EVENIMENT
Secretele bucătăriei armenești, dezvăluite clujenilor la festivalul organizat în Parcul Etnografic
Muzeul Etnografic din Cluj a găzduit, în acest week-end, festivalul Curtea Armenească. Pe fundalul muzicii de duduk, vizitatorii au putut să se bucure de măiestria comunității și cu acest prilej au fost dezvăluite și secretele bucătăriei specifice armenilor.
Vremea s-a cam jucat cu norii și razele solare așa că pentru organizatori a fost destul de dificil să ducă la bun sfârșit evenimentul. Însă expozanții nu s-au lăsat: ”Nu se cade să nu punem nimic pe masă”, a spus o doamnă.
A fost și un bun prilej să vezi cum îți arată numele scris în caractere armenești.
Evenimentul a fost unul al prieteniei între români și armeni – o comunitate străveche a Lumii. România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Armenia.
Și cum copiilor, dar mai ales bărbaților armeni le plac prăjiturile, iată o rețetă tradițională de desert:
Sakar-Lochun, prăjitură cu șofran
Ingrediente:
- pentru aluat: 500 gr. făină, 200 gr. unt, 150 gr. zahăr pudră, 1,5 dl lapte, 1/2 linguriță șofran, 1/2 pachet praf de copt
- pentru presărat: 250 gr. zahăr pudră
Se amestecă untul, se adaugă zahărul și se amestecă 15 min. Adăugăm șofranul, laptele, praful de copt, și se continuă omogenizarea 3-5 minute. Făina se adaugă treptat și amestecăm continuu. Se împarte în porții de 300 gr., formând pâinișoare mai lungi din ele, și așezăm într-o tavă unsă cu margarină. Înainte de coacere se apasă deasupra și se crestează cu cuțitul în câteva locuri.
Se coace timp de 18-20 de min. într-un cuptor încins. În final pe locurile crestate se taie prăjitura, se așează într-o tavă și se presară zahăr pudră.


Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






