Connect with us

EVENIMENT

Se schimbă vremea la Cluj-Napoca. Temperaturile scad semnificativ și sunt anunțate ploi, la final de săptămână

Publicat


Vremea la Cluj

În următoarele zile, vor apărea schimbări ale vremii, la Cluj. Dacă în prima parte a weekend-ului vremea va fi predominant frumoasă și călduroasă, spre finalul săptămânii se anunță instabilitate atmosferică, o răcire bruscă, însoțită de averse torențiale, vijelii și grindină.

Vineri și sâmbătă, vremea continuă să fie neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi care vor depăși cu 7-10 grade media multianuală în majoritatea regiunilor, în special în sudul țării.

De duminică, însă, vremea va trece de la temperaturi de vară la condiții specifice toamnei târzii, aducând o răcire semnificativă în aproape toată țara. Pe lângă ploile torențiale și intensificările de vânt, în zonele montane înalte există posibilitatea apariției precipitațiilor sub formă de lapoviță și ninsoare.

Prognoză 27.09.2024 ora 9 – 28.09.2024 ora 9

Vremea va fi predominant frumoasă și deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie, călduroasă după-amiaza în special în regiunile sudice; valorile termice, în creștere față de ziua anterioară, se vor situa în general cu 7…10 grade peste mediile multianuale.

Cerul va fi variabil la senin, cu înnorări în a doua parte a nopții în extremitatea vestică a țării unde izolat vor fi posibile ploi slabe, precum și în sud-est.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales la începutul intervalului în zona montană înaltă (rafale de 60…80 km/h cu precădere în Carpații Orientali) și temporar, cu viteze în general de 40…45 km/h, pe alocuri în vest-nord-vest și în estul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor încadra între 24…25 de grade pe litoral și 33…34 de grade local în Câmpia Română; minimele termice vor fi cuprinse între 12 și 17 grade, mai scăzute în depresiuni, spre 6…7 grade în cele ale Carpaților Orientali, dar și ușor mai ridicate în Dealurile de Vest și pe litoral.

Dimineața și noaptea, pe arii restrânse va fi ceață, în special în depresiuni și în regiunile estice și sud-estice.

Prognoză 28.09.2024 ora 9 – 29.09.2024 ora 9

Vremea se va menține deosebit de caldă pentru sfârșitul lunii septembrie, dar va deveni în general instabilă în jumătatea de nord-vest a țării.

Începând din orele după-amiezii în Maramureș, Crișana și Banat, apoi și în vestul și nordul Transilvaniei și local în Oltenia și nordul Moldovei vor fi înnorări accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, local însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 15…20 l/mp și pe alocuri de peste 30…40 l/mp. Izolat vor fi posibile vijelii și căderi de grindină.

În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales la sfârșitul nopții când local se va forma și ceață.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 25 și 32 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 10 și 18 grade.

Prognoză 29.09.2024 ora 9 – 30.09.2024 ora 9

Vremea va deveni instabilă și se va răci semnificativ în cea mai mare parte a țării, exceptând sud-estul extrem, unde valorile termice vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă.

Cerul va fi mai mult noros și va ploua în majoritatea regiunilor, mai abundent și cu caracter torențial cu o probabilitate mai mare în Oltenia, Muntenia, la munte și local în Transilvania și Moldova.

Ploile vor fi și sub formă de aversă, iar în regiunile sudice și pe alocuri în restul teritoriului vor fi însoțite de descărcări electrice.

Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, iar la rafală se vor atinge viteze în general de 50…65 km/h.

Izolat vor fi vijelii și grindină. Seara și noaptea, pe alocuri la munte, la altitudini în general de peste 1600 m, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Temperaturile maxime se vor încadra între 12 grade în Maramureș și 28 de grade în sud-estul Munteniei și sud-vestul Dobrogei, iar cele minime între 3 grade în estul Transilvaniei și 15 grade pe litoral. Izolat vor fi condiții de ceață.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Un nou pas important în vederea transformării deșeurilor din județul Cluj în energie verde

Publicat

A fost finalizată etapa de proiectare a primei instalații de tratare, prin dezintegrare moleculară, a deșeurilor municipale de pe teritoriul județului Cluj.

Consiliul Județean Cluj a primit, spre analiză și aprobare, proiectul tehnic (PT) aferent contractului de lucrări încheiat în luna mai 2024 cu societatea Waste Powertech SRL, privind proiectarea și execuția primei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj.

Tișe: „Lucrările vor dura maxim 12 luni”

Investiția beneficiază de autorizație de construire încă din luna august 2024. Amplasamentul a fost predat antreprenorului, care a demarat deja lucrările de amenajare, în perioada imediat următoare urmând să demareze construcția propriu-zisă.

„Odată cu finalizarea etapei de proiectare, putem da curs lucrărilor propriu-zise de execuție la această importantă instalație, care va schimba substanțial paradigma modului în care județul Cluj abordează problema deșeurilor. Prin dezintegrare moleculară gunoaiele încetează să mai reprezinte o problemă și devin o sursă de energie și, în final, de bani. Îmi doresc să putem anunța cât de curând începerea lucrărilor efective de montare a stației în zona tehnică a CMID Cluj, în imediata apropiere a Stației de sortare și a Stației TMB. Acestea sunt prevăzute să dureze maxim 12 luni”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Instalația va reduce cantitatea de deșeuri

Viitoarea instalație, integral automatizată, are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică, astfel încât județul Cluj să poată respecta ținta stabilită prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deșeurile municipale până în 2025.

De altfel, din estimările Consiliului Județean, energia verde astfel produsă de-a lungul unui an va putea acoperi consumul forului administrativ, al stadionului Cluj Arena și al instituțiilor subordonate.

Investiție de peste 60,7 milioane de lei

Amintim faptul că valoarea adjudecată a contractului de proiectare și instalare a stației de dezintegrare moleculară, cu o capacitate de cca. 25.000 tone deșeuri reziduale/an, este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu un rănit la Ciucea, pe DN1 Cluj-Oradea. Traficul se desfășoară alternativ

Publicat

Un accident s-a petrecut vineri dimineață în apropierea localității Ciucea, pe DN1 Cluj-Oradea. O maișină și o autoutilitară s-au ciocnit, rezultând rănirea unei femei.

Un accident cu o mașină și o autoutilitară a avut loc vineri dimineață pe DN 1 Huedin-Oradea, la kilometrul 549, între localitățile Ciucea și Negreni din județul Cluj. Accidentul s-a soldat cu rănirea unei persoane, care se află în stare de conștiență și este evaluată medical.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, în apropierea localității Ciucea. În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. O femeie de aproximativ 50 de ani primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. La misiune mai ia parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.

Trafic alternativ pe DN1

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul rutier se desfășoară îngreunat, pe un sens, alternativ. Se estimează reluarea normală a circulației după ora 09.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare meteo nowcasting de vânt puternic, în zona de munte a Clujului

Publicat

Zona de munte a Clujului se află sub cod galben de vânt puternic, vineri dimineață. Rafalele depășesc viteze de 90-120 km/h.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo imediată cod galben de vânt puternic, vineri dimineață.

Cod galben de vânt puternic, la Cluj

Este vizată zona de munte a județului Cluj cu altitudine de peste 1.800 m.

Potrivit meteorologilor, până la ora 9, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90…120 km/h.

Citește mai departe

POLITICA

VIDEO. George Simion: „Nefinalizarea barajului Suhurlui și digurile lui Nica au dus la nenorocirile din Galați”

Publicat

simion

Liderul AUR, George Simion, a acuzat, în cadrul unul clip postat pe pagina sa de Facebook, că una dintre principalele cauze pentru actualele inundații este reprezentată de complicitatea clasei politice din ultimii 34 de ani.

Acesta a anunțat că datoria unei viitoare guvernări AUR este aceea de a finaliza barajul Suhurlui, dar și întreaga infrastructură critică.

„Complicitățile clasei politice de 34 de ani duc la actualele inundații”

„Complicitățile clasei politice de 34 de ani, duc la actualele inundații. Acest baraj pe care sunt, la Suhurlui, digurile aparținând lui Dan Nica – europarlamentar PSD, au dus la nenorocirile succesive din 2013, 2016 și acum 2024. Trebuie să știm, Petre Roman a oprit construcția acestui baraj care ar fi oprit inundațiile. După aceea au venit guvernele Stolojan, Văcăroiu, Ciorbea, Radu Vasile, Isărescu, Năstase, Tăriceanu, Boc, Ponta și câți și mai câți, Dragnea, Băsescu. Niciunii nu au vrut să finalizeze acest baraj și acum Ciolacu parcă a auzit că ar exista un baraj nefinalizat în zonă.

E datoria noastră, dragi prieteni, să fim lângă români, zi de zi să ajutăm sinistrații, să construim sau să reconstruim casele lor, dar datoria noastră în viitoarea guvernare, dacă românii ne vor alege, este să finalizăm acest baraj Suhurlui, să finalizăm toată infrastructura critică, pentru că nu tot ce s-a realizat în perioada lui Ceaușescu a fost rău. Părinții și bunicii noștri au muncit mult ca noi să avem o țară fără datorii și o țară protejată, unde protecția civilă, protecția socială să existe”, spune George Simion, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

Barajul de la Suhurlui, nefinalizat până astăzi

Lucrările la barajul de la Suhurlui au început în anul 1975 și au fost oprite în 1990, în mandatul lui Petre Roman. De atunci, niciun Guvern nu a luat în calcul finalizarea lui, deși în zona Galați au avut loc trei inundații majore în ultimii 34 de ani, inundații care au distrus sute de gospodării.

Liderul AUR se află în comuna Pechea de patru zile, acolo unde, împreună cu aproximativ 300 de voluntari, a ajutat la scoaterea nămolului din casele oamenilor și la curățarea străzilor. Localnicii care și-au pierdut agoniseala de o viață au primit materiale de construcții și electrocasnice. De altfel, George Simion anunță că va construi la Pechea minimum 20 de case, pentru ca sinistrații să revină la viața normală cât mai curând.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax