EVENIMENT
Se sapă din nou pe Valea Gârboului. Localnicii se tem de noi surpări, după ce se crapă pereții apartamentelor

Se sapă din nou pe Valea Gârboului, acolo unde terenul s-a surpart de mai multe ori. Aici a intervenit și Inspectoratul de Stat în Construcții și a cerut o expertiză pentru stabilizarea terenului. Localnicii se tem că vor apărea din nou alunecări de teren.
La începutul lunii martie, specialiștii ISC Cluj au realizat o expertiză geotehnică în baza căreia s-au evaluat cauzele antrenării alunecărilor de teren din amonte de șantierul de pe Valea Gârboului 52, și s-au dispus o serie de lucrări ce trebuiau realizate cu caracter de urgență pentru stabilizarea versantului.
Printre măsurile ce trebuiau luate se numără retaluzarea terenului alunecat, colmatarea fisurilor din partea superioară a alunecării de teren, dar și realizarea de șanțuri pentru colectarea apelor provenite din precipitații și dirijarea lor către o evacuare sigură, având în vedere că printre cauzele care au dus la antrenarea alunecării de teren se numără și realizarea defectuoasă a rețelelor de captare a apelor pluviale la blocurile deja existente care s-au scurs în pământ și au contribuit la supraumezirea pământului.
Tot în urma expertizei s-a stabilit că imobilul aflat în amonte de zona alunecării de teren nu a fost afectat structural.
Joi, 6 mai 2021, în urma unor noi sesizări primite, și cu înțelegerea disconfortului și stării de teamă create locuitorilor de zonă, primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a dispus din nou poliției locale să se deplaseze în teren pentru a nota progresul situației alunecărilor, dar și a lucrărilor vizibile realizate, conform expertizei tehnice ISC.
Astfel, potrivit raportului de constatare, ”la fața locului se continuă lucrările cu respectarea soluțiilor propuse prin expertiza geotehnică. Proprietarii din zonă au sesizat apariția unor fisuri superficiale în pereții unor apartamente, respectiv fisuri la placa de pardoseală a demisolului”.
Primăria Florești a precizat pentru Cluj24 că întreaga situație este monitorizată în permanență și autoritatea locală păstrează legătura cu reprezentanții tuturor instituțiilor abilitate în această speță. De asemenea, prin dispoziția primarului Bogdan Pivariu se realizează permanent verificări la șantierele de pe raza comunei.
”Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu a reacționat de urgență la semnalarea situației alunecărilor de teren din zona Valea Gârboului, încă de când au fost sesizate pentru prima dată, și s-a deplasat pe șantier la jumătatea lunii februarie a.c. împreună cu lucrători ai poliției locale (de la disciplina în construcții) și arhitectul șef al comunei. Tot atunci a contactat personal reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, respectiv Instituția Prefectului (Comitetul Județean pentru Situații de Urgență), pentru evaluarea corectă a situației”, mai adaugă autoritățile locale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Agențiile de rating atenționează PSDNL. Legea Pensiilor crește deficitul bugetar

Majorarea ofertei de valută din partea companiilor, care își achită taxele și impozitele la bugetul de stat, a asigurat rezistență leului la creșterea aversiunii față de risc dar și la atenționările marilor agenții de rating după votarea în Parlament a noii legii a pensiilor.
Moody’s și Fitch au semnalat faptul că implementarea noii legi a pensiilor va avea impact negativ pentru finanțele publice, prin creșterea deficitului bugetar. Această evoluție va afecta ratingul României în următorii ani și pune în pericol atragerea de fonduri europene prin PNRR, care necesită o scădere a deficitului sub 4%.
Raportul euro/leu a avut o evoluție stabilă. Cursul monedei unice s-a înghesuit între 4,9703 lei, media stabilită vineri, și 4,9710 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat zilnic în culoarul 4,969 – 4,973 lei.
CFA România a prezentat sondajul realizat în octombrie în rândul membrilor săi. Eforturile BNR de a stabiliza cursul euro/leu și de a-l utiliza drept principală armă împotriva inflației, au coborât nivelul anticipărilor pentru următoarele luni.
Euro la 5 lei
Pentru orizontul de șase luni (mai 2024) se anticipează o valoare medie a euro de 5,0097 lei, iar pentru noiembrie viitor valoarea medie a cursului anticipat este 5,0541 lei. La începutul acestui an, membrii CFA România prognozau pentru decembrie un curs al euro de 5,0636 lei.
Creșterea cererii de lei, din partea companiilor, a întrerupt scăderea dobânzilor interbancare, care s-au menținut la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.
Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a consolidat la 6,25%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,31%, iar cel la 12 luni la 6,39%.
În perioada analizată, Trezoreria s-a împrumutat până în aprilie 2030 cu 496 milioane lei la un cost mediu anual de 6,96% și cu 409,1 milioane lei prin titluri scadente în iulie 2034 cu un randament mediu anual de 7,22%. Lunea aceasta, Finanțele intenționează să atragă 690 milioane lei printr-o emisiune cu obligațiuni scadente în mai 2027.
Încetinire economică în SUA
Redeschiderea pieței americane, după ce joi a fost sărbătorită Ziua Recunoștinței (Thanksgiving), a fost pozitivă în prima parte a zilei, iar euro a atins un minim de 1,0895 dolari.
Publicarea datelor referitoare la ocuparea forței de muncă din sectorul privat din SUA, semn a unei încetinirii a economiei în ultima parte a acestui an, a apreciat moneda unică la 1,0949 dolari.
Euro a profitat și de faptul că indicele IFO care măsoară climatul de afaceri din Germania a crescut luna aceasta de la 86,9 la 87,3 puncte.
În piața locală, cursul monedei americane a crescut de la 4,5402 la 4,5603 lei, media de vineri fiind stabilită la 4,5559 lei.
Cursul francului elvețian a fluctuat între 5,1383 și 5,1572 lei și a încheiat săptămâna la 5,1562 lei. Media lirei sterline a crescut de la 5,6749 lei, în ședința de luni, la 5,7252 lei, în cea de vineri.
Prețul gramului de aur a urcat vineri la 292,3096 lei, evoluție datorată aprecierii monedei americane și a unciei la 1.992 – 2.004 dolari.
Vineri, bitcoin a crescut la aproape 38.420 dolari, cel mai înalt nivel începând cu mai 2022, dar se tranzacționa la finalul săptămânii 37.650 și 37.850 dolari. Ethereum s-a apropiat de 2.150 dolari și s-a mișcat apoi între 2.071 și 2.097 dolari.
EVENIMENT
”U” Cluj și Rapid București, a 96-a partidă din Superliga de fotbal. Ce a spus Neluțu Sabău

Fotbaliștii de la ”U” Cluj vor juca, luni, în deplasare la Rapid București, de la ora 20,30, în etapa a 17-a a Superligii, fiind vorba despre a 96-a partidă directă disputată între cele 2 echipe.
Rapid și ”U” au în spate două istorii impresionante. Primele meciuri directe între cele două echipe au avut loc chiar în prima ediție a campionatului național (Divizia A) din sezonul 1933-1934. Formațiile și-au împărțit atunci victoriile.
”U” Cluj și Rapid București, a 96-a partidă din Superliga de fotbal. Ce a spus Neluțu Sabău
„Studenții” au câștigat acasă cu 2-1, în timp ce feroviarii au câștigat pe teren propriu cu 1-0. Meciul dintre Rapid și ”U” a devenit un duel istoric al fotbalului românesc, fiind cel mai vechi meci din Superliga (având în vedere echipele de acum).
Partida de luni se va juca la 90 de ani și o zi de la prima întâlnire directă, care a avut loc pe 26 noiembrie 1933.
Cele două echipe au avut parte de 95 de dueluri la nivelul Superligii. În 36 de meciuri s-a impus ”U”, de 43 de ori a câştigat Rapid, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Situația curentă din clasament
”U” abordează etapa a 17-a cu o linie de clasament formată din 4 victorii, 8 egaluri și 4 înfrângeri, totalul punctelor fiind cu 10 sub ce are Rapidul înaintea confruntării directe. Giuleștenii stau pe poziția a treia cu 30 de puncte din 8 victorii, 6 egaluri și 2 eșecuri, iar indiferent de rezultatul acestui meci nu pot cădea de pe podium.
În ceea ce privește parcursul de acasă, Rapid s-a dovedit o forță în acest campionat și a adunat cinci victorii la rând, ultimul pas greșit în Giulești fiind înregistrat pe 13 august, într-un 0-2 contra Petrolului. De la „Primvs Derby”, bucureștenii au o medie de trei goluri pe meci acasă.
O nouă întâlnire între Ioan Ovidiu Sabău și Cristiano Bergodi
Partida din Capitală va reprezenta prima întâlnire între Ioan Ovidiu Sabău și Cristiano Bergodi după finala Cupei României din sezonul trecut, atunci când actualul antrenor de la Rapid a avut câștig de cauză.
Înaintea plecării la București, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău a declarat că meciul va fi unul special.
”Am petrecut 4 ani frumoși acolo, am câștigat două titluri. Suporterii au însemnat mult în acea perioadă, am amintiri frumoase.
Rapid mi-a oferit bucuria de a câștiga din nou trofee. Rapid e o echipă foarte disciplinată, bine pregătită fizic și așezată bine în teren.
Încărcătură specială
Toți jucătorii aleargă, sunt dedicați, concentrați și cred asta a reușit să schimbe Cristiano Bergodi. O echipă care are 5 victorii acasă, cele mai multe goluri înscrise.
E ca orice joc de campionat, dar cu o încărcătură specială pentru mine. Ne-am pregătit foarte bine în această perioadă și mergem să jucăm, să avem curaj, să credem că avem valoare.
Am arătat că avem calitate și avem mari speranțe că putem scoate un rezultat foarte bun acolo. Am mare încredere că putem face un joc bun, vreau să creștem de la meci la meci, să arătăm că avem identitate”, a spus Sabău.
În ceea ce privește absențele, din lotul clujenilor vor lipsi Mitrea, Bic și Cîmpanu.
”Foarte important că Masoero a revenit, să vedem ca ritm. Mitrea și Vali Gheorghe sunt suspendați.
La fel și Vătăjelu începe să arate foarte bine din punct de vedere fizic, pentru că și el a revenit după o perioadă destul de lungă. Și Manu sau Fossati au început să arate din ce în ce mai bine, în această perioadă s-au antrenat foarte bine, au fost niște antrenamente de mare intensitate și se vede un plus de ritm la ei”, a conchis antrenorul ”U” Cluj.
Sursa: fcucluj.ro
EVENIMENT
ATENȚIE, clujeni. Grevă generală de luni la Casa de Pensii, AJOFP și AJPIS. Nu se plătesc pensii și indemnizații de șomaj

Instituțiile din Cluj-Napoca aflate în subordinea Ministerului Muncii – Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) declanșează, de luni, de la ora 8, o grevă generală pe termen nelimitat, astfel că nu vor fi asigurate serviciile către populație.
Astfel, nu se vor mai plăti pensiile, indemnizațiile de șomaj și prestațiile sociale.
Greva generală vine după o serie de proteste în fața instituției și după ce, vineri, a avut loc o grevă de avertisment de 2 ore.
Angajații celor trei instituții cer salarii și condiții de muncă decente.
Fără răspuns clar
”Vineri, delegatia Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii – singura organizatie de tip federativ care reprezinta interesele angajatilor din institutiile Ministerului Muncii, am participat la negocieri cu reprezentantii Guvernului – in vederea obtinerii drepturilor care ni se cuvin de ani de zile si implicit, in vederea renuntarii la greva.
Reprezentantii Guvernului au fost intelegatori, au promis ca vor incerca sa ne ajute, dar am plecat de acolo fara un raspuns clar.
Acesta a fost motivul pentru care am hotarat sa continuam protestele noastre cu greva generala.
Nu se plătesc pensii și indemnizații de șomaj
Ne cerem scuze de la beneficiarii nostri si le intelegem nemultumirile privind faptul ca nu se va face plata pensiilor, indemizatiilor de somaj sau prestatiilor sociale, dar pentru ca guvernantii au tratat problemele noastre cu superficialitate, ii rugam sa ne fie alaturi si sa inteleaga ca si noi avem familii si nu mai putem lucra in conditiile de fata.
Nemultumirile noastre le-am exprimat de multe ori si de multa vreme, dar niciodata nu au fost fonduri pentru noi.
Cuțitul la os
Nu am recurs până acum la solutii extreme (greva) pana acum, tocmai pentru ca ne-am gandit la impactul asupra semenilor nostri care (multi dintre ei) traiesc doar din aceste venituri, dar ne-a ajuns cutitul la os: de luni de zile muncim peste program fara plata orelor suplimentare, cu aplicatii care mereu se blocheaza si fara salarii decente (avem aceleasi salarii din 2018).
„Nu sunt bani, nu avem de unde” au fost mereu raspunsurile celor care ne conduc. S-au gasit insa fonduri pentru multe alte categorii de angajati asa ca vrem sa se stie ca munca noastra este foarte importanta si meritam respect si drepturi eagle cu celelalte categorii de salariati, indiferent de ministerele din care fac parte”, a declarat pentru Cluj24 Elena Popescu, presedintele Sindicatului Muncă și Protecție Socială Cluj si secretar general al Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Cea mai rapidă și ieftină modalitate de a ajunge clujenii în Sicilia este cu avionul. Compania Wizz Air pune la dispoziție zboruri directe de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj Napoca spre Catania de doua ori pe săptămână. Prețurile încep de la 119 lei pe sens, pentru membrii Wizz Discount Club.
De la aeroport se poate ajunge în centrul Cataniei cu autobuzul. Acestea circulă zilnic, din 20 în 20 de minute începând cu ora 5:00. Distanța este de aproximativ 4 km. Se poate opta și pentru un taxi sau Uber, în funcție de buget.
De vizitat în Catania
Pentru pasionații de arhitectură și nu numai, există o mulțime de locuri de vizitat. Printre acestea se numără Catedrala Sant Agata, Castelul Ursino, Mănăstirea Benedettini și Villa Bellini.
O excursie in Catania nu este completă fără faimoasele paste siciliene alla Norma, un preparat cu sos de roșii și vinete. O astfel de porție de paste costă in jur de 8 euro la restaurantele de pe malul mării.
Excursie la vulcanul Etna
Vulcanul Etna este cel mai înalt și activ vulcan din Europa. Acesta se poate vizita pe cont propriu sau într-un tur organizat cu ghid. Vulcanul se află la o distanță destul de mare de centrul orașului, astfel încât pe lângă un turul organizat, cea mai bună variantă de deplasare ar fi cu o mașină închiriată.
Un tur cu ghid costă în jur de 300 lei și cuprinde transportul de la cazare până la vulcan și înapoi, o oprire la o fermă pentru degustarea produselor locale, printre care vin, miere și ulei de măsline, o vizită în peșteră și oportunitatea de a urca pe cel mai înalt crater care este accesibil doar pentru turiștii însoțiți de un ghid turistic.
De asemenea, pe drum, ghidul turistic vă oferă informații despre zonă și vulcan în limba în care ați rezervat turul.
Plajă pe stânci
În Catania există atât plaje private, cât și publice. Cele private sunt amenajate cu dușuri, șezlonguri confortabile, baruri și scări pentru a intra cât mai ușor în apă. Prețul unui șezlong e de aproximativ 15 euro. Există însă și plaje publice cum ar fi San Giovanni Li Cuti.
Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană o regiune autonomă a Italiei. Este cunoscută pentru producția de vinuri și măsline și mai ales pentru vulcanul Etna, cel mai activ din Europa, situat în apropiere de orașul Catania.
Nikki Buburuz