Connect with us

ACTUALITATE

Scriitorul clujean Corin Braga, despre Mihai Eminescu ca jurnalist

Publicat


Identificăm Ziua Culturii Naționale odată cu nașterea lui Mihai Eminescu, recunoscut ca poet național, simbol al literaturii și poeziei, dar pe lângă scrierile literare, acesta a fost și o voce importantă în jurnalismul românesc, al anilor 1870. A scris în special jurnalism politic.

Între 1877-1883 scrie la cotidianul ”Timpul” unde ajunge să fie și redactor șef pentru o perioadă scurtă de un an. A colaborat și scris și în ”Albina”, ”Familia” lui Iosif Vulcan, ”Federațiunea”, ”Convorbiri literare”, ”Curierul de Iași” în perioada 1870-1877.

Era adeptul ideilor promovate de Partidul Conservator, iar opinia sa în materie de politică liberală era că reprezentanții acestei formațiuni își doresc numai producție și nu țin cont de tradiții și valori în scopul îndeplinirii acesteia.

Am discutat cu criticul și scriitorul Corin Braga, și profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității ,,Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca despre importanța lui Eminescu în literatura română, Ziua Culturii Naționale și cum ar trebui împărtășit tinerilor ca studiul în opera poetului să continue și acasă.

Eminescu, studiat ca scriitor

Credeți că Mihai Eminescu ar trebui studiat ca jurnalist în programa școlară?

Corin Braga: Cred că în primul rând trebuie studiat ca scriitor, mai ales ca poet fiindcă el a revoluționat limba română poetică și literară. Indiferent câtă pasiune găsim în poezii, câtă profunzime, însăși limba română a fost schimbată, la fel proza face parte din această inovație, din această culme a literaturii pe care Eminescu a provocat-o.

Este important să îi studiem și scrisorile, memoriile, literatura jurnalistică, articolele de presă pe care le-a publicat, dar cred că el rămâne în primul rând prin literatură.

După liceu mulți liceeni nu vor să mai audă de Mihai Eminescu, nu sunt curioși să îl descopere și dincolo de Luceafăr. Unde se greșește în sensul acesta?

Există și un fenomen de saturație, sufletul omenesc este «implicat» la toată lumea, în sensul în care nu reacționează întotdeauna…tu crezi că poți să îi dai din poziția de magistru și el să asimileze așa cum ai prezentat, opera, scriitorul. Să le preia, să le «înghită» după cum i-au fost date. Dar sufletul omenesc este un pic mai complicat.

Scriitorii să nu devină o corvoadă

Mai degrabă pe copii, pe elevi, studenți trebuie să îi câștigi, trebuie să îi atragi, să le oferi sub formă de stereotipuri. Dacă le oferi doar niște obligații, «îl citiți pe Eminescu, îl învățați pe de rost» și nu pătrunzi în nuanțele, în suferințele cuprinse în poezie, în speranțele, în visuri, atunci riști să îl transformi mai într-o obligație.

Iar dacă Eminescu sau orice alt prozator devine o corvoadă, atunci ai «ucis» opera respectivă, așadar l-ai îndepărtat pe cititor care deja se simte obligat să admire.

Nu așa se câștigă admirația spunându-i «Iată, acesta este cel mai mare poet și tu ai obligația să îl cultivi». Nu, trebuie să mergi mult mai cu finețe, să îl descoperi cu finețe, fie el orice scriitor.Trebuie să găsești canalul de comunicare ca elevii, studenții să rezoneze, să le transmită ceva pentru ziua de astăzi, pentru ce trăiesc ei în acest moment.

Deschidere către literatură

Este greu de spus dacă este o greșeală generală. Recomand o deschidere către literatură, o capacitate a profesorului de a îl face pe elev să vadă nu doar schemele de interpretare ci să se bucure de literatură, să nu piardă contactul direct.

În  momentul în care se bucură pentru personaje sau plânge pentru nu știu ce s-a întâmplat în romanul cutare, această forță de comunicare a literaturii trebuie cultivată.Atunci nici Eminescu nici alții nu o să moară într-o statuie imobilă de care nu se mai atinge nimeni, trebuie să rămână personaje vii, oameni care au trăit și ne învață și pe noi să trăim.

Trebuie să ne adaptăm la vremuri

Mihai Eminescu, în publicațiile sale, era adeptul principiului de conservare a naționalității, al statului național. Mai este valabil acest principiu astăzi?

Corin Braga: Da, dar trebuie să ținem cont că Eminescu a trăit și nu numai el, toți scriitorii din trecut au trăit în paradigme diferite, una este felul în care era gândită națiunea în Evul Mediu, alta este în secolul XVIII-lea, alta este în perioada romantică a secolului al XIX-lea, alta este în secolul XX.

Au existat definiții diferite a conceptului de națiune, de popor, de țară și așa mai departe și atunci nu ar fi cazul să facem ceea ce se cheamă anacronisme, adică să luăm păreri din secole trecute și să le transpunem ca atare, ca și cum nu ar fi trecut timpul, ca și cum mentalitățile nu s-ar fi schimbat.

Dacă în sine ideea rămâne, noi trebuie să o adaptăm și să o vedem din perspectiva zilelor noastre cu comunitatea europeană, cu integrarea în Europa.

Trebuie să ne adaptăm la vremurile pe care le trăim și nu putem considera adevărul c-ar fi etern, ce s-a spus în secolul XVII-lea – XVIII-lea ar fi adevăruri eterne. Ele depind de epoca istorică pe care o trăim.

Cum ne raportăm astăzi la ideea de conservare a naționalității?

Corin Braga: Trăim o epoca a globalizării în care există o presiune mare din toate punctele de vedere și economic și politic și cultural: de uniformizare.

Sunt de acord că facem parte dintr-o națiune globală, facem parte dintr-o lume integrală fie că este vorba de Europa sau de întreg globul. Părerea mea este că trebuie conservat specificul.

Fiecare națiune, literatură sau limba are un anumit specific care ține de o biodiversitate culturală, suntem obligați de un fel de datorie morală supremă să avem grijă de biodiversitatea naturală.

Pierderea unor concepte și a spiritului cultural conduce comunitatea spre barbarism

Adică să protejăm speciile cât putem, să nu dispară sau să distrugem. La fel trebuie cultivată biodiversitatea culturală pentru că fiecare națiune, grup, popor sau comunitate are niște valori pe care dacă le uniformizăm sau le introducem într-un malaxor general, ne sărăcim.

Dacă le pierdem rămânem numai cu un set de valori standard și cu asta s-a terminat.

Pe când noi ar trebui să ne bucurăm de această diversitatea culturală și lingvistică și tot ceea ce ține de specificul și de identitatea unor comunități.

În sensul acesta am coordonat și tocmai a ieșit la Editura Polirom o enciclopedie în cinci volume, Enciclopedia imaginariilor din România, ea urmărește 5 mari domenii: literatură, limbă, religie, arte șiistorie.

Care sunt constelațiile de simboluri, imaginele care ne caracterizează, care dau o identitate culturală lumii în care trăim. Sunt implicat în ideea asta de conservare a identităților, a specificațiilor într-un context globalizant și care riscă să ne uniformizeze, din păcate la un mod nivelator, pierzând specificele.

Cultura trebuie susținută

Cum priviți această asociere de Ziua Națională a Culturii cu Mihai Eminescu? Cum ne raportăm la domeniul cultural?

Corin Braga: Cultura trebuie susținută, că vorbim de antichitate sau nu, dacă atunci nu aveau un interes pentru literatura, pe urmă și în Evul Mediu și în Renaștere vă aduceți aminte de toate marile familii care erau mecena.

Dacă autoritățile nu sprijină cultura comunitățile se barbarizează, în sensul în care rămân interesate doar de chestiuni fie militare fie economice. Pierd această deschidere către profunzimile sufletului.

Clujul oferă sprijin domeniului cultural

L-ați auzit și pe primarul Emil Boc cum a spus cum va sprijini Clujul inclusiv în această pandemie și financiar componenta de cultură, plătind salarii la diverse instituții din acestea.

Lucrul acesta mă bucura când statul, fie că este vorba de guvernul central, fie că este vorba de autoritățile locale, în loc să cheltuiască banii doar pe proiecte neculturale, doar pe proiecte economice, ține să aibă grijă și de componenta aceasta care ridică nivelul spiritual al comunității respective.

Prin Mihai Eminescu privim moștenirea de literatură și cultură

Faptul că este ales Eminescu cum vă spuneam la început, el a modificat percepția poeziei și asupra limbii române și atunci el poate fi în postura de reprezentant al culturii naționale. Însă pe el îl văd mai de grabă ca stindardul, portdrapelul ideii de cultură.

Nu are rost să îl statuizăm pe Eminescu însuși, ci prin el este bine să vedem cultura vie care preia creator moștenirea, tradiția și o duce mai departe, deci ca simbol este în regulă, dar nu ca simbol mortificat, doar festivist.

Dana Coțovanu

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

Publicat

u cluj

FCU Craiova 1948 și FC Universitatea Cluj se vor întâlni sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 17:30 pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șapte a play-out-ului Superligii, deplasare în urma căreia „U” Cluj trebuie să obțină victoria pentru a deveni lider în play-out.

FC Universitatea Cluj vine după o victorie obținută pe teren propriu împotriva echipei Poli Iași, victorie care a îndepărtat-o la opt puncte de locurile din subsolul clasamentului. Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău a pierdut teren în fața celorlalte echipe și părea în cădere liberă până la meciul de miercuri, venind după înfrângeri împotriva echipelor Oțelul Galați și Petrolul Ploiești, dar în urma victoriei obținute miercuri, „șepcile roșii” păstrează șanse să încheie play-out-ul pe prima poziție.

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

FCU Craiova 1948 traversează o perioadă de criză și se află pe ultima poziție din play-out cu patru partide rămase din actualul campionat. Echipa lui Eugen Trică are doar trei puncte obținute în cele șase partide disputate în play-out și este în pericol de retrogradare, dar cu o victorie pe teren propriu împotriva Universității Cluj, echipa craioveană poate scăpa de ultimele poziții din clasament și să reintre în calcule pentru salvarea de la retrogradare.

„U” Cluj a obținut două victorii în cele două întâlniri cu FCU Craiova 1948

Partida din turul campionatului regular s-a desfășurat la 28 iulie pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova unde ambele echipe au oferit spectacol, în respectiva partidă marcându-se șapte goluri și „U” Cluj s-a impus cu scorul de 4-3 cu o revenire de senzație în ultimele 10 minute când gazdele conduceau cu un gol, dar căpitanul clujenilor, Alexandru Chipciu a reușit o dublă în minutele 80, respectiv 86 și a adus victoria echipei sale, astfel oaspeții au reușit să obțină cele trei puncte.

În returul disputat la 3 decembrie pe Stadionul Cluj Arena, gazdele s-au impus cu 2-1, golurile fiind marcate de Ianis Stoica și Daniel Popa pentru gazde, iar pentru oaspeți a marcat Bahassa, astfel FC Universitatea Craiova a obținut toate punctele în înfruntările directe împotriva echipei U Craiova 1948.

Dacă va câștiga partida din deplasare împotriva echipei FCU Craiova 1948, „U” Cluj se va salva matematic de la retrogradare. Echipa lui Neluțu Sabău se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce adversare ei de mâine de seară se află pe ultimul loc din campionat care duce în Liga a II-a a României.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24. Alexandru Cordoș (PSD): Electoratul de stânga vrea o schimbare. Vor fi schimbări în județul Cluj

Publicat

cordos

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a fost desemnat candidat al social-democraților la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Fost consilier local la Cluj-Napoca, fost senator două legislaturi, în prezent consilier județean, acesta explică în podcastul ”Test de sinceritate”, realizat de Vasile Măgrădean, la Cluj24 de ce a decis să treacă la nivelul următor și să vizeze câștigarea funcției de președinte al CJ Cluj.

Alexandru Cordoș spune că PSD este în opoziție la nivelul județului Cluj și că electoratul de stânga vrea o schimbare.

”Cred că o să vedeți lucruri interesante, o să vedeți multe schimbări în județul Cluj, în comunitățile în care Partidul Social Democrat are șanse foarte mari de a câștiga alegerile și eu cred că o să vadă o schimbare foarte bună și la nivelul județului Cluj”, a spus Cordoș.

Proiectele lui Cordoș

Candidatul PSD a prezentat și o serie de proiecte pe care dorește să le implementeze dacă va fi ales, printre care înființarea unei companii de transport public de călători în județul Cluj, în partneriat public-privat, dar și a unui parc industrial pentru produse fructe de pădure și produse montane în zona Huedinului.

De asemenea, Alexandru Cordoș propune și înființarea unei reprezentanțe a județelor din Transilvania la Bruxelles.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

Publicat

tachtsidis

La finalul meciului CSU Craiova – CFR Cluj 0-1, mijlocașul grec al clujenilor, Panagiotis Tachtsidis, a avut un discurs dur la adresa lui Adrian Mutu, fostul lui antrenor.

Tachtsidis nu crede că va mai continua la formația din Gruia din sezonul viitor și a avut un discurs dur la adresa fostului antrenor, Adrian Mutu. Tehnicianul îl criticase după ce a luat roșu în 0-4 cu Corvinul, în Cupa României, declarând: „Cu Tachsitidis nu m-am mai întâlnit și nu mai vreau să mă întâlnesc niciodată”, scrie GSP.

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

„Văd că se vorbește mult despre mine. Nu ştiu cine spune lucruri urâte despre mine și nu-mi pasă, deoarece ştiu cum este în fotbal. S-a văzut calitatea mea în teren, ştiu ca sunt unul dintre cei mai buni jucători din campionat. Nu dau explicaţii celor care m-au criticat după acel cartonaş roşu. Știu că am făcut o greşeală mare.

Nu ştiu ce a spus acest tip (n.r – Adrian Mutu) despre mine. Nici măcar nu-mi pasă, pentru că ne-a lăsat într-un moment foarte dificil pentru noi, după acel 0-4. A lăsat echipa şi a plecat. Pentru mine nu are caracter! A vrut să se salveze.

Când echipa este într-un moment greu trebuie să stai să lupţi alături de echipă. Nu să pleci”, a spus Tachtsidis, potrivit OrangeSport.

Apoi a dezvăluit că are șanse mici să mai joace și din sezonul viitor în Gruia: „ Nu cred că voi rămâne la acest club deoarece nu cred că cei din club mă doresc. Mai am câteva jocuri la acest club și voi da 100% în teren. După aceea vedem ce se întâmplă.

Toţi au spus că sunt terminat și că nu mai joc nimic, dar le-am arătat tuturor că am dat totul în fiecare meci. Le-am demonstrat că sunt un jucător de mare calitate”, spune Tachtsidis.

Citește mai departe

EVENIMENT

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Publicat

flaviu udrea

Flaviu Udrea, consilier local la Florești, și-a depus candidatura din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI pentru funcția de primar al celei mai mari comune din România.

„Floreștiul nu mai poate irosi încă patru ani. Alianța Uniți pentru Florești USR+ARI este alternativa la actuala administrație locală, care în ultimii ani și-a văzut doar interesele proprii și mai puțin pe cele ale cetățenilor. Pe 9 iunie trebuie să facem o schimbare dacă vrem să scăpăm de haosul din trafic și de cel imobiliar, dacă vrem ca și copii noștri să învețe la școli aproape de casă și dacă ne dorim un aer mai respirabil și mai puțin poluat în Florești“, a declarat Flaviu Udrea.

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Acesta se angajeză să facă o prioritate din dialogul cu locuitorii Floreștiului și își dorește ca aceștia să fie implicați în contrucția viitorului comunei.  ,,Nu promit că voi face minuni sau că lucrurile se vor schimba peste noapte. Dar mă voi pune în slujba floreștenilor și voi face tot ce îmi stă în puțință pentru a face din Florești un loc mai bun de locuit pentru noi și copiii noștri. Doar lucrând împreună cu locuitorii Floreștiului putem face din cea mai mare comună din România, și cea mai modernă localitate din țară.”

Flaviu Udrea a subliniat că la fel de importantă este componența Consiliului Local: „Doar având o majoritate în Consiliu Local putem schimba ceva în comuna noastră. Alianța Uniți pentru Florești înseamnă nu doar Flaviu Udrea. Înseamnă și Daniel Meze, care va fi viceprimarul Floreștiului, înseamnă și Lucian Contraș, Daniel Bitică, Mihai Vădan, Darius Blaj, actuali consilieri locali care cunosc foarte bine problemele comunei noastre, dar și alți colegi care sunt gata să se pună în slujba floreștenilor. Pe 9 iunie există o singură opțiune pentru Florești: Alege oameni buni!”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax