Connect with us

EDUCATIE

Șerban Iosifescu, expert în educație, fost președinte ARACIP: Evaluarea Națională “scoate” carne de tun pentru liceele de fițe

Publicat


Profesorul Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al ARACIP – Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, vorbește în termeni duri despre ce a ajuns să fie Evalurea Națională – examenul pe care în susțin absolvenții de clasa a VIII-a.

Tot sistemul funcționează pentru școlile de fițe, spune acesta, lucru care duce la segregare.

Șerban Iosifescu, expert în educație, fost președinte ARACIP: Evaluarea Națională “scoate” carne de tun pentru liceele de fițe

“Nu mă interesează clasamentele de școli în funcție de rezultatele la EN. Repet: evaluarea națională după clasa a VIII-a nu e o evaluare a competențelor deținute, ci examen pur de selecție, cu singurul scop de a împărți populația de absolvenți în două categorii:

1. Carne de tun pentru liceele de fițe, ai căror profesori conduc, de facto, învățământul românesc, împreună cu universitarii, beneficiari ai ”muncii” acestor licee (sunt parlamentari, funcționari în Minister, autori de programe și manuale, influenceri în social media, autori și deținători de platforme cu subiecte de examene, meditatori de meserie).

2. Ceilalți, care nu interesează pe nimeni, pentru că nu au voce, care să conteze (politic și economic)”, a scris profesorul Iosifescu pe pagina sa de Facebook.

Programe făcute pentru “școlile de fițe”

Astfel, spune acesta, tot sistemul funcționează pentru școlile de fițe

Citește și: Cele mai bune ȘCOLI din Cluj-Napoca, după REZULTATELE la Evaluarea Națională. Rata de promovare, mai mică decât în 2023

“Adică segregate rezidențial și socioeconomic. Epentru profesorii care predau acolo și pentru părinții care au resurse pentru a-și trimite copiii în astfel de școli.

Toate programele sunt făcute pentru elevii acestor școli, numai o minoritate fiind capabili (numai cu ajutorul familiei și numai cu pomparea a nenumărate ore de meditații) să răspundă cerințelor programelor respective.

Industria manualelor și auxiliarelor nu face decât să servească aceste școli și acești profesori și părinți, care au resurse pentru a le achiziționa – neavând, altfel, șanse să rezolve subiectele de examen concepute tocmai de profesorii din școli de fițe (selectați ca autori de subiecte)”, spune profesorul Iosifescu.

O situație care crește riscul de abandon școlar

Profesorul Iosifescu susține că lipsește orice posibilitate de flexibilizare curriculară, care să permită profesorului să ajungă, cu fiecare elev, acolo unde poate acel elev, chiar dacă nu realizează toate obiectivele din programe.

“Ca urmare, decalajele cresc pe parcursul școlarizării, dincolo de posibilitatea oricărei recuperări (cu consecința creșterii abandonului școlar).

Toate studiile serioase spun că un examen de selecție ”cu miză mare” nu are ce căuta în interiorul învățământului obligatoriu.

În plus, actuala situație este discriminatorie: avem circumscripții școlare pentru 9 ani de învățământ obligatoriu, cu obligația (mai mult sau mai puțin respectată) de frecventare a școlii respective, dar nu și pentru cei 4 ani de liceu.

Ca urmare, toate liceele (care, repet, sunt parte a învățământului obligatoriu) ar trebui să devină școli de circumscripție și să ofere toată paleta de specializări și calificări”, susține acesta.

Reforma școlară, dependentă de reforma administrativă

Expertul în educație susține că separarea timpurie pe filiere, din clasa a IX-a (când studiile – PIAAC, de exemplu – arată că deținătorii de competențe cheie oferite prin învățământul general sunt mai proficienți ca adulți, decât cei care se specializează profesional de timpuriu) merită o discuție separată.

Citește și: Ligia Deca, la Cluj: Mă bucur pentru rezultatele de aici la Evaluarea Națională. Cum explică faptul că sunt mai slabe ca în 2023

“Dacă am pus în lege 14 ani de învățământ obligatoriu, statul este și el obligat să-l asigure, în totalitate și la un nivel corespunzător de calitate, în localitatea de domiciliu, sau să ofere alternative: transport, campusuri școlare etc.

1. Din această perspectivă, reforma / eficientizarea rețelei școlare este strict dependentă de reforma administrativă, nu numai de finanțare, sau de o politică cât de cât eficientă curriculară sau de resurse umane”, a mai scris profesorul Șerban Iosifescu.

Clujul, județ de top la Evaluarea Națională

Județul Cluj este pe primul loc în țară în ceea ce privește rezultatele elevilor la Evaluarea Națională. Elevii au obținut note bune, iar la liceele de top sunt foarte multe medii între 9 și 9.99.

Citește și: Secretul elevilor de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională: Muncă, consecvență, seriozitate și meditații

Înainte de contestații erau 6 elevi la cluj cu media 10, mai puțini ca anii trecuți. În 2024, și rata de promovare este mai slabă decât în anul 2023.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Se întrerupe alimentarea cu apă potabilă, pe mai multe străzi din Florești

Publicat

Se întrerupe apa în Florești și Tăuiți

Miercuri, 2 aprilie, mai multe străzi din comuna Florești nu vor avea apă potabilă, din cauza unor lucrări la rețeaua de alimentare.

Datorită unor lucrări programate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, în data de 02.04.2025, se va întrerupe furnizarea apei potabile în localitatea Florești.

Miercuri, 2 aprilie, între orele 8:00 – 16:00, vor fi afectate următoarele străzi:

  • Avram Iancu (nr. 1-423 partea dreaptă)
  • Muzeul Apei
  • Stadionului
  • Cășanilor
  • Digului
  • Someșului
  • Plopilor
  • Tineretului
  • Horea
  • Cloșca
  • Crișan
  • Morii
  • Lazu
  • Lazu Morii
  • Trandafirilor
  • Andrei Mureșanu
  • Gheorghe Doja
  • Barbu Lăutaru
  • Mihail Kogălniceanu
  • Nicolae Bălcescu
  • Tudor Vladimirescu
  • Simion Bărnuțiu
  • Sportului
  • Balastierei
  • Cardinal Iuliu Hossu
  • Colonia de Sub Deal

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele. Două echipaje de pompieri intervin pentru a stinge incendiul

Publicat

De

Mașină în flăcări la Vâlcele

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism.

Mașina cuprinsă de flăcări se află la intrarea în localitatea Vâlcele.

Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, flăcările se manifestă generalizat. Din fericire nu există victime. La intervenție iau parte două echipaje de pompieri.

Revenim cu amănunte.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei minori, luați la bătaie de suporteri „U” Cluj după derby-ul cu CFR de pe Cluj Arena. Un băiat a ajuns la spital

Publicat

meci

Trei minori au fost atacați de un grup de persoane, luni seară, după meciul dintre „U” Cluj și CFR Cluj, jucat pe stadionul Cluj Arena. Unul dintre ei a ajuns la spital.

Potrivit IPJ Cluj, luni, în jurul orei 23, trei minori cu vârste între 14 și 17 ani au fost atacați de un grup de persoane, în zona podului Elisabeta din Cluj-Napoca. Cei trei au fost luați la bătaie, una dintre victime ajungând la spital cu răni.

Minor de 14 ani, „băgat în spital” de suporterii „U” Cluj

Tinerii, suporteri ai CFR Cluj, ar fi fost atacați de un grup de suporteri ai „U” Cluj.

„La data de 31 martie, în jurul orei 23:15, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați de o unitate medicală din municipiu cu privire la faptul că un minor de 14 ani s-a prezentat la spital, existând suspiciunea că ar fi fost victima unei agresiuni fizice.

Din primele verificări a rezultat că acesta, în timp ce se afla pe podul pietonal Elisabeta din Cluj-Napoca, ar fi fost agresat în urma unui conflict spontan izbucnit între mai multe persoane.

Foto: Facebook/ Sergiu Cacoveanu

Trei minori, atacați de un grup de persoane

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și, în urma primelor cercetări, au stabilit că trei minori, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, ar fi fost agresați fizic de mai multe persoane.

În cauză au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. Investigațiile sunt în desfășurare pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, stabilirea împrejurărilor exacte ale incidentului și dispunerea măsurilor legale”, a transmis IPJ Cluj.

Fani „U” Cluj, atacați de fani CFR înainte de meci

Potrivit surselor Cluj24, anterior meciului de pe Cluj Arena, un grup de tineri suporteri ai „U” Cluj au fost urmăriți și bruscați de suporterii echipei din Gruia, care le-au furat steagurile și fularele cu însemnele echipei, după cum se poate observa în imaginile de mai jos.

Episodul întâmplat după încheierea meciului ar fi fost o retaliere a suporterilor „U” Cluj pentru cele întâmplate anterior. Potrivit surselor Cluj24, băiatul de 14 ani ar fi fost rănit cu o sticlă.

Citește mai departe

EDUCATIE

Emil Boc, profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat pentru Bacalaureat: „Acolo mă mai pricep și eu”

Publicat

Emil Boc

Primarul Emil Boc a anunțat că intenționează să se înscrie ca profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat inițiat de Primăria Cluj-Napoca pentru pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat.

Programul, desfășurat la Centrul pentru Tineret, a atras până acum 56 de tineri, care vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații gratuite la română, matematică, istorie și alte discipline esențiale pentru Bac.

Edilul a felicitat echipa Centrului de Cultură Urbană, asociațiile implicate și profesorii voluntari, peste 10 până în acest moment, care au ales să contribuie la succesul elevilor.

„Ieri s-au încheiat înscrierile pentru programul de mentorat pentru pregătirea elevilor pentru Bacalaureat. Este o inițiativă a primăriei prin care, la Centrul pentru Tineret, 56 de tineri care s-au înscris până acum vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații la română, matematică, istorie și celelalte discipline pentru Bacalaureat, oferite de profesori, voluntari.  Cei care nu își pot permite alte forme de pregătire, pot avea această participare într-un program de pionierat în România de pregătire pentru Bacalaureat.

Primarul Emil Boc intenționează să se înscrie ca voluntar

Îi felicit pe colegii mei de la Centrul de Cultură Urbană, pe asociațiile de profil care s-au implicat, pe profesorii voluntari, peste 10 până în momentul de față. Dacă timpul îmi permite, și eu o să mă înscriu pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, unde acolo mă mai pricep și eu pentru a pregăti pentru Bacalaureat elevii pentru dimensiunea de istorie. Le recomand tuturor profesorilor care au disponibilitatea și pregătirea necesară să se implice, dacă pot să o facă și să ajute”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

„Acesta e Clujul adevărat”

Programul se dorește a fi un sprijin pentru elevii care nu își permit alte forme de pregătire, oferindu-le acces la educație de calitate, printr-un proiect de pionierat la nivel național.

„Iată o idee mai măruntă, dar care face diferența și arată forța Clujului comunitar. Când toți au lucruri bune ca idei și încearcă să le promoveze, putem reuși. (…) Să dăm mână de la mână, să ne ajutăm unii pe alții și să putem avea un oraș cu o performanță educațională cât mai mare. Acesta e Clujul adevărat, luăm inițiativa și ne ajutăm noi în primul rând înainte de a ne ajuta alții”, a mai arătat edilul.

Programul „Mentorat pentru Bacalaureat”

Programul Mentorat pentru Bacalaureat este susținut de Primăria Cluj-Napoca prin Serviciului Programe pentru Tineret și voluntarii Asociației Beard Brothers. Mentorii sunt voluntari și oferă pregătire gratuită pentru următoarele discipline: matematică (M1 și M2), limba și literatura română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie.

Elevii interesați s-au putut înscrie în program până în 31 martie, printr-un formular disponibil online.

Sesiuni gratuite de pregătire pentru bacalaureat

După finalizarea înscrierilor, în perioada mai – iunie 2025 vor începe sesiunile de pregătire pentru examenul de bacalaureat, care se vor desfășura la Centrul pentru Tineret, strada Iuliu Maniu, nr. 1. Orarul va fi optimizat pentru a se potrivi atât cu disponibilitatea mentorilor, cât și cu programul școlar al elevilor.

Toate sesiunile de pregătire vor fi susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență în domeniile respective, care își vor dedica timpul și cunoștințele pentru a sprijini elevii în pregătirea lor pentru examenul de bacalaureat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate