EVENIMENT
Sistemul de climatizare a blocului operator de la Spitalul de Recuperare Cluj, înlocuit. Probleme cu ventilația
Sistemul de climatizare a blocului operator de la Spitalului Clinic de Recuperare sin Cluj-Napoca va fi modernizat. Actuala centrală de ventilație este veche și erau probleme de funcționare.
Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției care vizează modernizarea sistemului de climatizare a blocului operator de la Spitalul Clinic de Recuperare.
Sistemul de climatizare a blocului operator de la Spitalul de Recuperare Cluj, înlocuit. Probleme cu ventilația
Proiectul are o valoare totală de peste 2,3 milioane de lei, cu TVA inclus, iar finanțarea investiției va fi asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Cluj, dar şi din alte surse legal constituite, începând cu anul 2023.
Operațiunile vor consta în înlocuirea centralei de ventilație și a tubulaturii acesteia, urmând a fi derulate la etajul 9 al corpului C1 din incinta unității medicale.
„Continuăm să acordăm sprijin financiar spitalelor clujene. Această investiție este mai mult decât necesară, având în vedere că actuala centrală de ventilație este veche și întâmpină o serie de probleme de funcționare. Odată cu finalizarea lucrărilor, activitatea din blocul operator se va putea desfășura în condiții optime, de igienă și confort, în conformitate cu cerințele actuale”, a precizat Alin Tișe, președintele CJ Cluj. Spitalul este în subordinea forului administrativ județean.
Ce lucrări se vor face
Astfel, se vor demonta tavanele false existente, se vor desface circuitele instalației electrice aferente actualei centrale de ventilație, se vor monta elementele noii centrale și se vor executa străpungeri pentru tubulatură.
De asemenea, se dorește montarea tubulaturii exterioare și termoizolarea ei, montarea noii instalații electrice, confecționarea măștilor pentru tubulatura verticală de absorbție, montarea noului tavan fals și etanșeizarea acestuia, precum și refacerea finisajelor la pereți și tavane.
Clădirea în care vor fi executate lucrările aparține domeniului public al județului Cluj și se află în administrarea Spitalului Clinic de Recuperare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Viorel Băltărețu (USR Cluj): Sunt optimist că USR va fi pe o poziție fruntașă după numărarea tuturor voturilor
Viorel Băltărețu, candidat USR Cluj la Camera Deputaților, se arată optimist în privința rezultatelor alegerilor parlamentare. Acesta a transmis mulțumiri românilor pentru buna mobilizare la vot.
Duminică seară, Viorel Băltărețu, candidat din partea USR Cluj pentru Camera Deputaților, și-a exprimat optimismul cu privire la rezultatele formațiunii politice în urma alegerilor parlamentare.
„În primul rând, le mulțumim românilor pentru mobilizare, avem o prezență bună la vot. Cât despre rezultate, trebuie să le așteptăm pe cele finale. Sunt optimist că USR va fi pe o poziție fruntașă după numărarea tuturor voturilor și că Elena Lasconi e viitorul președinte al tuturor românilor”, a declarat Viorel Băltărețu.
„Vom găsi cea mai bună soluție pentru România”
În ceea ce privește viitorul guvernării, candidatul USR a reafirmat deschiderea partidului pentru un dialog constructiv și prioritizarea unei soluții eficiente pentru România.
„În ce privește guvernarea, după comunicarea rezultatelor finale, vom discuta în forurile de conducere. Noi am spus mereu că ne dorim un guvern de dreapta, dar dacă rezultatul final va arăta ca acest lucru nu e posibil, vom găsi cea mai bună soluție pentru România”, a adăugat acesta.
EVENIMENT
AMENZI în valoare totală de 5.200 de lei și un dosar penal la Cluj, pentru incidente electorale
Polițiștii clujeni au aplicat, duminică, amenzi în valoare totală de 5.200 de lei și au deschis un dosar penal, pentru incidente electorale.
„De la începerea votării au fost semnalate 14 sesizări privind săvârșirea unor posibile incidente electorale. În acest context au fost aplicate 6 măsuri de sancționare contravențională, dintre care 4 amenzi în cuantum de 5.200 de lei și 2 avertismente. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul infracțiunii de fraudă la vot.
AMENZI în valoare totală de 5.200 de lei și un dosar penal la Cluj, pentru incidente electorale
La nivelul Poliției municipiului Dej a fost sesizat faptul că, o persoană care nu avea drept de vot s-a prezentat la secția de votare nr. 214, din municipiu, cu intenția de a vota.
În momentul în care a înmânat actul de identitate în vederea scanării, operatorul a fost avertizat cu privire la faptul că persoana în cauză nu poate vota întrucât are mai puțin de 18 ani.
În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunii de fraudă la vot”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
OFICIAL. Rezultatele la Cluj după renumărarea voturilor: Lasconi pierde 58 de voturi, iar Georgescu – 26
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat în județul Cluj de candidatul USR, Elena Lasconi, care a obținut, initial, un număr de 105.733 voturi (30,38%), dar după renumărarea voturilor în urma deciziei CCR, aceasta a rămas cu 105.675 voturi, ceea ce înseamnă un minus de 58 de voturi, arată datele comunicate oficial de BEJ Cluj duminică seara.
După primul tur, pe locul doi s-a clasat Călin Georgescu (independent) cu 53.461 voturi (15,36%), iar după renumărare acesta a pierdut 26 de voturi ajungând la 53435 voturi. George Simion (AUR), care era clasat pe locul 3 cu 37.654 voturi (10,82%) a pierdut doar 2 voturi, având 37652.
Restul voturilor obținute de candidați
După renumărare, candidații au avut următorul număr de voturi:
Marcel Ciolacu (PSD) – inițial 36.734 voturi – renumărare – 36.707, un minus de 27 de voturi
Nicolae Ciucă (PNL) – inițial 33.239 voturi – renumăre – renumărare 33.224 – pierde 5 voturi
Kelemen Hunor (UDMR) – inițial 31.315 voturi – renumărare 31288 – un minus de 27 de voturi
Mircea Geoană (independent) – initial 28.028 voturi – renumărare – 28031, un plus de 3 voturi
Cristian Diaconescu (independent) – initial 11.816 voturi – renumărare – 11825 – are în plus 9 voturi
Cristian Terheș (PNCD) – initial – 6.227 – renumărare 6219 – pierde 8 voturi
Ana Birchall (independent) – initial 1.922 voturi – renumărare – 1921 – pierde un vot
Ludovic Orban (Forța Dreptei), retras din cursa electorală – initial 597 voturi – renumărare – 595 – pierde 2 voturi
Alexandra Păcuraru (ADN) – initial 468 voturi –renumărare 467 – pierde un vot
Sebastian Popescu (PLAN) – initial 457 voturi- renumărare 458, are un vot în plus
Silviu Predoiu (PNR) – initial 271 voturi – renumărate 273, un plus de 2 voturi.
Dacă initial au fost înregistrate 5639 voturi nule, după renumărare au mai fost anulate alte 116, astfel că numărul total este de 5755.
Prezența la vot pe județ a fost de 57,40%.
CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, duminică, de Ziua Națională, pe terenul oltenilor, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii la fotbal. Echipele erau la egalitate de puncte, 28, situându-se pe locul 3, respectiv 4. După un meci fără multe faze de poartă, clujenii înving cu 2-0, goluri marcate de Matei Ilie (min.5) și Korenica (min.87). CFR face rocada cu „U” în fruntea clasamentului, cel puțin până luni, când „studenții” o vor întâlni pe UTA.
Echipele de start:
CSU Craiova: L. Popescu – Vlădoiu, Maldonado, Badelj, Bancu – Screciu – Paradela, Cicâldău, Mekvabishvili, Baiaram – Lukic
Rezerve: Lung, Lopez, Ndong, Sierra, Căpățînă, Oshima, Houri, Mora, Bană, A. Barbu, A. Ivan, Koljic
Absent: Mitriță (suspendat)
Antrenor: Costel Gâlcă
CFR Cluj: Hindrich – Mogoș, Leo Bolgado, M. Ilie, Simao – Fică, Djokovic, Păun – Deac, L. Munteanu, Postolachi
Rezerve: Gal, Camora, Abeid, Boben, Graovac, K. Keita, Artean, R. Filip, Tachtsidis, Korenica, Nkololo, Michael
Absenți: –
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: „Ion Oblemenco”
Arbitru: Marcel Bîrsan
Asistenți: Vasile Marinescu, Radu Ghinguleac
VAR: Iulian Dima
Meciul începe, practic, de la 1-0 pentru CFR. După 5 minute de tatonare, Matei Ilie înscrie cu o lovitură de cap după o centrare perfectă a lui Păun.
Tot clujenii mai au două ocazii mari, mai întâi prin Louis Munteanu, după o lansare excelentă a aceluiași Păun, apoi prin Djokovic, care trimite o lovitură de cap puțin peste poartă.
Oltenii nu se regăsesc, în timp ce CFR face pasul înapoi și mizează pe contraatac.
Repriza a doua a fost una trasă la indigo. Oltenii cu posesia, clujenii cu golul. Craiova a avut o ocazie bună abia în minutele de final, când Hindrich scoate in extremis lovitura de cap a lui Ivan.
În min.87, Korenica închide tabela, 0-2, după o acțiune-șnur încheiată cu o pasă excelentă a lui Michael.
Așadar, rocadă clujeană în fruntea clasamentului, cel puțin până luni. CFR se instalează în fotoliul de lider, dar „U” s-ar putea să nu fie de acord.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Mogoș 7, Leo Bolgado 7, M. Ilie 8, Simao 7 – Fică 7, Djokovic 7, Păun 7 – Deac 7, L. Munteanu 6, Postolachi 6,
Graovac 6, Artean 6, Korenica 8, Nkololo 6, Michael 6