EVENIMENT
Sfinții Trei Ierarhi, SĂRBĂTOARE cu cruce roșie în Calendarul ortodox, în 30 ianuarie. Tradiții și superstiții

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește, în 30 ianuarie, pe Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Sfinții Trei Ierarhi e sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul ortodox.
Potrivit Calendarului Ortodox 2024, pomenirea fiecăruia dintre ei se face pentru Sfântul Vasile la 1 ianuarie, pentru Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar pentru Sfântul Ioan Gura de Aur la 13 noiembrie şi la 27 ianuarie, scrie Alba24.ro.
Sfinții Trei Ierarhi, SĂRBĂTOARE cu cruce roșie în Calendarul ortodox, în 30 ianuarie. Tradiții și superstiții
În 30 ianuarie se sărbătoreşte lucrarea lor făcută în folosul Bisericii.
30 ianuarie, Sfinții Trei Ierarhi. ”Veacul de aur” al creștinătății
Toţi cei trei Sfinţi Ierarhi au trăit în secolul al IV-lea, numit „veacul de aur” al creştinătăţii. S-au născut în familii evlavioase creştine şi au avut parte de o educaţie aleasă.
Toţi trei au studiat la cele mai vestite şcoli ale vremii şi au fost ridicaţi la treapta arhieriei, potrivit Agerpres.
Au fost deopotrivă mari sprijinitori ai săracilor, orfanilor, bolnavilor şi ai tuturor celor aflaţi în suferinţă.
Au luptat, prin cuvânt şi prin scris, pentru lămurirea adevărurilor de credinţă ortodoxă, împotriva rătăcirilor şi a credinţelor deşarte.
30 ianuarie, Sfinții Trei Ierarhi. Mari predicatori și scriitori bisericești
Au fost mari predicatori şi scriitori bisericeşti, lăsând în urma lor un număr mare de cărţi de învăţătură, alcătuind diverse cântări şi rugăciuni.
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur au lăsat şi Liturghiile care le poartă numele.
Despre Sfântul Ioan Gură de Aur se arată că a întrecut pe toţi filosofii în cuvinte şi mai ales în iscusinţa, înlesnirea şi frumuseţea vorbirii.
A trăit 63 de ani, fiind ierarh al Bisericii lui Hristos şase ani. S-a săvârşit în Comane, surghiunit de împărăteasa Eudoxia.
Sfântul Vasile cel Mare a studiat mult în domeniile ştiinţelor şi filosofiei. A ocupat scaunul arhiepiscopal al mitropoliei Cezareei Capadociei, la vârsta de 37 de ani. A păstorit Biserica opt ani.
Sfântul Vasile a întemeiat, lângă Cezareea, diferite aşezăminte pentru alinarea suferinţelor celor bolnavi şi nevoiaşi: spitale, azile, ospătării, şcoli şi altele.
Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu sau Teologul a păstorit Biserica Constantinopolului vreme de 12 ani şi a trăit 80 de ani.
Sfântul Vasile cel Mare reprezintă simbolul energiei şi al acţiunii puse în slujba oamenilor
Sfântul Grigore reprezintă simbolul ştiinţei teologice şi al contemplării înalte, fiind primul dintre părinţii bisericeşti care a folosit termenul de teologie.
Sfântul Ioan Gură de Aur reprezintă simbolul zelului apostolic prin cuvânt şi faptă, pentru orientarea oamenilor spre învăţătura lui Iisus.
30 ianuarie, Sfinții Trei Ierarhi. Credințe, superstiții
Cei trei ierarhi sunt considerați, în credința populară, drept vindecători de boli. În ziua în care sunt sărbătoriţi, nu se lucrează, fiind rău de ars, de friguri şi de pagubă.
– nu este voie să se facă activități în gospodărie
– se spune că cine munceşte în această zi ar putea să nu-i meargă bine în ”ale casei” sau chiar să orbească
– nu ar fi bine să dați cu împrumut din casă; riscați să atrageți pagubă
– la sate se obişnuieşte să se facă praznice de pomenire a morţilor
– rudele ar trebui să se împace, chiar și după o lungă ceartă
– se spune că dacă vei da o lumânare de pomană, întreaga viaţă îți va fi luminată
– dacă tinere postesc azi, ar avea o căsnicie fericită
– se crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă
– se schimbă vremea: „se strâmbă pârtiile”; vremea dă spre primăvară
– dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un accident rutier a avut loc, vineri, în Dej, jud. Cluj. În eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. Doi bărbați au fost evaluați medical.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în apropierea străzii Vâlcele din municipiul Dej.
ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate
Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz, însă din fericire nu există victime încarcerate. Doi bărbați sunt evaluați din punct de vedere medical”, a transmis ISU Cluj.

Fundația Română de Aikido Aikikai are o nouă structură de conducere începând cu luna aceasta, organizația fiind, încă de la înființare, dedicată promovării și dezvoltării acestei arte marțiale japoneze, aikido, atât în România, cât și în afara țării.
”Activitatea Fundației, precum și notorietatea sa au crescut, iar interacțiunile la nivel internațional s-au intensificat.
Pentru a consolida și mai mult organizația, pentru a o întări și o face și mai vizibilă, se implementează o structură nouă de conducere (structura de copreședinție). Astfel, Dorin Marchiș shihan și Iulian Perpelici sensei reprezintă de acum amândoi Fundația Română de Aikido Aikikai din postura de președinte.
Funcțiile de vicepreședinte și secretar general sunt ocupate de două dintre cele mai active femei aikidoka din organizație. Astfel, vicepreședinte al Fundației este acum Irina Gașpar, iar Oana Stan preia funcția de secretar general”, arată Fundația.
Înființată în 1997 la Cluj-Napoca
Fundaţia Română de Aikido Aikikai a fost înfiinţată în anul 1997 avand initial denumirea de Fundaţia Musubi. Ulterior, în 2002, denumirea a fost schimbată în Fundaţia Română de Aikido, ca apoi, in anul 2006, la cererea maestrului Masatake Fujita, denumirea oficiala a organizatiei sa devina Fundația Română de Aikido Aikikai.
Scopul principal al Fundatiei este promovarea, dezvoltarea şi sprijinirea practicii şi studiului Aikikai Aikido-ului în România, precum şi înlesnirea contactelor directe dintre practicanţii de aikido români şi a celor din străinătate.
Technical Supervisor al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai din partea Hombu Dojo este Shihan Yukimitsu Kobayashi.
Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este în Cluj-Napoca.
EVENIMENT
FOTO. Cu picioarele pe scaune. Autobuzul M11 Cluj-Napoca – Feleacu, canapea pentru unii mai prost educați

O clujeancă a reclamat modul necivilizat în care circulă unii călători în mijloacele de transport în comun ale CTP Cluj-Napoca, în autobuzul M11.
Aceasta a surprins un cetățean în autobuzul M11 care face legătura dintre Cluj-Napoca și Feleacu stând cu picioarele pe scaune.
”M11 a ajuns canapea pentru unii mai prost educați”, a scris clujeanca pe o rețea socială.
Postarea a fost comentată de internauți: ”Rușine, pretenția de cetățean european…”.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele

Ultimul meci din această etapă a Cupei României a tras cortina peste sferturi. CFR Cluj a învins pe CSU Craiova, 5-3 după loviturile de departajare, la finalul celor 90 de minute plus prelungiri fiind 1-1. Dan Petrescu a vorbit la conferința de presă despre calificarea în semifinale, unde va întâlni Farul.
„Nu am vrut să ajungem la penalty-uri, că nu prea am câștigat deloc în carieră, dar nimic să nu obosească jucătorii. Îmi pare bine că toți au arătat că merită să fie la CFR Cluj. În afară de golul lui Baiaram, mă chinui să le găsesc vreo ocazie. Am avut vreo 5 ocazii, nu au mai fost 15, ca la meciul cu U Cluj, dar am controlat toate meciurile din 2025.
Reacția a fost bună. Cel mai important e că pot spune că am câștigat la penalty-uri. Au fost șuturi de calitate. Mă bucur
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele
pentru suporteri, pentru jucători, dar suntem doar în semifinale, nu am realizat nimic. Eram stresat, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele. Nu mai ai viață când pierzi la penalty-uri.
Acum avem semifinale, trebuie să tratăm cu respect adversarul, mai ales că la Farul e Hagi. Luni avem o finală, sper să se recupereze jucătorii.
Azi nu am menajat pe nimeni. Eu chiar cred în ei, în lot. Sheriff (n.r. – Sheriff Sinyan) a debutat, fundașul central, a demonstrat că merită să fie la CFR. Mă bucur și pentru Emerllahu. Dar mi-au plăcut toți, nu am ce să zic”, a declarat Petrescu.