EVENIMENT
Stagiu MILITAR pe bază de VOLUNTARIAT, dar PLĂTIT. Anunţul ministrului APĂRĂRII

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, la Cluj, că este analizată o idee potrivit căreia în România să fie legiferat stagiul militar pe bază de voluntariat, dar să existe şi posibilitatea plătirii celor care optează pentru o astfel de formă de instruire.
Militari voluntari, dar plătiţi
‘Ar putea să fie o formă de instruire, dar nu în sensul de stagiu militar obligatoriu, o formă de instruire pe care tot mai multe ţări au introdus-o în acest moment, o formă de voluntariat. (…) Există tineri care vor să facă instruire militară, care vor să participe la acest tip de educaţie şi, atunci, prin voluntariat s-ar putea găsi această soluţie. Evident că şi voluntarii, în ţări unde există voluntariat în armată, sunt plătiţi. Adică, au o formă prin care sunt şi plătiţi, nu e voluntariat sută la sută.
Dar câştigă şi societatea, pot să câştige şi ei şi nu există obligativitate. Cred că aceasta este o soluţie mai interesantă, pe care am putea-o discuta politic. Deocamdată, este la nivelul de idee. Eu, personal, cred că nu este o idee rea’, a spus Vasile Dîncu.
El a adăugat că, deocamdată, sistemul de recrutare este cel actual, cu o armată profesionistă.
‘Am discutat în comisiile parlamentare de apărare, în comisiile reunite, am primit întrebări şi sugestii în acest sens. Suntem într-o perioadă în care evaluăm, suntem într-o perioadă în care vrem să vedem de ce resurse am avea nevoie pentru asta şi încercăm să vedem ce acoperire financiară am putea să avem pentru diferite soluţii.
Deocamdată, nu se schimbă acest sistem pe care îl avem în acest moment, al unei armate profesioniste, şi discuţia despre efective este o discuţie majoră în Europa în acest moment’, a menţionat ministrul.
Pensii majorate pentru unii militari
El a mai spus că pensiile sub 2.500 de lei ale militarilor vor fi majorate cu 10% şi că în Parlament ar urma să fie modificate legile prin care au fost create o serie de nedreptăţi în sistemul de pensii militare.
‘Pensiile militarilor vor creşte cu 10%, cele sub 2.500, asta este o prevedere a programului nostru de guvernare. Pe de altă parte, noi ne-am întâlnit cu reprezentanţii celor mai multe dintre asociaţii pensionarilor şi militarilor în rezervă, am stabilit deja un comitet operaţional (…) pentru a încerca să găsim, reuşim în parlament să facem să eliminăm nedreptăţile care există în acest moment în sistemul de pensii. Sunt unele nedreptăţi generate de tot felul de legi încropite în anii din urmă de diverse regimuri politice şi care au creat disproporţii foarte mari’, a spus Vasile Dîncu.
El a adăugat că există promisiunea de la Ministerul Finanţelor ca ‘în acest an’, în funcţie de colectare, să se reuşească şi plata a unor restanţe care există după 2016 în privinţa unor pensii militare.
‘De asemenea, avem de la Ministerul de Finanţe promisiunea că în acest an, în funcţie de colectare, vom reuşi să plătim şi unele restanţe care există din 2016 încoace. Sper că vom avea o mai bună colectare şi vom reuşi să aducem banii care sunt necesari. Dar, pe de altă parte, vreau să vă spun că în limitele procentului de 2% pe care societatea îl acordă până la urmă armatei române, în acest moment suntem într-o situaţie în care nu putem să spunem că nu ne putem îndeplini misiunile pe care le avem şi, de asemenea, şi cele legate de nivelul de viaţă al familiilor şi al militarilor’, a mai subliniat Vasile Dîncu.
Românii să stea liniştiţi, nu vine războiul
Referindu-se la tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, că războiul este un eşec al negocierii şi că românii din România, dar şi cei din Republica Moldova, pot să stea liniştiţi de sărbători.
‘Războiul este un eşec al politicienilor şi al negocierii. De aceea, noi, ce putem să spunem în acest moment, că suntem mereu pregătiţi, ne pregătim, ca orice armată, pentru tot ceea ce este mai rău. Însă, aş vrea să spun în această perioadă, când suntem în zona sărbătorilor, că, dincolo de o situaţie geostrategică care conţine riscuri şi pericole, putem să stăm liniştiţi, să sărbătorim liniştiţi în această perioadă, pentru că nu există o ameninţare care să ducă la, să spunem, o îngrijorare majoră din partea populaţiei’, a spus Vasile Dîncu.
El a fost întrebat, pe aceeaşi temă, şi de eventualul pericol la care ar fi expuşi românii din Republica Moldova.
‘Nu există niciun pericol din punctul acesta de vedere. Ce aţi văzut şi dumneavoastră în ultima vreme şi ce a putut să pară ca fiind o, să zicem, creştere a riscului, a fost faptul că comandamentele NATO, faptul că politicienii, inclusiv preşedintele Biden, au intensificat discuţia, negocierea cu Federaţia Rusă, Rusia fiind evident o ţară în care este concentrată puterea şi decizia şi atunci în orice strategie politică trebuie să intensifici mesajele cu cei de la vârf, cu cei care ar putea să ia decizii.
Este un proces complex de negociere, în acest moment există premise pentru ca negocierile să meargă mai departe şi să nu ajungem la un eşec politic în negocieri’, a mai spus Vasile Dîncu.
Drapel de luptă pentru unitate militară clujeană
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a participat, vineri, alături de şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, şi de şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, la ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă Batalionului 400 Sprijin ‘Feleacu’ şi la activitatea de autoevaluare a Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’, la sediul comandamentului diviziei din Cluj-Napoca. AGERPRES
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.
Înscrierile încep de marți, 15 aprilie, de la ora 11:00.
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation
Cursurile sunt dedicate persoanelor care doresc să dobândească abilități esențiale pentru a înființa și conduce o afacere de succes în România. Finalizarea acestor cursuri este una dintre condițiile obligatorii pentru accesarea finanțării nerambursabile de până la 250.000 lei per beneficiar, oferită prin programul Start-Up Nation.
Înscrierile se vor face exclusiv online, prin intermediul platformei oficiale. Cursurile sunt complet gratuite, iar fiecare participant va putea selecta furnizorul de formare dorit (dintr-o listă afișată în ordine alfabetică), precum și locația și formatul preferat – online sau fizic.
Locuri disponibile în continuă actualizare
MEDAT se află în prezent în faza de finalizare a semnării contractelor cu furnizorii de formare. Locurile neocupate, în urma eventualelor renunțări, vor fi redistribuite în mod transparent, prin acte adiționale. Ministerul subliniază că toată corespondența oficială privind înscrierea, notificările și repartizarea va fi realizată exclusiv prin aplicație.
Asistență dedicată prin call-center
Pentru sprijin suplimentar, cei interesați pot apela numărul unic de call-center 021 9059, disponibil pentru a oferi informații detaliate despre procesul de înscriere, cursuri și eligibilitate. Participarea la aceste cursuri reprezintă primul pas concret spre obținerea unei finanțări importante pentru lansarea propriei afaceri.
Atenție! Doar companiile înființate după absolvirea cursului sunt eligibile pentru finanțare.
EVENIMENT
Amenajarea pădurii-parc Făget, derulată de ADI Zona Metropolitană Cluj, a primit recunoaștere internațională de bune practici

Clujul primește recunoaștere internațională pentru bune practici în proiecte europene. Primăria Cluj-Napoca alături de parteneri continuă să colaboreze cu orașe din toată Europa pentru a atrage noi fonduri europene și a învăța de la alte comunități din UE.
Astfel, două proiecte clujene s-au remarcat în mod special în aceste zile la URBACT City Festival, un eveniment european de referință care s-a desfășurat la Wroclaw (Polonia), sub egida președinției poloneze a Uniunii Europene.
Este vorba de Com’ON Cluj-Napoca- programul de bugetare participativă pentru tineri derulat de echipele PONT și Federația Tinerilor din Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca și proiectul de amenajare a pădurii-parc Făget derulat de ADI Zona Metropolitană Cluj
”Aceste proiecte au primit oficial în Polonia distincția Good Practice Label URBACT, o recunoaștere internațională care subliniază că practicile de la Cluj sunt de impact, relevante pentru Uniunea Europeană și transferabile în alte orașe europene.
URBACT City Festival este dedicat orașelor care inovează și construiesc comunități mai implicate, mai sustenabile, mai orientate spre oameni. Evenimentul a reunit peste 600 de participanți din peste 100 de orașe din toată Europa”, arată Primăria Cluj-Napoca.
Colaborare cu alte orașe
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca alături de echipele PONT Group și ADI Zona Metropolitană Cluj au fost prezenți în Wroclaw pentru a pune bazele unor colaborări viitoare cu alte orașe, pentru a crea rețele internaționale de transfer pentru perioada 2025-2027 și, mai ales, pentru a învăța de la omologii europeni care și-au prezentat proiectele câștigătoare, implementate cu succes în comunitățile lor.
Aplicate în UE
”În acest context, modelele de bună practică de la #Cluj vor putea fi aplicate și în alte orașe din U.E. Spre exemplu, @comoncluj poate deveni Com’ON Europe – peste 15 orașe și-au exprimat interesul, la evenimentul din Polonia, de a lucra cu Primăria Cluj-Napoca și partenerii săi în acest sens. Standul ADI ZMC de la URBACT City Festival a atras de asemenea atenție internațională, cu expresii ferme de interes pentru crearea unei rețele europene de transfer”, mai arată reprezentanții Primăriei clujene.
Pădurea-parc Făget, din 2021
În pădurea-parc Făget, au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.
Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității.
Studiul realizat în cadrul proiectului de experții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost publicat în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Sciences”.
Pe unde se poate intra în pădurea-parc?
Iată coordonatele GPS pentru trei puncte principale de acces:
Acces dinspre Sunny Hill: 46°42’57.5″N 23°34’59.6″E
Acces dinspre pensiunea Serena: 46°43’33.7″N 23°35’01.2″E
Acces dinspre Feleacu: 46°42’54.9″N 23°35’26.4″E

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.
Foto: Nicolae Maniu/Facebook

S-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului în care este folosită identitatea vizuală a BNR.
„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR într-un comunicat.
ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României
Conform acestuia, toate aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele victimelor.
Comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube, transmite banca centrală.
„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, se mai arată în comunucat.
BNR arată că nu solicită niciodată prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.