Connect with us

CULTURA

FOTO. Neamț la Cluj. Povestea lui Rémi, seminarist la UBB și chitarist: M-am înscris la facultate doar ca să mai stau în România

Publicat


291391007 787517632411357 986123703718030186 n

Rémi Almodt este seminarist la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca. Cântă, de asemenea, într-o trupă death metal alături de 2 colegi din cadrul facultății, Andi Dorofte și Ionuț Hușanu, însă povestea lui în România începe din 2013, când a plecat din Germania pentru a studia jurnalismul la Cluj.

„Au fost greșeli fericite, cred. Adică eu m-am înscris la facultate doar ca să mai stau în România, fiindcă făcusem un an de voluntariat înainte să vin la Cluj.

O prietenă pe care am cunoscut-o atunci mi-a zis că <<Poate vrei să încerci la jurna, am terminat și eu acolo>>. Ea terminase licența și a făcut și masteratul la noi.

M-am înscris și am dat de alți oameni la departament, mi-a plăcut, așa că am rămas, dar inițial nu mă gândeam să devin jurnalist sau să mă angajez în Universitate”, relatează acesta pentru Cluj24.

Citește și Seminarist și SOLIST într-o TRUPĂ death metal din Cluj, Andi e un ROCKER GRĂDINAR: „Cred că 3 hobby-uri la un om sunt destule”

A început să țină seminare în timpul pandemiei, astfel că trecerea de la student la seminarist nu a fost bruscă. Șocul a apărut în luna martie, când s-a impus desfășurarea orelor în format fizic.

„Mai mult am trecut din bancă în fața laptopului. A fost puțin ciudat în martie, când am început să țin ore față în față. Atunci a fost o trecere bruscă, pentru că m-am trezit cu mulți oameni față în față în contextul în care ținusem ore doar virtual, dar a mers bine”, precizează doctorandul.

291668835 5452108644853773 7920878950063220842 n

Chitară clasică și trompetă, înainte de formația death metal

În paralel cu jobul de la FSPAC, cântă într-o formație, Abacus, alături de 2 colegi, seminariști în cadrul aceleiași facultăți. Cel mai recent concert a avut loc în data de 25 iunie, la Hardward Pub, dar pasiunea pentru muzică s-a conturat încă din copilărie.

„În Germania aveam un fel de educație muzicală la grădiniță, pentru a forma din timp urechea copilului. Atunci am avut primul contact cu muzica, iar la vârsta de 6 ani am început să cânt la chitară, apoi la 8 la trompetă.

Fratele meu cânta la chitară, aveam un prieten de familie care făcea ore de muzică și la un moment dat am zis că vreau și eu. Așa am învățat chitara clasică”, descrie Rémi.

291146096 561917638856806 6361081768017516966 n

Relația cu muzica: „Erau săptămâni când mergeam la concerte în 6 zile din 7”

Abacus este singura formație din care face parte, însă în țara natală a cântat în mai multe trupe metal. Cu toate acestea, ascultă multe genuri, de la hip-hop la electronice, de la death metal la punk.

„Am crescut mai mult cu punk și metale, după aceea s-au diversificat, adică nu pot să spun ce ascult cel mai mult, sunt de toate, dacă îmi place, îmi place, nu am limite la capitolul ăsta”, notează el.

Are și alte hobby-uri, dar când are timp liber, preferă să meargă la concerte.

„Când eram la licență, erau săptămâni când mergeam la concerte în 6 zile din 7, sau mergeam într-o zi la două concerte. Pe vremuri, se putea, erau multe concerte la Cluj.

Mă mai dădeam cu skate-ul, asta nu mai fac așa des, doar când merg acasă. Mă dau până când cad și îmi dau seama că sunt un pic prea bătrân.

Îmi place să mai citesc, n-aș spune că fac asta așa des încât să o pontez ca un hobby, dar cam asta fac în timpul liber”, indică seminaristul.

159091978 3732330530190539 6955462470786091341 n

Venirea în România: „Am vrut să îmi formez o părere dincolo de cea de turist”

În plus, îi place să călătorească. A vizitat mai multe părți ale lumii, de la Canada la Portugalia, dar a rămas în România.

„Am venit în vizită de câteva ori aici și mi-a plăcut. Am vrut să mă mut ca să îmi formez o părere dincolo de cea de turist. Am început să vizitez prieteni din zona Brașov prin 2013, înainte de a mă muta în România un an mai târziu, în septembrie, tot în Brașov.

Venisem de câteva ori în vizită și mi-a plăcut extrem de mult, mai ales zonele cu munți prin Transilvania, dar tot aveam impresia că prindeam doar o perspectivă mai de turist și îmi doream atunci să stau pe termen mai lung, ca să văd și cum ar fi viața în România când ești stabilit în țară.

Pe atunci mai și ascultam niște trupe de aici, îmi doream să ajung la concerte, ceea ce am putut să fac după ce m-am mutat. Mi-am găsit un voluntariat de un an pe subiecte legate de re- și upcycling la Brașov, într-o asociație unde lucram atunci mai mult tineri din oraș.

Părerea mea despre țară sau zonă nu prea s-a schimbat, dar puteam trăi niște lucruri mai <<reale>>, cum ar veni, pentru că eram stabilit aici. Astfel, poți să descoperi aspecte mai puțin plăcute, ca de exemplu dezvoltarea comunităților marginalizate, etnice sau sexuale, pentru care încerci atunci să militezi cum poți, dar asta făceam și înainte, când eram stabilit în Germania”, menționează doctorandul.

Un neamț printre nemții de la Cluj

Despre România nu știa foarte multe înainte să vină în țară.

„Știam că avem mulți români în Germania, care veneau pentru muncă și stereotipurile generale. Cred că m-a ajutat să înțeleg mai mult fenomenul atunci și să realizez că mai este multă muncă de făcut în Uniunea Europeană pentru a încerca să înțelegem alte contexte și realități și ca să fim mai solidari”, punctează Rémi.

În România crede că s-a integrat ușor datorită zonei foarte colorate.

„Sunt influențe foarte diferite, de la cele maghiare și nemțești până la cele moldovenești, de altfel Andi și Ionuț, colegii mei de trupă, sunt moldoveni. În Cluj e un amestec mișto”, completează el.

Prima dată a venit în țară în 2013. Atunci a avut primul contact cu limba română pe care a început să o învețe la sfârșitul anului următor.

„Când am intrat la voluntariat aveam un curs de 3 luni. Româna cu germana nu se aseamănă aproape deloc. Dar în Ardeal uneori mă amuză cât de multe similarități sunt.

Mi-a fost ușor să o învăț pentru că se aseamănă cu franceza și mama mea e din Franța, deci știu franceză de mic, și așa am înțeles structura unei limbi latine, iar mie îmi place să învăț limbi străine, să aflu câte ceva nou”, povestește Rémi.

75453617 2566842136877347 8142751109765660672 n

Comunicarea, din perspectiva unui seminarist: „E bine să ai o opinie, dar nu trebuie să ai una despre orice sau să susții orice”

Dincolo de limbile străine, e un om al comunicării, care nu ezită să își exprime opiniile pe rețelele de socializare, fiind un susținător al egalității de orice fel.

„Mie mi se pare că toată viața e politică, până la urmă. O societate presupune să te organizezi cu alți oameni și asta mi se pare că e esența politicii.

Atunci e bine să ai o opinie, dar nu trebuie să ai una despre orice sau să susții orice. La un click pe internet vei vedea cum toți își dau cu părerea.

Mai degrabă, mi se pare important să te interesezi despre niște lucruri și să oferi un context oamenilor. E bine să mai discuți, să nu stai doar în bula ta, văzând doar pe cele bune pentru tine, care îți confirmă opiniile sau informațiile pe care deja le știi”, susține Rémi.

O altă modalitate prin care se exprimă este arta corporală. Are multe tatuaje pe care și le-a făcut spontan.

„Îmi plac vizual, sunt multe din muzică, am unul dintr-un sketchbook al unei prietene, îmi vin așa idei. Surprinzător, am mulți oameni în jur pricepuți la desen și îi mai întreb pe ei. Nu aș putea spune că am un tatuaj profund, cu povestea vieții mele, mi le fac că îmi plac”, explică el.

Fii la curent cu activitatea formației Abacus, dând un like pe paginii de Facebook și un follow celei de Instagram. Ascultă-i la concerte sau pe YouTube, cu un click aici.

Surse foto:

Victor Vatavu – Lucifer’s Light Photography

Abacus – FacebookDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

Publicat

Șoferi amendați pe Autostrada TRansilvania

Un tânăr de 23 de ani din Iclod a fost surprins de radar circulând la Jucu cu 194 km/h. Acesta a fost amendat cu 3.300 de lei și i s-a suspendat permisul 120 de zile.

„La data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii Serviciului Rutier au surprins cu aparatul radar pe sectorul drum DN1C, în afara localității Jucu, la km 23, un autoturism ce rula cu viteza de 194 de km/h înspre municipiul Gherla.

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr de 23 de ani, din comuna Iclod.

vitezoman

Acesta a fost sancționat de polițiști cu amendă în valoare de 3.300 lei și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lista NEAGRĂ a „Bursucului”. Cine mai PLEACĂ de la CFR Cluj din vară

Publicat

dan petrescu 2

De când patronul Varga a anunțat cu surle și trâmbițe că Dan Petrescu a semnat pe 3 ani cu CFR Cluj (fapt neconfirmat până acum), s-au vehiculat mai multe nume care ar fi pe „lista neagră” a „Bursucului”.

Campion al României de patru ori cu formația din Gruia, Dan Petrescu este gata să renunțe la serviciile a opt jucători din lotul actual al ardelenilor, scrie Iamsport.

Lista NEAGRĂ a „Bursucului”. Cine mai PLEACĂ de la CFR Cluj din vară

Printre numele care se pregătesc să-și facă bagajele se află Cristi Manea, Panagiotis Tachtsidis sau Cristi Bălgrădean.

Primii care vor pleca de la CFR Cluj sunt portarii Cristian Bălgrădean și Otto Hindrich. În cazul portarului venit de la FCSB, contractul acestuia va expira în această vară, în timp ce în cazul lui Hindrich există o ofertă din partea celor de la UTA, potrivit Fanatik.

De la clujeni vor mai pleca fundașii Petar Mamic, Anton Kresic și Rion Zejnullahu, care n-are niciun minut în tricoul ardelenilor.

De asemenea, vor mai părăsi gruparea feroviară grecul Panagiotis Tachtsidis și Omar El Kaddouri.

Pleacă și Cristi Manea?

După eșecul usturător de la malul mării cu Farul Constanța, scor, 1-5, Cristi Manea a explicat că nu va mai continua la CFR Cluj.

„Eu îmi fac treaba până la final. Când va expira contractul, cred că voi pleca. Nu am ajuns la nicio înțelegere”, a spus Cristi Manea.

În iarnă, fundașul dreapta al ardelenilor a fost curtat intens de mai multe formații din Turcia. Jurnaliștii de la Fotomac au speculat în iarnă o mutare a lui Cristi Manea la formația ”Cim Bom Bom”.

”Cristian Manea se mută la Galatasaray! Gruparea Cim-Bom îl vrea pe starul român. După plecările lui Angelino și Sacha Boey, galben-roșii au acordat prioritate căutării unui fundaș și au găsit un nume surpriză. Cim-Bom vrea să-l transfere pe fundașul român care evoluează la CFR Cluj în acest moment”, au spus turcii.

Cristi Manea a reușit să câștige cinci titluri de campion al României cu CFR Cluj și alte două supercupe. De asemenea, în acest sezon Manea a înscris două goluri în 19 meciuri pentru ardeleni.

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU în Stejăriș, județul Cluj. A luat FOC o casă de locuit. O femeie de 80 de ani a MURIT

Publicat

incendiu stejaris

Un incendiu a avut loc, sâmbătă seara, în loc. Stejăriș din jud. Cluj. A luat foc o casă de locuit. O femeie de 80 de ani a murit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au fost solicitați în această seară în localitatea Stejăriș, comuna Moldovenești, unde a izbucnit un incendiu într-o casă de locuit.

INCENDIU în Stejăriș, județul Cluj. A luat FOC o casă de locuit. O femeie de 80 de ani a MURIT

Până la sosirea forțelor de intervenție focul a fost stins de către proprietari, fiind afectate bunurile din două încăperi.

Totodată, în interiorul locuinței a fost găsită o femeie, în vârstă de aproximativ 80 de ani, fără semnale vitale. Echipajele SMURD și SAJ, alocate la fața locului, au constatat că aceasta prezintă rigiditate cadaverică, nefiind posibile aplicarea manevrelor de resuscitare în acest caz”, a transmis ISU Cluj.

Din primele informații se pare că focul ar fi izbucnit de la o sobă nesupravegheată.

Citește mai departe

EVENIMENT

Delgaz Grid: Cum fură românii curent electric și gaz. Improvizațiile fac victime. Prejudiciu de 2,7 milioane de lei

Publicat

Bec Delgaz Grid

Inspecția energetică, structură specializată din cadrul companiei Delgaz Grid, care operează și în județul Cluj, a identificat în primul trimestru din acest an un număr de 395 de cazuri de consum fraudulos, 201 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 194 la rețeaua de energie electrică.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 395 de cazuri descoperite anul acesta se ridică la circa 5,9 milioane kWh, cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei.

Consum fraudulos

Anul trecut, în rețeaua Delgaz Grid au fost înregistrate 1.509 de cazuri de consum fraudulos, în creștere față de anii precedenți, 906 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 603 la energie electrică. Cantitatea de energie sustrasă se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei.

”Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. De aceea, pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate.

Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat.

În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile.

Se pot sesiza furturile

Compania noastră nu tolerează aceste practici ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii Delgaz Grid au caracter permanent.

Consumatorii pot sesiza situațiile de potențial consum fraudulos la adresa de e-mail raporteazafrauda@eon-romania.ro, la numărul de telefon 0371 700 157 apelabil gratuit (prin înregistrarea unui mesaj vocal) sau la cea mai apropiată secție de poliție.

Mulțumim persoanelor care aleg să ne semnaleze astfel de cazuri și îi asigurăm că verificăm toate situațiile semnalate, cu păstrarea confidențialității identității celor ce ne transmit informații”, a arătat Delgaz Grid.

Bărbat mort, a fost electrocutat

Un bărbat din județul Bacău a mers în vizită acasă la un prieten, iar acolo, din greșeală, a atins niște fire electrice.

Neatenția i-a fost fatală. A murit, pe loc, electrocutat.

Și asta din cauză că prietenul lui a improvizat o „instalație” din fire neizolate, racordată ilegal la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Acesta este, din păcate, un caz real, unul pe care l-am dori irepetabil.

Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, an de an, sute de oameni își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața apelând la instalații clandestine și la intervenții neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate.

Este complet ignorat faptul că orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pot avea de suferit atât cei care recurg la consumul fraudulos, dar și consumatorii onești, locuințele, firmele din vecinătate și nu în ultimul rând, mediul înconjurător.

Măsuri de prevenție

De asemenea, pentru siguranța clienților, recomandăm următoarele măsuri de prevenție:

•             NU lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale;

•             NU acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri contorizate mai mici;

•             NU acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.).

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru moder-nizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax