Connect with us

EVENIMENT

Sindicat: Penitenciarul Gherla, plin de ploșnițe și gândaci rezistenți la insecticide. Sistemul informatic dă rateuri

Publicat


deținut

Sindicatul Liber din Penitenciarul Gherla îi acuză pe ministra Justiției, Alina Gorghiu, și pe directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin, că prezintă ”noutăți fascinante” pentru sistemul penitenciar care a rămas încremenit în timp, dar care nu au legătură cu realitatea din teren.

Sindicat: Penitenciarul Gherla, plin de ploșnițe și gândaci rezistenți la insecticide. Sistemul informatic dă rateuri

”Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a declarat zilele trecute că se preocupă constant să optimizeze condiţiile de detenţie din unităţile existente, dar şi să îmbunătăţească pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar și condiţiile lui de muncă.

De asemenea declară introducerea drug testului care poate fi folosit deja de poliţiştii de penitenciare, precizând că pe lângă aceste măsuri, „recent a adoptat în Guvern un regulament de funcţionare a penitenciarelor din România conform căruia nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare”. Și mai ieri, readuce în atenția publicului ideea mutării unor penitenciare din centrele unor orașe.

În aceeași tonalitate cu iz electoral, directorul general al ANP declară public implementarea unui nou soft informatic, deosebit de puternic, după mai mulți ani de muncă. O veritabilă bijuterie în materie de software, ca sa cităm exact.

Frumos. Noutăți fascinante pentru un sistem încremenit în timp.

Ne place cum sună! Însă avem datoria de a obiecta pentru că suntem aici în teritoriu și simțim pe pielea noastră diferența dintre realitate și declarațiile de presă”, arată sindicaliștii.

”Suntem rupți în c…”

Aceștia susțin că nu vor să fie învinuiți de rea credință, chiar apreciază orice progres în ceea ce privește Penitenciarul Gherla sau oricare altul, dar, din păcate, nu e cazul în aceste spețe, nici în cazul ministrei nici în cazul directorului general al ANP.

”Pentru că în realitate suntem rupți în c… – pe românește. Plini de ploșnițe și de gândaci din aceia rezistenți la insecticide și pesticide.

Ia să declare unul din ei că a reușit curățarea în totalitate a unui penitenciar de chestiile astea simple. Sau că alocă fonduri pentru condiții decente de muncă, iar lucrurile astea să se și vadă.

Declarațiile de presă rămân vorbe goale dacă nu există dovezi. Să avem hârtie igienică, săpun, materiale pentru curățenie. Chestii de bază, elementare, simple.

Gherla nu are teste anti-drog

Cum adică se preocupă constant să optimizeze condiţiile de detenţie din unităţile existente?

Îi invit pe cei care citesc aceste rânduri să facă solicitări scrise la Penitenciarul Gherla în care să ceară dovezi referitoare la ceea ce declarăm noi și la ceea ce apare in presă.

La Gherla chiar nu am primit drug testele astea la care se referă ministra. Nici materialele elementare de care vorbeam mai sus nu sunt asigurate de către angajator.

Și-apoi mai e ceva: nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare? Vom fi noi mai presus decât orice sistem penitenciar din lume care are, fără excepție, această problemă?

Vom reuși noi ceea ce nu se reușește nicăieri în penitenciare? Nu este cam bombastică această declarație?”, au menționat reprezentanții sindicatului din Penitenciarul Gherla.

Mutarea penitenciarelor nu e simplă

În ceea ce privește mutarea penitenciarelor, aceștia precizează că procesul nu este unul simplu, pentru că implică mulți parametri care, deliberat sau nu, sunt omiși din declarațiile oficialilor.

”Ce facem cu angajații acelor penitenciare și cu familiile acestora? Cum vor fi protejați copii acestor colegi care vor fi obligați, în unele cazuri să parcurgă și 50 de km zilnic până la noul loc de muncă?

Unde mai pui că în declarațiile pentru presă nu se face referire la desființarea unor locuri de deținere, asta contrastând cu obligațiile care au fost impuse României prin Memorandumul Rezmives.

Vor fi date în folosință mii de locuri de deținere, însă nicăieri nu regăsim numărul locurilor care vor fi desființate, pentru ca, în acest fel, să putem avea o imagine serioasă și relevantă a direcției în care ne îndreptăm.

Cât despre trâmbițatul sistem informatic, deocamdată, parerea generală a celor care lucrează pe el este că, în comparație cu cel vechi, e inferior. Poate e o bijuterie, dar e neșlefuită, domnule Halchin și în felul acesta nu are valoarea pe care o expuneți publicului.

Aplicația funcționează 5 minute

Oare știți că pe Vizita nu mai merge aproape nimic în noua aplicație, iar dacă asta nu ar fi destul, 5 minute funcționează normal și 3 ore nu. La fel la Evidență deținuți sau la magazinele din unități.

Până să economisim 3 milioane de hârtii avem 6 milioane de probleme. Părerea tuturor este că a fost dată în folosință înainte să fie pregătită suficient, iar asta ne face să credem că scopul lansării este unul politicianist.

Așa că avertismentul nostru către toți cei care urmăresc activitatea și declarațiile celor doi referitoare la penitenciare este că acestea trebuie strecurate prin elementarul filtru al bunului simț.

Și de asemenea prin cel cel al rațiunii conform căreia, în spatele declarațiilor frumos ornate, stă ascunsă multă mizerie, atent dosită și elegant ocolită atunci când societatea este informată despre modul în care oficialii cheltuie banul public”, au conchis sindicaliștii Penitenciarului Gherla.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Amenajarea Parcului Est, în linie dreaptă: prima fază, avizată în Comisia de Urbanism. Când se vor finaliza exproprierile

Publicat

De

parcul est dezbatere4

Prima etapă de amenajare a celei mai ample zone verzi din Cluj-Napoca a fost avizată pozitiv în Comisia Tehnică de Urbanism. Proiectul vizează transformarea unei zone de peste 45 de hectare într-un parc modern.

Planul Urbanistic Zonal pentru Faza I a Parcului Est, care acoperă o suprafață de aproape 38 de hectare, a fost avizat pozitiv de Comisia Tehnică de Urbanism a municipiului Cluj-Napoca în ședința din 15 aprilie. Această etapă include amenajarea zonei umede naturale, a văii Becaș, a Lacului 3 și a unei grădini urbane.

Proiect în două etape

PUZ-ul propune realizarea lucrărilor în două etape:

  • Faza 1: 37,9 ha – amenajarea biotopului umed, a văii Becaș, a Lacului 3 și a zonelor de grădină urbană
  • Faza 2: 16 ha – extinderea acestor intervenții în restul zonei de studiu

Când se vor finaliza exproprierile?

Primarul Emil Boc a anunțat că exproprierile sunt aproape finalizate și că lucrările vor începe după finalizarea etapelor de avizare și autorizare.

Proiectul propune un parc modern în estul orașului, cu alei și pasarele pietonale, piste pentru biciclete, locuri de odihnă și terenuri pentru activități recreative. Proiectul prevede reabilitarea sistemului hidrotehnic și conservarea vegetației naturale, dar și construirea unei clădiri-pavilion (S+P+1) cu funcțiuni educaționale, sportive și de alimentație publică.

Traficul auto în zonă va fi limitat, pentru o conectivitate pietonală și velo dinspre cartierele adiacente și vor fi reconfigurate străzile din zonele Între Lacuri, Gheorgheni și Calea Someșeni pentru a îmbunătăți conectivitatea cu parcul.

Terenuri de sport și zone de agrement

Proiectul prevede și construirea unei săli de sport, a unei săli de evenimente și a unui teren de fotbal cu gazon hibrid, a 6 terenuri de tenis de câmp pe zgură, a 3 terenuri de baschet și a unor piste de alergare.

În total, Parcul Est va avea 45,5 hectare și va deveni un nod ecologic important, integrat în rețeaua verde a orașului. Pe lângă vegetația existentă, se vor planta peste 5.200 de arbori, iar amenajarea biotopului urban va transforma zona într-un spațiu natural atractiv și funcțional.

Doi ani pentru realizarea lucrărilor

Costurile estimate pentru întreaga investiție depășesc 670 de milioane de lei, iar durata totală de execuție este de 48 de luni, în două faze. Primăria a obținut o finanțare europeană de 10 milioane de euro, iar restul va fi acoperit prin fonduri proprii și credit bancar.

Zona destinată amenajării Parcului Est se întinde pe o suprafață de 45,5 hectare și include Lacul 3 cu luciul de apă și malurile sale, fosta pepinieră a RADP, precum și o zonă umedă naturalizată ce formează un biotop urban deosebit. Proiectul are la bază soluția câștigătoare a concursului internațional de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România, iar echipa de proiectare este compusă din Metapolis Architects, în colaborare cu Studio de peisaj Ana Horhat și Atelier Mass.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

FOTO. Autostrada Transilvania: Segmente între Nădășelu și Topa Mică, în ASFALTARE. Viaductele, încă în STAGNARE

Publicat

autostrada transilvania

Spre finalul anului 2025 s-ar putea circula pe segmentul din Autostrada Transilvania cuprins între  Zimbor și Poarta Sălajului, anunță Asociația Pro Infrastructură. Porțiunea Nădășelu – Topa Mică intră în asfaltare după Paște dar, deși ar putea fi gata până la final de an, va rămâne la stadiul de muzeu, din cauza viaductelor care nu sunt încă în lucru.

„Așa cum vă spuneam în urmă cu o lună, „dacă UMB alocă suficiente forțe și dacă autoritățile rezolvă birocrația necesară în nodul Poarta Sălajului (Românași) și la conexiunea provizorie A3-DN1F la sud de Topa Mică, atunci spre sfârșit de 2025 putem circula pe aproximativ 27 kilometri ai Autostrăzii A3 între aceste două localități.”

autostrada transilvania

FOTO. Autostrada Transilvania: Segmente între Nădășelu și Topa Mică, în ASFALTARE. Viaductele, încă în STAGNARE

Am vizitat din nou șantierele și putem spune că finalul anului 2025 este încă în cărți. Dar pentru asta cei de la UMB trebuie să aducă de urgență suficienți muncitori între Topa Mică și Zimbor unde sunt în urmă pe mai multe structuri. Momentan sunt doar câteva echipe răzlețe.

Pe sectorul Zimbor-Poarta Sălajului antreprenorul este bine mobilizat și pare-se că vrea să scape de această bucată în 2025. Mai este însă de lucru și trebuie să termine cât mai rapid proiectarea ca să se emită autorizația de construire în nodul Românași (Poarta Sălajului).

autostrada transilvania

„Vorbim de întârzieri foarte mari”

Singura noutate majoră din ultima lună este avansul pe unele zone unde se anunță startul campaniei de asfaltări, după pauza de Paște. Din păcate, cele mai multe astfel de segmente sunt între Nădășelu și Topa Mică. Tronson care, chiar dacă ar fi gata de inaugurare în 2025, va fi muzeu (inutilizabil) în lipsa viaductelor executate de Ozaltin pe traseul deviat care nu au fost începute încă.

În opinia noastră, constructorul dar și CNAIR ar trebui să depună toate eforturile tehnice și birocratice pe Topa Mică-Zimbor-Poarta Sălajului ca să deschidă cei 27 de kilometri la final de 2025.

autostrada transilvania

Mai ales că vorbim de întârzieri foarte mari, o pată pe blazonul celor de la UMB: contracte semnate în iulie, respectiv decembrie 2020, cu lucrări demarate în trombă în 2021, iar acum am ajuns să ne rugăm să fie date în trafic (parțial!) la sfârșit de 2025”, scrie pe pagina de Facebook a Asociației.

Foto: Facebook Asociația Pro Infrastructură

Citește mai departe

EVENIMENT

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Noi RESURSE, spre o Europă mai competitivă, UNITĂ prin diversitate

Publicat

lapusan

Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj, a susținut, marți, o declarație politică în plenul Camerei Deputaților. Subiectul declarației au fost noile resurse într-o Europă mai competitivă, unită prin diversitate.

„Așa cum bine știm, ne aflăm într-o perioadă de răscruce în istorie, în politică și în economie, în care marile provocări ne obligă la măsuri inteligente și ferme pentru a ne apăra interesele. Două dintre cele mai importante provocări actuale sunt cursa pentru resurse de materii prime strategice și menținerea competitivității economice.

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Noi RESURSE, spre o Europă mai competitivă, UNITĂ prin diversitate

Așa cum am declarat și în Parlamentul European în timpul unei vizite de lucru din luna februarie, consider că trebuie să consolidăm Piața Unică europeană în primul rând prin creșterea competitivității față de terți și prin stimularea producției interne, reducând dependența de materii prime din afara Uniunii, ceea ce va oferi ocazia tuturor țărilor membre (deci și României) să își valorifice resursele materiale și umane.

Spuneam atunci că România deține un capital impresionant: avem bogății minerale, avem un potențial agricol de excepție și o forță de muncă foarte bine pregătită. Prin valorificarea toate acestor avantaje comparative și competitive, țara noastră poate contribui consistent la dezvoltarea comunităților locale, naționale și europene, acționând principiul subsidiarității.

La sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană a aprobat o listă de 47 de proiecte strategice pentru producția internă de materii prime critice, vitale pentru economie, cu o valoare totală a investițiilor de circa 22.5 miliarde de euro. Proiectele au fost selectate în urma răspunsului statelor membre la o cerere de propuneri din partea Comisiei și sunt amplasate în 13 state europene: Franța, Italia, Spania, Belgia, Germania, Finlanda, Portugalia, Polonia, Cehia, Estonia, Grecia, Suedia și România. Țara noastră figurează pe această listă cu trei investiții: proiectul minier Rovina pentru cupru, proiectul de la Baia de Fier pentru grafit și cel de la Budureasa pentru magneziu.

lapusan

„Am pledat ca procedurile birocratice să fie simplificate”

Contextul în care s-au decis aceste investiții este dat de obiectivul ca, până în 2030, să crească gradul de acces la materii prime strategice din surse proprii (utilizând resursele din statele membre).

Iată deci că s-a dovedit că viziunea noastră este cea corectă.

În declarația mea din februarie, am pledat de asemenea ca procedurile birocratice să fie simplificate astfel încât barierele administrative care împiedică dezvoltarea economică a Uniunii să fie înlăturate. Iată că acum, tot Comisia Europeană a decis ca proiectele strategice din listă să beneficieze de un circuit de avizare fluent, astfel încât obținerea avizelor să nu dureze mai mult de 27 de luni pentru proiectele de producție și nu mai mult de 15 luni pentru restul proiectelor, în loc de 5-10 ani cum se întâmpla până acum.

Doamnelor și domnilor deputați,

Salut această decizie extrem de oportună a Comisiei Europene, dar vreau să mai adaug că sunt absolut convins că putem face și mai mult, așa cum am mai spus și cu alte ocazii.

„Trebuie să creăm mai multe oportunități”

Spre exemplu, să nu uităm că România are un capital uman valoros. Universitățile noastre tehnice și de medicină pregătesc absolvenți foarte apreciați pe piețele de profil. De asemenea, ecosistemele locale de inovație și hub-urile IT&C din orașe precum Cluj-Napoca au devenit puncte de referință în Europa.

Trebuie să creăm mai multe oportunități pentru ca acești tineri să își valorifice cunoștințele și competențele în țară, prin parteneriate strategice cu investitori europeni!

UE trebuie să prioritizeze creșterea bugetului pentru inovare și digitalizare, asigurând statelor membre o finanțare echitabilă pentru proiecte tehnologice și de inteligență artificială.

România poate deveni un centru european pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe AI și automatizare, dar acest lucru necesită politici de susținere și parteneriate strategice la nivel european. Prin colaborare, putem dezvolta programe de formare profesională adaptate noilor cerințe tehnologice și economice.

Pentru ca Europa să fie un actor puternic în economia globală, trebuie să lucrăm împreună! Fiecare stat membru are puncte forte prin care poate contribui la dezvoltarea și consolidarea Pieței Unice, iar România este pregătită să își asume un rol activ în această direcție!

Dragi colegi,

Vă invit să colaborăm pentru a găsi soluții concrete care să stimuleze inovația, să reducă birocrația spre o bună guvernanță și să ofere locuri de muncă mai bine plătite tuturor cetățenilor. Împreună, putem transforma provocările de azi în oportunitățile de mâine”, a spus Remus Lăpușan în plenul Camerei Deputaților.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță că va implementa în 2026 o primă soluție REVOLUȚIONARĂ pentru TRAFICUL din Cluj-Napoca

Publicat

De

Emil Boc, soluție trafic Cluj-Napoca

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că administrația pregătește o “mutație” importantă în traficul din oraș.

Practic, anul viitor, Primăria vrea să implementeze o linie dedicată pentru transportul în comun din Florești și până la Ira.

Soluție revoluționară pentru traficul din Cluj-Napoca

Emil Boc a precizat că, după ce vor fi finalizate lucrările la primul tronson al centurii metropolitane, care prevede lărgirea drumului Florești – Cluj-Napoca la 6 benzi, Primăria va implementa o “soluție revoluționară” pentru traficul din oraș. “Va fi o linie dedicată ‘ață’ din Florești și până la Ira. Va fi o mutație importantă în trafic”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Primarul spune că acest proiect, care este o primă soluție pentru traficul din Cluj, următoarele fiind metroul și centura metropolitană, este deja în lucru și se fac simulări împreună cu universitățile clujene.

“În iunie, vom intra în Comisia de circulație cu o analiză preliminară, pentru a avea timp să reflectăm, astfel încât la începutul anului viitor să implementăm acest proiect care, cred eu, va avea un impact major pentru decongestionarea traficului”, a mai spus Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate