Connect with us

EDUCATIE

Secretul elevilor de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională: Muncă, consecvență, seriozitate și meditații

Publicat


evaluarea naționala

Șase elevi din Cluj-Napoca au obținut media 10 la Evaluarea Națională, acești fiind de la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic ”Avram Iancu”, Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” și Liceul Teoretic ”Elf”. Trei dintre ei au împărtășit pentru Cluj24 secretul acestui succes.

Muncă, consecvență și seriozitate

Victor Saghin este elev al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca și este unul dintre copiii de zece la Evaluarea Națională.

Mama lui, Alina Saghin, spune că a reușit să obțină acest rezultat prim muncă, multă muncă, consecvență și seriozitate.

„Lui îi place matematica și, surprinzător, a urcat foarte mult și la limba română în clasa a VIII-a. Este posibil să rămână la Liceul Bălcescu, la Mate-Info, el asta își dorește”, a declarat Alina Saghin pentru Cluj24.ro

Faptul că băiatul ei iubește matetamatica se datorează profesoarei lui, Corina Sitaru.

Victor, spune mama lui, e pasionat și de sport și nu a făcut neapărat un efort suplimentar pentru acest examen.

„Eu am fost destul de stresată, dar toată lumea mi-a spus să-l las pe el să-și găsească ritmul pentru că este un copil responsabil.

Să știți că mi-am luat concediu, mai mult pentru suport moral, dar el a fost extrem de echilibrat”, a mai declarat Alina Saghin, care spune că Victor a știut, chiar dacă are o vârstă fragedă, să gestioneze examenul.

Ore cu profesor particular

Victor Rusan este la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și declară că este mândru că a știut la examen.

„La examene am știut și eram super mândru de mine că am știut din prima și că nu am pornit cu minusuri, dar totuși aveam puține dubii că ori la Română, ori la Matematică, o să îmi scadă câteva sutimi. Totuși am fost plăcut surprins să văd 10 la ambele.

Am făcut ore și cu profesor particular, doresc să le mulțumesc și lor, și profesorilor de la școală. M-am pregătit destul de mult și s-a meritat, a meritat toată munca depusă.

În acești nouă ani, Școala Blaga mi-a ajuns la suflet, așa că tind să rămân tot aici, pe profil Mate-Info”, a precizat Victor.

Meditații în particular

Medeea Bococi, elevă la Liceul Teoretic ”Elf”,  se aștepta să ia notă maximă la Matematică, dar s-a bucurat să vadă că a luat 10 și la Română.

„La Matematică mă așteptam să iau nota maximă, și la Română, din câte am corectat cu profesorii, mă așteptam să iau medie destul de mare. Totuși, la Română există nesiguranța aceea că poate ai greșit o virgulă sau două, nu poți știi exact pe unde te situezi.

La Română am avut meditații în particular de anul acesta, fiindcă pentru mine la Română a fost puțin mai greu. La Matematică am făcut doar ceea ce ne-a dat profesoara și ce am lucrat eu în particular, teste. E foarte mult despre antrenament.

Aș vrea să merg pe Mate-Info, îmi place foarte mult latura aceasta mai logică a lucrurilor. Mi-ar plăcea să merg la unul dintre liceele de top din Cluj, Racoviță, Bălcescu sau Avram Iancu. Prima opțiune ar fi Racoviță”, a spus Medeea.

Am depus mult efort

Catinca Sabo, elevă la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, a reușit și ea performanța de a obține media zece la Evaluarea Națională.

Spune că s-a pregătit destul de mult pentru acest rezultat, dar nu doar acum, ci pe parcursul a patru ani.

„Și la clasă am făcut pregătire intensă, dar am făcut și meditații. Am depus mult efort. Subiectele nu au fost foarte dificile în opinia mea”, a declarat pentru Cluj24.ro Catinca Sabo.

Pentru că este pasionată de matematică, s-a așteptat la un rezultat bun, dar a reușit să obțină nota 10 și la limba română.

Catinca Sabo vrea să studieze Mate-Info la liceu și încă nu a decis dacă va rămâne la „Avram Iancu” sau se va înscrie la Colegiul „Emil Racoviță”.

Părinții și fratele meu au fost modele pentru mine

Paul Tătar este și el unul dintre elevii de 10 ai Clujului. A studiat la Liceul Teoretic „Avram Iancu” și spune, la rândul lui, că subiectele primite la examen nu i s-au părut foarte dificile.

„M-am pregătit foarte mult la clasă. Mai ales prin temele primite în ultimul timp. Părinții și fratele meu m-au ajutat și m-au sprijinit. Au fost modele pentru mine”, a declarat Paul Tătar pentru Cluj24.ro.

Pasionat de matematică, vrea să studieze și el Mate-Info la liceu.

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

De ce este realist Planul SIMION? EXPLICAȚIILE unui specialist

Publicat

simion

Imediat după ce președintele AUR, George Simion, și-a prezentat programul pentru alegerile prezidențiale din acest an, atât de la PSD, cât și de la PNL, s-a dat comanda în spațiul public ca toți cei din zona lor de influență să ridiculizeze acest plan, să spună că nu este fezabil. Inginerul constructor, Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a explicat pe larg de ce acest plan este realist.

„În două mandate de președinte este cât se poate de realist să construiești aproape un milion de locuințe la prețuri începând de la 35.000 de euro. Dacă PSD și PNL nu au putut, nu înseamnă că AUR și George Simion nu vor putea. (…) La momentul de față, prețul mediu de construcție, doar al clădirii, fără infrastructură și teren, este de aproximativ 500 euro/mp suprafață desfășurată. (…)

De ce este realist Planul SIMION? EXPLICAȚIILE unui specialist

Locuințele vor avea o valoare de la 35.000 euro, aproximativ 50 de mp, și se vor putea lua prin credite bancare cu dobândă subvenționată de către stat. (…) Programul se va desfășura pe o durată de 10 ani, adică va cuprinde două mandate de președinte al României, rezultând o valoare medie anuală de 100.000 locuințe pe an. Primii doi ani sunt pentru identificarea terenurilor, autorizare, proiectare și realizarea infrastructurii”, a explicat Marius Lulea.

„Este perfect real costul”

Acesta a răspuns și celor care spun că nu este realistă suma prevăzută în Planul SIMION pentru un apartament cu 2 camere, spunând că este perfect real costul, însă trebuie îndeplinite o serie de condiții.

„Prima este aceea ca statul român, prin intermediul unei companii, va asigura terenul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii: drumuri, rețele de apă și canalizare, energie electrică și gaz. Terenurile se vor pune la dispoziția antreprenorilor interesați să participe la program.

Urbanizarea planificată va asigura o procedură mai puțin birocratică de autorizare, termene mai scurte, zone dotate cu infrastructură educațională, de sănătate, comercială și alte servicii utile”, a arătat Marius Lulea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, al treilea cel mai vizitat județ din țară. Peste 230.000 de turiști în structurile de primire

Publicat

Județul Cluj s-a numărat, în primele cinci luni ale anului, printre cele mai atractive destinații pentru turiști. Numărul de sosiri în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare a fost peste 230.000 în această perioadă.

În perioada 1 ianuarie-31 mai 2024, județul Cluj a fost pe locul trei național la numărul de turiști, după București și Brașov. O statistică oficială prezentată de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) a fost la Cluj de 230.600.

Mai mulți turiști în România

Sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din România, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au crescut cu 2,5%, în primele cinci luni ale anului în curs, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce înnoptările au înregistrat un salt de 2,2%.

Potrivit sursei citate, din totalul raportat în cazul sosirilor, turiştii români au avut o pondere de 81,6%, în timp ce vizitatorii străini au reprezentat 18,4%. Durata medie a şederii a fost de 1,9 zile pentru turiştii români şi de 2,1 zile pentru cei străini.

Din ce țări provin cei mai mulți turiști?

În funcţie de ţări, din ianuarie şi până la sfârşitul lunii mai, anul curent, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini în România pentru cazare în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au provenit din: Italia (87.600 de persoane), Germania (78.700) şi Regatul Unit al Marii Britanii (49.000).

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Trenul metropolitan din Cluj așteaptă avizul de mediu. Trenuri din 30 în 30 de minute pe ruta Bonţida-Apahida-Cluj-Napoca-Gârbău

Publicat

De

gara 4

Proiectul trenului metropolitan din Cluj a fost depus de Primărie pentru obținerea avizului de mediu. Linia va avea un traseu de 48,8 kilometri, de la Bonțida până la Gârbău, iar trenurile vor circula din 30 în 30 de minute.

Primăria Cluj-Napoca a solicitat joi obținerea avizului de mediu pentru trenul metropolitan. Linia va avea o distanță de 48,8 kilometri, pe ruta Bonțida – Apahida – Cluj-Napoca – Gârbău și 23 de stații de îmbarcare-debarcare.

Trenuri din 30 în 30 de minute

Trenul metropolitan va utiliza infrastructura feroviară existentă, și nu va fi creat un fir nou de cale ferată, așa cum a cerut CFR în urma studiului de fezabilitate. Pe traseul trenului metropolitan vor fi amenajate 8 stații noi, inclusiv una la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Flota va cuprinde 9 trenuri electrice, cu o capacitate maximă de 420 locuri, care vor circula din 30 în 30 de minute. Viteza maximă care va putea fi atinsă pe traseu va fi de 150km/h.

Mii de persoane, transportate zilnic

Numărul total al călătorilor transportați va fi de aproximativ 7.600 persoane/zi în anul 2030, respectiv de circa 9.500 persoane/zi în anul 2050.

Proiectul vizează lucrări atât pe magistrala principală de cale ferată 300 Oradea – Cluj-Napoca, cât și magistrala secundară de cale ferată 401 Ilva Mică – Salva – Dej – Apahida –  Cluj-Napoca.

Care sunt cele 23 de stații propuse?

Proiectul trimis spre avizare prevede introducerea serviciului de Tren Metropolitan pe infrastructura existentă a căii ferate, în lungime de 48,8 km pentru următoarele 23 puncte de îmbarcare / debarcare călători:

  • Bonţida (existentă) – Comuna Bonţida;
  • Răscruci (existentă) – Comuna Bonţida;
  • Jucu de Jos (existentă) – Comuna Jucu;
  • Jucu (existentă) – Comuna Jucu;
  • Câmpenești (nou propusă) – Comuna Jucu;
  • Apahida (nou propusă) – Comuna Apahida;
  • Apahida (nou propusă) – Comuna Apahida;
  • APAHIDA (existentă) – Comuna Apahida;
  • Dezmir (existentă) – Comuna Apahida;
  • Aeroport Avram Iancu (nou propusă) – Municipiul  Cluj-Napoca;
  • Cluj-Napoca Est (existentă) – Municipiul  Cluj-Napoca;
  • IRA (nou propusă) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Fabricii de Zahăr (nou propusă) – Municipiul ClujNapoca;
  • Piața 1 Mai (nou propusă) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Cluj-Napoca (existentă) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Tetarom (existentă – conform M300) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Hoia (nou propusă) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Baciu (existentă – conform M300) – Comuna Baciu;
  • Suceag (existentă) – Comuna Baciu;
  • Rădaia (existentă) – Comuna Baciu;
  • Mera (existentă) – Comuna Baciu;
  • Nădășel (existentă – conform M300) – Comuna Gârbău;
  • Gârbău (existentă) – Comuna Gârbău.

Investiție de 280 milioane de lei

Finanțarea investiției va fi realizată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, costurile fiind estimate la 280 de milioane de euro.

Investiția va cuprinde adăugarea de puncte de oprire noi, asigurarea de facilități pentru călători (bănci, zone de așteptare, toalete, puncte de procurare de bilete) și amenajarea acceselor la peroane, inclusiv a trotuarelor, pasajelor și pasarelelor pietonale, lifturilor și escalatoarelor.

Lucrările se vor desfășura pe raza a șase localități din zona metropolitană a Clujului: comunele Gârbău, Baciu, Apahida, Jucu, Bonțida și municipiul Cluj-Napoca.

Asociere între CJ Cluj și localitățile implicate

Amintim că, în aprilie 2024, Consiliul Județean Cluj anunța că se asociază cu municipiul Cluj-Napoca și cu comunele învecinate pentru realizarea trenului metropolitan.

Vor fi alocați aproape 10.000.000 euro din bugetul județului pentru materializarea obiectivului de investiții. În baza acordului de asociere, Consiliul Județean va acoperi cheltuielile neeligibile ocazionate de construirea parcărilor auto în sistem „Park&Ride”, ce vor fi amplasate în vecinătatea stațiilor feroviare din localitățile Bonțida, Răscruci, Jucu, Câmpenești, Apahida, Dezmir, Baciu, Suceag, Rădaia, Mera, Nădășel și Gârbău.

Finanțarea acestor investiții urmează a fi realizată atât din bugetul propriu al Consiliului Județean, prin alocări multianuale, cât și din alte surse, inclusiv din fonduri europene.

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi instalații de semaforizare, de duminică, pe străzile Câmpului și Plevnei

Publicat

Duminică, 7 iulie, noi instalații de semaforizare vor fi puse în funcțiune în cartierul Mănăștur. Șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență.

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță că, începând de duminică, 07.07.2024, vor fi puse în funcțiune instalațiile de semaforizare din următoarele locații:

– Trecerea de pietoni de pe strada Câmpului – zona Sens Giratoriu Calea Mănăștur, unde pentru a traversa, pietonii trebuie să acționeze butoanele pietonale prin care solicită culoarea verde a semaforului.

– Intersecția străzilor Plevnei cu Rodnei, unde au fost înființate trei treceri pentru pietoni: una pe strada Plevnei și două pe strada Rodnei.

„Rugăm conducătorii auto și pietonii să circule cu prudență în zonele menționate și să respecte noile reglementări de circulație”, a transmis administrația locală.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax