Connect with us

EDUCATIE

Se împlinesc 75 de ani de la revenirea Universității Regele Ferdinand I la Cluj și de la înființarea Universității din Cluj cu limba de predare maghiară

Publicat


Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) celebrează 75 de ani de la revenirea Universității Regele Ferdinand I la Cluj și de la înființarea Universității din Cluj cu limba de predare maghiară prin decret-lege.

„Astfel, în data de 28 mai 1945, apărea în Monitorul Oficial Decretul-Lege nr 406 pentru revenirea la locurile lor a instituțiilor școlare din Ardealul de Nord potrivit căruia „Universitatea Regele Ferdinand, actualmente cu sediul la Sibiu, cu toate institutele anexe (…) se reîntorc pe ziua de 1 Iunie 1945 la locurile lor, ocupându-și toate localurile ce au avut”.

În aceeași dată, Decretul-Lege nr 407 pentru înființarea la Cluj a Universității cu limba de predare maghiară prevedea, la art. 1, că „se înființează la Cluj, pe data de 1 Iunie 1945, o Universitate de stat, cu limba de predare maghiară”.

„Din 1945 vor exista două universități cu cele două limbi de predare”

Era pentru prima dată când la Cluj, orașul considerat capitala Ardealului, este acceptată existența simultană a două universități cu limbile de predare română și maghiară. Dacă în perioada 1872-1918 la Cluj a existat doar Universitatea Francisc Iosif (Ferenc Jozsef), cu limba de predare maghiară, între 1919-1940 – doar Universitatea Regele Ferdinand I cu limba de predare română, iar între 1940-1944 – din nou Universitatea Ferenc Jozsef cu limba de predare maghiară, din 1945 vor exista două universități cu cele două limbi de predare, care vor fi organizate, după 1948, în Universitatea Victor Babeș (universitatea românească) și Universitatea Bolyai (universitatea maghiară).

Cele două universități se vor uni în 1959 sub numele de Universitatea Babeș-Bolyai. La fondarea din 1872, universitatea maghiară a încorporat instituțiile de învățământ superior derivate după 1786/1850 din Universitatea din Cluj (Academia/Universitas Claudiopolitana – 1581/1606 – 1698-1786 -, cu predare în latină și germană), și anume Institutul Medico-Chirurgical și Academia de Drept, ducând astfel tradiția universitară în 1581.

„UBB este astăzi cea mai mare universitate a țării”

„Dezvoltarea și integrarea comunității academice au fost amplificate după 1990, când am reușit să construim o comunitate UBB performantă în paradigma multiculturalității, cu trei limbi oficiale de studiu: română, maghiară și german, precum și multe alte programe de studiu în alte limbi de circulație internațională”, afirmă rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB este astăzi cea mai mare universitate a țării, cu o tradiție academică veche (începând din 1581), ocupând, în ultimii patru ani, prima poziție în țară în Metarankingul Universitar (reunind cele mai importante clasamente internaționale ale universităților – https://ad-astra.ro/wp-content/uploads/2019/11/Metarankingul_Universitar_2019.pdf) și a fost recent acceptată în GUILD, organizația unora dintre cele mai valoroase universități “world-class” din Europa, ca universitatea reprezentativă din Europa de Sud-Est (https://www.the-guild.eu/news/2020/press-release_ubb_guild_22042020.pdf).

Universitatea Babeș-Bolyai are o ofertă comprehensivă – de la arte și științe umaniste la științe sociale, ale vieții și naturii, până la inginerie și tehnologie – și un profil multicultural cu trei limbi oficiale de studiu, alături de un profil academic internațional marcant (https://www.ubbcluj.ro/files/UBB_Goes_international.pdf)”, se arată în comunicatul UBB Cluj-Napoca.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Școala Specială pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flóra” va fi reabilitată din bani europeni. Valoarea lucrărilor este de peste 3,3 milioane lei

Publicat

Consiliul Județean Cluj a semnat contractul pentru executarea lucrărilor de construcții la obiectivul Reabilitare structurală și reamenajare arhitecturală pentru clădirea de ateliere la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flóra”, instituție de învățământ special aflată în subordinea forului administrativ județean.

„Lucrările vor începe în perioada imediat următoare și vor fi executate de către societatea CONSTRUCT MAPCOM SRL.

Scopul general al proiectului, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, îl reprezintă creșterea gradului de participare în învățământul preșcolar, primar și gimnazial la nivelul unității școlare speciale din Cluj-Napoca. De asemenea, acest proiect vizează și îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activităților educaționale și asigurarea unor facilități necesare desfășurării procesului instructiv-educativ.

Valoarea lucrărilor este de 3.320.702,24 lei fără TVA”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Foto: CJ Cluj (Facebook)

Citește mai departe

ACTUALITATE

STOP risipei alimentare! Vezi aici un studiu universitar regional despre risipa alimentară, coordonat de USAMV Cluj-Napoca

Publicat

Românii sunt recunoscuți printre cei mai risipitori europeni în ceea ce privește mâncarea. Cantitatea de alimente aruncată la coș este impresionantă, mai ales după sărbători. USAMV Cluj-Napoca a realizat un studiu regional despre risipa alimentară.

„Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite”

„Cercetători din patru universități din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă care va viza și alți actori implicați în filiera agro-alimentară: producători, procesatori și comercianți.

Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar cinci milioane de tone provin din România, care ocupă astfel locul 9 în clasamentul risipei alimentare, după Macedonia (locul 8).

Studiul, condus de cercetători de la USAMV Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Sainte Cyrille et Method de Skopje, este primul de această amploare desfășurat concomitent în mai multe țări din regiunea Europa centrală și de est.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat

Acesta răspunde unei nevoi urgente de cunoaștere a fenomenului în contextul în care, la nivelul Republicii Moldova nu există nicio cercetare pe această temă, iar în România și Macedonia sunt insuficiente și nu includ actori din întreg lanțul agro-alimentar. Rezultatele vor fi valorificate la nivel de societate civilă și de autorități, dar și transpuse în acțiuni concrete de sensibilizare a tuturor actorilor implicați prin campanii de influențare a comportamentului de consum (organizarea de conferințe, mese rotunde, ateliere participative șamd).

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din România, care are drept scop sensibilizarea și reducerea risipei alimentare în România.

Activitățile sunt parte integrantă ale proiectului ACTIF «Zéro Gaspillage –pour une production et une consommation responsables en ECO » (Zero risipă, pentru o producție și un consum responsabil în Europa centrală și orientală) și este finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale.

”Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea

vizează să evalueze situația actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare din cele trei țari – România, Macedonia de Nord și Republica Moldova și să propună acțiuni concrete care să amelioreze situația din prezent”, a precizat coordonatorul proiectului, Prof. dr. Cristina Bianca Pocol, de la USAMV Cluj Napoca. Chestionarul cercetării poate fi complet aici: https://bit.ly/2NCxsf5

Despre AUF (www.auf.org)

Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) este cea mai importantă rețea universitară din lume, cu peste 1.000 de unități membre din 118 țări și 59 de locații răspândite pe cinci continente. Operator expert în cercetarea și cunoașterea francofoniei, creat în urmă cu aproape 60 de ani, AUF intervine în mai multe domenii, precum formare, cercetare, digital, guvernanță universitară, antreprenoriat/integrarea studenților pe piața muncii și dezvoltare durabilă”, se arată în comunicatul USAMV.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vom avea o generație ”Teleșcoală”? Orban preconizează că școlile vor rămâne închise și din toamnă

Publicat

scoala

În ritmul în care merg lucrurile, s-ar putea ca școlile să rămână închise și la toamnă. Ludovic Orban a declarat că redeschiderea școlilor în septembrie depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Nu știm care va fi evoluția și trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al logisticii. Noi trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educație, să ne asigurăm că profesorii, învățătorii au capacitatea a transmite informații în orice fel de condiții, să pregătească cu mare migală începutul anului și să fim pregătiți pentru orice situație.

Am încredere în capacitatea dascălilor de a se adapta la orice situație, de a rămâne aproape de copii, chiar dacă nu toți vor fi în clase, chiar dacă legătura va fi o legătura prin fibră optică și prin intemediul ecranului de calculator”, a declarat Ludovic Orban.

Citește mai departe

ACTUALITATE

BAC 2020: După contestații, 64.5% este rata de promovabilitate. În total, 307 medii de 10

Publicat

bacalaureat

Rata de promovare, înregistrată la sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat, fără etapa specială, după soluționarea contestațiilor, este de 64.5%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 72.9%, iar pentru promoțiile anterioare de 27.7%.

Astfel, din totalul celor 147.794 de candidați prezenți, au promovat 95.399 de candidați: 87.887 candidați aparțin promoției 2020 (comparativ cu 84.833 de candidați reușiți în promoția anului trecut), iar 7.512 provin din promoțiile anterioare (în creștere, comparativ cu 4.383 de candidați reușiți în 2019). Numărul mediilor de 10 (zece) a crescut la 307. După contestații, numărul mediilor de 10 din județul Cluj a ajuns la 16.

Dintre cei 155.639 de candidați înscriși, s-au prezentat 147.794 de candidați (120.627 de candidați din promoția curentă, respectiv 27.167 de candidați din promoțiile anterioare).

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Despre etapa specială

La etapa specială a examenului de  Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform situației centralizate până la această oră de către Ministerul Educației și Cercetării. Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

 

Citește mai departe