Connect with us

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi peste media lunii

Publicat


nori

Meteorologii au anunțat în prognoza pentru o perioadă de 4 săptămâni, până în data de 21 octombrie, temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru luna octombrie. 

Până în 30 septembrie

Valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordice și centrale și în general deficitar în restul teritoriului, cu precădere în sud-est.

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi peste media lunii

30 septembrie – 7 octombrie

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână în regiunile vestice, în timp ce în restul teritoriului vor fi excedentare.

7 – 14 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

14 – 21 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, exceptând vestul și nord-vestul teritoriului, unde regimul pluviometric va fi ușor excedentar.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Milionarul clujean Sever Mureșan a murit la vârsta de 75 de ani. Era internat într-un spital din Franța

Publicat

Sever Mureșan

Sever Mureșan, fost președinte al Băncii Dacia Felix, a murit la vârsta de 75 de ani.

Acesta se afla într-un spital din Franța, unde a fost dus de familie în cursul acestei luni.

Milionarul clujean Sever Mureșan a murit la vârsta de 75 de ani. Era internat într-un spital din Franța

Născut în 23 octombrie 1948 la Câmpia Turzii, fostul om de afaceri se afla în stare gravă după ce în luna iulie a acestui an a suferit un atac cerebral.

Sever Mureșan a fost cofondator al Băncii Dacia Felix și nu a fost străin de scandaluri de corupție și acuzații de fraudă.

Sever Mureșan este și cel care l-a adus în vizită în România, în 23 noiembrie 2002, pe președintele SUA, George W. Bush.

Foto: Fundația Andrei Mureșanu

Citește mai departe

CULTURA

Profesorul Ovidiu Pecican își lansează miercuri, la FICT, trilogia Istoria românilor și a României

Publicat

De

Ovidiu Pecicsn, Istoria românilor

Trilogia Istoria românilor și a României, de Ovidiu Pecican, va fi lansată miercuri, 25 septembrie, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania.

Lansarea trilogiei are loc la ora 13.00, iar scriitorul Ovidiu Pecican se va întâlni cu cititorii săi.

Profesorul Ovidiu Pecican își lansează miercuri, la FICT, trilogia Istoria românilor și a României

Trilogia a apărut la editura Cuantic, unde Ovidiu Pecican a lansat până acum cărțile: Istoria românilor de la origini și până astăzi, în două volume.

”E o poveste autentică, scrisă de un istoric neînregimentat politic, unul dintre puținii autori de sinteze aparținând
generației ’80, cea care a făcut Revoluția Română”, arată cei de la editura Cuantic.

Volumul 1 cuprinde prima parte dintr-o istorie românească urmărită pe o diversitate de planuri, recuperând cele mai variate aspecte, unele lăsate în trecut deoparte; de la obiceiuri populare la schimbări de mentalitate, de la eșecuri și erori la aspirații și izbânzi.

O istorie cu domnitori, bătălii și succese diplomatice, dar și una atentă la modificările structurale dintr-o societate policentrică, trăind în mai multe state. Este o istorie a civilizației și culturii românești, din care nu lipsesc nici femeile,
nici obiceiurile locului.

Volumul 2 tratează perioada modernă și contemporană, punctând, printre altele, căderea sub dominație otomană, războaiele ruso-austro-turce, grecizarea și levantinizarea la vârf, intrarea Bucovinei în sistemul statal austriac, pierderea Basarabiei și ocupația militară rusească, criza politică interbelică, dictaturile extremiste. Toate acestea nu au anihilat forța regeneratoare a națiunii române, permițându-i să se reconstruiască, să se redefinească și să fie, cu bune și cu rele, ceea ce este astăzi.

Retrospectivă unică

Al doilea volum al Istoriei românilor a lui Ovidiu Pecican nu face concesii, ci prezintă lucrurile cât mai aproape de ceea ce au fost, într-o retrospectivă unică, fără precedent, adusă până la zi, din care nu lipsesc nici conaționalii minoritari, nici românii risipiți în largul lumii, arată cei de la editura Cuantic.

România – Stat și Cultură (1866 – 2018) reprezintă o interpretare sintetică a istoriei românești de la apariția statului român până recent, insistând asupra curentelor de gândire și a celor artistice, manifestate în acest interval de timp.

Ovidiu Pecican este doctor în istorie (1998) şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este prozator şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994). Este realizator de emisiuni la TVR Cluj.

În 2020, a înființat la Cluj revista culturală independentă Avalon. Din iulie 2021, devine directorul revistei Steaua. Este autor al unor volume de eseuri, studii şi monografii istorice, a publicat mai multe lucrări
de europenistică și a îngrijit ediţii din Yves Ternondin, B.P. Hasdeu, Geoffroy de Villehardouin,Robert de Clari,Simion Dascălul sau George Coşbuc.

Citește mai departe

POLITICA

VIDEO. George Simion CONSTRUIEȘTE case pentru sinistrații de la Pechea

Publicat

simion

Un nou transport cu ajutoare și materiale de construcții a ajuns în această dimineață în localitatea Pechea din județul Galați, unde sute de oameni au rămas fără case în urma inundațiilor. AUR a instalat încă de duminică seară un punct de lucru pentru a-i ajuta pe sinistrați.

Pe parcursul întregii zile de luni, sute de voluntari au mers în casele localnicilor pentru a curăța dezastrul lăsat în urmă de inundații. La rândul său, George Simion a pus mâna pe lopată și i-a ajutat pe oameni să scoată nămolul din casă.
La finalul zilei de luni, voluntarii AUR au făcut o listă cu materialele de construcții de care oamenii au nevoie pentru a-și repara locuințele. Acolo unde nu se pot repara, George Simion a anunțat că le va reconstrui locuințele.

VIDEO. George Simion CONSTRUIEȘTE case pentru sinistrații de la Pechea

Voluntarii AUR au împărțit alimente de bază, saltele, și alte produse care să vină în sprijinul oamenilor amărâți afectați de inundații.

La punctul de lucru al AUR se află și Caravana Medicală, unde asistenții medicali voluntari îi consultă pe localnici și le asigură medicamentele de care au nevoie.

Încă de duminică, liderul AUR a oprit campania electorală. Toți parlamentarii, consilierii locali și județeni aleși, candidații AUR, dar și alți voluntari, se află de duminică seară în județul Galați.

Citește mai departe

EDUCATIE

„Șah în Școală” revine la Iulius Mall. Înscrie-te la una dintre cele mai așteptate competiții dedicate sportului minții!

Publicat

Șah la școală

La Iulius Mall Cluj sărbătorim Ziua Internațională a Educației cu un eveniment special, dedicat tuturor celor pasionați de cel mai vechi dintre jocuri, șahul.

Participarea este gratuită și se pot înscrie toți elevii, cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, însă locurile sunt limitate.

Tot ce trebuie să faci este să te înscrii din timp la adresa: contact@lectiadesah.ro sau whatsapp la numărul de telefon: 0758654161.

 

„Șah în Școală” revine la Iulius Mall. Înscrie-te la una dintre cele mai așteptate competiții dedicate sportului minții!

Cea mai captivantă competiție de șah pentru copii se întoarce în Iulius Mall, sâmbătă, 5 octombrie 2024.

Șah la școală

„România 6000 – Ziua Mondială a Educației” este un eveniment marca Șah în Școală, unde elevii clujeni vor pune în practică cele mai bune strategii și vor încerca să anticipeze mișcările adversarilor.

Considerat unul dintre cele mai vechi sporturi, șahul stimulează gândirea critică și le dezvoltă copiilor capacitatea de crea strategii.

La start se pot înscrie 100 de participanți, sistemul de joc este elvețian: 6 runde, individual, timpul de joc este 5 minute și 3 secunde pentru fiecare mutare.

Participarea este gratuită

Premierea va avea loc la ora 13.00. Participarea la concurs este gratuită, iar înscrierile se fac contact@lectiadesah.ro sau whatsapp la numărul de telefon: 0758654161, până pe 3 octombrie.

Arbitrul turneului este Almășan Călin.

Regulamentul este disponibil AICI.

Pregătește-ți mișcările și fii parte din turneul „Șah în Școală”!

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax