Connect with us

ACTUALITATE

SFATUL lui Valeriu Gheorghiţă: NU combinaţi VACCINURILE anti-COVID-19. Vaccinurile pe care le avem NU sunt perfecte

Publicat


Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri, referindu-se la faptul că există o reticenţă a persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca de a continua schema de imunizare cu acelaşi ser.

Nu s-a pus problema retragerii complete a AstraZeneca

Întrebat, la TVR1, dacă persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser în caz că acesta va fi oprit de la administrare, Gheorghiţă a răspuns: ‘Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (…) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (…) Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente (trombotice – n.red.) este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză.

Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente’.

Nu se recomandă combinarea

El a adăugat că în ţările în care există deja un număr important de persoane care sunt vaccinate cu a doua doză de la AstraZeneca nu s-au înregistrat cazuri de evenimente trombotice.

‘Acestea sunt datele disponibile la acest moment. (…) Nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu’, a afirmat Gheorghiţă.

Neîncrederea în AstraZeneca e firească

Potrivit acestuia, neîncrederea în serul AstraZeneca este ‘absolut firească’, dar trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării şi riscurile bolii.

‘Neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aş putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluţie, a creşterii ezitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Au fost ţări care au decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul de la AstraZeneca. (…) Au fost ţări care au suspendat temporar un anumit lot, şi România a luat această decizie, şi ţări care au decis să continue. Toate ţările s-au raportat la aceleaşi date ştiinţifice, dar au luat măsuri diferite. Iar astăzi, cred că e momentul firesc să fie luată o decizie comună la nivelul tuturor ţărilor europene. Ne dorim cu toţii acest lucru (…) aşa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin. Până la urmă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării, care sunt indiscutabil mai mari decât riscurile acestei boli’, a susţinut Gheorghiţă.

Vaccinurile de acum nu sunt perfecte

El a precizat că vaccinurile pe care le avem la dispoziţie în acest moment pentru combaterea COVID-19 ‘nu sunt perfecte’, dar că este foarte important să existe un sistem de monitorizare, pentru a putea preveni şi interveni la timp în cazul unor semnale de alarmă.

‘Avem la îndemână aceste vaccinuri. Fără doar şi poate nu sunt perfecte, nu sunt vaccinuri care să nu aibă aceste reacţii adverse pe care le vedem, şi ele sunt menţionate în rezultatul caracteristicilor produsului. Astăzi, Agenţia Europeană a Medicamentului completează rezumatul caracteristicilor produsului de la AstraZeneca în care se menţionează ca eveniment extrem de rar acest risc de evenimente trombotice. Însă ce este important, este să avem un sistem foarte bun de monitorizare, de raportare, de recunoaştere a acestor evenimente, pacienţii să beneficieze de anumite îngrijiri, de o abordare comună din punctul de vedere terapeutic, să fie un ghid comun la nivel european de abordare a acestora cazuri şi, de asemenea, beneficiarii, persoanele vaccinate să ştie care sunt semnele de alarmă şi să se adreseze unui serviciu medical’, a spus Gheorghiţă. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mesaj RO-ALERT: Cod portocaliu de vânt în zona de munte a județului Cluj

Publicat

vant

Autoritățile au emis mesaj RO-ALERT pentru zona de munte a județului Cluj, valabil până miercuri dimineață. O avertizare meteo cod portocaliu de vânt puternic este în vigoare.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj anunță că a fost emis mesaj RO-ALERT cod portocaliu de vânt în zona de munte, la altitudini de peste 1800 metri, valabil în intervalul 07.01.2025 ora 23.00- 08.01.2025 ora 05.00.

Cod galben de intensificări ale vântului, până joi

Amintim că meteorologii au emis o avertizare cod galben de intensificări ale vântului, valabil de marți, 7 ianuarie, la ora 20, până joi, 9 ianuarie la ora 20. La altitudini în general de peste 1700 m, în Munții Apuseni, în nordul și în centrul Carpaților Orientali, vor fi perioade cu rafale de 90…120 km/h.

Totodată, până vineri, 10 ianuarie, la ora 10, local și temporar, vântul va avea intensificări la munte, cu viteze la rafală de 50…80 km/h, precum și în zona joasă din Banat și Crișana, unde rafalele vor fi în general de 40…50 km/h.

În noaptea de marți spre miercuri (7/8 ianuarie) în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali vor fi precipitații moderate cantitativ (10…15 l/mp), predominant sub formă de ploaie, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă.

Citește mai departe

EDUCATIE

Gata VACANȚA! Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie

Publicat

Transport elevi

Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă va avea o săptămână şi va avea loc în perioada 10 februarie – 2 martie, după cum vor decide Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti.

Cursurile se vor desfăşura apoi până la vacanţa de Paşti, care este programată din 18 aprilie până pe 27 aprilie.

Anul şcolar 2024 – 2025 se va încheia pe 20 iunie, când va începe vacanţa de vară, care se va încheia pe 7 septembrie.

Gata VACANȚA! Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, Inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar.

Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării parcurgerii integrale a programei şcolare, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele şi evaluările naţionale.

Citește mai departe

EDUCATIE

SONDAJ: În cine au ÎNCREDERE românii? Pompierii conduc clasamentul, politicienii îl ÎNCHEIE

Publicat

fum pompieri

Potrivit unui sondaj IRES publicat la sfârșitul anului trecut, românii au cea mai mare încredere în pompieri, pe ultimul loc situându-se politicienii.

sondaj

Puțin peste jumătate dintre români au multă sau foarte multă încredere în profesori, iar ceilalți – puțină, foarte puțină sau deloc. Nivelul încrederii este ușor în creștere față de 2023, dar păstrează o distanță de câteva puncte procentuale față de cel înregistrat în urmă cu doi ani, când nivelul încrederii în cadrele didactice se apropia de 60%.

SONDAJ: În cine au ÎNCREDERE românii? Pompierii conduc clasamentul, politicienii îl ÎNCHEIE

Astfel, potrivit sondajului publicat de IRES pe 28 decembrie, 54% dintre profesori beneficiau de încredere multă sau foarte multă în rândul românilor, în timp ce 46% dintre respondenți au exprimat încredere puțină, foarte puțină sau deloc.

Sondajul a fost realizat în rândul populației adulte, pe un eșantion de 964 de respondenți, în perioada 17-20 decembrie, eroarea maximă tolerată fiind de +/-3,2%.

„Încrederea în profesori a crescut ușor”

Comparativ, 63% dintre români manifestau încredere multă sau foarte multă în profesia de medic, 55% – în cea de preot, în timp ce 43% exprimau încredere multă/foarte multă în polițiști.

Încrederea în profesori a crescut ușor față de 2023, când 52% dintre respondenți exprimau încredere multă sau foarte multă în aceștia și 48% – puțină, foarte puțină sau deloc.

Dar procentul este în continuare inferior celui din 2022, când 59% dintre români aveau multă sau foarte multă încredere în profesori, iar restul – puțină sau deloc.

O evoluție similară a avut-o încrederea populației în profesia de preot (59% în 2022, 54% în 2023 pentru a ajunge la 55% în 2024), pe când încrederea în profesia de medic a crescut constant, dar foarte ușor în același interval (59% în 2022, 62% în 2023, 63% în 2024).

Sursa: Edupedu

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca: Cererile de parcare pot fi trimise oricând, inclusiv online. 13 ianuarie, prima zi de încasare a taxelor

Publicat

taxe primarie

Cererile de parcare depuse în anul anterior rămân valabile și în 2025, nemaifiind necesară redepunerea documentelor, anunță Primăria Cluj-Napoca. Încasarea taxelor și impozitelor locale începe în 13 ianuarie.

Contribuabilii pot depune cereri pentru locuri de parcare oricând, atât online, cât și fizic, a anunțat Primăria Cluj-Napoca. Totodată, cererile depuse în 2024 care au primit răspuns că rămân în atenția Primăriei vor rămâne valabile până la soluționare, iar clujenii nu vor mai fi nevoiți să depună o nouă cerere.

„Cererile de parcare depuse în anul 2024 pentru care ați primit un răspuns că rămân în atenția noastră sunt valabile în continuare. În acest caz nu mai este necesar să depuneți o nouă cerere în anul 2025.

Pentru a evita aglomerația, cererile pentru locurile de parcare pot fi depuse oricând:

  • ONLINE – direct pe site-ul Primăriei sau
  • FIZIC – la sediile Primăriei, în timpul programului cu publicul.

Abonamentele de riverani pentru zona centrală (zonele 1 și 2), pot fi achitate pentru anul 2025:

  • ONLINE – direct pe site-ul Primăriei (pentru cei care au declarată mașina la Direcția de Taxe si Impozite a Primăriei Cluj-Napoca) sau
  • FIZIC – la sediul Primăriei, str.Moților nr.7”, a anunțat Primăria Cluj-Napoca.

13 ianuarie, prima zi de încasare a taxelor și impozitelor locale

Primăria Cluj-Napoca a anunțat de asemenea că prima zi de încasare a impozitelor/taxelor locale, a ratelor, chiriilor,  a operării de documente și eliberării de certificate de atestare fiscală va fi 13 ianuarie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate