EVENIMENT
Solstițiul de vară 2024. Va avea loc un eveniment astronomic rar, ce nu s-a mai înregistrat de 228 de ani!

Solstițiul de vară 2024 aduce un fenomen astronomic rar în acest an. Este vorba despre momentul în care se produce solstițiul de vară, cu cea mai lungă zi din an.
Luna iunie din 2024 aduce cu ea un fenomen astronomic rar, care nu a mai avut loc în ultimii 228 de ani. Sărbătorit de obicei pe 21 iunie, solstițiul de vară, care marchează cea mai lungă zi a anului, va avea loc anul acesta cu o zi mai devreme, pe 20 iunie, scrie Alba24.
Deși solstițiul de vară s-a mai produs pe 20 iunie, particularitatea acestui an constă în faptul că solstițiul va avea loc la cel mai devreme moment al zilei din ultimii 228 de ani (din 1796), conform accuweather.com.
Solstițiul de vară 2024. Când va avea loc?
În 2024, solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, la ora oficială 20:51. Totuși, având în vedere că România se află în sistemul orei de vară, momentul solstițiului va fi marcat la ora 23:51 (ora de vară în România fiind GMT plus trei ore), conform informațiilor de pe astro-urseanu.ro.
Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) provine din faptul că, în această zi, gradientul mișcării Soarelui în raport cu declinațiile sale se schimbă.
Crepusculul va avea cea mai mare durată din an, iar la latitudinile înalte, crepusculul se întinde pe întreaga noapte, oferind locuitorilor acestor regiuni spectaculoasele „nopți albe”, conform aceleași surse.
Citește și Fenomen astronomic extrem de rar, din 29 septembrie: O MINI-LUNĂ va orbita în jurul Pământului timp de aproape două luni
Solstițiul marchează cele două momente din an în care Soarele atinge cea mai mare sau cea mai mică înălțime față de Ecuator.
Pământul efectuează atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei sale. Axa polilor Pământului nu este perpendiculară pe planul orbitei Pământului.
Din această cauză, cele două emisfere terestre sunt iluminate inegal de Soare pe parcursul unui an, ceea ce duce la inegalitatea duratei zilelor și nopților, precum și la succesiunea anotimpurilor.
Solstițiul de vară 2024. Cea mai lungă zi din an
Ziua în care are loc solstițiul de vară este cea mai lungă din an, oferindu-ne cel mai mult timp de lumină solară. Aceasta marchează începutul verii astronomice.
După solstițiul de vară, durata zilei începe să scadă, iar cea a nopții să crească treptat timp de șase luni, până la solstițiul de iarnă pe 21 decembrie.
În emisfera sudică, fenomenul se desfășoară în sens opus.
Termenul „solstițiu” provine din latinescul „solstitium”, care înseamnă „soare nemișcat”.
Aceste fenomene au loc de două ori pe an:
- Aproximativ pe 21 iunie (cunoscut drept solstițiul de vară, prima zi de vară și cea mai lungă zi din an)
- Pe 21 decembrie (cunoscut drept solstițiul de iarnă, prima zi de iarnă și cea mai scurtă zi a anului).
Pe de altă parte, un echinocțiu, derivat din latinescul „aequinoctium” (aequus – egal și nox – noapte), este momentul în care Soarele se află direct deasupra Ecuatorului.
Acest fenomen se produce de două ori pe an: în jurul datei de 20 martie (echinocțiul de primăvară, marcând începutul primăverii) și pe 23 septembrie (echinocțiul de toamnă, marcând începutul toamnei).
Solstițiul de vară 2024. Tradiții și superstiții
Tradițiile și superstițiile legate de solstițiul de vară au rădăcini adânci. Cea mai lungă zi a anului a fost văzută ca un moment de echilibru și schimbare, marcată de foc, simbol al soarelui.
Puterea soarelui la solstițiu este sărbătorită în România prin focurile de Sânziene, aprinse pe cele mai înalte locuri.
Îmbrăcați cu brâuri de pelin, oamenii se învârt în jurul focului și apoi aruncă brâurile în foc pentru a arde toate necazurile posibile.
Din timpuri străvechi, solstițiul de vară a fost un prilej de mare bucurie și sărbătoare, legat de momentul recoltării. Inițial, sărbătoarea coincidea cu solstițiul, pe 21 iunie.
Ulterior, biserica a considerat ceremonia păgână și a mutat-o pe 24 iunie, ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.
De-a lungul timpului, Noaptea de Sânziene a devenit o sărbătoare populară, cu tradiții variate în funcție de țară și regiune.
Pentru țărani, această zi este importantă pentru prognoza vremii. Se crede că dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau imediat după, este un semn rău, indicând 40 de zile de ploi neîncetate, ceea ce ar distruge recoltele de grâu, alune de pădure și salată, conform Agerpres.
Solstițiul de Vară 2024. Ritualuri practicate în România
Încă din antichitate, se credea că magia practicată în timpul solstițiului de vară putea materializa dorințe sau aspirații aparent imposibile.
Solstițiul de vară era considerat un timp al purificării prin apă și foc, când practicile magice erau deosebit de puternice și spiritele pământului și cerului pășeau printre oameni.
Un ritual legat de solstițiul de vară implica transformarea unei bijuterii din aur într-un talisman norocos.
Se putea folosi orice obiect din aur, fie el inel, monedă sau pandantiv.
Cu o zi înainte de solstițiu, bijuteria era pusă într-un vas rezistent la foc, plin cu ierburi uscate (cimbru, rozmarin, salvie, lavandă, mușețel, sunătoare), reprezentând elementul pământ.
În zorii zilei solstițiului de vară, bijuteria era scoasă dintre ierburi și pusă într-un vas cu apă curată, apoi trecuta prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii.
Astfel, bijuteria era purificată cu ajutorul focului. Cu flacăra lumânării, ierburile din vas erau aprinse, lăsându-le să ardă și să își împrăștie aromele.
De la mijlocul zilei până la apus, obiectul de aur era lăsat într-un loc sigur afară, sub lumina soarelui.
Seara, bijuteria era ținută strâns într-o mână, cu ochii închiși, concentrându-se asupra celei mai arzătoare dorințe, care era apoi rostită de trei ori cu voce tare.
La final, se recita: „Fii vrăjit și legat, cu noroc, dragoste și lumină; belșugul să se reverse și energiile să străluce. Așa să fie”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
FOTO. Un nou magazin Petry a fost deschis în Florești, pe strada Cetății. Primii clienți au beneficiat de promoții și cadouri

Un nou magazin Petry a fost deschis marți în Florești, pe strada Cetății.
Compania anunță și oferte speciale de Paște.
Un nou magazin Petry s-a deschis în Florești
De 11 ani Petry se află pe piața din Cluj, magazinul din Florești fiind cel de-al șaptelea deschis în zonă.
În Târgu Mureș, acolo unde se află sediul principal al companiei, funcționează din anii de după Revoluție, 11 magazine, dar produsele Petry sunt furnizate regulat și în Harghita, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Toplița sau Luduș, iar pentru luna mai a acestui an se pregătește o nouă lansare în municipiul Turda.
Cine a cumpărat o dată de la Petry știe deja că produsele sunt întotdeauna de calitate, proaspete, oferite și prezentate elegant, magazinele sunt spațioase, iar personalul extem de amabil.
Rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici
La deschidere a participat și coproprietara brandului, Julia Petry care a declarat că, deși sunt la a opta generație de măcelari, tranșatori, mezelari, calitatea produselor, respectul pentru ceea ce mâncăm în general și pentru fiecare client în particular, este cea mai importantă preocupare a echipei pe care o coordonează.
”Noi lucrăm pe baza unor rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici. Străbunicul meu, de exemplu, care era mezelar, a învățat meserie în Germania și de acolo a adus o carte de rețete, pe baza căreia lucrăm și în ziua de astăzi. Pe de altă parte, am introdus și rețete noi, care sunt cerute de clienții noștri. Pentru produsele crud-uscate, cum ar fi bresaola, piept de rață uscat sau ceafă uscată, am fost în Italia, am învățat procesul de preparare, apoi am adus rețetele în țară și le-am introdus în oferta noastră”, a declarat Julia Petry.
Oferte speciale de Paște
De sărbători, directorul companiei recomandă drobul, un produs de care cei de la Patry sunt foarte mândri și pentru care au primit nenumărate recenzii pozitive din partea clienților, dar și o șuncă specială care va fi vândută împreună cu o rețetă de preparare foarte simplă: se fierbe împreună cu câteva condimente speciale, se răcește, pune la frigider, iar în diminețile de Paști se feliază și se servește, alături de alte preparate.
Compania Petry este și unul dintre sponsorii permanenți ai Asociației “O masă caldă” din Cluj, care gătește zilnic peste 200 de porții de mâncare pentru oamenii săraci din Cluj-Napoca.
EVENIMENT
UBB Cluj îi invită la DEZBATERI pe primii cinci CANDIDAȚI la alegerile prezidențiale, conform sondajelor

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, îi invită la dezbateri pe primii cinci candidați la alegerile prezidențiale, conform sondajelor de opinie.
Dezbaterile vor fi organizate în parteneriat cu Rethink România, un think tank dedicat creșterii calității discursului public în domeniul demografiei, educației și al schimbării mentalității.
UBB Cluj îi invită la dezbateri pe primii cinci candidați la alegerile prezidențiale
UBB, cea mai mare comunitate academică a țării, își propune, conform unor practici devenite deja tradiție la marile universități ale lumii, să fie din nou platformă de dezbateri pentru alegerile prezidențiale din luna mai, pentru primii cinci candidați, în baza sondajelor de opinie.
Dezbaterile cu fiecare candidat care va accepta invitația UBB și Rethink România vor avea loc în Aula Magna a universității și vor fi transmise online pentru oricine este interesat să le urmărească sau chiar să adreseze întrebări.
Întrebări de la publicul din sală, dar și din online
Conform reprezentanților UBB, întrebările vor fi acceptate atât de la publicul din sală, cât și din online, după un format stabilit împreună cu stafful de campanie al fiecărui candidat. Datele dezbaterilor vor fi anunțate după discuțiile cu candidații invitați.
Ca de fiecare dată când politicienii au folosit platforma UBB pentru a-și testa ideile în fața comunității universitare și a societății, în general, și de această dată UBB va asigura candidaților un cadru în care vor fi tratați cu deschidere, cu respectul cuvenit într-o democrație, dar și cu exigența proporțională cu însemnătatea alegerii în cea mai înaltă funcție în stat, au precizat reprezentanții UBB Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Pagube însemnate la adăpostul din Viișoara, unde doi câini au murit într-un incendiu. Este nevoie de ajutor

Incendiul de la Viișoara a produs pagube însemnate Asociației Amicii Noștri, care are în grijă câini.
Doi căței au pierit în flăcări, dar pentru cei care au supraviețuit este nevoie, în primul rând, de mâncare.
Pagube însemnate la adăpostul de câini de la Viișoara, care a fost cuprins de flăcări
O adevărată tragedie s-a produs la Viișoara, la un adăpost de câini. O parte din acesta a fost cuprins de flacari, iar doi căței au pierit în incendiu. Pompierii au stins focul, dar pagubele materiale sunt însemnate.
Prietenii adăpostului fac astfel, un apel la iubitorii de animale, care pot și vor să ajute. Este nevoie acum de hrană pentru câini, dar și de lese, zgărzi și botnițe. De asemenea, ce care vor să ajute pot să doneze și găleți, stropitori, și vase pentru apă și mâncare. Produsele se pot duce la adapostul din Viișoara.
Donatii în bani se pot face în contul Asociației Amicii Noștri:
- RO96BTRLRONCRT00I5988502 sau
- BTPay 0742224476 – titular cont Manastireanu Cristina.
EVENIMENT
Casa de Pensii Cluj a primit 166 de bilete de tratament pentru seria 4. Când pot fi ridicate de beneficiari

Încă 166 de bilete de tratament, aferente seriei 4, au fost repartizate pentru județul Cluj.
Biletele de tratament sunt pentru stațiunile Slanic Moldova, Bizușa, Buziaș, Moneasa, Neptun, Bazna și Vața de Jos.
Casa de Pensii Cluj a primit 166 de bilete de tratament pentru seria 4
Casei de Pensii Cluj anunță că biletele tratament balnear pot fi ridicate de beneficiari până joi, 17 aprilie, de la ghișeul 8. Programul de lucrur este de luni până joi, între orele 8.00-14.00, iar vineri între orele 8.00-13.00.
Acte necesare pentru cereri de bilete de tratament
Redistribuirea biletelor de tratament pentru seria 4 va avea loc în data de 22 aprilie, anunță reprezentanții Casei de Pensii Cluj. De bilete de tratament pot beneficia, în limita locurilor disponibile solicitanții care dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare cu următoarele documente:
- cerere tip;
- bilet de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul specialist;
- alte documente,după caz.
Biletele de tratament se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate de către titular prin procură autentificată la notarul public din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear.