Connect with us

CULTURA

Scrisoare pentru a salvarea teatrului independent de ziua sa, de la Reactor

Publicat


De Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie – Reactor de creație și experiment transmite un mesaj atât publicului, cât și autorităților. Este un mesaj ce prezintă situația tragică a spațiilor și artiștilor independenți lăsați la urmă într-un an pandemic. Aceștia subliniază că vor să fie lăsați să își desfășoare activitatea sau să dispună de sprijinul și susținerea administrației locale.

În tot acest an de pandemie ei și-au continuat activitatea online și au scris proiecte și planuri de relansare, care după promisiunile Primăriei Cluj-Napoca, vor putea fi puse în aplicare în a doua jumătate a anului curent. Anul acesta AFCN și Primăria Cluj-Napoca nu și-a mai oferit sprijinul, iar teatrul a supraviețuit din fondul de rulaj. Mesajul venit din partea Reactor este pentru a conștientiza că situația este cu adevărat gravă.

Scrisoarea teatrului independent REACTOR de creație și experiment

,,Omenirea a trecut prin multe lucruri odioase de la nașterea teatrului. A trecut prin războaie, prin epidemii și dictaturi de toate felurile. Teatrul a supraviețuit în tot acest timp. Uneori a luat pauze lungi, alteori s-a încăpățânat să existe neîntrerupt. Până aici, nimic nou. A fost la fel și în timpul lui Shakespeare, în timpul ocupației naziste sau în Războiul din Bosnia.  27 martie este Ziua Mondială a Teatrului. E o tradiție ca mesajul scris de o mare personalitate a teatrului cu această ocazie să fie citit în toate teatrele și revistele de specialitate ale lumii, pentru a celebra forța, vizibilă sau ascunsă a acestei arte. Astăzi simțim că e urgent să venim cu un mesaj propriu, care să atragă atenția asupra situației din sectorul cultural independent.  Reactor este un spațiu care, în cei 7 ani de activitate, a simțit responsabilitatea să ofere cadre și contexte de lucru pentru zeci de artiste și artiști de teatru.

Pare o nebunie,

dar de aici a pornit totul: din nevoia de a lucra și din truismul acesta, că nu avem cum să avem viață culturală fără spații culturale. A trecut deja un an în care cea mai importantă caracteristică a teatrului, aceea că e făcut împreună pentru a fi consumat împreună, este interzisă. Totuși, micile momente de bucurie, în care ne-am văzut față în față, au fost suficient de intense încât să știm că experiența de a fi împreună este unul dintre lucrurile care ne definesc: ca animale, ca ființe emoționale, ca cetățeni. Ne este dor de ce se naște din întâlnirea asta – senzații, emoții și gânduri comune.

Pandemia în care încă ne aflăm și al cărei final nu mai riscăm să îl prezicem, ca să nu fim penibili, a demonstrat câteva lucruri în plus. Ne simțim obligați moral să le semnalăm. Le semnalăm cu furie sau ca un strigăt de ajutor. Ca o invitație la solidaritate. Am învățat în acest an cât de fragil este confortul pe care credeam că îl avem cu toții. Cât de ușor putem să ne pierdem reperele într-o lume urbană atât de centrată pe imagini ale comodității.

Orașele noastre, locuințele noastre, au devenit doar locuri în care am dormit. Ne-am simțit norocoși că am avut unde dormi și unii dintre noi ne-am gândit, uneori, că privilegiul acesta e ceva ce conștientizasem acum mai mult timp. Am simțit, poate, ce înseamnă să trăiești cu spaimă și cu senzația că ești într-o situație de provizorat continuu. Am simțit singurătate și ne-am regrupat, când am putut, în online. Cât să nu uităm unii de alții. Ne-am gândit mult la muncă, la valoarea ei și la felul inegal și absurd în care sunt valorizate diferitele munci.

Artiștii –

mai ales cei independenți, pare că mai avem mult de strigat: «arta e muncă!» până când cineva o să ne bage în seamă. Munca noastră a fost și este invizibilizată și astfel de atitudini au efecte puternice asupra noastră ca indivizi, ca cetățeni. Noi credem în continuare că are efecte negative și asupra societății. S-a discutat mai des și cu mai multă vervă despre deschiderea mall-urilor și a bisericilor decât despre deschiderea teatrelor. Iar asta nu poate decât să spună foarte multe despre societatea noastră.

De-a lungul timpului am văzut cum spațiile culturale din marile orașe se nasc, trăiesc în provizorat și mor. Am simțit pericolul la orice pas, nesiguranța a fost ceva care ne-a învățat să lucrăm tot mai atent unii alături de ceilalți. Anul acesta, însă, chiar și cele mai sigure lucruri pe care le aveam par să fie incerte.  Dincolo de promisiuni și de atitudini binevoitoare din partea autorităților, rămâne cinismul faptelor.

Dacă în 2019 sursele noastre de venit proveneau în proporție de 50% de la AFCN, 12% din proiecte finanțate de Primăria și Consiliul Local, 14% din sponsorizări sau donații, 14% din bilete, 10% din festivaluri sau evenimente private, în anul 2020 procentul s-a modificat, AFCN acoperind și mai mult: 75%. Restul veniturilor au arătat așa: 12% din proiecte finanțate de Primăria și Consiliul Local, 5% din bilete, 5% din festivaluri și evenimente private și 3% din sponsorizări sau donații.

Pentru 2021 lucrurile sunt greu de proiectat.

Bugetul confirmat de anul acesta este format doar din proiectele câștigate la AFCN în sesiunea din toamna 2020, ale căror contracte încă nu sunt semnate. În această situație, Asociația se întreține de la începutul anului 2021 doar din fondul de rulaj. În contextul în care suntem tot mai dependenți, iar sursele de finanțare sunt tot mai reduse, singura instituție a cărei finanțare era predictibilă – AFCN – amână lansarea apelului de proiecte din sesiunea II/2021.

Pe lângă această întârziere, este și primul an în care restructurările în ceea ce privește depunerea proiectelor limitează organizațiile la maximum 2 proiecte, restricționând accesul la finanțărilor multianuale celor care au deja un proiect multianual în desfășurare. Conform normelor de decontare a cheltuielilor, în cadrul unui proiect AFCN putem acoperi chiria spațiului pe o singură lună. Ce facem cu lunile neacoperite?

În fiecare an, finanțările locale de la Primărie ne ajutau să compensăm o parte din aceste goluri. Anul acesta, însă, este prima dată când Primăria nu lansează un call de finanțare la începutul anului. Este și primul an în care biletele sunt calculate la 0 ca venit.

Stimate autorități,

faceți voi calculele pentru a vedea cum arată situația noastră financiară. Iar dacă ecuația e foarte complicată, poziția publică suntem siguri că va veni. Toate aceste măsuri împiedică o organizație mijlocie ca Reactor să se dezvolte sau măcar să se mențină pe linia de plutire. Fapt recurent în acest sector în care dezvoltarea și creșterea par imposibile. Constant subfinanțate, organizațiile culturale independente sunt ținute în permanență la categoria «debut».

Cei care practică activități culturale sunt nevoiți de multe ori să îmbine activitatea din independent cu alte joburi din care se pot întreține. Câte organizații independente au peste 10 ani de activitate? Ce structuri de finanțare există pentru organizații care derulează constant proiecte și care angrenează peste 50 de artiști independenți? Cui să ne adresăm?

Vrem să vă spunem că

(încă) suntem aici, că avem nevoie de acțiune, nu de vorbe. Vrem să vă amintim că nu vom înceta să fim aici pentru a experimenta utopii posibile. Vrem să vă spunem că suntem siguri de faptul că teatrul nu va muri, însă nu suntem atât de siguri de viitorul nostru. Sperăm totuși că, atunci când pandemia se va termina, ne vom aduna cu toții din nou la Reactor pentru acele momente speciale care ne fac să ne simțim cu adevărat împreună.  La începutul epocii supervirusurilor, vă rugăm să nu uitați de forța incredibilă a teatrului de a rezista, de a se autoconserva și de a se răspândi printre oameni. Să nu uitați, însă, nici de cei care îl fac.”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. INCEDIU la o gospodărie din Aghireșu Fabrici. A ars o anexă plină cu lemne

Publicat

De

Incendiu Aghireșu Fabrici

Pompierii au intervenit sâmbătă pentru a stinge un incendiu produs într-o gospodărie din localitatea Aghireșu Fabrici.

Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să nu se extindă și la casă.

INCEDIU la o gospodărie din Aghireșu Fabrici. A ars o anexă plină cu lemne

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit pentru a stinge un incendiul.

La fața locului s-a deplasat echipajul de la Garda Aghireșu, iar incendiul s-a manifestat la o anexă gospodărească, pe o suprafață de aproximativ 4 metri pătrați.

În interior era depozitată o cantitate considerabilă de lemn. Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să nu se extindă la două case de locuit, fiind lichidat în limitele găsite.

În urma acestui eveniment, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza jarului nestins, depozitat în apropierea materialelor combustibile.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 200 de kilograme de articole PIROTEHNICE, confiscate de polițiști. Valoarea pe piață e de 25.000 de lei

Publicat

De

Articole pirotehnice confiscate la Cluj

Nu mai puțin de 200 de kilograme de articole pirotehnice au fost ridicate de polițiștii clujeni în urma a 3 percheziții.

Acestea erau vândute de un tânăr de 25 de ani, din Câmpia Turzii

200 de kilograme de articole PIROTEHNICE, confiscate de polițiști. Valoarea pe piață e de 25.000 de lei

La data de 21 decembrie, în baza planului de acțiune “PIROTEHNIC”, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în aplicare 3 percheziții domiciliare, într-o cauză penală privind infracțiunea de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

În fapt, din cercetările polițiștilor a reieșit că, un tânăr de 25 de ani, din municipiul Câmpia Turzii, ar fi deținut și comercializat, fără drept, articole pirotehnice din categoriile F1, F2 și F4, prin intermediul unei rețele de socializare.

Polițiștii au confiscat articole din categoriile F1, F2 și F4

În urma perchezițiilor derulate în județul Cluj, polițiștii au identificat și ridicat cantitatea de 200 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2 și F4, în valoare totală de 25.000 de lei.

Activitățile au fost sprijinite de polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită de art.37 lit.a) din Legea nr.126/1995 – privind regimul materiilor explozive, republicată.

Foto: IPJ Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean după gratii, după ce a spart geamul unei mașini și a furat un telefon mobil. Sub ochii șoferului

Publicat

De

Mașină spartă Cluj

Polițiștii din Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 50 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal care are ca obiect infracțiunea de furt calificat.

Bărbatul a spart gemul unei mașini parcate pe Calea Florești.

Clujean după gratii, după ce a spart geamul unei mașini și a furat un telefon mobil. Sub ochii șoferului

Vineri, în jurul orei 02.00, polițiștii din cadrul Secției 4 au fost sesizați de către un tânăr de 23 de ani, de despre faptul că, în timp ce se afla pe strada Calea Florești, din municipiul Cluj-Napoca, după ce și-a parcat autoturismul, la scurt timp, ar fi auzit o bubuitură, observând că o persoană necunoscută i-ar fi spart geamul de la autoturism.

Acesta s-a dus să vadă ce s-a întțmplat și și-a dat seama că hoțul i-a furat telefonul mobil, care se afla pe scaunul din dreapta.

Polițiștii l-au prins rapid pe hoț

Polițiștii Secției 4, aflați aproape de strada unde a avut loc incidentul au intervenit prompt, interceptând persoana necunoscută. În urma legitimării s-a stabilit că este vorba de un bărbat de 50 de ani, din Cluj-Napoca. Acesta a fost condus la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.

În baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura rețineri pentru 24 de ore, acesta fiind condus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cum s-a produs accidentul de pe Splaiul Independenței din Cluj. Doi șoferi au fost răniți și transportați la spital

Publicat

De

Accident Splaiul Independenței Cluj-Napoca

Două persoane au fost rănite în accidentul care a avut loc sâmbătă dimineața pe strada Splaiul Independenței din Cluj-Napoca.

Potrivit polițiștilor, vinovat de producerea accidentului a fost un șofer care nu a adaptat viteza la condițiile de drum.

Cum s-a produs accidentul de pe Splaiul Independenței din Cluj. Doi șoferi au fost răniți și transportați la spital

Accidentul a avut loc în jurul orei 08.30.

Din activitățile de cercetare efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un autoturism condus dinspre strada Plopilor înspre strada Barițiu, de un bărbat de 59 de ani din Cluj-Napoca, ar fi pătruns pe sensul opus de mers pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum.

Acesta a intrând în coliziune cu un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, tot din Cluj-Napoca.

În urma coliziunii, cei doi bărbați au fost transportați la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.

În urma testărilor cu aparatul etilotest, rezultatele au reieșit negative.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax