EVENIMENT
SPECULAȚII. Încă un NUME pe lista de posibili antrenori ai CFR Cluj. A învățat MESERIE de la Dejan Stankovic

Lista de posibili înlocuitori ai lui Dan Petrescu la CFR Cluj, în cazul în care acesta ar pleca, s-a mai îmbogățit cu un nume. Milos Milojevic, în vârstă de 40 de ani, ex-Steaua Roșie Belgrad, a fost propus ca antrenor la CFR Cluj, în contextul în care despărțirea de Dan Petrescu pare iminentă, scrie GSP.
CFR Cluj a ratat marele obiectiv al sezonului, câștigarea titlului, și nu este sigură nici măcar de prezența în preliminariile Conference League sezonul viitor.
Relația dintre antrenorul Dan Petrescu și conducerea clubului s-a deteriorat serios, iar șansele ca „Bursucul” să se afle pe banca echipei și sezonul viitor par infime.
Favorit să-l înlocuiască pe Dan Petrescu este Cristiano Bergodi, antrenorul italian care le-a adus 3 trofee celor de la Sepsi OSK în cele două sezoane petrecute la Sf. Gheorghe, dar pe lista ardelenilor a mai intrat un nume. Unul extrem de interesant, de altfel.
Este vorba despre Milos Milojevic, sârbul care a antrenat-o pe Steaua Roșie Belgrad în ultimul sezon. Milojevic este liber de contract în prezent. A cucerit titlul în Serbia în acest sezon, calificând-o astfel pe Steaua Roșie în grupele Champions League, dar s-a despărțit de club zilele trecute, fiind înlocuit cu Barak Bakhar.
Milojevic are un CV extrem de interesant. A fost „principal” la Vikingur și Breidablik (Islanda), Mjällby AIF, Hammarby IF și Malmo (Suedia), iar sezonul trecut la Steaua Roșie Belgrad, alături de care a cucerit titlul.
A învățat meserie de la Dejan Stankovic
La formația din Capitală, Milojevic a activat și ca „secund” al lui Dejan Stankovic la Steaua Roșie între decembrie 2019 și iunie 2021, perioadă în care a cucerit două titluri de campion.
Ca fotbalist, Milojevic și-a petrecut întreaga carieră la cluburi din Serbia și Islanda. S-a retras în 2012, la 30 de ani, de la Vikingur.
Foto: Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

CFR Cluj a pierdut meciul derby din Superliga la fotbal cu Rapid Bucureşti, jucat în Capitală, cu scorul de 1-3.
Au marcat: Albion Rrahmani (5, 51), Claudiu Petrila (71), respectiv Ciprian Deac (10). Albion Rrahmani a ratat un penalty în min. 5 (a apărat Răzvan Sava)
ADMINISTRAȚIE
Proiectul de măsuri fiscal-bugetare adoptat de guvern; există modificări faţă de forma supusă consultării publice


Conform statisticilor, în luna iulie 2023, numărul divorțurilor în Cluj a fost în creștere, 56 față de 49 în luna precedentă. Sporul natural înregistrat în aceeași lună a fost negativ, 582 de nou-născuți față de 629 de decese.
➢ În luna iulie 2023, numărul căsătoriilor a crescut faţă de luna iunie 2023 și a scăzut față de luna iulie 2022;
➢ Divorțurile au crescut față de luna anterioară precum și față de luna iulie 2022.
În luna iulie 2023 la oficiile de stare civilă din judeţul Cluj s-au înregistrat 607 căsătorii, în creștere cu 125 față de luna iunie 2023 şi cu 95 căsătorii mai puține decât în iulie 2022.Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 56 în luna iulie 2023, mai multe cu 7 decât în luna iunie 2023 și cu 2 divorțuri în creștere față de luna iulie 2022.
În luna iulie 2023 numărul naşterilor înregistrate în judeţul Cluj a crescut atât faţă de luna iunie 2023 cât și față de luna iulie 2022;
➢ Numărul deceselor a fost mare față de luna iunie 2023, și mai mic raportat la iulie 2022;
➢ Sporul natural a fost negativ în luna iulie 2023.

În luna iulie 2023 s-a înregistrat nașterea a 582 copii, cu 114 copii mai mulți decât în luna iunie 2023 și cu 35 copii în plus față de luna iulie 2022.
Numărul deceselor consemnate în luna iulie 2023 a fost de 629, cu 55 decese mai multe decât în luna iunie 2023 și cu 31 decese în scădere față de iunie 2022.
Sporul natural (diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă) s-a menținut negativ, numărul persoanelor decedate fiind cu 47 mai mare decât cel al născuților vii.
În luna iulie 2023 s-au înregistrat 3 decese la copiii cu vârstă sub 1 an.
Datele pentru lunile anului 2023 sunt provizorii.
Sursa: Direcția Județeană de Statistică Cluj
EDUCATIE
FOTO. Absolvenții Colegiului ”Emil Racoviță” Cluj, acum studenți, sfaturi pentru liceeni. Un eveniment ”Reconnect”

Mai mulți absolvenți de acum doi ani ai Colegiului Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca, în prezent studenți la universități din țară și străinătate, au participat zilele trecute la evenimentul ”Reconnect” în cadrul instituției și au avut întâlniri cu liceenii cărăra le-au oferit sfaturi privind viitoarea carieră.
”Au trecut doi ani de când trecerea orelor nu a mai fost marcată de clopoțelul din Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, astfel că de dor, alături de alți zece absolvenți, acum studenți în țară și în străinătate, am decis să vizităm locul care ne-a format, cu speranța că putem să dăruim măcar puțin din ceea ce am primit.
Orientarea în carieră este un subiect care poate fi abordat dintr-o multitudine de perspective. Scopul activităților de această natură este evident, majoritatea dintre noi confruntându-ne cu dificultățile apărute odată cu nevoia alegerii drumului corect pe care îl vom urma. Cu toate acestea, soluțiile care ni se propun, precum teste de personalitate sau târguri universitare, nu sunt suficiente, complete sau corecte.
Un prim aspect perfid care ar trebui luat în considerare referitor la demersurile făcute de diferite entități înspre orientarea în carieră este dimensiunea subiectivă a lucrurilor. De cele mai multe ori, astfel de evenimente sunt conturate sub forma unor discuții între studenți și candidații facultăților respective.
Acestea sunt benefice deoarece există o anumită dinamică a vieții și chiar dacă unele lucruri au fost, sunt și vor rămâne neschimbate, altele se modifică. Pentru a face față noilor provocări credem că e bine să folosești din experiența celor care au pășit deja pe cărările vizate”, arată absolvenții.
Problema cu această abordare este că elevii primesc informații trecute prin filtrul personalității altor oameni, aceștia putând avea un caracter total diferit de interlocutorul lor. Găsirea așa numitei „chemări” spre o profesie necesită un cadru mai complex, care să îmbine atât trăirile precedente ale actualilor studenți, dar și să reușească să obiectiveze procesul de alegere prin aducerea elevului în cadrul de lucru universitar, sub o formă sau alta.
Pregătiri pentru admitere
”În acest sens, asociația Tomorrow’s Architects, în colaborare cu direcțiunea și Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiului Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca, au organizat la data de 20 septembrie evenimentul RECONNECT, esențială fiind implicarea doamnei director adjunct, Camelia Moldovan și a președintelui consiliului, Păcurar Ștefan, cărora le mulțumim pe această cale!
Scopul principal al proiectului a fost inițierea unor discuții personalizate despre experiența facultății, pregătirea pentru admitere, activități extrașcolare relevante, dar și variabilele viitorului, între absolvenții școlii și actualii elevi.
Finalizând studiile în aceeași instituție, există un numitor comun între colegi, fapt care credem că a ușurat relaționarea între participanți. În acest fel, absolvenții au oferit sfaturi referitoare la cum ar trebui investit timpul în perioada liceului și au relatat, în mod comparativ, provocările cu care s-au confruntat ulterior în mediul universitar”, precizează foștii absolveți.
Deschiderea evenimentului a constat într-o serie de prezentări formale atât despre activități extrașcolare din cadrul fostului și actualului Consiliu al Elevilor, cât și despre experiența generală a facultății a studenților de la UAUIM, Facultatea de arhitectură, UBB, Facultatea de biologie și geologie, Facultatea de fizică, Facultatea de matematică și informatică, UMF Cluj, Facultatea de farmacie, Facultatea de medicină, UO, Facultatea de medicină și farmacie, UTCN, Facultatea de automatică și calculatoare, Facultatea de ing. industrială și robotică, U. Radboud, Olanda, Faculty of Psychology.
Legături care să îi ajute pe viitorii studenți
Ulterior, în baza prezentărilor s-au creat grupuri de discuții, în funcție de interesul fiecărui elev.
”Nu am dorit să ne limităm la o simplă prelegere, ci să particularizăm problematica fiecărui participant astfel încât să putem lămuri aspecte importante pentru aceștia.
Cu această ocazie, la final, s-au schimbat date de contact între generații cu scopul realizării unor legături, în care absolvenții să sprijine concret candidații. Când urmează să devii student, orice sfat referitor la integrare, cazări sau studii, ajută, și sperăm că în viitor toate conexiunile formate cu ocazia evenimentului vor face o diferență.
Dorim să revenim și să avem prezenți alături de noi mai mulți elevi ai claselor a 11-a și a 12-a. Probabil unii dintre aceștia au posibilitatea de a discuta cu anumiți prieteni mai mari, dar mă îndoiesc că chiar toți cunosc realitățile actualizate. RECONNECT nu a fost o discuție tip prezentare, ci una cu posibilul viitor coleg din facultate, pe care ulterior să poți conta când vine vorba de diverse nelămuriri.
Din păcate, timpul a fost prea scurt pentru a aborda toate problemele pe care le ridică viitorul cum ar fi cele referitoare la inteligența artificială și impactul pe care îl are asupra mediului profesional, determinând crearea, dar și dispariția anumitor profesii.
În concluzie, după ce am discutat și cu colegii mei, pot confirma faptul că educația primită în cadrul școlii este una aleasă și că cei mici merită să asculte de sfaturile și îndemnurile profesorilor, care fac să dăinuie mândria spiritului racovițist. Astfel, rămânem receptivi și la următoare proiecte, în special că acum există un protocol de colaborare între Tomorrow’s Architects și CNER, care constituie un promițător început de drum.
Le urăm mult succes mai departe colegilor mai mici și îi așteptăm cu drag, alături de noi, în băncile facultăților!”, au precizat absolvenții racovițiști.