Connect with us

EVENIMENT

Solstițiul de vară 2024. Va avea loc un eveniment astronomic rar, ce nu s-a mai înregistrat de 228 de ani!

Publicat


solstitiu vara pixabay

Solstițiul de vară 2024 aduce un fenomen astronomic rar în acest an. Este vorba despre momentul în care se produce solstițiul de vară, cu cea mai lungă zi din an.

Luna iunie din 2024 aduce cu ea un fenomen astronomic rar, care nu a mai avut loc în ultimii 228 de ani. Sărbătorit de obicei pe 21 iunie, solstițiul de vară, care marchează cea mai lungă zi a anului, va avea loc anul acesta cu o zi mai devreme, pe 20 iunie, scrie Alba24.

Deși solstițiul de vară s-a mai produs pe 20 iunie, particularitatea acestui an constă în faptul că solstițiul va avea loc la cel mai devreme moment al zilei din ultimii 228 de ani (din 1796), conform accuweather.com.

Solstițiul de vară 2024. Când va avea loc?

În 2024, solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, la ora oficială 20:51. Totuși, având în vedere că România se află în sistemul orei de vară, momentul solstițiului va fi marcat la ora 23:51 (ora de vară în România fiind GMT plus trei ore), conform informațiilor de pe astro-urseanu.ro.

Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) provine din faptul că, în această zi, gradientul mișcării Soarelui în raport cu declinațiile sale se schimbă.

Crepusculul va avea cea mai mare durată din an, iar la latitudinile înalte, crepusculul se întinde pe întreaga noapte, oferind locuitorilor acestor regiuni spectaculoasele „nopți albe”, conform aceleași surse.

Solstițiul marchează cele două momente din an în care Soarele atinge cea mai mare sau cea mai mică înălțime față de Ecuator.

Pământul efectuează atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei sale. Axa polilor Pământului nu este perpendiculară pe planul orbitei Pământului.

Din această cauză, cele două emisfere terestre sunt iluminate inegal de Soare pe parcursul unui an, ceea ce duce la inegalitatea duratei zilelor și nopților, precum și la succesiunea anotimpurilor.

Solstițiul de vară 2024. Cea mai lungă zi din an

Ziua în care are loc solstițiul de vară este cea mai lungă din an, oferindu-ne cel mai mult timp de lumină solară. Aceasta marchează începutul verii astronomice.

După solstițiul de vară, durata zilei începe să scadă, iar cea a nopții să crească treptat timp de șase luni, până la solstițiul de iarnă pe 21 decembrie.

În emisfera sudică, fenomenul se desfășoară în sens opus.

Termenul „solstițiu” provine din latinescul „solstitium”, care înseamnă „soare nemișcat”.

Aceste fenomene au loc de două ori pe an:

  • Aproximativ pe 21 iunie (cunoscut drept solstițiul de vară, prima zi de vară și cea mai lungă zi din an)
  • Pe 21 decembrie (cunoscut drept solstițiul de iarnă, prima zi de iarnă și cea mai scurtă zi a anului).

Pe de altă parte, un echinocțiu, derivat din latinescul „aequinoctium” (aequus – egal și nox – noapte), este momentul în care Soarele se află direct deasupra Ecuatorului.

Acest fenomen se produce de două ori pe an: în jurul datei de 20 martie (echinocțiul de primăvară, marcând începutul primăverii) și pe 23 septembrie (echinocțiul de toamnă, marcând începutul toamnei).

Solstițiul de vară 2024. Tradiții și superstiții

Tradițiile și superstițiile legate de solstițiul de vară au rădăcini adânci. Cea mai lungă zi a anului a fost văzută ca un moment de echilibru și schimbare, marcată de foc, simbol al soarelui.

Puterea soarelui la solstițiu este sărbătorită în România prin focurile de Sânziene, aprinse pe cele mai înalte locuri.

Îmbrăcați cu brâuri de pelin, oamenii se învârt în jurul focului și apoi aruncă brâurile în foc pentru a arde toate necazurile posibile.

Din timpuri străvechi, solstițiul de vară a fost un prilej de mare bucurie și sărbătoare, legat de momentul recoltării. Inițial, sărbătoarea coincidea cu solstițiul, pe 21 iunie.

Ulterior, biserica a considerat ceremonia păgână și a mutat-o pe 24 iunie, ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

De-a lungul timpului, Noaptea de Sânziene a devenit o sărbătoare populară, cu tradiții variate în funcție de țară și regiune.

Pentru țărani, această zi este importantă pentru prognoza vremii. Se crede că dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau imediat după, este un semn rău, indicând 40 de zile de ploi neîncetate, ceea ce ar distruge recoltele de grâu, alune de pădure și salată, conform Agerpres.

Solstițiul de Vară 2024. Ritualuri practicate în România

Încă din antichitate, se credea că magia practicată în timpul solstițiului de vară putea materializa dorințe sau aspirații aparent imposibile.

Solstițiul de vară era considerat un timp al purificării prin apă și foc, când practicile magice erau deosebit de puternice și spiritele pământului și cerului pășeau printre oameni.

Un ritual legat de solstițiul de vară implica transformarea unei bijuterii din aur într-un talisman norocos.

Se putea folosi orice obiect din aur, fie el inel, monedă sau pandantiv.

Cu o zi înainte de solstițiu, bijuteria era pusă într-un vas rezistent la foc, plin cu ierburi uscate (cimbru, rozmarin, salvie, lavandă, mușețel, sunătoare), reprezentând elementul pământ.

În zorii zilei solstițiului de vară, bijuteria era scoasă dintre ierburi și pusă într-un vas cu apă curată, apoi trecuta prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii.

Astfel, bijuteria era purificată cu ajutorul focului. Cu flacăra lumânării, ierburile din vas erau aprinse, lăsându-le să ardă și să își împrăștie aromele.

De la mijlocul zilei până la apus, obiectul de aur era lăsat într-un loc sigur afară, sub lumina soarelui.

Seara, bijuteria era ținută strâns într-o mână, cu ochii închiși, concentrându-se asupra celei mai arzătoare dorințe, care era apoi rostită de trei ori cu voce tare.

La final, se recita: „Fii vrăjit și legat, cu noroc, dragoste și lumină; belșugul să se reverse și energiile să străluce. Așa să fie”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Reprezentanți ai mediului artistic și cultural din Cluj-Napoca au VIZITAT situl grupului IULIUS

Publicat

iulius

Compania IULIUS dezvoltă un proiect mixed-use de reconversie și regenerare urbană pe fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai, integrând, în premieră pentru România într-un proiect real-estate, un centru dedicat artelor performative. Acesta va fi dezvoltat într-una dintre cele două clădiri cu valoare ambientală care vor fi păstrate și conservate – „hala cu arcade”. Funcțiunea culturală este propusă a fi gestionată de Centrul Cultural Clujean, împreună cu alte entități active pe scena artistică locală. Marți, 16 iulie 2024, reprezentanți ai mediului cultural au făcut o vizită pe sit programată pentru a analiza amplasamentul și a perfecta planul de dezvoltare al centrului.

Hala cu arcade a fost construită în anii ’50, are o suprafață de aproximativ 840 mp și se deosebește de celelalte clădiri de pe fosta platformă Carbochim prin arhitectura sa aparte, fapt care a făcut-o valoroasă din punct de vedere ambiental și reprezentativă pentru patrimoniul industrial. Arcadele care susțin tavanul dau impresia de spațiu deschis și aerisit și oferă clădirii un aer istoric.

Hala este una dintre cele două clădiri care vor fi conservate și aduse în circuitul public. Aceasta va fi transformată într-un centru de arte performative, unde se vor desfășura spectacole, ateliere sau expoziții. Cea de-a doua clădire care va fi păstrată este cea administrativă, de cărămidă, un simbol pentru fosta platformă industrială.

Reprezentanți ai mediului artistic și cultural din Cluj-Napoca au VIZITAT situl grupului IULIUS

De asemenea, în cadrul viitorului proiect va fi inclusă o sală de spectacole, dedicată teatrului, dansului contemporan și altor evenimente artistice.

„Parteneriatul cu IULIUS este o oportunitate pentru operatorii culturali clujeni de a accesa și folosi infrastructură culturală de calitate, în beneficiul general al publicului și al orașului. În etapele următoare de dezvoltare a proiectului, vom găzdui un dialog cu sectorul cultural local pentru a putea planifica în detaliu felul în care vor arăta spațiile culturale vizate, precum și felul în care vom asigura susținerea operatorilor culturali locali prin aceste spații.

Din punctul nostru de vedere, colaborarea dintre sectorul cultural și mediul privat este o completare fericită a parteneriatului dintre sectorul cultural și administrația publică, pe care o sprijinim în egală măsură în dezvoltarea unor proiecte de infrastructură culturală esențiale pentru oraș”, a declarat Ștefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

„Propunem comunității un proiect în care componenta cultural-artistică are caracter de unicitate”

La primele discuții despre dezvoltarea unor spații pentru artele spectacolului pe vechea platformă Carbochim au participat, la invitația Centrului Cultural Clujean, mai multe dintre organizațiile culturale reprezentative ale Clujului: festivalurile Electric Castle, TIFF și Jazz in the Park, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, instituții precum Teatru Național și Opera Română și ONG-uri culturale, ca Reactor sau OM Studio. Au discutat despre viitoarele acțiuni artistice și culturale pe care acest spațiu le va putea oferi comunității.

„Întâlnirea cu reprezentanții din mediul cultural clujean, pe care îl cunoaștem ca fiind implicat, creativ, extrem de divers și orientat spre noi modalități de exprimare și apropiere de public, a fost prilej pentru a ne consolida parteneriatul. Propunem comunității un proiect în care componenta cultural-artistică are caracter de unicitate, pentru a le oferi clujenilor diversitatea care îi caracterizează și pe care și-o doresc, dar și pentru că mediul cultural reprezintă una dintre cele mai importante resurse ale orașului, la dezvoltarea căreia vrem să ne aducem aportul.

„Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea de proiecte mixed-use de regenerare urbană”

IULIUS este deja un partener al mediului cultural clujean, inclusiv pentru evenimentele de care publicul se bucură în Iulius Parc, și avem convingerea că experiența și viziunea Centrului Cultural Clujean și ale partenerilor săi vor conduce la crearea unui spațiu atractiv pentru fiecare, furnizor sau iubitor de artă, sub toate formele sale”, a spus Sorin Guttman, project manager al proiectului mixed-use de regenerare urbană IULIUS din Cluj-Napoca.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă. Centrul are 135 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj.

Rețeaua Centrului mai include 46 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 40 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali. Centrul gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

„Spațiul va include peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate”

Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea de proiecte mixed-use de regenerare urbană, remarcându-se prin dezvoltarea ansamblurilor Palas & Palas Campus din Iași și Iulius Town din Timișoara. La Cluj-Napoca, compania este prezentă din 2007 cu proiectul Iulius Mall, Iulius Parc și clădirile premium de birouri United Business Center.

Noul proiect propus pentru reconversia fostei platforme industriale Carbochim într-un spațiu redat orașului și oamenilor va include: centru dedicat artelor performative și sală de spectacole, ca premiere într-un proiect real estate din România, branduri și concepte de retail mult așteptate în Cluj-Napoca, spații de birouri, centre de entertainment pentru întreaga familie, experiențele cinematografice ale momentului, restaurante și cafenele de inspirație internațională, concepte edutainment, facilități sport și health&beauty, fresh market de susținere a antreprenorilor locali etc.

Acesta va include peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate, inclusiv o grădină japoneză și integrarea malului Someșului. Totodată, proiectul va crea infrastructură de utilitate publică, pentru fluidizarea traficului, acces facil și conectivitatea întregii zone cu orașul, auto, velo și pietonal: un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, amenajarea de piste velo, realizarea a două sensuri giratorii, modernizarea și lărgirea a două străzi și amenajarea a trei intersecții și stații de transport public în zona Pieței 1 Mai.  Proiectul se află în etapa finală de avizare, iar mai multe detalii sunt disponibile AICI!

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): “Apocalipsa adusă de Ursula”

Publicat

De

Târziu

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, Claudiu Târziu, a declarat, în contextul sesiunii plenare desfășurate la Strasbourg în cadrul căreia Ursula von Der Leyen a fost aleasă cu 401 voturi din 707 valabil exprimate pentru conducerea Comisiei Europene, că cel de al doilea mandat al acesteia va aduce apocalipsa asupra noastră, a României, dar și a întregii Uniuni Europene.

„Ursula von der Leyen vrea să schimbe Tratatele de funcționare ale Uniunii Europene, astfel încât să transforme UE într-un suprastat federal, polițienesc și condus autoritar, inclusiv cu mijloace totalitare precum cenzura.

Vor crește cheltuielile pentru apărare (0,25% din PIB sunt astăzi pentru fiecare stat, 800 de milioane de euro în dreptul Românie, de pildă; dar vor fi 0,50%) care vor merge mai ales pentru susținerea Ucrainei; va exista o piață unică a apărării, iar Comisia va avea un Comisar pentru apărare.

Se caută ca, pornind de la industria de apărare, să se ajungă la o armată unică europeană.

Europol se va transforma într-o agenție de securitate europeană, cu drept de acțiune fără frontiere în cadrul UE.

Scut al democrației

Se va construi un „scut al democrației „, cibernetic, prin colaborarea cu serviciile secrete, menit să cenzureze orice opinie neconfornă și orice informație considerată „manipulatoare”.

De asemenea, Ursula von der Leyen amenință să ducă la un alt nivel Pactul Verde European/Green Deal, un program de distrugere a economiei UE și care afectează România în cel mai înalt grav deja.

Nu în ultimul rând, promite să continue să infuzeze în toate actele de conducere ale Comisiei ideologia neomarxistă.

Ideologia de gen, eco-marxismul, imigrația ilegală, discriminarea pozitivă aminorităților, implicarea UE în războiul din Ucraina vor avea un suporter puternic și permanent în Ursula von der Leyen”.

Discursul Ursulei

Liderul AUR precizează că toate aceste concluzii s-au desprins din discursul pe care Ursula von der Leyen l-a ținut în această dimineață în fața Parlamentului European, referitor la ce intenționează să facă în noul mandat.

„Pur și simplu, Ursula von der Leyen, susținută de PPE, S&D, Renew și  Verzi, își propune fie să facă un nou URSS din UE, fie să arunce în aer UE.

Aceasta a obținut cu mult mai multe voturi decât în 2019, iar cei care au votat cu PSD, PNL, UDMR și USR au contribuit la această victorie”, a concluzionat președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul europarlamentarilor AUR, Claudiu Târziu.

 

 

Citește mai departe

POLITICA

Europarlamentarii AUR au votat împotriva Ursulei von der Leyen!

Publicat

aur von der Leyen

Delegația AUR în Parlamentul European a votat astăzi împotriva desemnării Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat de președinte al Comisiei Europene.

În schimb, europarlamentarii PSD – PNL – USR – UDMR au susținut-o entuziaști și au ridicat mâna aprobator pentru continuarea tuturor politicilor de distrugere a economiei naționale pe care Ursula von der Leyen le-a promovat în mandatul său.

De ce a fost vot împotrivă

De ce AUR a votat împotriva Ursulei von der Leyen?

Pentru că aceasta a dovedit în mandatul său de cinci ani că disprețuiește drepturile individuale ale cetățenilor europeni, ale românilor, libertățile acestora și a constrâns populația Uniunii Europene să se injecteze cu seruri netestate.

Sunt câteva elemente cheie prin care poate fi rezumat mandatul său și pe care le vom regăsi și în cel viitor, iar ele se învârt în jurul următoarelor cuvinte cheie: sărăcie, foame, moarte, tiranie, globalism și depravare morală.

Apocalipsa după Ursula

În discursul de astăzi, Ursula von der Leyen a anunțat, practic, apocalipsa pe care o va aduce în al doilea mandat la conducerea Comisiei.

Ea vrea să schimbe Tratatele de funcționare ale Uniunii Europene, astfel încât să transforme UE într-un suprastat federal, polițienesc și condus autoritar, inclusiv cu mijloace totalitare precum cenzura.

Mai mult, prin poziționarea sa, aceasta amenință să ducă la un alt nivel Pactul Verde European/Green Deal, un program de distrugere a economiei UE și care afectează România în cel mai înalt grav deja.

Achiziții de vaccin

Înainte ca Ursula von der Leyen să vină să ceară, cu tupeu, un nou mandat în fruntea șefiei Comisiei Europene, aceasta ar fi trebuit să răspundă cu privire la acuzațiile ce țin de deciziile pe care le-a luat în timpul pandemiei, despre achizițiile uriașe de vaccinuri făcute.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Ursula von der Leyen a încălcat legislația europeană privind transparența în procesul de achiziție de vaccinuri Covid-19.

Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii. Europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, așa cum au votat și împotriva alegerii Robertei Metsola ca președinte al Parlamentului European.

Vocea românilor

AUR va duce în Parlamentul European aceeași politică pe care a dus-o și în Parlamentul de la București, unde am fost singurul partid care a scos la iveală tot jaful din pandemie, jaful din perioada în care eram ținuți în casă.

La fel se va întâmpla acum și în Parlamentul European, acolo unde vom face opoziție puternică față de toate politicile globaliste promovate de cei care o susțin pe Ursula von der Leyen și care ne-au distrus economia națională obligându-ne să închidem termocentralele, să închidem minele.

Vom fi vocea românilor din Parlamentul European! Ursula von der Leyen trebuie să ne dea socoteală!

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Legile SCUMPESC energia verde

Publicat

energie

Facturile umflate de criza energetică au determinat apariția comunităților (cooperativelor) de energie, care sunt o asociere de persoane fizice și/sau juridice care produc energie verde. Ele au drept scop obținerea unui preț corect pentru energia electrică produsă, care să permită noi investiții, de care să beneficieze toți membrii comunității.

Conform Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) în România existau la sfârșitul primului trimestru din acest an mai mult de 120.000 de prosumatori, din care peste 92.000 sunt persoane fizice. Puterea instalată cumulată a instalațiilor este de circa 1.600 de MW, mai mare decât a celor două reactoare nucleare de la Cernavodă.

Legile SCUMPESC energia verde

Deși Comisia Europeană a emis o directivă care prevede că toate țările din UE trebuie să creeze cadrul legal pentru înființarea de comunități de energie curată și să se asigure că acestea pot consuma, depozita și vinde energia pe care o produc, România nu și-a aliniat legislația la aceste standarde.

Din acest motiv, „numărul cooperativelor de energie din România este redus, în timp ce la nivel european numărul acestora trece de 9.000! Cele existente sunt afectate de faptul că prețurile nu sunt stabilizate și atrag atenția asupra situației serviciilor de transport și distribuție, care nu sunt încă pregătite pentru a face față cerințelor actuale și viitoare ale pieței”, explică dl Daniel Burduhos, administrator al cooperativei de energie roenergie.ro.

„Reprezentanții cooperativei roenergie.ro au declarat că vor menține prețul de 22 bani/kWh pentru energia produsă”

S-a ajuns la situația în care una dintre cele mai importante cooperative se confruntă cu dificultăți majore în asigurarea unor prețuri pentru energia obținută la valori juste pentru membrii săi.

Reprezentanții cooperativei roenergie.ro au declarat că vor menține prețul de 22 bani/kWh pentru energia produsă, asigurându-se că prosumatorii sunt remunerați la un nivel sustenabil.

„Situația actuală din sectorul energetic al României necesită intervenții urgente și măsuri concrete din partea autorităților pentru a stabiliza piața și pentru a asigura un cadru legislativ care să susțină dezvoltarea sustenabilă a acestui sector crucial. Fără acestea, riscul unor perturbări majore și al unei crize energetice extinse devine din ce în ce mai real. Este necesar un sistem centralizat de gestiune în timp real ale producției și consumului, care ar asigura reducerea cu 30% a facturilor plătite de români”, precizează dl. Marius Pavelea, director al cooperativei.

O altă provocare pentru prosumatori o reprezintă legea care prevede necesitatea instalării de baterii pentru stocarea energiei până în 2027, măsură care necesită cheltuieli suplimentare.

În acest sens, Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) a solicitat recent Preşedinţiei României, să trimită spre reexaminare legea, care conține un amendament „otrăvit” susținut de câteva companii de distribuție a electricității. Se atrage atenția asupra faptului că, deşi dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice în baterii este un pas natural şi esenţial pentru tranziţia către un Sistem Energetic Naţional flexibil, inteligent şi eficient, aceasta nu poate fi realizată doar prin exploatarea prosumatorilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax