Connect with us

ACTUALITATE

Șef Birou Siguranță Școlară IPJ Cluj: Elevii riscă sancțiuni serioase, dacă săvârșesc anumite fapte, chiar dacă sunt minori

Publicat


sigu 4

Șeful Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, inspector Meda Voivod, atrage atenția elevilor clujeni că în situația săvârșirii unor fapte prevăzute de Codul penal, există riscul de a fi aplicată o pedeapsă privativă de libertate, chiar dacă sunt minori.

Într-un interviu pentru Cluj24, aceasta a precizat că rolul structurii pe care o conduce este de a asigura siguranța elevilor și a cadrelor didactice.

Rep: Când a fost înființat și cu se ocupă Biroul Siguranță Școlară din cadrul IPJ Cluj?

M.V.: Biroul Siguranța Școlară este o structură relativ nou înființată, din luna septembrie a anului 2020, fiind specializată în asigurarea siguranței elevilor, studenților, cadrelor didactice, dar și a personalului auxiliar care desfășoară activități în unitățile de învățământ preuniversitar și universitar, deopotrivă.

În prezent, Biroul Siguranță Școlară este compus din patru polițiști, activitățile specifice fiind desfășurate în scopul menținerii unui grad ridicat de siguranță în rândul elevilor, a cadrelor didactice, dar și pentru ca procesul instructiv-educativ să se desfășoare într-un mediu oportun.

Siguranța în unitățile de învățământ constituie o prioritate pentru poliția clujeană, iar prevenirea și combaterea fenomenului infracțional reprezintă un obiectiv pe care structura noastră îl are.

Înainte de a combate, ne canalizăm atenția spre a preveni aceste fapte prin desfășurarea unor activități informativ-preventive la orele de curs.

Stabilim, împreună cu reprezentanții unităților de învățământ, un calendar al activităților, ne deplasăm în respectiva unitate, unde desfășurăm activități interactive și dezbatem împreună cu elevii subiecte precum modul de prevenirea infracțiunilor, răspunderea penală a minorilor, modalitățile în care se pot apăra, în care pot preveni și unde pot sesiza astfel de fapte.

sigu 3

Minorii răspund penal

Rep: La ce trebuie să fie atenți elevii clujeni? Ce le spuneți?

M.V.: De cele mai multe ori, în cadrul activităților pe care le desfășurăm, una dintre temele mele favorite, sau o abordare pe care eu prefer, este aceea de a-i conștientiza cu privire la aspecte legate de răspunderea penală a minorilor.

Am întâlnit numeroase situații în care elevii au impresia că dacă sunt minori nu li se întâmplă nimic, neexistând măsuri care pot fi luate împotriva lor. Această părere greșită are un caracter general în rândul elevilor.

De fiecare dată le furnizăm informații despre acest aspect, și anume despre răspunderea penală a minorilor, așa cum este ea prevăzută în Codul Penal.

Îi informăm despre faptul că minorul care nu a implinit vârstă de 14 ani nu răspunde penal, bineînțeles nici contravențional, de la vârsta de 14 ani până la vârsta de 16 ani acesta răspunde penal dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ, iar după vârsta de 16 ani, minorul răspunde penal potrivit Codului Penal.

Copiii pot, așadar, să răspundă penal, iar un copil poate fi cercetat penal pentru o faptă pe care a săvârșit-o, pentru o infracțiune, în condițiile arătate anterior.

Este important ca aceștia să înțeleagă că pot fi sancționați contravențional pentru fapte cu caracter contravențional. Aceasta deoarece, de foarte multe ori, consideră că dacă sunt minori, răspunderea cade pe umerii părinților. Nu e chiar așa. Nu tot timpul răspunde părintele.

Părintele are responsabilități de creștere, de educare, iar elevii trebuie să fie conștienți și de îndatoririle pe care le au, la rândul lor, și de faptul că inclusiv ei, începând cu vârsta de 14 ani, răspund penal și contravențional.

Închisoare pentru minori

Rep: Explicați, vă rog, ce înseamnă răspunderea penală în cazul minorilor?

M.V.: Răspunderea penală generează anumite consecințe. Astfel, față de un minor care a săvârșit o infracțiune, se iau măsurile educative prevăzute de Codul penal.

Aici deja intrăm într-o zonă care ține de rolul instanței de judecată, pentru că de la acel nivel se stabilește o posibilă pedeapsă a minorului.

Cu toate acestea, conform prevederilor penale, măsurile educative care pot fi luate față de un minor, pot fi privative sau neprivative de libertate și sunt stabilite de instanța de judecată în funcție de gravitatea faptei, motivul săvârșirii infracțiunii, împrejurările comiterii și alte criterii stabilite.

Dacă fapta este mai gravă, minorul poate risca o măsură educativă privativă de libertate, adică internare într-un centru de detenție sau internare într-un centru educativ.

În centrul educativ, minorul urmează programe de pregătire școlară și formare profesională, de reintegrare socială adaptate nevoilor lui.

Centrul de detenție pentru minori ar putea fi asociată unei ”închisori” pentru minori, iar odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, instanța poate dispune executarea măsurii educative într-un penitenciar.

sigu 2

Triunghi – familie, școală, societate

Este foarte important ca ei să fie bine informați și să știe aceste lucruri. Bineînțeles, informarea pornește și din familie. Noi, alături de cadrele didactice, avem rolul și încercăm să venim în sprijin.

Este vorba de un triunghi – familie, școală, societate. Noi, prin instituția pe care o reprezentăm, prin această structură nou înființată, încercăm să ne aducem contribuția pentru ca elevii să fie în siguranță la școală.

Când un părinte își trimite copilul la școală, îl știe în siguranță și dorește să fie în siguranță. Este liniștit sau ar trebui să fie liniștit, copilul său este într-un spațiu securizat, într-un spațiu păzit unde, teoretic, nu ar trebui să i se întâmple nimic.

Rep: Haideți să dăm și niște exemple de fapte în urma cărora un elev riscă o pedeapsă cu închisoarea.

M.V: Aceste aspecte țin de activitatea de individualizare și stabilire a pedepsei de către o instanță de judecată, de la caz la caz, în funcție de mai multe criterii precum felul în care a fost săvârșită o faptă, circumstanțele, urmările producerii ei, de motivul săvârșirii, scopul urmărit, etc.

Cu toate acestea, conform prevederilor legale, unul din cazurile în care față de minor poate fi luată o măsură educativă privativă de libertate, este ca pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea pe care a săvârșit-o să fie de 7 ani sau mai mare, ori chiar detențiunea pe viață.

Violență fizică și bullying

Rep: Care sunt principalele probleme întâlnite la nivelul școlilor din județ – furturi, tâlhării, bătăi?

M.V: Cele mai întâlnite fapte săvârșite de minori/elevi sau împotriva minorilor sunt actele de violență – lovituri, bătăi, agresiuni fizice, fiind implicați atât băieți, cât și fete.

Aici încadrăm atât violența fizică, cât și violența verbală. Evident că violența fizică este de o gravitate mai mare, dar nici violența verbală nu este de neglijat.

Bullying-ul, violența psihologică, este un fenomen care, în ultimii ani, a început să apară în diverse forme. Încercăm să venim cu informații în acest sens, să prevenim, să avem activități preventive pe tema bullying-ului.

După actele de violență urmează furturile, comise tot între elevi.

Din păcate, există și fenomenul agresiunilor față de profesori. Am constatat că faptele de tâlhărie sunt destul de reduse, dar e posibil să se desfășoare la o distanță considerabilă față de unitatea de învățământ și nu au legătură, practic, cu procesul educativ.

Rep: Cum se desfășoară acțiunile de prevenire în școli?

M.V.: Avem activitate în fața clasei. Noi ne stabilim dinainte o temă pe care vrem să abordăm și avem posibilitatea să o prezentăm. Sunt anumite filmulețe de interes pentru elevi, după care avem discuții pe tema respectivă.

Ne adresează întrebări, sunt curioși, vor să știe. Ne spun ce știau ei, noi le spunem care este realitatea. Par a fi receptivi și, de cele mai multe ori, par a fi interesați.

Scopul ar fi ca după aceste întâlniri să rămână la fel de interesați și să își amintească discuțiile pe care noi le-am avut în cadrul orelor de curs.

sigu 1

Mesaj pentru elevi

Rep: Care ar fi zonele din județ cu școlile în care se înregistrează cele mai multe cazuri de bătăi și furturi?

M.V: Prin prisma faptului că din județ, municipiul Cluj-Napoca este cel mai mare și cel mai ofertant din acest punct de vedere pentru că avem cele mai multe unități de învățământ, este evident că aici s-ar putea înregistra cele mai multe fapte.

Rep: Care a fost cel mai mic elev care a săvârșit o faptă anti-socială?

M.V.: Sunt situații rare, ce-i drept, în care inclusiv elevii de ciclul primar recurg la asemenea fapte, cele mai multe fiind tot de violență – lovituri bătăi, dar acestea s-ar putea întâlni în general la ciclul gimnazial.

Rep: Ce mesaj transmiteți elevilor din județul Cluj, din postura de șef al Biroului Siguranță Școlară?

M.V: Ei sunt la vârsta la care sunt într-un proces de creștere, de educare, de auto-educare. Mi-aș dori ca, înainte să săvârșească o faptă, să se gândească, să stea două secunde și să se gândească la ceea ce intenționează să facă și la consecințele faptei, la se se poate întâmpla după.

Dacă ar reuși să facă acest lucru, cred că s-ar reduce considerabil numărul faptelor săvârșite în școli și în zona adiacentă.

Rep: Cum este să lucrezi cu copiii față de un adult?

M.V: Aș spune că este mai delicat. Încercăm și trebuie să ne adaptăm limbajul și nivelului de percepție, vârstei lor, astfel încât mesajul nostru să fie cât mai bine înțeles.

Cine este Meda Voivod?

Meda Voivod este șeful Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Cluj din 14 ianuarie 2022, obținând postul prin concurs. În poliție lucrează din anul 2005 și a început ca și agent de ordine și siguranță publică la o secție de poliție din municipiul Cluj-Napoca.

În anul 2017 a promovat concursul de trecere în corpul ofițerilor. Trei ani a lucrat la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Turda, iar din 2020 lucrează în cadrul biroului pe care a ajuns să îl conducă.

Biroul Siguranță Școlară din cadrul IPJ Cluj poate fi contactat la adresa sigurantascolara@cj.politiaromana.ro sau Calea Turzii nr.176 B.

Despre infracțiunile produse în școli sau în zona adiacentă acestora

Evoluția societății, accesul la informație, viața socială, anturajul, mediul familial din care provin tinerii sunt câteva dintre elementele a căror caracteristici individuale pot sta la baza existenței fenomenului infracțional încă din mediul școlar.

Analizând fenomenul infracțional înregistrat în mediul preuniversitar,  constatăm că cele mai des întâlnite fapte comise de către elevi sau în dauna acestora, sunt infracțiunile de lovire sau alte violențe, furt sau amenințare.

Datele statistice deținute relevă faptul că în cursul anului 2019 au fost sesizate un număr de 23 de infracțiuni de lovire sau alte violențe produse în mediul școlar, iar în anul 2020 un număr de 9 infracțiuni de acest gen.

Desigur că acest trend descendent are la bază și contextul pandemic, care a făcut ca procesul instructiv-educativ să se desfășoară cu preponderență în online.

În ceea ce privește infracțiunile de furt în școli sau în zonele adiacente acestora, în anul 2019 au fost înregistrate 15 astfel de fapte, iar în anul 2020 – 4 astfel de fapte.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat de 78 de ani din Cluj-Napoca, dat dispărut după ce a plecat de acasă și nu a mai revenit

Publicat

Un bărbat în vârstă de 78 de ani a fost dat dispărut după ce, sâmbătă dimineață, acesta a plecat de acasă și nu a mai revenit. Polițiștii apelează la ajutorul clujenilor pentru a-l găsi.

La data de 7 decembrie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că, în jurul orei 07.00, NAGEL ZOLTAN-IULIU, de 78 de ani, a plecat voluntar de la domiciliul din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

Bărbat de 78 de ani din Cluj-Napoca, dat dispărut

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,75 m, cu barbă, deficiențe de vorbire.

În momentul plecării, acesta era îmbrăcat cu un trening albastru, pantaloni negri, încălțăminte neagră și o vestă gri, iar pe cap purta o șapcă albastră.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fundația Doina Cornea, apel către clasa politică pro-europeană: „Participați la alegeri ca alianță cu un candidat unic!”

Publicat

În contextul deciziei istorice a Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, Leontin Horațiu Iuhas, președintele Fundației Doina Cornea, a adresat o scrisoare deschisă clasei politice pro-europene, solicitând liderilor politici să se unească în jurul unui candidat unic pro-european.

Într-un moment crucial pentru viitorul României, președintele Fundației „Doina Cornea”, Leontin Horațiu Iuhas, a adresat o scrisoare deschisă liderilor politici pro-europeni, solicitând unitate și solidaritate pentru menținerea direcției euro-atlantice a țării.

Scrisoarea vine în contextul unei decizii istorice a Curții Constituționale, care a anulat alegerile prezidențiale și a dispus reluarea acestora de la zero.

Un mesaj de mobilizare pentru liderii politici

Adresată Elenei Lasconi (USR) și lui Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR), scrisoarea este un apel la responsabilitate și cooperare. Autorul subliniază mobilizarea fără precedent a societății românești împotriva amenințărilor externe și interne care ar putea devierea României de la parcursul său democratic și pro-european.

„Societatea românescă, ţinând cont de pericolul imens ca România să devieze de la drumul său euro-atlantic, s-a mobilizat într-un mod cum nu a mai făcut-o niciodată şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, a reuşit să blocheze forţele politice care doreau să ne împingă înapoi în negura din care am reuşit să ieşim în Decembrie 1989 doar prin sacrificiul a peste o mie de Eroi.

În acest sens s-au unit actori, oameni de afaceri, oameni politici, militari şi, bineînţeles, o mare majoritate a cetăţenilor ţării.

Curtea Constituţională a României a luat ieri o decizie istorică contracarând cea mai mare manipulare făcută, cu ajutorul Rusiei, acum, la 35 de ani de la o altă mare ingerinţă în activitatea statului român.

Chiar dacă statul român a fost atacat de Rusia, de la cel mai înalt nivel – preşedintele dement Putin şi până la ultimul blogger aflat sub comanda KGB-ului (cu numele schimbat în FSB), mobilizarea fără precedent a societăţii româneşti v-a dat, în mâinile dumneavoastră, doamnă Elena Lasconi, domnilor Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan şi Kelemen Hunor soarta României”, se arată în scrisoare.

Un candidat unic, pro-european

Scrisoarea face apel la liderii politici să depășească interesele partinice și orgoliile personale, cerându-le să stabilească un set minim de principii comune și să se unească în jurul unui candidat unic pro-european pentru alegerile prezidențiale reluate. Autorul subliniază că această alianță este „singura șansă a României” pentru a-și păstra integritatea politică și parcursul democratic.

„Vă rog să nu o luaţi ca o dragoste nemărginită din partea noastră! Cu toţii am trecut peste mai micile sau mai marile ostilităţi pe care le simţeam pentru unele partide şi ne-am unit într-un efort comun pentru salvarea ţării.

Vă asigurăm, de asemenea, că suntem vii! Să nu consideraţi că vă dăm un cec în alb! Nicdecum!

Aşa cum noi, indiferent că suntem angajaţi, antreprenori sau pensionari, chiar studenţi sau tineri elevi, cu viziuni politice şi economice diferite, unii de dreapta, alţii de stânga am reuşit să ne unim pentru un ideal comun – apartenenţa României la Uniunea Europeană şi NATO vă cerem vouă, clasa politică căreia i-am dat încrederea noastră să luaţi exemplul nostru şi să vă uniţi!

Să vă uniţi şi să rămâneţi uniţi! Bineînţeles, nu vă cerem să vă schimbaţi şi unificaţi doctrinele politice. Bineînţeles nu dorim un partid unic. Dorim să stabiliţi un set minimal de principii cu care sunteţi cu toţii de acord. Şi un set de măsuri cu ajutorul cărora să implemetaţi aceste principii în legislaţia ţării”, se mai arată în scrisoare.

Apel la responsabilitate, într-un context tensionat

Scrisoarea vine pe fondul unor acuzații grave de ingerință din partea Rusiei în procesul electoral din România, descrise drept „cea mai mare manipulare făcută, cu ajutorul Rusiei, acum, la 35 de ani de la o altă mare ingerință în activitatea statului român”.

„Ştim că e greu dar vă cerem să vă sacrificaţi pentru ţară şi să nu sacrificaţi ţara pentru voi!

Acum, după decizia Curţii Constituţionale de anulare şi reluare de la zero a alegerilor prezidenţiale, vă cerem să uitaţi de toate interesele şi orgoliile personale sau partinice şi să vă reuniţi cu toţii de urgenţă pentru a lua împreună cea mai bună decizie pentru ţară. Noi avem răbdare. Aşteptăm doar să iasă fumul alb!

Aşa cum, până acum câteva zile toate partidele voastre erau unite în jurul unui candidat comun este normal ca şi în această nouă situaţie să rămână la fel de unite. Acum nu mai aveţi nevoie nici de locomotive şi nici de vagoane electorale! Acum aveţi şi dumneavoastră şi noi nevoie de un preşedinte pro-european! Atât.

Găsiţi candidatul cu cele mai mari şanse, înţelegeţi-vă pentru ocuparea celorlalte poziţii de înalţi demnitari ai statului roman astfel încât să existe un echilibru politic iar apoi PARTICIPAŢI LA ALEGERI CA ALIANŢĂ CU UN CANDIDAT UNIC! ESTE SINGURA ŞANSĂ A ROMÂNIEI!”, conchide autorul scrisorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Femeie de 90 de ani din Cluj-Napoca, dată dispărută. A plecat de acasă și nu a mai revenit

Publicat

O femeie în vârstă de 90 de ani a fost dată dispărută sâmbătă, după ce a pelct de acasă și nu s-a mai întors. Polițiștii apelează la ajutorul publicului pentru găsirea ei.

La data de 7 decembrie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că, în jurul orei 13.00, BURSASIU ELENA, de 90 de ani, a plecat de la domiciliu, iar până în prezent nu a mai revenit.

Femeie de 90 de ani din Cluj-Napoca, dată dispărută

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,45, păr cărunt, tunsă scurt.

În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu pantaloni gri închis, polar verde, bluză albastră groasă, pantofi maro.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

SCMU Craiova învinge U-BT Cluj-Napoca, scor 73-65, într-un duel strâns din Liga Națională de Baschet Masculin

Publicat

Sâmbătă seară, SCMU Craiova a reușit o victorie importantă pe teren propriu împotriva U-BT Cluj, cu scorul de 73-65, într-o partidă disputată în cadrul Ligii Naționale de Baschet Masculin. Partida a fost intensă, iar ambele echipe au avut momente de strălucire.

Meciul a debutat cu un avantaj al gazdelor, SCMU Craiova încheind primul sfert cu 19-13. Clujenii au revenit în al doilea sfert, adjudecându-și parțialul cu 17-15.

Totuși, al treilea sfert a fost din nou dominat de olteni, care au reușit un 22-16 decisiv. În ultimul sfert, U-BT a încercat o revenire, câștigând cu 19-17, dar diferența acumulată a fost suficientă pentru ca SCMU să-și asigure victoria.

Cei mai buni marcatori

Pentru SCMU Craiova, cei mai buni marcatori au fost D. Juwon Brooks, W. Junior Cabral Bueriberi și D. Vida, care au fost motorul echipei. De cealaltă parte, U-BT Cluj a contat pe performanțele lui K. Guzman, M. Mejeris și Z. Scott Hankins.

În urma acestui rezultat, SCMU Craiova urcă pe locul 4 în clasamentul Ligii Naționale, cu un bilanț de 6 victorii și 5 înfrângeri. U-BT Cluj, în schimb, coboară pe locul 11, având 6 victorii și 3 înfrângeri.

Probleme în lotul U-BT Cluj-Napoca

Antrenorul Mihai Silvășan s-a confruntat cu probleme de lot, Adam Mokoka și Zavier Simpson lipsind din cauza unor probleme medicale. Deși clujenii au încercat să compenseze, absențele s-au resimțit în evoluția echipei.

Această înfrângere vine după un program încărcat pentru U-BT, care a jucat recent și în competițiile europene, suferind o altă înfrângere împotriva celor de la Cedevita Olimpija Ljubljana. Pentru SCMU Craiova, victoria confirmă progresul echipei sub comanda antrenorului Tudor Costescu.

Următorul meci al clujenilor va fi în EuroCup, miercuri, 11 decembrie, împotriva celor de la Cosea JL Bourg-en-Bresse, pe BTArena.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax