CULTURA
Seminarist și SOLIST într-o TRUPĂ death metal din Cluj, Andi e un ROCKER GRĂDINAR: „Cred că 3 hobby-uri la un om sunt destule”

Alexandru (Andi) Dorofte este solistul formației death metal Abacus și totodată seminarist – pasionat de producția video și nu numai – la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca. A făcut parte din numeroase alte trupe în trecut și consideră că experiențele de acolo l-au ajutat să se formeze. În majoritatea cazurilor, chimia cu ceilalți membri nu era la fel de puternică, excepție făcând trupa Headless.
„A fost o experiență scurtă pentru că, deși aveam colegi cu care mă înțelegeam foarte bine – unul chiar era tot de aici, de la FSPAC – au plecat din țară și a trebuit să întrerupem proiectul.
Ce a fost diferit e că am colaborat cu o fată la voce, cânta tot death și era interesant să vezi reacția publicului”, povestește acesta.
Citește și Neamț la Cluj. Povestea lui Rémi, seminarist la UBB și chitarist: M-am înscris la facultate doar ca să mai stau în România
Dacă majoritatea oamenilor ar spune că tehnica vocală specifică death metal-ului (growl) este una dificilă, Andi e de altă părere.
„Eu cred că oricine poate să facă asta. În ultima vreme am văzut cum oameni de orice vârstă pot ajunge să cânte așa, cu niște exercițiu. Sunt o grămadă de instructori și cursuri online, am luat și eu”, menționează el.
Cu muzica a făcut cunoștință în clasa întâi, când a făcut pian la o școală de muzică, dându-și seama că nu îi place.
„A fost ca o traumă. Când ești copil și înveți să cânți la orice instrument e greu dacă te obligă părinții. Așa că am făcut o pauză, apoi, pe la 10 ani, m-am apucat de chitară”, adaugă doctorandul.
Cum a devenit solist: „Am zbierat până nu ne-a mai durut gâtul”
La microfon a ajuns printr-o întâmplare, când făcea parte dintr-o formație care a schimbat 7 soliști.
„Eu cu basistul de atunci ne-am gândit că nu putem fi mai răi de atât și am zbierat până nu ne-a mai durut gâtul. Dar nu așa se face, există niște tehnici pe care le înveți treptat, ca la canto.
Trebuie să nu te doară corzile vocale. Dacă te dor, înseamnă că ceva nu faci bine și trebuie să te oprești”, explică Andi.

Solist și seminarist
Cu alte cuvinte, e nevoie de mult exercițiu și pasiune, iar muzica nu este singura. E pasionat și de producția video, domeniu cu care cochetează mai mult în cadrul FSPAC, unde a studiat, iar ulterior s-a angajat ca seminarist.
„Nu îmi era foarte clar ce vreau de la o facultate. Voiam ceva legat de video și animație, efecte vizuale, adică producție video. Dar nu îmi era clar cu ce meserie o să plec de aici”, menționează el.
De la student la cadru didactic: „Nu e o linie strictă”
Trecerea din băncile facultății la catedră a fost una lină, asemenea liniei dintre studenți și cadrele didactice.
„Nu prea îmi aduc aminte exact pentru că a trecut mult timp, dar a totul a fost treptat. Am mai mers să văd cum predau colegii mei, pe urmă am avut de-a face puțin cu a da echipamente pe partea tehnică și asta, cumva, m-a pregătit pentru predat, dar în niciun caz nu era în program să ajung aici.
Nu s-a simțit cum am trecut dintr-o parte în alta. Noi ținem seminarii și nu sunt așa de mulți studenți ca la cursuri. Când ai oră cu un an întreg în fața amfiteatrului îți tremură picioarele la început, dar încă nu-i cazul, la seminar e mult mai ok.
La departamentul de jurnalism nu e o linie strictă între studenți și cadre didactice, e o relație de prietenie și a decurs lin”, notează Andi.
Cine e Andi în timpul liber: „Îmi cumpăr plante ca prostul”
Când nu e la ore și nici pe scenă, Andi grădinărește, dar a cochetat și cu desenul.
„Muzica și producția video sunt cele mai importante pentru mine, dar acum, în pandemie, cred că toți ne-am dezvoltat hobby-uri noi. Eu am dat peste un hobby, dar cred că e mai degrabă o obsesie.
Îmi cumpăr plante ca prostul, e plină casa de plante, zici că stau în junglă. Am și grădină, cresc roșii, am ceapă în balcon.
Am încercat să desenez, mi-a ieșit, dar mi-am dat seama că durează prea mult și m-am oprit. A fost o experiență interesantă fiindcă atunci când desenezi nu te gândești la nimic altceva.
Cred că trei hobby-uri la un om sunt destule”, precizează el.
Un rocker cu un background de muzică clasică: „Când asculți multe genuri e foarte greu să mai găsești muzică nouă”
Pe lângă acestea, ascultă multă muzică.
„E mai ușor să spun ce nu aș putea să ascult. N-am nimic cu niciun gen muzical, sunt doar genuri pe care nu le înțeleg, precum manelele sau trapul. Dar n-am nimic cu ele, fiecare ascultă ce vrea.
Eu ascult cam tot, că am trecut prin toate. Am studiat la început muzică clasică, dar în funcție de stare, ajungi să asculți câteodată cel mai metal, alteori muzică electronică.
În general, caut muzică pe care nu am ascultat-o, iar când asculți multe genuri e foarte greu să mai găsești ceva nou. Îmi plac trupele care au stiluri combinate, să fie și metal și electronic, eventual cu influențe balcanice sau punk.
În general îmi place să mă surprindă dar nu neapărat într-un mod plăcut, ci să mă facă să spun <<ok, nu mă așteptam la treaba asta>>. Muzica ține foarte mult de stare”, conchide el.
Fii la curent cu activitatea formației Abacus, dând un like pe paginii de Facebook și un follow celei de Instagram. Ascultă-i la concerte sau pe YouTube, cu un click aici.
Surse foto:
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă seara, la un accident rutier pe str. Lombului din municipiul Cluj-Napoca în care au fost implicate două mașini. La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.
În momentul sosirii echipajelor operative un bărbat era blocat în autoturism și a necesitat intervenția pompierilor cu echipamentele specifice pentru a putea fi extras în siguranță. La locul accidentului au mai fost consultate încă trei persoane, respectiv două tinere, în vârstă de 17 și 19 ani, și un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani.
”Toate cele patru persoane au fost transportate la spital pentru investigații și tratamente de specialitate. Conform primelor evaluări acestea erau în stare de conștiență și cooperante”, au spus pompierii.
EVENIMENT
Neluțu Sabău, după eșecul ”U” Cluj cu Dinamo: Foarte, foarte dezamăgit. Am observat indiferență și nepăsare la unii jucători

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat foarte dezamăgit de înfrângerea din meciul de sâmbătă de acasă, de pe Cluj Arena, disputat cu Dinamo București, scor 2-4.
”Sunt foarte, foarte dezamăgit pentru că, ca jucător, trebuie să arăți un pic de orgoliu, de ambiție, mai ales că joci acasă, ești respectat la acest club, vin atât de mulți oameni. Accepți să pierzi un joc, dar să fii atât de clar dominat la capitolul determinare, implicare din punct de vedere emoțional, din punct de vedere fizic. Trebuie să ai un pic de mândrie ca jucător.
Am fost dominați la capitolul fotbal, chiar dacă în prima repriză am reușit să stăm bine în teren, am reușit să și înscriem. Foarte ușor am primit golul egalizator, la fel și al doilea putea fi evitat. A doua repriză, inexisteți, fără reacție.
Se vede clar diferența individuală la mijlocul terenului a celor de la Dinamo, care știu să joace fotbal.
Cu toții suntem afectați, supărați”, a spus Sabău.
Indiferență și nepăsare la unii jucători
Acesta a precizat că i-a felicitat pe jucătorii săi în alte meciuri când a fost cazul, dar a remarcat acum o anumită indiferență la anumiți jucători și chiar nepăsare.
”Sunt jucători care sunt incapabili să lupte pentru această echipă. Dacă eram jucător mie îmi era rușine să arăt așa, Mă voi baza doar pe acei jucători care știu că dau totul, restul pentru mine nu mai contează”, a conchis Ioan Ovidiu Sabău.

Universitatea Cluj a deschis „balul” etapei a 4-a din play-off-ul Superligii de fotbal, cu meciul împotriva lui Dinamo. Clujenii erau pe locul 4 în timp ce bucureștenii ocupau ultimul loc, fără nicio victorie. După un meci în care „U” a jucat foarte slab, Dinamo reușește o victorie categorică, 2-4, goluri marcate de Macalou (min.13) și Blănuță (min.44), respectiv Perica (min.24 și 32), Selmani (min.45+2) și Simion (min.59 – autogol).
VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESUSCITEAZĂ „câinii”
Echipele de start:
„U” Cluj (4-1-4-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – Codrea – Macalou, Simion, Fabry, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Rață, Oaidă, Bic, Silaghi, Bota, Opriș, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: Van der Werff, Cristea, Nistor (accidentați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău
Dinamo (4-3-3): Golubovic – Sivis, Mărginean, Opruț, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Perica, Selmani
Rezerve: Roșca, A. Stoian, Pașcalău, Abdallah, C. Soare, C. Costin, Al. Pop
Absenți: Homawoo, Politic, Caragea, Licsandru (accidentați)
Antrenor Zeljko Kopic
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraș) / Asistenți: Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe), Stelian Slabu (Brașov)
Arbitru VAR: Viorel Flueran (Craiova) / Asistent VAR: Florin Mazilu (Satu Mare)
Primele cinci minute ale meciului a găsit echipa clujeană călare pe „câini”. Apoi, Dinamo a reușit să mai iasă din propria jumătate.
Primul șut pe poartă vine în min.11, când Thiam trage pe lângă. În min.13, Macalou, bine lansat de Fabry, reușește să înscrie pentru 1-1.
În min.23, Thiam îl întinde pe Golubovic și apoi Macalou îl evidențiază cu o lovitură de cap. La faza imediat următoare, Perica profită de o respingere în față a lui Gertmonas după un șut al lui Gnahore și egalează.
„U” acuză șocul și în min.32, același Perica face dubla cu o lovitură de cap, după o centrare excelentă a lui Sivis, centrare la care Masoero a fost spectator și pentru Artean, gravitația a fost prea mare.
În min.44, Thiam centrează perfect pentru Blănuță, până atunci invizibil, și acesta înscrie cu o lovitură de cap, pentru 2-2. În minutele de prelungire ale primei reprize, Selmani înscrie superb din colțul careului de 16m, pentru 2-3.
Repriza a doua a fost una în care Dinamo a arătat că poate lua și puncte, chiar dacă n-au ce face cu ele, iar „U” Cluj a dovedit că, atunci când vor, pot pierde niște puncte care le-ar fi prins bine.
Cei care mai înscriu o dată sunt bucureștenii, în min.59, prin clujeanul Simion, de care se lovește mingea respinsă cu piciorul de Gertmonas. În rest, încă două ocazii mari ale dinamoviștilor, plus aproape o ocazie a clujenilor, prin Codrea.
Dinamo obține prima victorie în play-off, tocmai în fața „prietenilor” de la „U” și sar peste Rapid.
Notele Cluj24:
Gertmonas 5 – Boboc 5, Masoero 5, Artean 5, Chipciu 6 – Codrea 6 – Macalou 6, Simion 6, Fabry 6, Thiam 7 – Blănuță 6,
Oancea, Rață, Bettaieb 5, Miranyan
CULTURA
VIDEO FOTO. Magia muzicii lui Ceaikovski, la lumina lumânărilor, în sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca s-a transformat, sâmbătă seara, într-un spațiu al emoției, în condițiile în care a avut loc concertul Multisenzorial Ceaikovski. ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci” au adus în fața publicului o experiență unică, care a depășit tiparul unui concert clasic, devenind o călătorie bazată pe cele trei simțuri: miros, văz, peste 3500 de lumânări fiind amplasate în sală, și auz.
Pe scenă, violonista Diana Jipa, acompaniată de Ansamblul Sebastian, a dat viață unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus – ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci”.
Însă ceea ce a făcut seara cu adevărat specială a fost modul în care muzica a fost însoțită de mii de lumânări electrice răspândite în întreaga sală, creând o atmosferă intimă, caldă.
Fiecare piesă a fost însoțită de o coregrafie subtilă de lumini, care a accentuat momentele de tensiune, de visare din partiturile lui Ceaikovski. A fost o seară în care muzica s-a simțit nu doar cu urechile, ci și cu inima.
Cine sunt organizatorii?
Evenimentul face parte dintr-o serie națională de spectacole muzicale concept organizate de echipa Multisenzorial. Membrii acesteia sunt cunoscuți pentru modul creativ în care reinventează întâlnirea cu muzica clasică, oferind concerte în locații inedite, într-o atmosferă senzorială care implică lumina, spațiul și emoția.
Seria „Multisenzorial” a debutat în 2023 și a fost prezentă în orașe precum Oradea, Iași, Timișoara și București. În fiecare ediție, artiștii colaborează pentru a aduce lucrări celebre – de la Ceaikovski la Vivaldi.
Andreea Ungur
Laua
iulie 3, 2022 la 11:33 am
https://dexonline.ro/definitie/seminarist
Cuvântul e utilizat greşit!