ACTUALITATE
Stand de taxiuri în iarna anului 1942 la Cluj

Imaginea unui stand de taxiuri din Clujul anilor 40 iarna a fost postată pe pagina de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj.
„Puțină socializare între vizitii, iarna anului 1942”, descrie imaginea cel care a postat-o.
Un clujean șugubăț a comentat:„Uber & Bolt”.
Sursa: fortepan.hu
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Emil Boc apără IT-iștii: Guvernul face o greșeală dacă elimină facilitățile. Vom plăti pe termen lung

Emil Boc susține că eliminarea facilităților din sectorul IT este o greșeală. Primar într-un oraș unde lucrează o mare parte dintre IT-iștii din România, Emil Boc spune că speră ca Guvernul să reconsidere acest aspect, care apare în lista cu modificările fiscale, pentru că altfel capacitatea acestui sector va fi afectată.
„Nu sunt mulțumit de conținutul actului în ceea ce privește eliminarea facilităților pentru IT. Este o greșeală, chiar dacă s-a îndulcit documentul și este un plafon până la care nu se elimină aceste facilități.
Capacitatea acestui sector de a genera valoare adăugată pentru România nu ar trebui să fie afectată”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua Live.
Emil Boc apără IT-iștii: Guvernul face o greșeală dacă elimină facilitățile. Vom plăti pe termen lung
Bos spune că a avut și el o astfel de propunere pe masă când era prim-ministru și nu a acceptat-o.
„În 2010, când situația era mult mai gravă, aceeași propunere am avut-o și eu pe masă și nu am recurs la eliminarea facilităților și s-a dovedit că am avut dreptate.
Nu putem fi competitivi cu Franța în agricultură, cu Germania în automotive, dar putem sta la masă prin sectorul de IT și inovare. Acest sector este capabil să dea soluțiile pentru slujbele bine plătite ale viitorului și soluțiile pentru tranziția verde și digitală.
Suntem contra curentului. Europa apasă accelerația, noi apăsăm frâna, a mai spus Emil Boc.
Acesta spune că eliminerea facilităților în acest domeniu este o greșeală și speră că încă se mai poate corecta ceva.
„Sper sa se schimbe, pentru că altfel vom plăti pe termen lung”, a spus Emil Boc.
Măsurile sunt publicate în transparență decizională, iar prim-ministrul urmează să-și asume răspunderea pentru toate modificările, în Parlament. Potrvit documentului IT-iștii care câștigă peste 10.000 de lei brut vor trebui să plătească impozit pe venit.
Foto: Arhivă
EDUCATIE
USR Cluj vrea culoare pentru mașini pentru ca părinții să-i lase pe copii la școală. Emil Boc: Nu resping propunerea

Primăria Cluj-Napoca a făcut eforturi pentru a descongestiona traficul în oraș la orele de vârf, în timpul școlii. Iar introducerea autobuzelor dedicate elevilor, care au fost cerute chiar de clujeni prin programul de bugetare participativă, a avut ca scop tocmai evitarea blocajelor în trafic cauzate de părinții care își duc copiii la școală și staționează cu mașina în fața unităților de învățământ.
Chiar dacă în acest moment autobuzele școlare deservesc 14 rute, „practica” de a duce copiii la școală cu mașina personală nu a apus.
Astfel, reprezentanii USR Cluj au propus realizarea de culoare pentru mașini în fața școlilor, acolo unde se poate.
USR Cluj vrea culoare pentru mașini pentru ca părinții să-i lase pe copii la școală. Emil Boc: Nu resping propunerea
Propunerea USR Cluj, după conceptul „Kiss and Go”, prevede crearea de culoare pentru mașini în dreptul școlilor, unde acestea să staționeze un minut pentru ca elevii să coboare.
Citește și: Emil Boc: În zece ani, numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000. Se construiesc încă două școli
Primarul Emil Boc spune că nu o respinge și că se va face o analiză.
„În primul rând, proiectul autobuzelor școlare a fost un mare succes… Aceste 14 trasee de autobuze școlare implică un cost de resusre și financiare, și umane considerabil din partea municipalității.
După calculele făcute, anul trecut aceste autobuze scoteau cel puțin 500 de mașini din zona centrală între orele 7.00 și 9.00”, a spus primarul Emil Boc la postul de radio Ziua Live.
Totuși, Boc spune că nu respinge propunerea USR Cluj și o va trimite la comisia de circulație.
„Am reținut nuanța celor de la USR << pentru unele>>, pentru că nu la toate școlile se poate. Dar comisia de circulație se va pronunța”, a spus Emil Boc.
În același timp, Primăria vrea să extindă proiectul autobuzelor școlare și spune că acestea sunt sigure, au program fix, copiii ajung la timp la școală, iar părinții au mai mult timp.
Foto: Facebook/Emil Boc
ADMINISTRAȚIE
Boc anunță că începe LUPTA împotriva DROGURILOR în școlile din Cluj. Cu un CENTRU pentru DEPENDENȚI și camere de SUPRAVEGHERE

Autoritățile clujene vor lucra împreună pentru a diminua consumul de droguri în rândul tinerilor din Cluj-Napoca. Nu mai este o noutate pentru nimeni că drogurile de vând chiar și în curtea școlii, iar tinerii sunt victime pentru care, în acest moment, nu se poate face mare lucru în ceea ce privește recuperaerea
Drogurile sunt o problemă care nu poate fi rezolvată de o singură entitate, spune primarul Emil Boc, care a mai precizat că niște pliante pe care nu le mai citește nimeni nu vor rezolva problema în rândul tinerilor care încep să consume substanțe interzise de la o vârstă tot mai mică.
Boc anunță că începe LUPTA împotriva DROGURILOR în școlile din Cluj. Cu un CENTRU pentru DEPENDENȚI și camere de SUPRAVEGHERE
„Noi am lucrat la un plan, de aceea la Cluj stăm un pic mai bine decât în alte orașe din țară. Primăria construiește un Centru de Prevenire și Tratare a Adicțiilor, inclusiv pentru cei care consumă droguri.
Sigur, prevenția este mult mai bună decât tratarea, dar aceasta trebuie făcută cu o consultare psihologică și nu cu trei pliante pe care nu le citește nimeni.
Suntem primii din țară care facem așa ceva, pentru că avem o problemă mare. Cei care consumă droguri sunt duși la Clinica de Psihiatrie pentru că nu avem alt cadru, dar nu acolo este locul lor. Medicii de acolo fac mari eforturi, dar locul celor care consumă droguri este în centre dedicate pentru a face tratament și a se reintegra în societate rapid”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua de Cluj.
Camere de supraveghere în locuri „sensibile”
Boc spune că va fi un efort concentrat al autorităților, părinților, dar și al școlii. Rolul părinților este fundamental, spune primarul, dar și rolul școlii este la fel de important.
„Rolul școlii nu se încheie când elevul a ieșit din clasă. E important și ce se întâmplă în curtea școlii pentru că acolo se face <<micul trafic>> de produse ilegale.
Vor fi montate camere de supraveghere în locuri <<sensibile>>. Primăria va acoperi toate cheltuielile pentru montarea acestora în locurile cunoscute de autorități ca fiind cele unde se face trafic de droguri”, a declarat Emil Boc.
Citește și: Peste 200 de profesori clujeni, instruiți pentru a recunoaște SIMPTOMELE consumului de DROGURI la elevi
Primarul Cujului susține că cea mai importantă luptă trebuie dusă de autoritățile centrale și trebuie să se concentreze pe marii dealeri de droguri și nu pe consumatorii prinși cu un gram de substanțe interzise pentru care se fac sute de dosare penale care apoi sunt clasate.
„Nu putem eradica 100%, dar putem diminua acest fenomen”, a mai spus primarul Clujului.
Foto: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: Studenții vor beneficia de transport GRATUIT. La fel și elevii care vin cu autobuze din Zona Metropolitană

Studenții din Cluj-Napoca vor călători gratuit cu mijloacele de transport în comun din oraș. De asemenea, Primăria va plăti și abonamentele pentru elevii care vin să învețe la Cluj-Napoca din alte localități din Zona Metropolitană.
Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, care spune că s-au făcut calcule pentru a acoperi costurile abonamentului pentru 5.000 până la 6.000 de elevi vin la școală în Cluj-Napoca din localitățile învecinate.
Emil Boc: Studenții vor beneficia de transport GRATUIT. La fel și elevii care vin cu autobuze din Zona Metropolitană
„Pot să vă spun că primăria va asigura de la bugetul local diferența de 10% pentru abonamentele studenților.
Legea Educației spune că doar 90% din prețul abonamentului va fi asigurat de la nivel central, restul de 10% urmând să fie plătit fie de studenți, fie de autoritățile locale. Noi am făcut calculele și vom da banii, acei 10%, ca o formă de respect”, a declarat primarul Emil Boc la postul de radio Ziua Live.
De asemenea, Primăria Cluj-Napoca va asigura și transportul la Cluj-Napoca al elevilor care vin din Zona Metropolitană.
„Sunt între 5.000 și 6.000 de elevi care vin din Zona Metropolitană la școlile din Cluj-Napoca. Ei vor putea călători gratuit cu autobuzele. Primăria va plăti pentru abonamentele elevilor din Florești, Gilău, Baciu, Apahida și alte localități”, a anunțat Emil Boc.