Connect with us

ACTUALITATE

Spectacol folcloric caritabil pentru salvarea „Bisericii lui Mihai” din Lujerdiu. Cântă frații Petreuș și Maria Marcu

Publicat


mihai b

Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca găzduiește vineri, 27 mai, de la ora 18, un spectacol folcloric caritabil pentru salvarea „Bisericii lui Mihai” din satul Lujerdiu, comuna Cornești, ctitorită de Mihai Viteazu în urmă cu peste 400 de ani. 

”Știm că muzica e un pansament pentru sufletele oamenilor, dar credem că ea are și puterea de a vindeca zidurile bisericii-monument istoric ctitorite de Mihai Viteazul în satul Lujerdiu din comuna Cornești, în urmă cu peste 400 de ani.

Citește și Biserica lui MIHAI din satul clujean Lujerdiu, stadiul lucrărilor de restaurare după 3 luni

Cu această speranță, vă invităm la un extraordinar concert caritabil pentru salvarea „Bisericii lui Mihai”, vineri, 27 mai, ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca! Vă așteptăm cu drag și vă mulțumim în avans pentru diseminarea acestei invitații în rândurile tuturor apropiaților dumneavoastră! Prețul unui bilet este de 40 lei.

Spectacol caritabil pentru un scop nobil

Au trecut peste 400 de ani de la ctitorirea bisericii lui Mihai Viteazul în satul Lujerdiu din comuna Cornești, așa că, pentru susținerea procesului de reabilitare a acestui monument istoric ne dorim să vindem peste 400 de bilete. Peste 400 de bilete la peste 400 de ani distanță… Reușim?”, au spus organizatorii.

Biletele se găsesc în magazinele bisericești din municipiul Cluj-Napoca (Piața Avram Iancu nr. 18 sau Str. Primăverii – cartier Mănăștur), în Librăriile Cărturești, precum și la Casa de Cultură a Studenților, în ziua spectacolului, între orele 16:00 – 18:00.

Cine va urca pe scena Casei de Cultură a Studenților

Invitații sunt Maria Marcu, frații Petreuș, grupul tradiții ormănene din Orman, coordonat de Aurora Cosma, Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu, și Școala de jocuri tradiționale românești ”Camelia și Ion Moțoc”.

 

mihai biseDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Fost șef al Poliției Cluj construiește 2 case la marginea orașului. Va avea mai mulți vecini cu case construite fără autorizație

Publicat

De

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Mircea Rus, contruiește două case la marginea muncipiului Cluj-Napoca, pe strada Valter Mărăcineanu. Fostul șef al poliției va avea mai mulți vecini cu case ridicate ilegal.

Planul urbanistic zonal pentru construirea a două locuințe unifamiliale aparținând fostului șef al IPJ Cluj, Mircea Rus, a fost discutat miercuri în ședința Comisiei de Urbanism. Casele vor fi construite pe strada Valter Mărăcineanu, în zona Valea Seacă, la limita intravilanului municipiului Cluj-Napoca.

Două case pe un teren de peste 800 mp

Cele două locuințe au fost proiectate de Alida Vișan, soția consilierului local PNL Ovidiu Vișan. Cele două parcele au 842 de metri pătrați în total: una de 412, alta de 430. Imobilele vor avea 144, respectiv 150 de metri pătrați.

„Este vorba despre două parcele situate în partea de nord-vest a municipiului, în intravilan. Pe acest amplasament a fost emis avizul de oportunitate în anul 2022. Conform acestuia, zona de studiu a fost stabilită ca fiind întreg UTR-ul, iar clădirile identificate ca fiind existente au fost încadrate în acest PUZ ca elemente existente. Este vorba, practic, despre două parcele care însumează 842 de metri pătrați, liberă de construcții, care au acces în partea de vest din strada Valter Mărăcineanu, care astăzi are un profil de 7 metri”, a arătat arhitecta.

Mai multe case construite fără autorizație în zonă

Deși terenurile din împrejurimi figurează ca fiind neconstruite, în realitate, acestea sunt ocupate cu case construite fără autorizație, a arătat arhitecta, chestionată de arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, despre necesitatea elaborării planului urbanistic zonal. Redăm discuția purtată de aceștia în comisia de urbanism:

Claudiu Salanță: Construcțiile din stânga și din dreapta, adiacente, nu sunt autorizate? Nu știam de ce în condițiile existenței acestor clădiri stânga-dreapta mai este nevoie de PUZ.

Alida Vișan: Sunt edificate fără autorizație de construire.

Arhitect șef, Daniel Pop: Avizul de oportunitate s-a dat pe tot arealul studiat, la faza respectivă nu se știa de existența construcțiilor ilegale care nu erau în cadastru și nicăieri și care s-au identificat în timpul elaborării. Astăzi discutăm strict de cele două parcele neconstruite, celelalte se iau ca atare și nu se reglementează astăzi, legea oricum ne interzice să le reglementăm dacă sunt construite fără acte.

Beneficiarul va ceda spațiul necesar lărgirii străzii

Proiectanta a arătat că beneficiarul va ceda o suprafață de 23 mp pentru lărgirea străzii la 9 metri, într-o etapă viitoare, când vor exista dezvoltări imobiliare și pe alte parcele din zonă. În zonă există rețele edilitare, care vor fi extinse în vederea branșării noilor construcții.

„Au fost obținute toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism, iar din punct de vedere al rețelelor edilitare, pe strada Valter Mărăcineanu, există rețea de apă, canalizare și curent electric, care vor fi extinse în vederea branșării celor două construcții propuse”, a mai arătat Alida Vișan.

Construcțiile au primit aviz favorabil.

Amintim că Mircea Rus, fostul șef al Poliției Cluj, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în 2022, fiind eliberat din funcție. Ulterior, magistrații au anulat probele administrate de procurorii DNA.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Boc: Construim un PARKING cu 863 de locuri pentru mașini dar și 8 PEROANE pentru autobuze

Publicat

park&ride 3

Aflat, miercuri, pe șantierul parkingului de la aeroport, primarul Emil Boc a prezentat situația lucrărilor și care sunt facilitățile pe care le oferă această construcție, atât pentru clujeni cât și pentru cei care vin în vizită la Cluj.

„Construim un parking pentru 863 de locuri, distribuite în primul rând pentru mașini dar sunt și 8 peroane pentru autobuze. Asta înseamnă că tot ce e transport cu autobuzul în direcția Baia Mare, Bistrița, Suceava, Satu Mare, toate aceste autobuze vor circula în viitor de aici.

VIDEO. Boc: Construim un PARKING cu 863 de locuri pentru mașini dar și 8 PEROANE pentru autobuze

Acest parking este dedicat celor care vin la Cluj din diverse localități și au treabă în Cluj-Napoca. Pentru a nu aglomera traficul, vor putea să-și lase aici mașina și exact din fața parkingului, unde este o stație de transport în comun, vor putea lua autobuze sau troleibuze. Acestea îi vor duce în orice colț al orașului. Asta înseamnă conceptul park & ride: lași mașina și iei autobuzul. Astfel, oamenii salvează timp și bani iar noi diminuăm poluarea și aglomerația din oraș.

Tot aici vom avea un loc rezervat pentru taximetre. Toată lumea se plânge că nu există ordine atunci când vrei să iei un taxi după ce ai aterizat. Vom proceda așa cum se face în orice mare oraș european: ai aterizat, ai la dispoziție două sau trei aparate de pe care îți alegi firma de taxi dorită, acolo vezi și tariful, comanzi o cursă iar mașina te va aștepta aici ca să te ducă la destinație.

Vom mai amenaja aici 30 de locuri de parcare pentru mașini electrice și hibride cu stații de încărcare, 37 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

În zonă vor fi plantați 280 de arbori care vor da o dimensiune verde acestui spațiu.

Stadiul lucrării este undeva la 70%. În iulie și august se va lucra în strada Traian Vuia la prima bandă, unde se va face și un sens giratoriu pentru a facilita accesul în parking”, a spus edilul.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Școala Bună Ziua, în Comisia de Urbanism. Proprietarii de pe Buzura nu vor trafic suplimentar. Tarcea: Au amenințat cu boicotul

Publicat

De

Proiectul Școlii Gimnaziale Bună Ziua a fost discutat miercuri în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Planul urbanistic zonal propus de proiectanți a creat dezbateri aprinse pe marginea traficului de pe strada Bună Ziua.

Primăria Cluj-Napoca va construi în cartierul Bună Ziua o școală gimnazială cu 27 de săli de clasă, cu o capacitate de circa 675 de elevi. Planul urbanistic zonal (PUZ) a intrat în dezbatere în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism (CTATU) a municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul a fost realizat de firma de arhitectură Arhi Box, fiind prezentat în comisie de arhitectul Mihai Racu.

Școala încurcă traficul pe strada Bună Ziua

Accesul la școală se va face prin strada Bună Ziua, una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din municipiu. Din strada principală va fi amenajată o cale de acces cu câte o bandă pe sens, care va duce până în fața clădirii, unde va fi amenajată o zonă de drop-off. Părinții vor avea apoi posibilitatea de a întoarce într-un sens giratoriu și a reveni pe strada Bună Ziua.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a intervenit în cadrul dezbaterii, subliniind oportunitatea creării unui sistem de sensuri unice pe noua stradă propusă spre amenajare și cea existentă în partea estică, strada Augustin Buzura. O astfel de legătură și eliminarea sensului giratoriu ar facilita și accesul pietonal al elevilor din partea estică, evitând ocolirea cu câteva sute de metri.

De asemenea, la intersecția străzii propuse cu strada Bună Ziua, arhitectul șef al județului propune crearea unei benzi suplimentare de decelerare în locul intersecției semaforizate propuse prin PUZ, pentru asigurarea fluidizării traficului.

Claudiu Salanță a criticat, de asemenea, faptul că părinții nu pot vedea intrarea în școală din zona de drop-off și astfel nu se pot asigura de intrarea în siguranță a copilului în clădire.

Tarcea: „Au amenințat cu boicotul”

Legat de descărcarea traficului pe strada Augustin Buzura, viceprimarul Dan Tarcea a arătat că locuitorii s-au opus, în ciuda unui acord dat inițial, și au amenințat cu boicotarea construirii școlii pe toate mijloacele posibile. Claudiu Salanță a arătat însă că strada este publică, Primăria având adoptată o hotărâre a Consiliului Local în acest sens.

„Varianta implementării sensului unic a fost una dintre cele studiate. Am avut însă întâlniri cu vecinii, care și-au exprimat dezacordul ca acea stradă să fie sens unic”, a arătat proiectantul Mihai Racu.

Legat de crearea unei noi benzi de circulație pe strada Bună Ziua, viceprimarul a invocat rațiuni de costuri privind exproprierile, arătând că aceasta ar putea fi realizate într-o etapă ulterioară, de investitori privați.

„Orice metru pătrat în plus expropriat înseamna sume mari de la bugetul local. Avem două solicitari pentru realizarea studiului de oportunitate pentru construcții private în vecinătatea școlii și poate fi solicitat acestora să realizeze benzile suplimentare de circulație”, a arătat Dan Tarcea.

Școală la cele mai înalte standarde

Școala ce urmează să fie construită în cartierul Bună Ziua ar urma să fie prima din acest cartier al Clujului. Aceasta va avea 27 de săli de clasă la cele mai înalte standarde și o capacitate de circa 675 de elevi.

„Construcția este oportună, în condițiile în care s-a construit mult în zonă și e nevoie de o școală. Am dorit să nu fie amplasată la stradă din motive de siguranță și de trafic, dar și datorită vecinătății cu viitorul Parc Bună Ziua, care are potențialul să devină o coloană verde, pietonală a cartierului, unde copii pot veni pe jos la școală”, a arătat arhitectul Mihai Racu.

Sală de sport, de lectură și laboratoare

Școala este alcătuită dintr-un corp principal cu subsol, parter și două etaje, va avea o sală de sport, teren de sport și spații de joacă. Amplasamentul va fi împrejmuit cu vegetație.

De asemenea, școala va beneficia de patru laboratoare, depozit pentru articole didactice, săli profesorale, sală de lectură, sală de mese și cabinet stomatologic, psihologic și medical, inclusiv cu sală de tratament. Toate sălile vor fi realizate în conformitate cu prevederile actuale, la cele mai înalte standarde, inclusiv cu table interactive, videoproiector și calculatoare.

Școala va avea o parcare auto, care prevede și 60 de rastele pentru biciclete. Școala va putea fi extinsă în viitor prin adăugarea de noi niveluri pentru a crește numărul de elevi care pot studia aici.

Relație pietonală și velo cu Parcul Bună Ziua

Proiectanții au arătat că proiectul va comunica cu Parcul Bună Ziua, propus spre a fi amenajat în proximitate, de-a lungul pârâului Becaș. Clădirea școlii va comunica atât cu alei pietonale, cât și velo cu viitorul spațiu verde, astfel încât acesta să asigure o nouă cale de acces la școală.

Amplasamentul terenul pe care va fi construită strada Bună Ziua. Sursa Google Maps

Parcul Bună Ziua va avea o suprafață de 11,45 hectare și urmează să fie amenajat între străzile Mihai Românu și Calea Turzii și strada Măceșului.

Soluția pentru amenajarea noului parc din cartierul Bună Ziua a fost selectată în urma unui concurs de soluții realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, iar proiectul câștigător aparține echipei Punct Birou de Arhitectură SRL. Primăria Cluj-Napoca se așteaptă la o investiție de peste 11 milioane de euro.

Citește mai departe

EDUCATIE

Admiterea la liceu Cluj 2024. VEZI ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a. Înscrierile încep în 11 iulie

Publicat

De

Admitere la liceu Cluj 2024

Ministerul Educației a publicat, miercuri, 10 iulie, ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a la nivelul județului Cluj, pentru admiterea la liceu.

La Cluj, 7 elevi au obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Admiterea la liceu Cluj 2024. VEZI ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a. Înscrierile încep în 11 iulie

Ierarhia elevilor de clasa a VIII-a din județul Cluj a fost publicată pe site-ul admitere.edu.ro, alături de listele cu specializările, liceele şi şcolile din județ.

În listele cu specializări se regăsește și numărul de locuri disponibile pentru admiterea la liceu 2024, dar şi ultima medie de intrare din anul 2023.

Trebuie precizat că, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Citește și: 22 de elevi din Cluj au fost deja ADMIȘI la LICEU. Ce școli au ales OLIMPICII

De asemeena, candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.

Încep înscrierile la liceu

Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat din Cluj pentru anul şcolar 2024 – 2025 se face prin repartizare computerizată, de aceea trebuie o atenție deosebită la completarea fișei de înscriere.

Calendarul admiterii la liceu 2024:

  • 11 – 12, 15 – 22 iulie 2024 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a;
  • 11 – 12, 15 – 19 iulie 2024 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere si verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli;

Citește și: Încă o medie de 10 la Cluj, la Evaluarea Națională. Ania Moldovan face sport de performață și nu a luat meditații

  • 22 iulie 2024 – Termenul limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată;
  • 23 iulie 2024 – Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;
  • 24 iulie 2024 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025;
  • 25 – 30 iulie 2024 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
  • 30 iulie 2024 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

Citește și: Secretul elevilor de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională: Muncă, consecvență, seriozitate și meditații

Mai multe despre admitere, criterii de departajare, dar și la ce trebuie să fiți atenți când completați fișele de înscriere la liceu, aflați AICI.

Numărul elevilor din județul Cluj cu medii mai mari sau egale cu 5 la Evaluarea Națională este de 4.400, respectiv 86,07%.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax