Connect with us

EVENIMENT

Solstițiul de vară 2024. Va avea loc un eveniment astronomic rar, ce nu s-a mai înregistrat de 228 de ani!

Publicat


solstitiu vara pixabay

Solstițiul de vară 2024 aduce un fenomen astronomic rar în acest an. Este vorba despre momentul în care se produce solstițiul de vară, cu cea mai lungă zi din an.

Luna iunie din 2024 aduce cu ea un fenomen astronomic rar, care nu a mai avut loc în ultimii 228 de ani. Sărbătorit de obicei pe 21 iunie, solstițiul de vară, care marchează cea mai lungă zi a anului, va avea loc anul acesta cu o zi mai devreme, pe 20 iunie, scrie Alba24.

Deși solstițiul de vară s-a mai produs pe 20 iunie, particularitatea acestui an constă în faptul că solstițiul va avea loc la cel mai devreme moment al zilei din ultimii 228 de ani (din 1796), conform accuweather.com.

Solstițiul de vară 2024. Când va avea loc?

În 2024, solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, la ora oficială 20:51. Totuși, având în vedere că România se află în sistemul orei de vară, momentul solstițiului va fi marcat la ora 23:51 (ora de vară în România fiind GMT plus trei ore), conform informațiilor de pe astro-urseanu.ro.

Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) provine din faptul că, în această zi, gradientul mișcării Soarelui în raport cu declinațiile sale se schimbă.

Crepusculul va avea cea mai mare durată din an, iar la latitudinile înalte, crepusculul se întinde pe întreaga noapte, oferind locuitorilor acestor regiuni spectaculoasele „nopți albe”, conform aceleași surse.

Citește și Fenomen astronomic extrem de rar, din 29 septembrie: O MINI-LUNĂ va orbita în jurul Pământului timp de aproape două luni

Solstițiul marchează cele două momente din an în care Soarele atinge cea mai mare sau cea mai mică înălțime față de Ecuator.

Pământul efectuează atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei sale. Axa polilor Pământului nu este perpendiculară pe planul orbitei Pământului.

Din această cauză, cele două emisfere terestre sunt iluminate inegal de Soare pe parcursul unui an, ceea ce duce la inegalitatea duratei zilelor și nopților, precum și la succesiunea anotimpurilor.

Solstițiul de vară 2024. Cea mai lungă zi din an

Ziua în care are loc solstițiul de vară este cea mai lungă din an, oferindu-ne cel mai mult timp de lumină solară. Aceasta marchează începutul verii astronomice.

După solstițiul de vară, durata zilei începe să scadă, iar cea a nopții să crească treptat timp de șase luni, până la solstițiul de iarnă pe 21 decembrie.

În emisfera sudică, fenomenul se desfășoară în sens opus.

Termenul „solstițiu” provine din latinescul „solstitium”, care înseamnă „soare nemișcat”.

Aceste fenomene au loc de două ori pe an:

  • Aproximativ pe 21 iunie (cunoscut drept solstițiul de vară, prima zi de vară și cea mai lungă zi din an)
  • Pe 21 decembrie (cunoscut drept solstițiul de iarnă, prima zi de iarnă și cea mai scurtă zi a anului).

Pe de altă parte, un echinocțiu, derivat din latinescul „aequinoctium” (aequus – egal și nox – noapte), este momentul în care Soarele se află direct deasupra Ecuatorului.

Acest fenomen se produce de două ori pe an: în jurul datei de 20 martie (echinocțiul de primăvară, marcând începutul primăverii) și pe 23 septembrie (echinocțiul de toamnă, marcând începutul toamnei).

Solstițiul de vară 2024. Tradiții și superstiții

Tradițiile și superstițiile legate de solstițiul de vară au rădăcini adânci. Cea mai lungă zi a anului a fost văzută ca un moment de echilibru și schimbare, marcată de foc, simbol al soarelui.

Puterea soarelui la solstițiu este sărbătorită în România prin focurile de Sânziene, aprinse pe cele mai înalte locuri.

Îmbrăcați cu brâuri de pelin, oamenii se învârt în jurul focului și apoi aruncă brâurile în foc pentru a arde toate necazurile posibile.

Din timpuri străvechi, solstițiul de vară a fost un prilej de mare bucurie și sărbătoare, legat de momentul recoltării. Inițial, sărbătoarea coincidea cu solstițiul, pe 21 iunie.

Ulterior, biserica a considerat ceremonia păgână și a mutat-o pe 24 iunie, ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

De-a lungul timpului, Noaptea de Sânziene a devenit o sărbătoare populară, cu tradiții variate în funcție de țară și regiune.

Pentru țărani, această zi este importantă pentru prognoza vremii. Se crede că dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau imediat după, este un semn rău, indicând 40 de zile de ploi neîncetate, ceea ce ar distruge recoltele de grâu, alune de pădure și salată, conform Agerpres.

Solstițiul de Vară 2024. Ritualuri practicate în România

Încă din antichitate, se credea că magia practicată în timpul solstițiului de vară putea materializa dorințe sau aspirații aparent imposibile.

Solstițiul de vară era considerat un timp al purificării prin apă și foc, când practicile magice erau deosebit de puternice și spiritele pământului și cerului pășeau printre oameni.

Un ritual legat de solstițiul de vară implica transformarea unei bijuterii din aur într-un talisman norocos.

Se putea folosi orice obiect din aur, fie el inel, monedă sau pandantiv.

Cu o zi înainte de solstițiu, bijuteria era pusă într-un vas rezistent la foc, plin cu ierburi uscate (cimbru, rozmarin, salvie, lavandă, mușețel, sunătoare), reprezentând elementul pământ.

În zorii zilei solstițiului de vară, bijuteria era scoasă dintre ierburi și pusă într-un vas cu apă curată, apoi trecuta prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii.

Astfel, bijuteria era purificată cu ajutorul focului. Cu flacăra lumânării, ierburile din vas erau aprinse, lăsându-le să ardă și să își împrăștie aromele.

De la mijlocul zilei până la apus, obiectul de aur era lăsat într-un loc sigur afară, sub lumina soarelui.

Seara, bijuteria era ținută strâns într-o mână, cu ochii închiși, concentrându-se asupra celei mai arzătoare dorințe, care era apoi rostită de trei ori cu voce tare.

La final, se recita: „Fii vrăjit și legat, cu noroc, dragoste și lumină; belșugul să se reverse și energiile să străluce. Așa să fie”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Poli Iași este un adversar INCOMOD. Noi trebuie să ne ridicăm la nivelul lor din punct de vedere fizic

Publicat

Sabău

Înaintea meciului de sâmbătă pe care Universitatea Cluj îl va disputa de la 16.45 în deplasare cu Poli Iași, Ioan Ovidiu Sabău a făcut o analiză a adversarului.

„Anul trecut am pierdut de două ori, și acasă, și în deplasare. Poli Iași este un adversar incomod. De când a venit Emil (Săndoi-n.n.), echipa are un alt spirit. Este o echipă organizată, cu Roman în spatele atacantului care are execuții foarte bune, cu Bordeianu, care va juca, după ce a fost suspendat.

Sabău („U” Cluj): Poli Iași este un adversar INCOMOD. Noi trebuie să ne ridicăm la nivelul lor din punct de vedere fizic

Au jucat destul de bine la Arad, doar că s-au apărat bine, au stat bine în teren, dar și atunci când au avut mingea s-au descurcat destul de bine. Sunt o echipă bună de contraatac. Au jucat bine și cu Craiova, un meci bun ca atitudine, sigur, pe un teren impracticabil, mai ales în ultimele minute. Iașiul rămâne o echipă greu de neînvins. Ne așteptăm să aibă atitudine, fiecare duel să îl trateze 100%, vor fi o echipă agresivă.

Astea sunt concluziile, iar noi trebuie să ne ridicăm la nivelul lor din punct de vedere fizic. Să vedem cum va fi și terenul, dacă ne putem pune în aplicare posesia noastră, jocul de pase, combinațiile, dinamica jucătorilor. Să nu arătăm cum am arătat a doua repriză cu Craiova.

Am analizat jocul, a lipsit presiunea care trebuia să o facem pe adversar, echipa să fie mult mai scurtă și nu am mai avut curajul de a juca, de a ține de minge. Probabil a intervenit teama de rezultat și probabil am dorit să ținem mai mult de rezultat, chiar dacă ei au avut acel șut care nici măcar nu era pe spațiul porții. Cred că ocazia mare a fost aceea a lui Mitriță. Cea din ultimul minut nu putem spune că a fost ocazie, a fost în luptă cu fundașul, pe zona centrală, direct pe portar. Totuși, în două jocuri atât de importante, cu Rapid și Craiova, am obținut patru puncte. E ceva important pentru noi”, a spus Ioan Ovidiu Sabău.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare a hidrologilor. Cod GALBEN de inundații pe râuri din județul Cluj. Ce zone sunt vizate

Publicat

De

Cod galben de inundații la Cluj

Hidrologii au emis atenționări cod galben de inundații pe râuri din județul Cluj.

Clujul este sub avertizare de vreme rea, începând de sâmbătă, fiind anunțate ploi torențiale, dar și rafale puternice vânt. De asemenea, scad și temperaturile.

Vin ploile. Cod GALBEN de inundații pe râuri din județul Cluj

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri.

Avertizările, în vigoare de sâmbătă dimineața

Potrivit hidrologilor, un Cod Galben de inundații intră în vogoare de sâmbătă, de la ora 06:00 până duminică, la ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice Mureş – aflluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieș – amonte confluenţă cu râul Târnava, în judeţele Cluj și Alba.

Apoi, tot de sâmbătă, de la ora 18:00 și până duminică, la ora 16:00, este în vigoare o avertizare Cod Galben, care vizează râurile din bazinele hidrografice:

  • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Cluj și Bihor
  • Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea, în județele Cluj şi Bihor
  • Arieș – bazin superior şi afluenţi bazin milociu şi inferior, în judeţele Cluj și Alba.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pompierii clujeni, premiați la Concursul Internațional „Scări”. Record stabilit de unul dintre participanți

Publicat

Pompierii clujeni au dominat podiumul la Concursul Internațional „Scări”, desfășurat săptămâna aceasta la Satu Mare.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au fost premiați la Concursul „Scări” de la Satu Mare.

Pompierii clujeni au dominat podiumul

Competiția este una specifică pompierilor și presupune urcarea a 210 scări cu echipament de protecție și accesorii ce cântăresc 35 de kilograme.

„Am dovedit că suntem foarte bine pregătiți din punct de vedere fizic, iar plutonier Vlad Marina de la Detașametul 1 Cluj-Napoca a stabilit un record al întrecerii, terminând proba în 57 de secunde. Astfel, acesta a ocupat locul I în concursul individual, categoria sub 30 de ani.

De asemenea, în proba pe echipe, la categoria 30-40 de ani, plutonier adjutant Laurențiu Cojocariu (Detașamentul Turda) și Sergent-major Samuel Năsui (Detașamentul 1 Cluj-Napoca) s-au clasat pe prima poziție”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Ce premii au obținut pompierii clujeni?

Iată performanțele lotului condus de către sublocotenent Rus Dragoș:

Individual – Masculin

  • Categoria sub 30 de ani – Locul I – Plutonier Vlad Marina
  • Categoria 30-40 de ani – Locul 2 – Sergent-major Samuel Năsui

Individual – Feminin

  • Categoria sub 30 de ani – Locul 2 – Sergent-major Ioana Repede

Echipe

  • Categoria sub 30 de ani – Locul 2 – Locotenent Cosmin Gîrbău și Plutonier Vlad Marina
  • Categoria 30-40 de ani – Locul I – Plutonier adjutant Laurențiu Cojocariu și Sergent-major Samuel Năsui

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe strada Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. Motocicletă implicată. Bărbat dus la SPITAL

Publicat

accident

Un accident a avut loc, vineri, pe str. Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. În eveniment a fost implicată o motocicletă. un bărbat de 25 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. În accident a fost implicat un motociclist, care a primit îngrijiri medicale.

FOTO. ACCIDENT pe strada Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. Motocicletă implicată. Bărbat dus la SPITAL

Ulterior, echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă l-a transportat la spital, bărbatul de aproximativ 25 de ani fiind în permanență conștient și cooperant. La misiune au mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o autospecială cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax