EVENIMENT
Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj-Napoca, avize de finanțare prin PNRR
Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul de Transplant Multiorgan din Cluj-Napoca apar pe lista celor 42 de spitale din România care au trecut de prima etapă de evaluare, respectiv de eligibilitate, pentru a obține finanțare din PNRR, în cadrul apelului de infrastructură spitalicească.
Proiectele Consiliului Județean Cluj de edificare a primului spital public din zona Transilvaniei care va oferi servicii medicale integrate în domeniul pediatriei, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, respectiv proiectul de edificare a Centrului Integrat de Transplant, au primit, astfel, avize favorabile în vederea finanțării acestora în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj-Napoca, avize de finanțare prin PNRR
„Vestea bună pentru clujeni e legată de faptul că cele două obictive medicale strategice au fost declarate eligibile pentru finanțarea prin PNRR. Avansăm cu aceste investiții extrem de importante prin intermediul cărora vom construi, la Cluj, edificii medicale de importanță aparte pentru județul Cluj și întreaga Românie”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va fi edificat pe un teren de approape 17 hectare, în cartierul Borhanci.
De importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc (foto principal), va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.
În ceea ce privește Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj, investiția integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal.
Unicul Centru Integrat de Transplant din țară și din Europa de sud-est va dispune de 264 de paturi pentru spitalizare continuă, 16 paturi pentru spitalizare de zi și 45 de paturi destinate ATI. Acesta va avea 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și UPU, laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona ATI, cabinete medicale și săli de cercetare, saloane și un heliport.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
AMENZI în valoare totală de 5.200 de lei și un dosar penal la Cluj, pentru incidente electorale
Polițiștii clujeni au aplicat, duminică, amenzi în valoare totală de 5.200 de lei și au deschis un dosar penal, pentru incidente electorale.
„De la începerea votării au fost semnalate 14 sesizări privind săvârșirea unor posibile incidente electorale. În acest context au fost aplicate 6 măsuri de sancționare contravențională, dintre care 4 amenzi în cuantum de 5.200 de lei și 2 avertismente. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul infracțiunii de fraudă la vot.
AMENZI în valoare totală de 5.200 de lei și un dosar penal la Cluj, pentru incidente electorale
La nivelul Poliției municipiului Dej a fost sesizat faptul că, o persoană care nu avea drept de vot s-a prezentat la secția de votare nr. 214, din municipiu, cu intenția de a vota.
În momentul în care a înmânat actul de identitate în vederea scanării, operatorul a fost avertizat cu privire la faptul că persoana în cauză nu poate vota întrucât are mai puțin de 18 ani.
În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunii de fraudă la vot”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
OFICIAL. Rezultatele la Cluj după renumărarea voturilor: Lasconi pierde 58 de voturi, iar Georgescu – 26
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat în județul Cluj de candidatul USR, Elena Lasconi, care a obținut, initial, un număr de 105.733 voturi (30,38%), dar după renumărarea voturilor în urma deciziei CCR, aceasta a rămas cu 105.675 voturi, ceea ce înseamnă un minus de 58 de voturi, arată datele comunicate oficial de BEJ Cluj duminică seara.
După primul tur, pe locul doi s-a clasat Călin Georgescu (independent) cu 53.461 voturi (15,36%), iar după renumărare acesta a pierdut 26 de voturi ajungând la 53435 voturi. George Simion (AUR), care era clasat pe locul 3 cu 37.654 voturi (10,82%) a pierdut doar 2 voturi, având 37652.
Restul voturilor obținute de candidați
După renumărare, candidații au avut următorul număr de voturi:
Marcel Ciolacu (PSD) – inițial 36.734 voturi – renumărare – 36.707, un minus de 27 de voturi
Nicolae Ciucă (PNL) – inițial 33.239 voturi – renumăre – renumărare 33.224 – pierde 5 voturi
Kelemen Hunor (UDMR) – inițial 31.315 voturi – renumărare 31288 – un minus de 27 de voturi
Mircea Geoană (independent) – initial 28.028 voturi – renumărare – 28031, un plus de 3 voturi
Cristian Diaconescu (independent) – initial 11.816 voturi – renumărare – 11825 – are în plus 9 voturi
Cristian Terheș (PNCD) – initial – 6.227 – renumărare 6219 – pierde 8 voturi
Ana Birchall (independent) – initial 1.922 voturi – renumărare – 1921 – pierde un vot
Ludovic Orban (Forța Dreptei), retras din cursa electorală – initial 597 voturi – renumărare – 595 – pierde 2 voturi
Alexandra Păcuraru (ADN) – initial 468 voturi –renumărare 467 – pierde un vot
Sebastian Popescu (PLAN) – initial 457 voturi- renumărare 458, are un vot în plus
Silviu Predoiu (PNR) – initial 271 voturi – renumărate 273, un plus de 2 voturi.
Dacă initial au fost înregistrate 5639 voturi nule, după renumărare au mai fost anulate alte 116, astfel că numărul total este de 5755.
Prezența la vot pe județ a fost de 57,40%.
CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, duminică, de Ziua Națională, pe terenul oltenilor, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii la fotbal. Echipele erau la egalitate de puncte, 28, situându-se pe locul 3, respectiv 4. După un meci fără multe faze de poartă, clujenii înving cu 2-0, goluri marcate de Matei Ilie (min.5) și Korenica (min.87). CFR face rocada cu „U” în fruntea clasamentului, cel puțin până luni, când „studenții” o vor întâlni pe UTA.
Echipele de start:
CSU Craiova: L. Popescu – Vlădoiu, Maldonado, Badelj, Bancu – Screciu – Paradela, Cicâldău, Mekvabishvili, Baiaram – Lukic
Rezerve: Lung, Lopez, Ndong, Sierra, Căpățînă, Oshima, Houri, Mora, Bană, A. Barbu, A. Ivan, Koljic
Absent: Mitriță (suspendat)
Antrenor: Costel Gâlcă
CFR Cluj: Hindrich – Mogoș, Leo Bolgado, M. Ilie, Simao – Fică, Djokovic, Păun – Deac, L. Munteanu, Postolachi
Rezerve: Gal, Camora, Abeid, Boben, Graovac, K. Keita, Artean, R. Filip, Tachtsidis, Korenica, Nkololo, Michael
Absenți: –
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: „Ion Oblemenco”
Arbitru: Marcel Bîrsan
Asistenți: Vasile Marinescu, Radu Ghinguleac
VAR: Iulian Dima
Meciul începe, practic, de la 1-0 pentru CFR. După 5 minute de tatonare, Matei Ilie înscrie cu o lovitură de cap după o centrare perfectă a lui Păun.
Tot clujenii mai au două ocazii mari, mai întâi prin Louis Munteanu, după o lansare excelentă a aceluiași Păun, apoi prin Djokovic, care trimite o lovitură de cap puțin peste poartă.
Oltenii nu se regăsesc, în timp ce CFR face pasul înapoi și mizează pe contraatac.
Repriza a doua a fost una trasă la indigo. Oltenii cu posesia, clujenii cu golul. Craiova a avut o ocazie bună abia în minutele de final, când Hindrich scoate in extremis lovitura de cap a lui Ivan.
În min.87, Korenica închide tabela, 0-2, după o acțiune-șnur încheiată cu o pasă excelentă a lui Michael.
Așadar, rocadă clujeană în fruntea clasamentului, cel puțin până luni. CFR se instalează în fotoliul de lider, dar „U” s-ar putea să nu fie de acord.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Mogoș 7, Leo Bolgado 7, M. Ilie 8, Simao 7 – Fică 7, Djokovic 7, Păun 7 – Deac 7, L. Munteanu 6, Postolachi 6,
Graovac 6, Artean 6, Korenica 8, Nkololo 6, Michael 6
EVENIMENT
EXIT-POLL la închiderea urnelor din țară. PSD și AUR rămân în frunte, USR depășește ușor PNL
Rezultatele exit-poll valabile pentru ora 21, la închiderea urnelor din țară, arată menținerea Partidului Social Democrat și a Alianței pentru Unirea Românilor în fruntea clasamentului. Locul al treilea a fost preluat de Uniunea Salvați România, la mică diferență de Partidul Național Liberal.
Potrivit exit-poll-ului valabil pentru ora 21, realizat de CURS, pe primul loc în preferințele electoratului, este PSD, iar pe locul doi se află AUR. Pe locul trei trece USR, la mică diferență de PNL. Peste pragul electoral se mențin partidele SOS, POT și UDMR.
Rezultate exit-poll pentru Camera Deputaților
- PSD – 25,90%
- AUR – 19,30%
- USR – 15,79%
- PNL – 15,3%
- SOS – 5,5%
- POT – 5,5%
- UDMR – 5%
Rezultate exit-poll pentru Senat
- PSD – 25,7%
- AUR – 19,5%
- USR – 15,7%
- PNL – 15,6%
- SOS – 5,5%
- POT – 5,3%
- UMDR – 5%
Rezultatele exit-poll nu reflectă rezultatele din diaspora.