EVENIMENT
Sorana Cîrstea, cea mai bine clasată jucătoare româncă din lume, revine la Transylvania Open: Ar putea fi ultimul meu turneu
Sorana Cîrstea, cea mai bine clasată jucătoare româncă în clasamentul WTA actual, și-a anunțat participarea la ediția Transylvania Open WTA250 din 2025, programată între 1 și 9 februarie la BTarena, din Cluj-Napoca.
La cei 34 de ani, Sorana este una dintre cele mai longevive jucătoare active din circuitul WTA, iar această ediție ar putea fi ultima ei apariție în fața publicului din România.
Sorana Cîrstea, cea mai bine clasată jucătoare româncă din lume, revine la Transylvania Open: Ar putea fi ultimul meu turneu
Clasată în prezent pe locul 69 WTA cu 914 puncte, Sorana a inspirat generații întregi prin devotamentul și performanțele sale de pe teren. Turneul de la Cluj-Napoca reprezintă un moment emoționant și o oportunitate pentru fanii români de a o celebra și susține într-unul dintre ultimele ei meciuri disputate acasă, în România.
”Sunt fericită să anunț că în februarie voi reveni la Transylvania Open, la Cluj. Sezonul 2025 este posibil să fie ultimul meu sezon din circuitul WTA. Spun posibil pentru că niciodată nu suntem 100% siguri ce ne rezervă viitorul. De aceea mi-am dorit enorm de mult să particip încă o dată la un turneu în România și sunt fericită să revin pe teren la Transylvania Open, la Cluj. Sper să ne vedem acolo!”, a spus Sorana Cîrstea.
”Sorana are în palmares două titluri WTA la simplu”
Sorana Cîrstea a debutat la doar 16 ani în circuitul profesionist, iar, în cei 18 ani de carieră, a reușit să devină una dintre cele mai iubite și apreciate jucătoare de tenis din România. Sorana Cîrstea are în palmares două titluri WTA la simplu, câștigate la Istanbul (2021) și Tașkent (2008), precum și patru finale jucate, cea mai notabilă fiind cea de la Toronto 2013 (Canada Masters), unde a învins trei jucătoare din Top 10 mondial înainte de a pierde în fața Serenei Williams, performanță care i-a adus cel mai bun clasament din carieră, locul 21 WTA.
La dublu, Sorana a câștigat cinci titluri WTA, inclusiv Lugano 2019 alături de Andreea Mitu, și a jucat alte cinci finale. Cea mai înaltă poziție în clasament, la dublu, a fost locul 35, pe care l-a atins în 2009. De-a lungul anilor, a fost o prezență constantă în competițiile de Grand Slam, atingând sferturile de finală la Roland Garros (2009) și US Open (2023), iar optimile de finală la Australian Open (2017 și 2022).
Sorana se mândrește și cu victorii în fața unor jucătoare din Top 10 mondial, precum: Jelena Janković, Anna Chakvetadze, Caroline Wozniacki, Francesca Schiavone, Sam Stosur, Vera Zvonareva, Marion Bartoli, Angelique Kerber, Petra Kvitová, Li Na, Sara Errani, Karolína Plíšková, Caroline Garcia și Arina Sabalenka.
Sorana este un simbol al tenisului românesc
”Prezența Soranei Cîrstea la ediția din 2025 a Transylvania Open este un adevărat privilegiu. Sorana este un simbol al tenisului românesc și ne onorează să găzduim, probabil, ultimul ei turneu în România. Alături de celelalte jucătoare românce confirmate, prezența ei la ediția 2025 va transforma turneul nostru într-un spectacol emoționant pentru fanii tenisului din România”, a spus
Patrick Ciorcilă, directorul turneului Transylvania Open WTA250.
Prezență puternică a tenisului românesc la Transylvania Open 2025
Pe lângă Sorana Cîrstea, alte nume importante ale tenisului românesc vor fi prezente la Transylvania Open 2025. Este voba de Jaqueline Cristian (locul 85 WTA, 832 puncte), care continuă să urce în clasamentul mondial, este în prezent a treia cea mai bine clasată jucătoare din România. Alături de ea, Ana Bogdan (locul 114 WTA, 653 puncte), finalista ultimei ediții a turneului, revine la Cluj-Napoca, consolidându-și prezența constantă în competiție.
Lor li se alătură Gabriela Ruse și Simona Halep, cea mai iubită jucătoare de tenis a României din toate timpurile.
Bilete Half-Day, o noutate la Transylvania Open 2025
O noutate a ediției din 2025 este introducerea biletelor Half-Day, dedicate sesiunilor de seară, disponibile de luni până joi, începând cu ora 17:00. Această inițiativă le oferă fanilor care nu pot participa întreaga zi ocazia de a se bucura de meciurile de seară, arată organizatorii.
Pentru fazele finale ale turneului – sferturi, semifinale și finala – care se vor desfășura vineri, sâmbătă și duminică, vor fi disponibile doar bilete Full-Day. Prețurile ajung până la 145 de lei pentru finala din 9 februarie.
Ca în fiecare an, accesul în zilele de calificări va fi gratuit, însă va fi necesar un bilet cu valoare 0, care va putea fi obținut de pe site-ul oficial al turneului în luna ianuarie 2025. Biletele și abonamentele sunt deja disponibile online pe transylvaniaopen.ro, iar organizatorii îi încurajează pe fani să își asigure din timp locurile în BTarena.
Turneul de la Cluj, cea mai importantă competiție de tenis feminin din România
Transylvania Open este organizat de aceeași echipă care face evenimentele Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România, Urban Playfield și Biletul de Sănătate. Turneul care are loc în Cluj-Napoca este cea mai importantă competiție de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250.
Evenimentul reunește jucătoare de top din întreaga lume pentru o săptămână de competiție intensă în BT Arena din Cluj-Napoca și a fost votat de către jucătoare, doi ani consecutivi (2022, 2023), drept cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250! Cu o creștere constantă în popularitate, Transylvania Open WTA 250 continuă să promoveze tenisul feminin în România și în lume.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Artistul Aurel Tămaș, dat în judecată de Primăria Cluj să-și demoleze casa din Făget: Nu știu nimic, nu am fost înștiințat
Îndrăgitul cântăreț clujean de muzică populară Aurel Tămaș a fost dat în judecată de Primăria Cluj-Napoca din cauza unei case pe care o construiește în Făget.
În anul 2021, acesta a fost somat de Poliția Locală Cluj-Napoca să demoleze o construcție de pe terenul pe care l-a cumpărat, pentru care nu exista autorizație, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Aurel Tămaș spune că nu știe despre ce este vorba și așteaptă să fie înștiințat.
Aurel Tămaș, dat în judecată de Primăria Cluj
Primăria Cluj-Napoca l-a dat în judecată pe Aurel Tămaș, după ce, în 2021, în urma unei sesizări venite de la vecini, l-a amendat pe interpretul de muzică populară cu 5.000 de lei pentru o construcție de pe un teren de pe strada Nicolae Mărgineanu. De asemenea, Poliția Locală a dispus dărâmarea construcției, pentru care nu existau acte.
Acum Primăria Cluj-Napoca l-a chemat în instanță. ”Au fost luate măsurile legale care se impun în cazul construcțiilor ridicate fără Autorizație de Construire”, au transmis pentru Cluj24.ro reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.
Aurel Tămaș: Am fost amendat
Aurel Tămaș a declarat pentru Cluj24.ro că nu știe despre ce este vorba pentru că nu a fost înștiințat deocamdată.
Totuși, acesta spune că în urmă cu câțiva ani a fost amendat. “În 2021 am fost amendat pentru un corp de clădire care era acolo dinainte și pentru care nu erau hârtii”, a declarat Aurel Tămaș pentru Cluj24. Acesta nu a vrut să mai facă și alte comentarii până nu știe exact despre ce este vorba.
Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca l-a amendat pe Aurel Tămaș în decembrie 2021 cu suma 5.000 de lei pentru încălcarea Legii 50/1991 și a dispus oprirea lucrărilor și demolarea construcției în termen de un an.
În vara anului, un control al Primăriei a constatat că artistul nu s-a conformat măsurilor impuse, astfel că în octombrie, municipalitatea a demarat un proces la Judecătoria Cluj-Napoca în care se solicită instanței să-l oblige pe Tămaș să demoleze construcția, iar în cazul în care nu o face să autorizeze Primăria să desființeze imobilul pe cheltuiala artistului.
Se va stabili primul termen de judecată
Judecătoria Cluj-Napoca a transmis pentru Cluj24 că dosarul se află în procedura prealabilă reglementată de art. 200-201 din Codul de procedură civilă, urmând ca la finalizarea acestei etape scrise să se stabilească primul termen de judecată şi să fie citate părţile pentru primul termen de judecată.
Completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică acum dacă cererea de chemare în judecată este de competența sa.
Aurel Tămaș este un apropiat al PNL Cluj, acesta fiind invitat să cânte la diverse manifestări electorale ale partidului. El a cântat, la invitația Primăriei, și în cadrul spectacolului de Revelion din Piața Unirii din Cluj-Napoca și va cânta și vineri la spectacolul dedicat Unirii Principatelor Române.
EVENIMENT
UPDATE FOTO. Accident cu patru mașini pe strada Fabricii din Cluj-Napoca. Două persoane, consultate de medici
Un accident rutier cu patru autoturisme a avut loc joi seară, pe strada Fabricii din Cluj-Napoca. O femeie și un bărbat sunt evaluați de echipajele medicale.
Pompierii din Cluj-Napoca intervin joi seară la un accident rutier pe strada Fabricii, în care au fost implicate patru autoturisme. Două persoane sunt evaluate medical.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Fabricii din Cluj-Napoca. Din primele date, în accident au fost implicate 4 autoturisme. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar o femeie de aproximativ 60 de ani și un bărbat de aproximativ 25 de ani sunt evaluați de către echipajele medicale”, a transmis ISU Cluj.
Update
„Ambele persoane vor fi transportate la spital”, a adăugat ISU Cluj.
EVENIMENT
Alin Tișe: „Mi s-a propus să merg ministrul Dezvoltării. Am refuzat, îmi duc mandatul până la capăt”
Președintele Consiliului Județean Alin Tișe a declarat că nu își dorește să fie ministru, mandatul de la Consiliul Județean fiind prioritatea sa, în podcastul „Contraste”, pe Cluj24, realizat de Florin Danciu.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a mărturisit că a refuzat o propunere de a ocupa funcția de ministru al Dezvoltării, în luna septembrie a anului trecut, decizia sa fiind motivată de dorința de a-și respecta mandatul obținut în fruntea administrației județene.
„Nu îmi doresc nicio funcție de ministru. Mi s-a propus să merg ministru. Vă spun în premieră, lumea din partid știe asta. În luna septembrie a anului trecut mi s-a propus să merg ministrul Dezvoltării. Asta ar fi însemnat să îmi încetez mandatul de președinte al Consiliului Județean tocmai obținut, să rămân două luni, după care în noua guvernare să continui în minister, urmând să plec parlamentar. Este o propunere pe care o știu colegii, deci nu este o chestiune cu care eu vreau să mă laud în fața dumneavoastră”, a declarat Alin Tișe.
„Sunt obligat să îmi duc mandatul până la capăt”
Șeful Consiliului Județean Cluj a mai arătat că, deși a fost onorat de propunerea colegilor din partid, a refuzat pentru a-și respecta angajamentul față de cetățeni.
„Am apreciat faptul că cineva din partid, de la nivel central s-a gândit la capacitatea mea de a face reformă într-un minister atât de important, în ministerul Dezvoltării. Am refuzat, pentru că eu consider că în momentul de față, odată ce am fost ales în acest ultim mandat de președinte de Consiliu Județean, sunt obligat să îmi duc mandatul până la capăt. Este un ultim mandat. Faptul că s-au gândit la mine a fost onorant pentru mine și măgulitor, pentru că după 30 de ani de muncă în administrația publică, cineva s-a gândit că pot și eu să conduc un minister, problema este că nu mi-am dorit și nu îmi doresc să mă duc ministru”, a spus Tișe.
Despre funcțiile politice: „Nu mai sunt o prioritate pentru sufletul meu”
Referindu-se la viitorul său politic, Alin Tișe a declarat că nu este preocupat de obținerea unor funcții în cadrul Partidului Național Liberal.
„Voi vedea dacă la viitorul congres al PNL, dacă politic o să-mi asum sau nu o candidatură, dar nu sunt preocupat de aceasta. Și știți de ce? Pentru că viața mea a trecut și este într-o etapă în care nu mai consider că este o prioritate pentru sufletul meu aceste funcții politice. Știu că e greu să credeți asta…”, a mai arătat președintele CJ Cluj.
Simona Halep, Ana Bogdan, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian intră pe tabloul principal. La Transylvania Open WTA 250 au fost oferite Wild Cards pentru jucătoarele românce. Organizatorii anunță cele opt wild card-uri oficiale oferite pentru ediția din acest an, care va avea loc între 1 și 9 februarie 2025, la BTarena din Cluj-Napoca. Pe tabloul principal de simplu, au fost acordate patru wild card-uri, iar jucătoarele alese fac ca România să aibă o prezență puternică, cu șase jucătoare de renume în turneu.
„Simona Halep, una dintre cele mai iubite figuri ale tenisului românesc și fostă lider mondial, revine la Cluj pentru prima dată în fața publicului, după ce a participat la ediția inaugurală din 2021, organizată fără spectatori. Alte două wild card-uri au fost acordate jucătoarelor Ana Bogdan și Elena-Gabriela Ruse, finaliste la Transylvania Open, în edițiile anterioare, care au fost inițial înscrise în calificări și promovate acum direct pe tabloul principal.
Wild Card-uri pentru jucătoarele românce, la Transylvania Open WTA 250 de la Cluj-Napoca
Prin regulament, al patrulea wild card se păstrează pentru o jucătoare din top 30, dar în cazul în care nu este solicitat, acesta este atribuit primei jucătoare sub linia primelor 21 de pe tabloul principal, care anul acesta este Jaqueline Cristian. Cu aceste noi intrări, care se alătura Soranei Cîrstea și Irinei-Camelia Begu, calificate direct în baza clasamentului mondial, România va avea un total de șase jucătoare pe tabloul principal al Transylvania Open 2025.
În calificări, organizatorii au oferit patru wild card-uri tinerelor jucătoare românce Miriam Bulgaru, Ilinca Amariei, Georgia Crăciun și Briana Szabo, dându-le astfel ocazia de a concura pentru un loc pe tabloul principal. Calificările se vor desfășura pe parcursul a două zile, 1 și 2 februarie 2025, iar accesul publicului la meciurile de calificări este gratuit și se face în baza unui bilet cu valoare 0, ce poate fi descărcat de pe platforma entertix.ro sau poate fi solicitat la casa de bilete de la BTarena, înainte de meciuri, în limita locurilor disponibile.
Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open WTA 250: ”Ne bucurăm că, prin aceste wild card-uri, putem să oferim jucătoarelor românce oportunitatea de a evolua pe una dintre cele mai importante scene ale tenisului internațional. În acest an, România va avea o reprezentare impresionantă la Transylvania Open, cu șase jucătoare pe tabloul principal și alte patru în calificări. Este un semn al angajamentului nostru ferm de a sprijini tenisul românesc și de a crea oportunități pentru sportivele noastre de a-și arăta talentul în fața publicului de acasă. Atmosfera din BTarena va fi cu siguranță una electrizantă, iar fanii vor avea ocazia să trăiască momente de neuitat.”
„O noutate a ediției din 2025 este introducerea biletelor Half-Day”
Tragerea la sorți pentru tabloul principal va avea loc sâmbătă, 1 februarie. Fanii vor avea ocazia să vadă toate jucătoarele de pe tabloul principal, precum și cele mai multe meciuri în două zile ale turneului: 3 februarie – 6 meciuri de simplu și 3 de dublu, și 4 februarie – 8 meciuri de simplu și 2 de dublu. Finalele turneului vor avea loc duminică, 9 februarie. Proba de dublu va începe la ora 14:30, iar finala de simplu nu mai devreme de ora 17:00.
O noutate a ediției din 2025 este introducerea biletelor Half-Day, valabile pentru sesiunile de seară, de luni până joi, începând cu ora 17:00. Pentru fazele finale – sferturi, semifinale și finală – vor fi disponibile doar bilete Full-Day, cu prețuri ce ajung la 145 de lei pentru finala din 9 februarie. Biletele pot fi achiziționate online de pe entertix.ro.
Cea de-a cincea ediție a celui mai mare turneului de tenis din România va avea loc în sala polivalentă BTarena din Cluj-Napoca. Meciurile se joacă indoor, pe hard, pe cele două terenuri de tenis amenajate. În total, 32 de jucătoare concurează la meciurile de simplu, și 16 echipe la dublu, pentru 250 de puncte WTA și premii în valoare de 275,094 $”, au comunicat organizatorii.