ACTUALITATE
Senatorul USR Mihai Goțiu și-a donat 10% din indemnizație pentru lupta cu epidemia de coronavirus. Apel pentru colegii din Parlament
Senatorul USR Mihai Goțiu a donat, în această dimineață, 10% din indemnizația lunară pentru achiziționarea de echipamente și materiale medicale pentru protecția medicilor și dotarea spitalelor în are aceștia luptă cu epidemia de coronavirus. Mihai Goțiu le-a cerut și colegilor parlamentari, dar și salariaților cu funcții de conducere în instituțiile publice să contribuie și ei.
Indemnizația netă a senatorului Goțiu este de 10.951 lei. El a donat pentru lupta împotriva coronavirusului 1095 de lei.
”Nu mai avem timp de irosit! E nevoie să acționăm ACUM! Sunt ore și zile decisive, în care fiecare medic protejat și fiecare test făcut la timp poate reduce substanțial efectele dramatice ale extinderii epidemiei cu COVID – 19.
O persoană bolnavă, depistată la timp, previne extinderea epidemiei către zeci de alte persoane, care, mai departe, ar transmite virusul către alte sute de persoane, într-o spirală tragică. Persoane care pot fi părinții, bunicii sau copiii și nepoții fiecăruia dintre noi; prietenii, colegii ori cunoscuții fiecăruia dintre noi sau, poate, chiar noi.
Un medic sănătos are în grijă zeci și sute de pacienți. Persoane care pot fi părinții, bunicii sau copiii și nepoții fiecăruia dintre noi; prietenii, colegii ori cunoscuții fiecăruia dintre noi sau, poate, chiar noi.”, arată senatorul USR, într-o postare pe Facebook.
De asemenea, Mihai Goțiu mai arată că cei care beneficiază de indemnizații și salarii pentru funcții de conducere și răspundere în sectorul public ar trebui să fie primii care să accepte diminuarea veniturilor pe perioada crizei:
”Cei care lucrăm și avem funcții de răspundere/conducere în sectorul public, aflându-ne, astfel, în slujba tuturor cetățenilor, suntem cei care trebuie să înțelegem primii uriașa responsabilitate pe care ne-am asumat-o, atât față de toți cei ale căror interese legitime, începând cu sănătatea și viața, le reprezentăm și apărăm, cât și față de propria conștiință.
Iar în condițiile în care situația se agravează, atât la nivel medical, cât și la nivel economic și social, trebuie să fim primii care să acceptăm că trebuie să contribuim cu mai mult decât o donație pentru a trece peste criză, începând cu reducerea, măcar temporară, pe perioada crizei, a veniturilor. ”
Mai jos, aveți postarea integrală pe care senatorul USR a făcut-o publică pe Facebook:
”Am donat, în această dimineață, 10% din indemnizația lunară de senator, prin intermediul Platformei Declic, pentru achiziționarea de materiale sanitare de urgență.
În primele zile ale campaniei, prin intermediul Platformei Declic, au fost strânși aproape 40.000 de euro din contribuțiile a peste 2.400 de donatori, sumă transferată către asociația Dăruiește Viață, care va gestiona achizițiile ce vor fi ulterior donate spitalelor de boli infecțioase și celor de urgență din țară.
Am ales să anunț public că am donat pentru a face un apel către toți colegii parlamentari, din toate partidele, să contribuie, la rândul lor, pentru susținerea efortului de dotare a medicilor și personalului sanitar auxiliar, aflat în prima linie, și a spitalelor în care lucrează, cu materialele de protecție și echipamentele necesare în lupta cu coronavirusul.
În același timp, e un apel și către toți angajații cu funcții de conducere din sectorul public cărora, în ultimii ani, le-au crescut substanțial veniturile: primari și vice-primari, președinți de consilii județene, directori, manageri și șefi de servicii din instituții publice, incluzând ministerele, autoritățile și agențiile publice, să contribuie, la rândul lor. Nu exclud faptul că unii să fi făcut deja un astfel de gest.
Nu mai avem timp de irosit! E nevoie să acționăm ACUM! Sunt ore și zile decisive, în care fiecare medic protejat și fiecare test făcut la timp poate reduce substanțial efectele dramatice ale extinderii epidemiei cu COVID – 19.
O persoană bolnavă, depistată la timp, previne extinderea epidemiei către zeci de alte persoane, care, mai departe, ar transmite virusul către alte sute de persoane, într-o spirală tragică. Persoane care pot fi părinții, bunicii sau copiii și nepoții fiecăruia dintre noi; prietenii, colegii ori cunoscuții fiecăruia dintre noi sau, poate, chiar noi.
Un medic sănătos are în grijă zeci și sute de pacienți. Persoane care pot fi părinții, bunicii sau copiii și nepoții fiecăruia dintre noi; prietenii, colegii ori cunoscuții fiecăruia dintre noi sau, poate, chiar noi.
Cei care lucrăm și avem funcții de răspundere/conducere în sectorul public, aflându-ne, astfel, în slujba tuturor cetățenilor, suntem cei care trebuie să înțelegem primii uriașa responsabilitate pe care ne-am asumat-o, atât față de toți cei ale căror interese legitime, începând cu sănătatea și viața, le reprezentăm și apărăm, cât și față de propria conștiință.
Iar în condițiile în care situația se agravează, atât la nivel medical, cât și la nivel economic și social, trebuie să fim primii care să acceptăm că trebuie să contribuim cu mai mult decât o donație pentru a trece peste criză, începând cu reducerea, măcar temporară, pe perioada crizei, a veniturilor.
În 2009, lucram într-unul dintre domeniile care au fost cele mai afectate de criză și am fost printre cei afectați direct, prin pierderea, împreună cu toți colegii, a locului de muncă.
Am simțit, în acei ani, ce înseamnă solidaritatea, care m-a ajutat să ies la liman, dar și câte efecte dramatice s-ar fi putut evita dacă decidenții politici de atunci ar fi avut curajul să ia măsuri, aparent nepopulare, de la început.
Ar fi fost măsuri mai puțin dure, ar fi fost semnificativ mai puțini cei afectați, iar redresarea ar fi venit mai repede.
E timpul să învățăm din greșelile trecutului și să înțelegem că NE FACEM BINE, DOAR ÎMPREUNĂ!
Pentru colegii parlamentari din toate partidele, pentru toți cei cu funcții de conducere/răspundere în sectorul public (și, evident, pentru toți cei care doriți să contribuiți), pagina pentru donații, AICI
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Străzi fără apă în Cluj-Napoca și Dej din cauza unor avarii. Anunțul Companiei de Apă Someș
Compania de Apă Someș anunță că, în vederea efectuarii unor lucrări de remediere avarii la reteaua publica de alimentare cu apa, care necesita interventie imediata, se întrerupe, luni, furnizarea apei potabile în Cluj-Napoca și Dej.
În Cluj-Napoca sunt afectate str. Arges intre str. Paris si str. Constanta, ora estimata pentru reluarea serviciului fiind 17:00.
În Dej, sunt afectate str. Văii – partial; str. Stejarului; str. Fagului; str. Frasinului; str. Visinului; str. Ursului; str. Zimbrului; str. Pitigoiului; str. Cucului; str. Viorelelor; str. Galbenelelor; str. Salinei; str. Zmeurei; str. Cerbului; str. Busuiocului, ora estimata pentru reluarea serviciului fiind 15:00.
Avaria nu poate fi prevăzută
”Ne cerem scuze pentru situatia creata independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistand modalitati alternative de furnizare a apei.
Aparitia unei avarii pe reteaua publica de alimentare cu apa nu poate fi prevazuta si este insotita, de regula, de intreruperea imediata a furnizarii apei.
În consecinta, in astfel de situatii, anuntarea intreruperii furnizarii apei poate fi ulterioara sistarii efective a alimentarii cu apa.
Compania de Apa Somes S.A. face eforturi sa anunte cat mai operativ avariile in scopul instiintarii utilizatorilor asupra zonei afectate si orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, a transmis compania.
Editorial Opinii
OPINIE. Dragoș Damian: Nicolae Ciucă, se prăbușește producția industrială. Te rog ascultă-i pe șefii de fabrici din România
”Nicolae Ciucă a intrat în multe fabrici în ultimii doi ani și, în orice caz, mulți membrii marcanți PNL au avut contacte cu fabricile din România. Cel puțin doctrinar principiile liberale ale economiei sunt favorabile mediului de afaceri. Sună grăitor conceptele generoase ”linia roșie a cotei unice”și ”fără taxe noi”, însă diavolul stă în detalii, pentru că în România avem un festival criptic de încălcare flagrantă tocmai a celor două concepte”, susține CEO Terapia, Dragoș Damian.
Potrivit acestuia, amnistia fiscală dată recent este o formă distorsionată de încălcarea conceptelor ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.
”Menținerea cu proptele a zeci de companii de stat care înregistrează pierderi de ani de zile este alt exemplu de viciere a conceptelor ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.
Și, nu în ultimul rând, criminalitatea fiscală de nestăvilit – ne lovim la tot pasul de evaziune fiscală și muncă la negru – râde în față conceptelor ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.
Se prăbușește producția industrială
Nicolae Ciucă, să avem curaj să privim realitatea în față. Cade economia pentru că se prăbușește producția industrială, cheia dezvoltării unei economii sustenabile. Și nici măcar nu are legătură cu principiile ”linia roșie a cotei unice” și ”fără taxe noi”.
Scade cererea, în special pe piața internă, fabricile din țară sunt incapabile să facă față importurilor, produsele importate au prețuri mai mici pentru că sunt fabricate cu subvenții la ele în țară și sunt susținute de diplomație economică.
Nu se produce resursa umană calificată și specializată, sistemul de învățământ este total decuplat de piața muncii, copiii noștri nu termină scoală sau, după ce termină studiile obligatorii, uneori chiar cu burse, pleacă din țară.
Aprobările pentru finanțările investițiilor industriale noi se dau foarte încet și greoi, durează ani de zile până se pune în execuție un proiect.
Lanțurile de aprovizionare cu echipamente, materii prime și materiale sunt tot mai lungi și mai scumpe din cauza dependenței de Asia, conflictelor din Ucraina și Marea Roșie și complicațiilor incredibile din Schengen-ul terestru.
Colectarea creanțelor începe să devina o problemă gravă cu efect de domino când este vorba de proiecte finanțate din fonduri publice – întârzierile la plata de aproape un an sunt noua normalitate.
”Îi bai când n-ai lucrul tău”
Nicolae Ciucă, tot mai mult din ceea ce consumăm vine din import pentru ca noi nu mai avem fabrici și uzine. Toată tehnologia, echipamentele și materialele pentru marile proiecte din PNRR vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.
Toată tehnologia, echipamentele și materialele din Green Deal și Digital vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.Ce mai, toate lucrările de refacere după inundațiile de săptămâna trecută vor fi executate cu tehnologie, echipamente și materiale care vin import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.
O spun cu regret, vin din import până și banalele batiste, accesorii vestimentare.
O să stăm cu mâna întinsă la străini să primim din import lucruri simple pe care am fi putut să le fabricăm în tară. Deja stăm cu mâna întinsă pentru mâncare, chimie, energie și apărare.
Nicolae Ciucă, vorba lui Ion și Gheorghe, doi ardeleni care pierd trenul ce trebuia să-i ducă la București să vândă telemea, ”îi bai când n-ai lucrul tău”.
Avem nevoie de fabrici și uzine la noi în țară, mâncare, chimie, energie, apărare. Avem nevoie de lucrul nostru”, a spus Dragoș Damian.
EVENIMENT
Dan Petrescu, după egalul CFR Cluj cu FCSB: Sunt foarte mulțumit de jucători, cum au jucat, dar nu sunt mulțumit de rezultat
Antrenorul echipei CFR Cluj, Dan Petrescu, se declară nemulțumit de egalul cu FCSB de duminică seara, dar mulțumit de jucători și de felul cum au jucat.
Petrescu a declarat la finalul partidei din Gruia că dacă CFR ar fi câștigat ar fi trecut pe locul 2
”În primele 60 de minute nu îmi aduc aminte de nicio ocazie a lui FCSB, ceea ce era un lucru minunat pentru noi, mențineam ce am făcut înainte, la meciurile trecute, nu am primit gol și nici nu am dat prea multe ocazii la adversar.
Dar ăsta e fotbalul. (…) Sunt foarte mulțumit de jucători, cum au jucat, dar nu sunt mulțumit de rezultat. E păcat că nu am câștigat pentru că am fi trecut pe locul 2”, a spus Petrescu.
Lotul CFR, echilibrat
Acesta a explicat că la 2-0 pentru CFR, încrederea jucătorilor săi a fost maximă, dar după ce au primit primul gol de la FCSB, iar Simao a greșit, s-au speriat.
”Avem multe meciuri în față, trebuie să ne gândim la următorul meci”, a mai spus antrenorul feroviarilor.
Dan Petrescu a lăudat prestația lui Loius Munteanu, autorul celor două goluri ale clujenilor, și a spus că este important ca jucătorul să rămână concentrate.
”Avem un lot echilibrat, sper că nu mai plece nimeni. Încercăm să intrăm în play-off, că ăsta trebuie să fie obiectivul, după care amui mult”, a conchis Dan Petrescu.
ECONOMIE
Ziua și RECORDUL pentru aur. Până la final de 2025 s-ar putea atinge PRAGUL de de 3.000 dolari/ uncie
Joi, prețul gramului de aur a urcat la un maxim 365,6995 lei, însă finalul săptămânii a adus un nou record de 370,5328 lei. Majorarea prețului s-a datorat creșterii cererii, iar uncia urcat vineri la 2.556,10 – 2.585,40 dolari.
Uncia s-a apreciat față de sfârșitul anului trecut cu circa 22%, împinsă înainte de intensificarea riscurilor geopolitice, achiziţiile făcute de băncile centrale, în special cele ale Indiei, Chinei sau Poloniei, dar și de deficitul fiscal al Statelor Unite.
Ziua și RECORDUL pentru aur. Până la final de 2025 s-ar putea atinge PRAGUL de de 3.000 dolari/ uncie
Investitorii și-au majorat în ultimele zile plasamentele în aur ca măsură de protecție înainte de ședința Rezervei Federale, care va desfășura marți și miercuri, unde s-ar putea decide tăierea dobânzii de referință cu un sfert sau o jumătate de punct procentual. În prezent, rata se află la un maxim al ultimilor 23 de ani de 5,25 – 5,50%.
Atingerea pragului de 2.600 dolari/uncie era anticipată pentru sfârșitul anului. În prezent, se estimează depășirea nivelului de 2.700 dolari la începutul anului viitor, pentru ca până la sfârșitul lui 2025 să fie atins pragul de de 3.000 dolari.
Tranzacțiile din piața valutară locală s-au efectuat pe parcursul întregii săptămâni în culoarul 4,973 – 4,975 lei/euro. Vineri, media monedei unice a fost stabilită la 4,9737 lei.
Evoluția leului nu a fost afectată de anunțul făcut de BNR, conform căreia datoria externă totală a României (publică şi privată) a crescut în iulie cu 3,5 miliarde euro și s-a majorat în primele șapte luni ale acestui an cu 10,2 miliarde euro și se ridică la 180,33 miliarde euro. Datoria publică a crescut cu 13% în perioada amintită și a ajuns la 86 miliarde euro.
Piața monetară a fost calmă, în condițiile în care lichiditatea ridicată a coborât indicii ROBOR foarte aproape de valoarea dobânzii pentru facilitatea de depozit a BNR, care a devenit de mai bine de un an principala rată directoare pentru bănci.
„Perechea euro/dolar a avut o evoluție descendentă”
Indicii s-au menținut la valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%.
Perechea euro/dolar a avut o evoluție descendentă până joi seară, când unele informații din presă și comentariile unui fost oficial al Fed. Acestea admiteau necesitatea unei reduceri agresive a dobânzilor, pentru a stimula economia, ceea ce a schimbat așteptările pieței.
De la un minim de 1,1005 dolari, atins joi, când BCE a decis să reducă principala rată directoare, cea pentru facilitatea de depozit, de la 3,75 la 3,50%, euro a crescut la 1,1071 – 1,1102 dolari, chiar dacă indicele general al sentimentului consumatorilor americani, măsurat de Universitatea din Michigan, a crescut de la 67,9 în august la 69 lunea aceasta. În piața locală, cursul dolarului a scăzut la 4,2884 lei.
Volatilitatea monedei elvețiene față de cea europeană a fost modestă, iar cursul ei s-a mișcat între 5,2830 și 5,3246 lei, cel de vineri fiind stabilit la 5,2884 lei. Media lirei sterline a fost stabilă, cea de la sfârșitul săptămânii fiind de 5,8899 lei.
Bitcoin a coborât miercuri sub pragul de 56.000 dolari, dar a revenit la finalul săptămânii peste pragul de 60.000 dolari. După ce a alunecat la jumătatea săptămânii sub pragul de 2.300 dolari, ethereum a urcat la sfârșitul ei la 2.400 dolari.
Radu Georgescu