria ceea ce ne doream era să oferim experiențe autentice cu ciocolată.

De la început am vrut să facem degustări și workshop-uri, astfel încât să putem explica oamenilor cât mai mult despre modul de producție, importanța ingredientelor și să aibă contact cu acest ingredient fantastic”, a afirmat Laura Huși, reprezentanta ciocolateriei.

Ateliere creative pentru copii

Totodată, aici se organizează și ateliere creative pentru copii în care aceștia își pot da frâu liber imaginației.

„Organizăm workshop-uri atât pentru adulți cât și pentru copii. Ideea lor este de a ne deschide, de a ne exprima creativitatea și de a avea un produs care e atât foarte gustos cât și afectuos la final.

Partea de de adulți este mai interesantă, mai complexă, iar pentru copii alegem niște activități pe care le pot desfășura independent”, mai declară Laura Huși.

Produse artizanale

În cadrul ciocolateriei din Cluj-Napoca, se găsesc diverse produse artizanale create din ciocolată belgiană 100%, cum ar fi: praline pictate manual, trufe artizanale, tablete, ciocolată caldă, produse fără zahăr și pachete cadou care include cărți, ceaiuri, vin, cafea, cutii, mesaje personalizate.

Andreea-Francesca Nagy

Andreea Ungur

ouă ciocolată

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur. Emil Boc: Zona a fost transformată în spațiu pentru relaxare și mișcare

Publicat

Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur

Un parc a luat locul unei centrale termice în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Zona este acum un loc unde mănășturenii, mici și mari, se bucură de relaxare și mișcare.

Proiectul realizat în cartierul Mănăștur de Primăria Cluj-Napoca a inclus demolarea centralei termice, care se afla între blocuri.

Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur. Emil Boc: Zona a fost transformată în spațiu pentru relaxare și mișcare

„Clujul cartierelor: zona unei foste centrale termice de cartier din Mănăștur, transformată în spațiu verde, pentru relaxare și mișcare”, a transmis primarul Emil Boc pe pagina de Facebook, unde a postat și un clip video.

Pentru a realiza spațiul verde, Primăria Cluj-Napoca a demolat centrala termică, care se afla între blocuri, în zona strada Primăverii nr.4 – strada G. Alexandrescu nr. 2.

Parc de aproape 1.000 de metri pătrați

Pe lângă aparate de joacă pentru copii, aparate de fitness și alte dotări, au fost plantați acolo și 25 de noi arbori cu balot și a fost instalat un sistem de irigație.

Emil Boc a precizat că a fost instaalat covor cauciucat, astfel încât spațiul de 950 de metri pătrați să fie cât mai bine utilizat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal

Publicat

De

2.500 de transplanturi renale realizate la ICUTR Cluj

Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca marchează o bornă extraordinară și, în același timp, foarte importantă. 2.500 de transplanturi renale au fost realizate cu succes de medicii clujeni.

Asta înseamnă tot atâtea vieți salvate de echipele ICUTR în 30 de ani, de când se fac operații de transplant de rinichi la Cluj-Napoca.

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal

E o zi de sărbătoare, cu multă bucurie, dar și emoție la ICUTR Cluj. Vineri, echipa institutului marchează un moment deosebit și anume realizarea cu succes a 2.500 de transplanturi renale.

„Este o bornă extraordinară ce marchează peste 30 de ani de devotament, inovație și îngrijire profundă.

În aceste decenii de activitate, Institutul nostru a devenit un etalon al excelenței medicale și umane. Fiecare dintre cele 2.500 de intervenții reprezintă o poveste de luptă, de curaj și de speranță.

Fiecare transplant înseamnă o nouă șansă la viață, o șansă pe care noi, ca echipă, ne-am asumat-o cu responsabilitate și dăruire”, a declarat conf. dr. Florin Elec, coordonatorul echipei de transplant ICUTR.

2.500 de vieți salvate

Acesta și-a exprimat și profunda recunoștință pentru familiile donatorilor care au făcut acest lucru posibil și a mulțumit și pacienților pentru că au avut încredere în echipa medicală de la Cluj.

O echipă care a reușit să finalizeze cu succes aceste transplanturi renale.

„2.500 de vieți salvate sunt rezultatul muncii noastre comune și al colaborării strânse dintre toți cei implicați”, a spus conf. dr. Florin Elec, care a mulțumit și echipei medicale.

Coordonatorul echipei de transplant a ICUTR spune că există și promisiunea unui viitor mai bun, făcând referire la construirea unui nou centru de transplant, multiorgan, la Cluj-Napoca.

„Astăzi sărbătorim nu doar realizările noastre, ci și speranța și promisiunea unui viitor în care fiecare persoană care are nevoie de un transplant renal să primească îngrijirea de cea mai înaltă calitate, să primească o șansă la o viață mai bună”, a mai spus conf. dr. Florin Elec.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax