EDUCATIE
Se înmulțește populația Clujului. Numărul de clase PREGĂTITOARE din școli crește cu 69 față de anul în curs

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a aprobat proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024. Astfel, din anul școlar viitor se adaugă noi grupe și clase în învățământul preuniversitar, datorită numărului mai mare de elevi clujeni înscriși. Pe lângă aceștia, la Cluj vin să studieze și elevi din județele învecinate, în special la liceele vocaționale.
Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024 a fost elaborat în urma analizării propunerilor venite din partea unităților de învățământ preuniversitar din județ, a solicitărilor agenților economici pentru clasele de învățământ tehnologic, profesional și dual, a promovabilității la examenul de bacalaureat și a datelor rezultate din chestionarea opțiunilor elevilor din clasele a VIII-a, privind continuarea studiilor în învățământul liceal sau profesional, arată reprezentanții IȘJ Cluj.
Se înmulțește populația Clujului. Numărul de clase pregătitoare din școli crește cu 69 față de anul în curs
„Datele statistice furnizate de Institutul de statistică privind evoluția demografică a populației cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, a densității acesteia, a componenței etnice, au constituit principalele referințe, iar, potrivit criteriului geografic, s-a urmărit accesul la educație al tuturor copiilor și elevilor, atât din mediul rural, cât și din mediul urban al județului, cu ofertă educațională pentru toate nivelele”, arată reprezentanții IȘJ Cluj.
Raportat la criteriul socio-economic, s-a urmărit ca specializările pentru nivel liceal, precum și calificările pentru învățământul profesional și dual să valorifice tradiția locală și potențialul de dezvoltare socio-economică din zonă, în scopul de a crește potențialul inserției socio-profesionale a absolvenților, în concordanță cu solicitările agenților economici, țintele de ocupare a pieței muncii și a acreditărilor pe care unitățile de învățământ le dețin.
De asemenea, în vederea reducerii fenomenului de părăsire timpurie a școlii au fost prevăzute clase pentru învățământul seral, fără frecvență și organizarea programului „A doua șansă”, precum și clase pentru învățământul postliceal și școala de maiștri.
În egală măsură, ținând cont de numărul solicitărilor absolvenților de zece clase de liceu din promoțiile anterioare, absolvenților de stagii de practică și a absolvenților învățământului profesional din seria curentă și din seriile anterioare, s-au realizat propunerile pentru clasele de început de ciclu superior al liceului, clasa a XI-a seral, filiera tehnologică.
Cifrele de școlarizare pentru anul 2023-2024:
- Învățământul antepreșcolar: 114 grupe, cu 90 de grupe mai multe, față de anul școlar în curs;
- Învățământul preșcolar: 301 grupe cu Program Normal, 511 grupe cu Program Prelungit;
- Învățământul primar: 1.496 clase, din care 340,25 clase pregătitoare, cu 69,23 mai multe clase pregătitoare față de anul școlar în curs;
- Învățământul gimnazial: 1.086 clase, din care 266,33 clase a V-a și 6 clase cu Frecvență redusă, din care 1,5 clase a V-a;
- Pentru învățământ liceal, au fost alocate 232 clase a IX-a, cu 23 de clase mai mult față de anul școlar în curs, având în vedere numărul, în creștere, al elevilor din clasa a VIII-a, înscriși în anul școlar 2022-2023, respectiv 5.661, conform datelor înregistrate în SIIIR, la nivelul județului Cluj, la care se adaugă, în medie, 150 de elevi veniți din județele limitrofe, având în vedere anumite specializări existente doar în liceele vocaționale clujene și liniile de predare, inclusiv în limbile minorităților naționale.
Aceste clase sunt repartizate astfel:
- 205 clase a IX-a cu predare în limba română,
- 2 clase a IX-a cu predare în limba germană,
- 25 clase a IX-a cu predare în limba maghiară.
Cei mai mulți elevi, la filiera teoretică
Din punctul de vedere al distribuției pe filiere, profiluri și specializări, ponderea claselor este de 93,5 de clase învățământ liceal teoretic, 25,5 de clase învățământ liceal vocațional, 57 de clase învățământ liceal tehnologic și 56 de clase învățământ învățământ profesional și dual.
În învățământul seral și cel cu Frecvență redusă vor fi 54 de clase seral, din care 2 clase a IX-a și 13 clase a XI-a și 11 clase cu Frecvență redusă, din care 1 clasă a IX-a;
De asemenea, vor fi 48 de clase de învățământ postliceal, din care anul I -27 de clase (21 de clase la zi și 6 clase la seral) și 10 clase de maiștri, din care anul I -5 clase (2 clase la zi și 3 clase la seral).
În județul Cluj vor fi și 204 clase în învățământul special, iar cluburile sportive, alte cluburi și Palatul Copiilor Cluj oferă 8.488 de locuri în anul școlar 2023-2024.
În învățământul Pentru particular, unitățile de învățământ au propus 607 clase.
Au fost aprobate, de asemenea, clase pentru funcționarea sub efectivul minimum legal, în localitățile în care unitățile de învățământ preuniversitar sunt unice la nivelul comunelor, iar copiii și elevii nu au alte posibilități de școlarizare:
Astfel, în anul școlar viitor vor fi 13 astfel de clase cu predare în limba română, din care 7 clase de învățământ gimnazial și 6 clase de învățământ primar. Vor fi și 10 clase cu predare în limba maghiară, din care 6 clase de învățământ gimnazial și 4 clase de învățământ primar.
Șefa IȘJ Cluj: Numărul elevilor este în creștere semnificativă
Elaborarea Proiectului planului de școlarizare este cea mai importantă activitate de pregătire a anului școlar următor. În funcție de numărul claselor aprobate pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar, se realizează proiectul de încadrare cu personal didactic și se publică lista posturilor vacante ce urmează a fi ocupate în cadrul etapelor de mișcare a personalului didactic, de asemenea, se comandă manuale școlare și se iau decizii organizatorice la nivelul unităților de învățământ, potrivit Șefei Inspectoratului Școlar Cluj, Marinela Marc.
„Județul Cluj are o rețea de unități de învățământ care acoperă specializări și calificările de la toate filierele și profilurile, iar în învățământul vocațional teologic, de artă și sportiv, precum și în școlile în care învață copii cu cerințe educaționale speciale vin, în fiecare an, copii și din județele limitrofe, având în vedere calitatea serviciilor educaționale și infrastructura la standarde ridicate.
Este îmbucurător faptul că numărul prognozat al copiilor și al elevilor pentru anul școlar viitor este în creștere semnificativă, la toate clasele de început de ciclu, dar asta presupune și o reașezare a infrastructurii educaționale a unităților de învățământ preuniversitar pentru ca, în parteneriat cu noi și cu autoritățile publice locale, să se găsească cele mai bune soluții de organizare a programului școlar, astfel încât să menținem standardele de calitate pe care beneficiarii sistemului de educație din județul Cluj le așteaptă”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

Turdeanul Casian Tanțău a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate. Este membru al Clubului Sportiv Potaissa Turda.
„Turda are campioni. Inclusiv la 6 ani și jumătate!
Tanțău Casian, tânărul talent al șahului din Turda, confirmă că performanța nu are vârstă. Sub îndrumarea profesorului Marin Fântână, de la Clubul Sportiv Potaissa Turda, Casian a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz – la doar 6 ani și jumătate!
Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate
O reușită care arată că, atunci când talentul este susținut cu pasiune și seriozitate, rezultatele pot depăși orice așteptări, chiar de la cele mai fragede vârste.
Un nou capitol îl așteaptă: Campionatul Mondial de Șah Rapid, la Salonic, Grecia. Casian va reprezenta România, dar și spiritul curajos și ambițios al Turzii.
Suntem alături de tine, Casian!
Felicitări profesorului Marin Fântână pentru îndrumare, părinților pentru sprijinul constant și tuturor celor care cred în forța visurilor împlinite prin muncă.
Turda crește campioni. Iar Casian e dovada vie”, a scris pe Facebook Cristian Matei, primarul Turzii.
EVENIMENT
FOTO. Doi alergători din Kenya au câștigat maratonul de la Cluj-Napoca la masculin și feminin

Un număr de 7.902 alergători au luat parte la ediția din acest an a Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, desfășurată duminică la Cluj-Napoca, demonstrând un interes în creștere pentru evenimentul emblematic de alergare. Podiumul principalei probe de maraton, 42,2 km, a fost format din Benard Kitur (Kenya), Nicolai Gorbusco și Silviu Stoica la masculin, în timp ce Ruth Matebo (Kenya), Anca Faiciuc și MarijaVrajić au compus podiumul feminin.
”Cu o creștere de 43% a ratei de participare, peste 7.900 de alergători din 30 de țări au fost prezenți la cea de-a 14-a ediție a unuia dintre cele mai importante evenimente sportive din România. Startul a avut loc pe pista de atletism a stadionului Cluj Arena și în Parcul Central. Participanții s-au întrecut pe cele șase trasee de alergare ale competiției: FamilyRace, 4 km, 10 km, 4×10,5 km, 21,1 km, 42,2 km.
În plus, maratonul din Cluj-Napoca face parte din WIZZ RunSeries 2025, o competiție care oferă alergătorilor din toată Europa șansa de a câștiga premii interesante, precum abonamente AllYouCanFly și premii în bani.
Participanții sunt încurajați să ia parte la cât mai multe dintre cele nouă evenimente de alergare Wizz Air care au loc în întreaga Europă. Pentru a se califica, participanții trebuie să aibă vârsta de 18 ani și să fie alergători amatori. Punctele se acumulează pe parcursul seriei – 1 punct se câștigă per kilometru alergat – iar alergătorii cu cel mai mare total până la sfârșitul competiției vor câștiga patru abonamente AYCF. Câștigătorul locului al doilea va primi un voucher WIZZ în valoare de 1.000 deeuro, în timp ce câștigătorul locului al treilea va primi un voucher WIZZ în valoare de 800 deeuro– atât la categoria masculină, cât și la cea feminină”, arată reprezentanții companiei.
Cel mai important eveniment de alergare
Anastasia Novak, Corporate Communications Manager la Wizz Air, a spus: „În acest an, suntem din nou încântați să fim parte a celui mai important eveniment de alergare din Cluj-Napoca și unul dintre cele mai populare din România. În calitate de companie aeriană dedicată să ofere călătorilor europeni opțiuni de zbor accesibile, credem, de asemenea, că accesul la un stil de viață activ și sănătos ar trebui să fie la fel de răspândit.
Prin sprijinul nostru continuu, ne propunem să încurajăm atât echipajul, cât și pasagerii din România, Europa și nu numai să rămână activi și să adopte mișcarea. În acest an, 24 dintre piloții, membrii echipajului de cabină și colegii noștri din birourile WIZZ au fost prezenți la linia de start a cursei de maraton.
Alergarea este un sport pe care oricine îl poate practica, indiferent de pregătire sau de mijloacele financiare. Nu necesită echipament scump, abonamente la cluburi sau facilități de antrenament de elită – doar motivația de a face mișcare. În mod similar, Wizz Air a democratizat transportul aerian prin oferirea de zboruri low-cost către destinații din întreaga Europă și nu numai, făcând călătoriile mai accesibile pentru persoanele din toate categoriile sociale. Atât alergarea, cât și zborurile la preț redus elimină barierele, permițând mai multor oameni să ia parte la activități care le fac plăcere, fără constrângeri financiare.”
În acest an, toți alergătorii primesc un voucher de călătorie Wizz Air în valoare de 20 de euro pe care îl pot folosi pentru un zbor la alegere.
EVENIMENT
Microbuzul morții de la Câțcău ducea pasageri în R. Moldova. Un ucrainean, printre victime. Șoferul ar fi adormit la volan

În microbuzul implicat, luni dimineață, în tragicul accident de la Câțcău, înmatriculat în Republica Moldova, se aflau 8 persoane, din care 4 sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar celelalte sunt cetățeni ucraineni și ai Federației Ruse, cu domiciliu în Estonia.
Potrivit polițiștilor, dintre cele 3 persoane decedate, 2 sunt cetățeni moldoveni, iar a treia este cetățean ucrainean.
Cei 2 cetățeni moldoveni răniți au fost transportați la Spitalul Municipal din Dej, unde au fost examinați medical și ulterior externați.
Din informațiile anchetatorilor, reiese că șoferul microbuzului ar fi adormit la volan, astfel că a intrat pe contrasens și s-a izbit de un camion. Microbuzul venea din Polonia.

Istoricul și jurnalistul Ion Novăcescu a fost invitatul lui Florin Danciu, în cadrul emisiunii Ediția de seară, difuzată Cluj Live TV și pe canalul Youtube Cluj24. Discuția a fost un tur de forță prin politica românească actuală – de la haosul campaniei electorale, la lipsa cronică de viziune a candidaților și până la vulnerabilitățile economice ignorate de clasa politică.
Mai jos regăsiți câteva declarații ale lui Ion Novăcescu:
”Suntem în 1938, dar ne filmăm în loc să ne pregătim”
”România trăiește astăzi un moment similar cu anul 1938 din perioada interbelică”, a declarat Ion Novăcescu. Acesta a făcut o paralelă între contextul geopolitic actual și momentul instaurării dictaturii regale din perioada interbelică. Diferența, spune el, este că în loc de pregătire națională, avem influenceri și politicieni care fac show-uri online.
„Avem zece candidați, dar nicio idee”
„Niciunul nu m-a făcut să visez. Doar să dau scroll. Unul se tunde, altul cumpără pătrunjel, o doamnă face sarmale, altul salvează pisici. Politica s-a mutat pe Instagram”
În opinia sa, competiția pentru cea mai înaltă funcție în stat a devenit o cursă de imagine fără substanță, în care platformele sociale au înlocuit dezbaterile, iar gesturile personale teatrale țin loc de program de guvernare.
Aurul crește, România stă
„În martie 2024, un ceas de aur costa 11.000 lei. Azi e 16.300. Polonia și China cumpără aur. România? N-a mai cumpărat din 2011.”
România nu e suverană și nici n-a fost
„Vintilă Brătianu a vrut să scoată din text cuvântul suveran, pentru că știa că deciziile nu se iau la București. Asta era valabil atunci, și e valabil și acum”
„Orban e prieten cu Trump, cu Putin. A semnat acorduri de apărare cu Serbia. Noi? Postăm pe Facebook și ne rugăm la Bruxelles.”
„Politicienii vor să ne ia votul fără să simțim. Niciunul nu vine cu o viziune clară. Suntem într-o fugă de idei și o campanie despre nimic.”