CULTURA
Seminarist și SOLIST într-o TRUPĂ death metal din Cluj, Andi e un ROCKER GRĂDINAR: „Cred că 3 hobby-uri la un om sunt destule”
Alexandru (Andi) Dorofte este solistul formației death metal Abacus și totodată seminarist – pasionat de producția video și nu numai – la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca. A făcut parte din numeroase alte trupe în trecut și consideră că experiențele de acolo l-au ajutat să se formeze. În majoritatea cazurilor, chimia cu ceilalți membri nu era la fel de puternică, excepție făcând trupa Headless.
„A fost o experiență scurtă pentru că, deși aveam colegi cu care mă înțelegeam foarte bine – unul chiar era tot de aici, de la FSPAC – au plecat din țară și a trebuit să întrerupem proiectul.
Ce a fost diferit e că am colaborat cu o fată la voce, cânta tot death și era interesant să vezi reacția publicului”, povestește acesta.
Citește și Neamț la Cluj. Povestea lui Rémi, seminarist la UBB și chitarist: M-am înscris la facultate doar ca să mai stau în România
Dacă majoritatea oamenilor ar spune că tehnica vocală specifică death metal-ului (growl) este una dificilă, Andi e de altă părere.
„Eu cred că oricine poate să facă asta. În ultima vreme am văzut cum oameni de orice vârstă pot ajunge să cânte așa, cu niște exercițiu. Sunt o grămadă de instructori și cursuri online, am luat și eu”, menționează el.
Cu muzica a făcut cunoștință în clasa întâi, când a făcut pian la o școală de muzică, dându-și seama că nu îi place.
„A fost ca o traumă. Când ești copil și înveți să cânți la orice instrument e greu dacă te obligă părinții. Așa că am făcut o pauză, apoi, pe la 10 ani, m-am apucat de chitară”, adaugă doctorandul.
Cum a devenit solist: „Am zbierat până nu ne-a mai durut gâtul”
La microfon a ajuns printr-o întâmplare, când făcea parte dintr-o formație care a schimbat 7 soliști.
„Eu cu basistul de atunci ne-am gândit că nu putem fi mai răi de atât și am zbierat până nu ne-a mai durut gâtul. Dar nu așa se face, există niște tehnici pe care le înveți treptat, ca la canto.
Trebuie să nu te doară corzile vocale. Dacă te dor, înseamnă că ceva nu faci bine și trebuie să te oprești”, explică Andi.
Solist și seminarist
Cu alte cuvinte, e nevoie de mult exercițiu și pasiune, iar muzica nu este singura. E pasionat și de producția video, domeniu cu care cochetează mai mult în cadrul FSPAC, unde a studiat, iar ulterior s-a angajat ca seminarist.
„Nu îmi era foarte clar ce vreau de la o facultate. Voiam ceva legat de video și animație, efecte vizuale, adică producție video. Dar nu îmi era clar cu ce meserie o să plec de aici”, menționează el.
De la student la cadru didactic: „Nu e o linie strictă”
Trecerea din băncile facultății la catedră a fost una lină, asemenea liniei dintre studenți și cadrele didactice.
„Nu prea îmi aduc aminte exact pentru că a trecut mult timp, dar a totul a fost treptat. Am mai mers să văd cum predau colegii mei, pe urmă am avut de-a face puțin cu a da echipamente pe partea tehnică și asta, cumva, m-a pregătit pentru predat, dar în niciun caz nu era în program să ajung aici.
Nu s-a simțit cum am trecut dintr-o parte în alta. Noi ținem seminarii și nu sunt așa de mulți studenți ca la cursuri. Când ai oră cu un an întreg în fața amfiteatrului îți tremură picioarele la început, dar încă nu-i cazul, la seminar e mult mai ok.
La departamentul de jurnalism nu e o linie strictă între studenți și cadre didactice, e o relație de prietenie și a decurs lin”, notează Andi.
Cine e Andi în timpul liber: „Îmi cumpăr plante ca prostul”
Când nu e la ore și nici pe scenă, Andi grădinărește, dar a cochetat și cu desenul.
„Muzica și producția video sunt cele mai importante pentru mine, dar acum, în pandemie, cred că toți ne-am dezvoltat hobby-uri noi. Eu am dat peste un hobby, dar cred că e mai degrabă o obsesie.
Îmi cumpăr plante ca prostul, e plină casa de plante, zici că stau în junglă. Am și grădină, cresc roșii, am ceapă în balcon.
Am încercat să desenez, mi-a ieșit, dar mi-am dat seama că durează prea mult și m-am oprit. A fost o experiență interesantă fiindcă atunci când desenezi nu te gândești la nimic altceva.
Cred că trei hobby-uri la un om sunt destule”, precizează el.
Un rocker cu un background de muzică clasică: „Când asculți multe genuri e foarte greu să mai găsești muzică nouă”
Pe lângă acestea, ascultă multă muzică.
„E mai ușor să spun ce nu aș putea să ascult. N-am nimic cu niciun gen muzical, sunt doar genuri pe care nu le înțeleg, precum manelele sau trapul. Dar n-am nimic cu ele, fiecare ascultă ce vrea.
Eu ascult cam tot, că am trecut prin toate. Am studiat la început muzică clasică, dar în funcție de stare, ajungi să asculți câteodată cel mai metal, alteori muzică electronică.
În general, caut muzică pe care nu am ascultat-o, iar când asculți multe genuri e foarte greu să mai găsești ceva nou. Îmi plac trupele care au stiluri combinate, să fie și metal și electronic, eventual cu influențe balcanice sau punk.
În general îmi place să mă surprindă dar nu neapărat într-un mod plăcut, ci să mă facă să spun <<ok, nu mă așteptam la treaba asta>>. Muzica ține foarte mult de stare”, conchide el.
Fii la curent cu activitatea formației Abacus, dând un like pe paginii de Facebook și un follow celei de Instagram. Ascultă-i la concerte sau pe YouTube, cu un click aici.
Surse foto:
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.
”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”
PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.
Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.
„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.
Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.
„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Care e situația la Cluj
„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.
EVENIMENT
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
Austria se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces deplin la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Viena vor să renunțe la dreptul de veto în ceea ce privește controalele la frontierele terestre ale celor două țări, potrivit Financial Times.
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie. De asemenea, guvernele din București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și numărul de migranți ilegali au scăzut, potrivit FT care citează surse. De aceea, Austria vrea să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la zona de călătorie fără granițe Schengen, deschizând calea pentru ca ambele țări să devină membre cu drepturi depline.
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie ceea ce a dus la suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele terestre au rămas din cauza poziției Austriei. Între timp poziția s-a modificat, iar Viena pare să fie pregătită să ridice interdicția. Anunțul ar putea fi făcut vineri, la Budapesta, la o întâlnire a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria.
Aderarea la Schengen trebuie să fie oficializată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor începând de anul viitor.
Laua
iulie 3, 2022 la 11:33 am
https://dexonline.ro/definitie/seminarist
Cuvântul e utilizat greşit!