CULTURA
Scrisoare pentru a salvarea teatrului independent de ziua sa, de la Reactor

De Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie – Reactor de creație și experiment transmite un mesaj atât publicului, cât și autorităților. Este un mesaj ce prezintă situația tragică a spațiilor și artiștilor independenți lăsați la urmă într-un an pandemic. Aceștia subliniază că vor să fie lăsați să își desfășoare activitatea sau să dispună de sprijinul și susținerea administrației locale.
În tot acest an de pandemie ei și-au continuat activitatea online și au scris proiecte și planuri de relansare, care după promisiunile Primăriei Cluj-Napoca, vor putea fi puse în aplicare în a doua jumătate a anului curent. Anul acesta AFCN și Primăria Cluj-Napoca nu și-a mai oferit sprijinul, iar teatrul a supraviețuit din fondul de rulaj. Mesajul venit din partea Reactor este pentru a conștientiza că situația este cu adevărat gravă.
Scrisoarea teatrului independent REACTOR de creație și experiment
,,Omenirea a trecut prin multe lucruri odioase de la nașterea teatrului. A trecut prin războaie, prin epidemii și dictaturi de toate felurile. Teatrul a supraviețuit în tot acest timp. Uneori a luat pauze lungi, alteori s-a încăpățânat să existe neîntrerupt. Până aici, nimic nou. A fost la fel și în timpul lui Shakespeare, în timpul ocupației naziste sau în Războiul din Bosnia. 27 martie este Ziua Mondială a Teatrului. E o tradiție ca mesajul scris de o mare personalitate a teatrului cu această ocazie să fie citit în toate teatrele și revistele de specialitate ale lumii, pentru a celebra forța, vizibilă sau ascunsă a acestei arte. Astăzi simțim că e urgent să venim cu un mesaj propriu, care să atragă atenția asupra situației din sectorul cultural independent. Reactor este un spațiu care, în cei 7 ani de activitate, a simțit responsabilitatea să ofere cadre și contexte de lucru pentru zeci de artiste și artiști de teatru.
Pare o nebunie,
dar de aici a pornit totul: din nevoia de a lucra și din truismul acesta, că nu avem cum să avem viață culturală fără spații culturale. A trecut deja un an în care cea mai importantă caracteristică a teatrului, aceea că e făcut împreună pentru a fi consumat împreună, este interzisă. Totuși, micile momente de bucurie, în care ne-am văzut față în față, au fost suficient de intense încât să știm că experiența de a fi împreună este unul dintre lucrurile care ne definesc: ca animale, ca ființe emoționale, ca cetățeni. Ne este dor de ce se naște din întâlnirea asta – senzații, emoții și gânduri comune.
Pandemia în care încă ne aflăm și al cărei final nu mai riscăm să îl prezicem, ca să nu fim penibili, a demonstrat câteva lucruri în plus. Ne simțim obligați moral să le semnalăm. Le semnalăm cu furie sau ca un strigăt de ajutor. Ca o invitație la solidaritate. Am învățat în acest an cât de fragil este confortul pe care credeam că îl avem cu toții. Cât de ușor putem să ne pierdem reperele într-o lume urbană atât de centrată pe imagini ale comodității.
Orașele noastre, locuințele noastre, au devenit doar locuri în care am dormit. Ne-am simțit norocoși că am avut unde dormi și unii dintre noi ne-am gândit, uneori, că privilegiul acesta e ceva ce conștientizasem acum mai mult timp. Am simțit, poate, ce înseamnă să trăiești cu spaimă și cu senzația că ești într-o situație de provizorat continuu. Am simțit singurătate și ne-am regrupat, când am putut, în online. Cât să nu uităm unii de alții. Ne-am gândit mult la muncă, la valoarea ei și la felul inegal și absurd în care sunt valorizate diferitele munci.
Artiștii –
mai ales cei independenți, pare că mai avem mult de strigat: «arta e muncă!» până când cineva o să ne bage în seamă. Munca noastră a fost și este invizibilizată și astfel de atitudini au efecte puternice asupra noastră ca indivizi, ca cetățeni. Noi credem în continuare că are efecte negative și asupra societății. S-a discutat mai des și cu mai multă vervă despre deschiderea mall-urilor și a bisericilor decât despre deschiderea teatrelor. Iar asta nu poate decât să spună foarte multe despre societatea noastră.
De-a lungul timpului am văzut cum spațiile culturale din marile orașe se nasc, trăiesc în provizorat și mor. Am simțit pericolul la orice pas, nesiguranța a fost ceva care ne-a învățat să lucrăm tot mai atent unii alături de ceilalți. Anul acesta, însă, chiar și cele mai sigure lucruri pe care le aveam par să fie incerte. Dincolo de promisiuni și de atitudini binevoitoare din partea autorităților, rămâne cinismul faptelor.
Dacă în 2019 sursele noastre de venit proveneau în proporție de 50% de la AFCN, 12% din proiecte finanțate de Primăria și Consiliul Local, 14% din sponsorizări sau donații, 14% din bilete, 10% din festivaluri sau evenimente private, în anul 2020 procentul s-a modificat, AFCN acoperind și mai mult: 75%. Restul veniturilor au arătat așa: 12% din proiecte finanțate de Primăria și Consiliul Local, 5% din bilete, 5% din festivaluri și evenimente private și 3% din sponsorizări sau donații.
Pentru 2021 lucrurile sunt greu de proiectat.
Bugetul confirmat de anul acesta este format doar din proiectele câștigate la AFCN în sesiunea din toamna 2020, ale căror contracte încă nu sunt semnate. În această situație, Asociația se întreține de la începutul anului 2021 doar din fondul de rulaj. În contextul în care suntem tot mai dependenți, iar sursele de finanțare sunt tot mai reduse, singura instituție a cărei finanțare era predictibilă – AFCN – amână lansarea apelului de proiecte din sesiunea II/2021.
Pe lângă această întârziere, este și primul an în care restructurările în ceea ce privește depunerea proiectelor limitează organizațiile la maximum 2 proiecte, restricționând accesul la finanțărilor multianuale celor care au deja un proiect multianual în desfășurare. Conform normelor de decontare a cheltuielilor, în cadrul unui proiect AFCN putem acoperi chiria spațiului pe o singură lună. Ce facem cu lunile neacoperite?
În fiecare an, finanțările locale de la Primărie ne ajutau să compensăm o parte din aceste goluri. Anul acesta, însă, este prima dată când Primăria nu lansează un call de finanțare la începutul anului. Este și primul an în care biletele sunt calculate la 0 ca venit.
Stimate autorități,
faceți voi calculele pentru a vedea cum arată situația noastră financiară. Iar dacă ecuația e foarte complicată, poziția publică suntem siguri că va veni. Toate aceste măsuri împiedică o organizație mijlocie ca Reactor să se dezvolte sau măcar să se mențină pe linia de plutire. Fapt recurent în acest sector în care dezvoltarea și creșterea par imposibile. Constant subfinanțate, organizațiile culturale independente sunt ținute în permanență la categoria «debut».
Cei care practică activități culturale sunt nevoiți de multe ori să îmbine activitatea din independent cu alte joburi din care se pot întreține. Câte organizații independente au peste 10 ani de activitate? Ce structuri de finanțare există pentru organizații care derulează constant proiecte și care angrenează peste 50 de artiști independenți? Cui să ne adresăm?
Vrem să vă spunem că
(încă) suntem aici, că avem nevoie de acțiune, nu de vorbe. Vrem să vă amintim că nu vom înceta să fim aici pentru a experimenta utopii posibile. Vrem să vă spunem că suntem siguri de faptul că teatrul nu va muri, însă nu suntem atât de siguri de viitorul nostru. Sperăm totuși că, atunci când pandemia se va termina, ne vom aduna cu toții din nou la Reactor pentru acele momente speciale care ne fac să ne simțim cu adevărat împreună. La începutul epocii supervirusurilor, vă rugăm să nu uitați de forța incredibilă a teatrului de a rezista, de a se autoconserva și de a se răspândi printre oameni. Să nu uitați, însă, nici de cei care îl fac.”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informeaza publicul calator ca, in zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie si 3 decembrie 2023, transportul public in municipiul Cluj-Napoca si in Zona Metropolitana Cluj se va desfasura intre orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminica. In data de 2 decembrie circulatia va fi conform zilelor de sambata.
In ziua de 1 Decembrie 2022, in intervalul orar 08:30 – 09:30, intrucat P-ta Mihai Viteazul va fi inchisa traficului auto general cu ocazia manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, liniile de transport care tranziteaza zona vor circula pe trasee adiacente Pietei Mihai Viteazul:
PROGRAMUL de transport al CTP Cluj-Napoca în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023
· Liniile 32, 33, 47, 21, 36b, vor circula pe traseul de baza;
· Liniile 28B, 31, M31, 37, 38, 39 vor circula prin P-ta Garii, str. Traian, P-ta Mihai Viteazul cu intoarcere pe latura de Vest – Republica.
· Liniile 19, 29, 42 vor fi deviate din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu;
· C.S. Cora va fi deviata din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu, str. Cuza Voda , str. I.P. Voitesti, str. Dacia, str. Dragalina;
· Linia M26 va circula din Splaiul Independentei pe str. Horea deviat pe str. Dragalina, Pod Napoca.
· Linia 9 la intoarcere va circula pe str. J. Courie.
· Linia 1 de troleibuz va circula pe traseul scurtat intre Piata 1 Mai si Piata Mihai Viteazu pe str. I.P. Voitesti – B-dul 21 Decembrie 1989 – str Paris – piata 1 Mai.
· Linia 44 va circula deviat pe Pod Napoca, Splaiul Independentei, str. George Cosbuc, Calea Motilor, Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989. Intors pe 21 Decembrie 1989, str. Regele Ferdinand.
· Linia de tramvai 101 nu va fi afectata.
In intervalul orar 10:00 – 12:00 respectiv 19:30 – 20:30, datorita restrictiilor de circulatie din Piata Avram Iancu:
· Liniile 32,32b, 33, 20, 21, 35, 3, vor circula pana in Piata Cipariu;
· Linia 3 de troleibuz va fi inlocuita cu autobuze;
· Linia 46B va circula dus-intors pe B-dul Nicolae Titulescu;
· Linia 44 va circula deviat pe B-dul 21 Decembrie 1989, str. Teodor Mihali, dus-intors;
· Linia 45 va circula deviat pe B-dul N. Titulescu dus-intors.
· Linia 25 de troleibuz va fi suspendata si va fi suplimentata linia 6.
Avand in vedere numarul mare de participanti la evenimentele organizate cu ocazia ʺZilei Nationale a Romanieiʺ ce se vor desfasura in Piata Avram Iancu si in Piata Unirii, C.T.P. Cluj Napoca S.A. va suplimenta numarul mijloacelor de transport in data de 1 Decembrie2023 in intervalul orar 11:00 – 13:00, respectiv 19:00 – 22:00.
EVENIMENT
FOTO. Katya și familia ei au transformat Floreștiul într-un „mini-Harkov”: Nu mai plecăm din Cluj

Kateryna Suprun e un om cu suflet mare și, chiar dacă lasă uneori emoțiile să o copleșeacă, e o femeie puternică și plină de idei pe care le și pune în practică. E unul dintre oamenii cunoscuți în comunitatea ucraineilor din Cluj pentru că i-a ajutat cu tot ce a putut pe cei care s-au refugiat aici.
Katya, împreună cu soțul ei și fiica lor, care avea 5 ani, au fugit din Harkov cu strictul necesar fără să știe exact unde și când se vor opri. Au ajuns la Cluj în 10 martie 2022 și aici au luat viața de la capăt.
Katya și familia ei au transformat Floreștiul într-un „mini-Harkov”: Nu mai plecăm din Cluj
Când a ajuns la Cluj, familia Suprun și-a găsit un apartament în Florești și a decis să rămână. Katya spune că după ce au găsit un loc unde să stea, două săptămâni a plâns încontinuu, dar viața trebuie să meargă înainte. A început să întrebe în dreapta și în stânga și așa a cunoscut-o pe Patricia Kudo, care are un centru de ajutorarea a refugiaților.
După ce s-a obișnuit aici, Katya nu a stat pe gânduri și, pentru că este o persoană voluntară și cu o inimă mare, a început să îi ajute și ea pe cei care se refugiau la Cluj.
Pentru început, povestește ea, a sortat ajutoare pentru refugiați – haine, încălțăminte, jucării pentru copii, iar apoi a început să lucreze și ca „agent imobiliar”. I-a ajutat pe refugiați să își găsească o casă, un loc unde să stea.
„Oamenii erau în șoc. Nu știau ce trebuie să facă, cum să obțină acte, i-am ajutat cu tot ce aveau nevoie”, povestește ea.
La Centrul Dobra Hata a aflat despre Fundația Open Fields, care oferea ajutor pentru refugiați, inclusiv financiar. A primit bani atât ea, cât și fiica ei. Câte 500 de lei pe lună pentru tot ce aveau nevoie. Dar marea ei bucurie, și spune asta cu lacrimi în ochi, este că soțul ei a obținut de la fundație un grant de 6.000 de euro ca să pună pe picioare o afacere.
Katya e coordonator la Fundația World Vision în Cluj
În Ucraina, Katya a lucrat la director de vânzări pentru un lanț de supermarketuri, dar și ca agent imobiliar. Tot acolo a lucrat și ca asistent social voluntar și încerca să găsească familii pentru copiii orfani.
„Ca un semn al destinului, și aici mă ocup de copii. Din decembrie 2022 lucrez ca și coordonator la Fundația World Vision, un loc unde mamele și copiii sunt ajutați și fericiți, și asta mă bucură”, spune Katya.
Dar până să își găsească acest loc de muncă, a făcut curățenie sau a lucrat ca manichiuristă.
Katya spune că nu îi place să audă despre urcaineni care au venit la Cluj și care „nu se comportă așa cum trebuie”.
„Pe cei cu care intru în contact îi sfătuiesc să fie buni, să nu facă lucruri rele. De când sunt aici niciodată nu am întâlnit un român care să se poarte urât cu un ucrainean, dar invers am auzit cazuri.
Când un clujean s-a plâns că niște ucraineni care au stat în gazdă la el au lăsat mizerie în urmă m-am dus eu și am făcut curățenie. Îmi e rușine când se întâmplă asta. Oriunde locuiești, că ești în Ucraina sau în România, trebuie să ai grijă de casă, să o ții curată”, spune ea cu convingere.
Pentru ca i-a plăcut aici și e multumită și-a adus și mama, dar și restul familiei la Cluj. Au închiriat 5 apartamente în Florești. „Avem și foarte mulți prieteni, am transformat Floreștiul într-un mini-Harkov”, glumește ea.
Nastia, fetița ei, este acum în clasa pregătitoare. Are 6 ani și este singura ucraineancă într-o clasă de elevi români. A fost și la grădiniță aici anul trecut și se descurcă tot mai mai bine în limba română.
„Aici suntem în siguranță și suntem liberi”
Katya spune că e mulțumită cu viața pe care o are acum și își vede viitorul tot aici, la Cluj.
„Românii i-au ajutat foarte mult pe ucraineni. Nici pentru 10.000, de fapt nici pentru 50.000 de euro nu aș pleca în Germania sau în altă țară. Aici suntem în siguranță și avem libertate. 100% rămân în Cluj pentru că nu am unde să mă mai întorc.
Am prieteni care ne cheamă în Spania, să ne mutăm acolo, dar nu vreau să merg. Dacă aici totul este bine, de ce să caut un loc unde <<poate>> o să fie mai bine?”, încheie Katya.
Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.
Катя разом з родиною перетворили Флорешть в „міні-Харків”: „Ми залишаємось в Клужі”
Катерина Супрун – людина з великим серцем та душею і навіть якщо інколи дозволяє емоціям „брати верх” над нею, вона сильна жінка, сповнена ідей, які втілює в життя. В українській громаді Клужа вона впізнавана бо допомагала своїм співгромадянам, які створили тут другий домівку всім чим могла.
Катя разом з чоловіком і донькою, якій було 5 років втекли з Харкова з найнеобхіднішим, не знаючи у якому саме місці зупиняться і коли. Приїхали до Клужу 10 березня 2022 року і тут почали життя з самого початку.
Катя разом з родиною перетворили Флорешть в „міні- Харків”: „Ми залишаємось в Клужі”
Коли родина Супрун приїхала в Клуж, вони знайшли квартиру в Флорешть та вирішили залишитися. Катя розповідає, що коли знайшли житло вона на протязі двох тижнів плакала безперервно, але життя має тривати. Почала розпитувати, шукати інформацію і таким чином познайомилась з Патрісією Кудо, яка має центр допомоги біженцям.
Після того, як трохи освоїлася, Катя, як волонтер із великим серцем не роздумувала довго та почала допомагати тим хто приїздив до Клужу в пошуках прихистку.
„Спочатку – розповідає вона, – „допомагала сортувати допомогу для українців: одяг, взуття, іграшки для дітей, а потім вже почала допомагати ще й як „агент з нерухомості”. Допомагала біженцям шукати дім, місце для проживання”.
„Люди були в шоці. Не знали що робити, де оформлювати документи, я їм допомагала з усім необхідним”- каже вона.
У центрі Добра Хата вона дізналася про фонд Open Fields та те, що він допомагає біженцям також і фінансово. Вона отримала гроші на дитину, 500 леїв на місяць на най-необхідне. Але її велика радість, і каже вона це зі сльозами на очах, полягає в тому, що її чоловік отримав від фонду грант у розмірі 6000 євро на відкриття бізнесу.
Катя є координаторкою у World Vision у Клужі
В Україні Катя працювала керівником відділу продажів в мережі супермаркетів а також агентом з нерухомості. Вона ще працювала соціальним працівником-волонтером і намагалася знайти сім’ї для дітей-сиріт.
„Доля так розпорядилася, що я і тут займаюся дітьми. З грудня 2022 року я працюю координаторкою у фонді World Vision, в місці де допомагають і мамам і дітям та де вони можуть бути щасливими, це і мене робить щасливою”- каже Катя.
Але поки не знайшла цю роботу вона прибирала або працювала майстром з манікюру.
Катя каже, що їй неприємно чути про українців, які приїхали до Клужу і „поводяться нечемно”.
„Завжди раджу українцям, з якими знайома, бути добрими, не робити поганих вчинків. За весь час що я в Клужі жодного разу не чула щоб хтось з румунів погано поводився з українцями, але чула про випадки протилежні”.
„Був випадок, коли один чоловік з Клужа поскаржився, що дехто з українців, які жили в нього, залишили за собою безлад, я пішла і прибрала за ними. Мені соромно коли таке трапляється. Де б ти не жив чи то в Україні, чи то в Румунії, ти маєш дбати про дім де ти живеш та тримати його в чистоті” – переконано каже вона.
Оскільки їй тут подобається і задоволена містом, вона привезла сюди свою маму та решту родини до Клужу. Вони орендували 5 квартир у Флорешть. „Також багато друзів тут живуть, ми перетворили Флорешть у міні-Харків” – жартує вона.
Її донечка Настя зараз ходить до школи у підготовчий клас. Їй 6 років і вона єдина учениця-українка у класі з румунськими дітьми. Минулого року вона також ходила до румунського садочку і зараз все краще володіє румунською мовою.
„Тут ми у безпеці та є вільними”
Катя каже, що задоволена життям, яке має зараз, і бачить своє майбутнє у Клужі.
„Румуни дуже допомогли українцям. Не поїду ні до Германії ні до будь-якої іншої країни навіть якщо мені будуть платити 10 000 або 50 000 тисяч євро.
Тут ми у безпеці та маємо свободу. 100 % залишимось у Клужі бо нікуди повертатися.”Мої друзі запрошують нас до Іспанії, переїхати туди, але я не хочу. Якщо тут все добре, навіщо мені шукати місце, де „можливо” буде краще?”- підсумовує Катя.
Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius мають намір представити вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади Клуж , є її повноцінними членами та розпочали „життя з самого початку”. Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.
EVENIMENT
BEAT, da’ hotărât! Un floreștean prins băut la volan s-a ales cu dosar penal. A RECIDIVAT în aceeași zi, făcând și un accident

Un floreștean de 56 de ani a fost prins băut la volan, luni, și pentru că a refuzat prelevarea probelor biologice, i s-a deschis dosar penal. În seara aceleiași zile, acesta a fost din nou prins conducând băut, după ce a făcut și un accident ușor. Polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore.
„În data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 12.00, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au depistat, pe strada Sub Cetate din Florești, un bărbat de 56 de ani, care conducea un autoturism, aflându-se sub influența alcoolului.
BEAT, da’ hotărât! Un floreștean prins băut la volan s-a ales cu dosar penal. A RECIDIVAT în aceeași zi, făcând și un accident
La testarea cu aparatul etilotest a fost indicată o valoare de 1.00 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de mostre biologice, însă bărbatul a refuzat prelevarea.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, iar acestuia i-a fost comunicat faptul că nu mai are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, întrucât a fost întocmit dosar penal.
„Polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele bărbatului”
Ulterior, în cursul serii de 26 noiembrie, în baza unor informații de interes operativ, polițiștii au constatat că bărbatul, având dreptul de a conduce suspendat, s-a urcat la volanul unui autoturism, iar într-o intersecție cu sens giratoriu de pe DN1 – E60, în localitatea Florești, a acroșat din spate un autovehicul.
Astfel, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală pentru prelevarea mostrelor biologice.
În baza probatoriului administrat, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele bărbatului, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice și conducerea unui vehicul fără permis de conducere fapte prevăzute și pedepsite de Codul penal”, a comunicat IPJ Cluj.
EDUCATIE
Anca Buzoianu, la al doilea mandat de rector al UMF Cluj. A fost realeasă cu 97% din voturi. A fost singurul candidat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, cu 97% din voturi.
Alegerile pentru funcția de rector, dar și pentru membrii Senatului Universității și ai Consiliilor Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie au avut loc luni, 27 noiembrie 2023.
Anca Buzoianu, la al doilea mandat de rector al UMF Cluj. A fost realeasă cu 97% din voturi. A fost singurul candidat
Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a obținut un număr de 621 de voturi pentru, din totalul de 646 voturi valide, pentru funcția de rector, precum și cele mai multe voturi pentru Senatul Universității și Consiliul Facultății de Medicină.
Potrivit Biroului Electoral al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, dintr-un total de 773 cadre didactice, cercetători, doctoranzi și studenți cu drept de vot, s-au prezentat la urne 646 de alegători, respectiv 84%.
„Cu bucurie și recunoștință, doresc să mulțumesc membrilor comunități academice care mi-au acordat din nou încrederea prin votul lor, pentru sprijinul lor neîncetat. Realegerea în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este o confirmare a solidarității și angajamentului nostru colectiv pentru excelența în învățământul medical și farmaceutic.
Voi rămâne fidelă viziunii mele de a face din UMF Iuliu Hațieganu o instituție de elită, cu relevanță cât mai mare la nivel internațional. Împreună, vom continua să scriem istoria universității, să promovăm cercetarea de înaltă calitate și să formăm viitoarele generații de profesioniști în domeniul medical și farmaceutic”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu.
Prima femeie rector a unei universități de medicină și farmacie din România
Prof. dr. Anca Dana Buzoianu este medic primar în specialităţile pediatrie şi farmacologie clinică și şeful Disciplinei de Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică a Facultăţii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.
Este prima femeie rector a unei universități de medicină și farmacie din România, funcție pe care o deține din ianuarie 2020, membru corespondent al Academiei de Științe Medicale și Cavaler al Ordinului Național de Merit al Republicii Franceze, distincție acordată de președintele Emmanuel Macron în 2018.
Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost și prima femeie decan din istoria Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, fiind aleasă în această funcție pentru prima dată în anul 2008, iar apoi realeasă pentru încă două mandate.
Sub conducerea sa, Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a devenit prima facultate de medicină din centrul și sud-estul Europei care a primit Diploma de Recunoaștere a Calității – „Label CIDMEF”, certificat de calitate și performanță care apreciază conformitatea procesului educațional cu normele CIDMEF (Conferința Internațională a Decanilor și a Facultăților de Medicină de Expresie Franceză), precum și prima facultate de profil acreditată internațional din România de către AMSE/ASIIN – Association for Medical Schools in Europe.
A modernizat curriculumul facultății după modelele din Europa de Vest, a introdus inovații educaționale preluate apoi de toate școlile medicale din țară, a condus proiecte educaționale care au contribuit la dezvoltarea instituțională a universității.
Proiecte de 34 de milioane de euro la UMF Cluj
În timpul primului său mandat de rector al universității, a dezvoltat o strategie de susținere și dezvoltare a cercetării științifice, UMF „Iuliu Haţieganu” având în derulare, în prezent, 125 de proiecte în valoare de 34 milioane de euro și se situează printre cele mai bune 1.000 de universități din lume în clasamentele internaționale, precum și pe locul 4 în metaranking-ul național.
Proiectele de investiții în infrastructura didactică și de cercetare a universității au fost semnificative și au vizat reamenajarea și modernizarea căminului VII și a parcului din campusul Hașdeu, deschiderea unui nou restaurant studențesc, renovarea tuturor amfiteatrelor și a altor spații de învățământ, înființarea Centrului de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, înființarea Muzeului Școlii Medicale Clujene etc. Proiectele de responsabilitate socială au reprezentat un obiectiv important în strategia de dezvoltare a universității, cu accent pe incluziune, diversitate și egalitate de șanse atât pentru studenți, cât și pentru întreaga comunitate.
Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a precizat că își dorește ca următorul mandat să se definească prin continuitate, echipa de conducere a universității propunându-și optimizarea actului managerial în baza experienței acumulate în mandatul anterior.
În cadrul noului mandat, se vor finaliza proiectele de anvergură deja începute, precum construcția Centrului de Simulare, Training și Cercetare pentru Dezvoltarea Competențelor Profesionale și Centrul de Chirurgie Experimentală, pe o suprafață de aproximativ 20.000 mp, o nouă bibliotecă, preluarea Spitalului CFR și aducerea lui la standarde de îngrijire și dotare, o nouă biobază și o bază sportivă a universității, o grădiniță pentru copiii cadrelor didactice, ai personalului administrativ și ai studenților.