Connect with us

EVENIMENT

Secretele bucătăriei armenești, dezvăluite clujenilor la festivalul organizat în Parcul Etnografic

Publicat


Muzeul Etnografic din Cluj a găzduit, în acest week-end, festivalul Curtea Armenească. Pe fundalul muzicii de duduk, vizitatorii au putut să se bucure de măiestria comunității și cu acest prilej au fost dezvăluite și secretele bucătăriei specifice armenilor.

Vremea s-a cam jucat cu norii și razele solare așa că pentru organizatori a fost destul de dificil să ducă la bun sfârșit evenimentul. Însă expozanții nu s-au lăsat: ”Nu se cade să nu punem nimic pe masă”, a spus o doamnă.

A fost și un bun prilej să vezi cum îți arată numele scris în caractere armenești.

Evenimentul a fost unul al prieteniei între români și armeni – o comunitate străveche a Lumii. România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Armenia.

Și cum copiilor, dar mai ales bărbaților armeni le plac prăjiturile, iată o rețetă tradițională de desert:

Sakar-Lochun, prăjitură cu șofran

Ingrediente:

  • pentru aluat: 500 gr. făină, 200 gr. unt, 150 gr. zahăr pudră, 1,5 dl lapte, 1/2 linguriță șofran, 1/2 pachet praf de copt
  • pentru presărat: 250 gr. zahăr pudră

Se amestecă untul, se adaugă zahărul și se amestecă 15 min. Adăugăm șofranul, laptele, praful de copt, și se continuă omogenizarea 3-5 minute. Făina se adaugă treptat și amestecăm continuu. Se împarte în porții de 300 gr., formând pâinișoare mai lungi din ele, și așezăm într-o tavă unsă cu margarină. Înainte de coacere se apasă deasupra și se crestează cu cuțitul în câteva locuri.

Se coace timp de 18-20 de min. într-un cuptor încins. În final pe locurile crestate se taie prăjitura, se așează într-o tavă și se presară zahăr pudră.

 




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate