Connect with us
"

EVENIMENT

„Scumpă-i apa, nu-i ca vinul”. Care sunt noile prețuri la apă de la 1 iulie

Publicat


Compania de Apă Someș S.A. anunță că noile prețuri/tarife pentru care s-a comunicat intenția de ajustare în cursul lunii Iunie, au intrat în vigoare de la 1 Iulie 2020.

Care sunt noile prețuri

Preț apă potabilă: 3,85 lei/mc inclusiv TVA (9%), preț vechi 3,65 lei/mc

Tarif canalizare-epurare: 4,09 lei/mc inclusiv TVA (9%), preț vechi 3,87 lei/mc

„Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare (strategiei tarifare) în perioada 2017-2023, conform hotărârii nr. 12/2.10.2018 a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, precum și în nevoia de a îndeplini condiționalitățile din Contractul de Finanțare nr. 225 aferent programului POIM Cluj-Sălaj, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și Compania de Apă Someș S.A.

În cadrul programului POIM Cluj-Sălaj pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare-epurare, Compania de Apă Someș S.A. a atras o a cincea finanțare în valoare totală de peste 350 Milioane Euro, lucrările în cadrul acestui program derulându-se în perioada 2020-2023.

Noile prețuri/tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin Decizia nr.72/28.05.2020 și se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș”, se arată în comunicatul Companiei de Apă Someș S.A.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Soare cu nori miercuri la Cluj. Temperaturi normale pentru luna iulie

Publicat

Azi, 15 iulie, maxima zilei va atinge 25 de grade Celsius. Cerul va fi parțial noros, iar vântul va sufla cu intensitate medie pe arii restrânse. Șansele de precipitații sunt de 40%, iar minima pe timp de noapte va fi de 15 grade. Nu vor exista instabilități atmosferice sau fenomene meteorologice notabile.

În cursul dimineții vremea este mai rece, urmând ca după prânz temperatura să depășească 20 de grade Celsius. Seara este senin, iar temperatura scade ușor, până noaptea când apari nori și vânt în anumite zone ale județului și temperaturi mici pentru această perioadă a anului pe timpul nopții.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

Specialiștii britanici avertizează: Al doilea val de coronavirus ar putea fi mai rău

Publicat

Majoritatea țărilor afectate de pandemia de coronavirus își iau măsuri de precauție pentru a fi pregătiți pe viitor. În acest sens, specialiștii britanici au făcut câteva studii și calcule, iar rezultatul este unul îngrijorător. Aceștia sunt de părere că populația trebuie să fie precaută pentru că ,,al doilea val de coronavirus ar putea fi mai rău”. 

Potrivit specialiștilor britanici, cel de-al doilea val de coronavirus ar putea atinge apogeul în ianarie și februarie și ar putea ucide încă 120.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, între lunile septembrie și iunie. Această estimare se referă doar la posibilii pacienți cu COVID-19 din spitalele din Regatul Unit. În pus, la această estimare nu au fost luate în calcul eventuale noi măsuri precum instituirea de perioade de carantină ori distribuirea de tratamente ori vaccinuri împotriva noului coronavirus.

„Nu este o previziune, ci o posibilitate”, a subliniat într-un comunicat profesorul Stephen Holgate, care a coordonat realizarea acestui raport de către 37 de experţi, comandat de guvernul Boris Johnson.

Sursă: A1

Citește mai departe

EVENIMENT

Departe de Tipperary-Înscenarea de la Tămădău-14 iulie 1947

Publicat

În dimineaţa zilei de 14 iulie 1947, la orele 6.30, un grup de fruntaşi naţional-ţărănişti era surprins de Siguranță pe un câmp din apropierea comunei Tămădău, situată la 46 de km de capitală, în timp ce încerca să se îmbarce în două avioane I.A.R.-39, cu intenția de a fugi în Occident. Din grup făceau parte: Ion Mihalache, vicepreşedinte PNŢ, cu soţia, Nicolae Penescu, secretar general PNŢ, cu soţia, Nicolae Carandino, directorul ziarului „Dreptatea”, cu soţia, Ilie Lazăr, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru si Eugen Borcea. Aceștia au fost arestați, iar tentativa lor de fugă a fost prezentată de presa comunistă ca un act de înaltă trădare îndreptat împotriva intereselor țării.

Asaltul Partidului Comunist Român

Perioada 1944 – 1947, după ocuparea țării de armatele sovietice, a fost caracterizată printr-un asalt general al Partidului Comunist Român pentru accederea la toate pârghiile puterii politice din România. Utilizând metode dintre cele mai violente, abuzive și nedemocratice, bazându-se pe prezența Armatei Roșii care le asigura protecție, comuniștii au preluat guvernarea în 1945, falsificând grosolan alegerile din 1946, următoarea etapă fiind eliminarea opoziției politice și a monarhiei. În tot acest timp, reprezentanții partidelor istorice – PNȚ, PNL și PSD-I – fuseseră supuși la interminabile represalii. Partidul Național Țărănesc trimisese o serie de memorii în Occident, cel mai cunoscut fiind cel din 19 noiembrie 1946, adresat secretarului general al ONU, Trygve Lie, în care se arătau abuzurile guvernului comunistbdin România. De asemenea, conducerea PNȚ se afla în legătură cu structuri de rezistență armată constituite în diverse zone muntoase ale României.

Planul de a fugi din țară

Era limpede că evenimentele duceau către o comunizare totalăcare urma să fie evoluția evenimentelor, ceea ce a determinat conducerea Partidului Național Țărănesc în frunte cu Iuliu Maniu să ia în calcul evadarea din România ocupată a unor fruntași țărăniști și trimiterea lor la Londra, unde să constituie un guvern în exil, după modelul celui înființat de Charles de Gaulle în timpul ocupației germane în Franța. Numai că despre această intenție a țărăniștilor aflaseră și comuniștii, prin agenții infiltrați în proximitatea conducerii opoziției. Ceea ce a urmat a fost o veritabilă capcană întinsă de Siguranța acaparată deja cu totul de comuniști, care au transformat totul în pretext pentru scoaterea în afara legii a PNȚ și condamnarea liderilor acestuia.

Planul fugii peste graniță fusese pus la punct încă din 6 iulie când Grigore Gafencu, prin fiul fruntaşului ţărănist Emil Haţieganu, anunțase disponibilitatea a două avioane I.A.R. Prea bătrân pentru o astfel de încercare, Iuliu Maniu refuzase să plece, trimițând în locul său pe Ion Mihalache, el urmând să rămână în țară. Liderii țărăniști urmau să fie ajutați de aviatorii Lustig Romulus şi Gheorghe Preda şi de şoferii Aurel Popa şi Petre Rusu.

Un zbor cu escale

În prealabil, fuseseră avizați cu privire la operațiune și diplomaţii din statele în care delegaţia urma să ajungă. Avioanele trebuia să aterizeze mai întâi în Turcia, de unde ar fi plecat spre Elveţia, apoi în Franţa şi Marea Britanie.Din acest punct intră în joc poliția secretă condusă de Teohari Georgescu. Unul dintre aviatorii care și-au oferit disponibilitatea era agent al siguranței. Siguranța i-a lăsat pe țărăniști să-și pună în aplicare planul, până în momentul urcării în avioanele de la Tămădău, când au fost înconjurați de agenţi ai Ministerului de Interne, care au făcut uz de arme, somându-i să se predea. Agenții i-au fotografiat pe fugari cu bagajele încărcate în avioane, imaginile fiind publicate în presa comunistă în zilele următoare.

Arestul fugarilor

Toţi cei 14 au fost arestaţi şi încarcerați la Ministerului de Interne. Tentativa de fugă în Occident a fost prezentată de propaganda comunistă ca un act de trădare naţională, ce urma să aibă grave consecințe asupra României. La 19 iulie 1947, Adunarea Deputaţilor ridica imunitatea parlamentară a naţional-ţărăniştilor, totodată fiind interzisă activitatea ziarului „Dreptatea”, oficiosul PNŢ. Întreaga conducere a PNȚ, în frunte cu Iuliu Maniu și secretarul său, Corneliu Coposu, a fost arestată. La 30 iulie 1947, un jurnal al Consiliului de Miniştri decidea dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc, act consfințit și de Adunarea Deputaților, pe baza unui raport întocmit de Teohari Georgescu.

Înscenarea ce a rămas în istorie

A urmat o înscenare judiciară, materializată într-un proces desfășurat între 29 octombrie și 11 noiembrie 1947, când întreaga conducere țărănistă a primit condamnări deosebit de grele. Iuliu Maniu, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, transformată în temniţă grea pe viaţă şi degradare civică pe 10 ani, confiscarea averii şi plata sumei de 50.000 de lei, cheltuieli de judecată.

Imediat după PNȚ, Partidul Naţional Liberal a fost dizolvat printr-o decizie a conducerii sale, la presiunile autorităților, evident, iar liderii său au ajuns și ei în închisori.

Citește mai departe

ECONOMIE

Salariul minim NU se va mări în funcție de studii. Legea este neconstituțională, spune CCR

Publicat

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național. Curtea Constituţională a decis, marţi, că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimi de ierarhizare pentru salarizarea la nivel naţional este neconstituţională.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național este neconstituțională, fiind încălcate prevederile art.111 alin.(1) și art.138 alin.(5) din Constituție”.

Citește articolul integral AICI. 

 

Citește mai departe