ACTUALITATE
Scriitorul clujean Corin Braga, despre Mihai Eminescu ca jurnalist

Identificăm Ziua Culturii Naționale odată cu nașterea lui Mihai Eminescu, recunoscut ca poet național, simbol al literaturii și poeziei, dar pe lângă scrierile literare, acesta a fost și o voce importantă în jurnalismul românesc, al anilor 1870. A scris în special jurnalism politic.
Între 1877-1883 scrie la cotidianul ”Timpul” unde ajunge să fie și redactor șef pentru o perioadă scurtă de un an. A colaborat și scris și în ”Albina”, ”Familia” lui Iosif Vulcan, ”Federațiunea”, ”Convorbiri literare”, ”Curierul de Iași” în perioada 1870-1877.
Era adeptul ideilor promovate de Partidul Conservator, iar opinia sa în materie de politică liberală era că reprezentanții acestei formațiuni își doresc numai producție și nu țin cont de tradiții și valori în scopul îndeplinirii acesteia.
Am discutat cu criticul și scriitorul Corin Braga, și profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității ,,Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca despre importanța lui Eminescu în literatura română, Ziua Culturii Naționale și cum ar trebui împărtășit tinerilor ca studiul în opera poetului să continue și acasă.
Eminescu, studiat ca scriitor
Credeți că Mihai Eminescu ar trebui studiat ca jurnalist în programa școlară?
Corin Braga: Cred că în primul rând trebuie studiat ca scriitor, mai ales ca poet fiindcă el a revoluționat limba română poetică și literară. Indiferent câtă pasiune găsim în poezii, câtă profunzime, însăși limba română a fost schimbată, la fel proza face parte din această inovație, din această culme a literaturii pe care Eminescu a provocat-o.
Este important să îi studiem și scrisorile, memoriile, literatura jurnalistică, articolele de presă pe care le-a publicat, dar cred că el rămâne în primul rând prin literatură.
După liceu mulți liceeni nu vor să mai audă de Mihai Eminescu, nu sunt curioși să îl descopere și dincolo de Luceafăr. Unde se greșește în sensul acesta?
Există și un fenomen de saturație, sufletul omenesc este «implicat» la toată lumea, în sensul în care nu reacționează întotdeauna…tu crezi că poți să îi dai din poziția de magistru și el să asimileze așa cum ai prezentat, opera, scriitorul. Să le preia, să le «înghită» după cum i-au fost date. Dar sufletul omenesc este un pic mai complicat.
Scriitorii să nu devină o corvoadă
Mai degrabă pe copii, pe elevi, studenți trebuie să îi câștigi, trebuie să îi atragi, să le oferi sub formă de stereotipuri. Dacă le oferi doar niște obligații, «îl citiți pe Eminescu, îl învățați pe de rost» și nu pătrunzi în nuanțele, în suferințele cuprinse în poezie, în speranțele, în visuri, atunci riști să îl transformi mai într-o obligație.
Iar dacă Eminescu sau orice alt prozator devine o corvoadă, atunci ai «ucis» opera respectivă, așadar l-ai îndepărtat pe cititor care deja se simte obligat să admire.
Nu așa se câștigă admirația spunându-i «Iată, acesta este cel mai mare poet și tu ai obligația să îl cultivi». Nu, trebuie să mergi mult mai cu finețe, să îl descoperi cu finețe, fie el orice scriitor.Trebuie să găsești canalul de comunicare ca elevii, studenții să rezoneze, să le transmită ceva pentru ziua de astăzi, pentru ce trăiesc ei în acest moment.
Deschidere către literatură
Este greu de spus dacă este o greșeală generală. Recomand o deschidere către literatură, o capacitate a profesorului de a îl face pe elev să vadă nu doar schemele de interpretare ci să se bucure de literatură, să nu piardă contactul direct.
În momentul în care se bucură pentru personaje sau plânge pentru nu știu ce s-a întâmplat în romanul cutare, această forță de comunicare a literaturii trebuie cultivată.Atunci nici Eminescu nici alții nu o să moară într-o statuie imobilă de care nu se mai atinge nimeni, trebuie să rămână personaje vii, oameni care au trăit și ne învață și pe noi să trăim.
Trebuie să ne adaptăm la vremuri
Mihai Eminescu, în publicațiile sale, era adeptul principiului de conservare a naționalității, al statului național. Mai este valabil acest principiu astăzi?
Corin Braga: Da, dar trebuie să ținem cont că Eminescu a trăit și nu numai el, toți scriitorii din trecut au trăit în paradigme diferite, una este felul în care era gândită națiunea în Evul Mediu, alta este în secolul XVIII-lea, alta este în perioada romantică a secolului al XIX-lea, alta este în secolul XX.
Au existat definiții diferite a conceptului de națiune, de popor, de țară și așa mai departe și atunci nu ar fi cazul să facem ceea ce se cheamă anacronisme, adică să luăm păreri din secole trecute și să le transpunem ca atare, ca și cum nu ar fi trecut timpul, ca și cum mentalitățile nu s-ar fi schimbat.
Dacă în sine ideea rămâne, noi trebuie să o adaptăm și să o vedem din perspectiva zilelor noastre cu comunitatea europeană, cu integrarea în Europa.
Trebuie să ne adaptăm la vremurile pe care le trăim și nu putem considera adevărul c-ar fi etern, ce s-a spus în secolul XVII-lea – XVIII-lea ar fi adevăruri eterne. Ele depind de epoca istorică pe care o trăim.
Cum ne raportăm astăzi la ideea de conservare a naționalității?
Corin Braga: Trăim o epoca a globalizării în care există o presiune mare din toate punctele de vedere și economic și politic și cultural: de uniformizare.
Sunt de acord că facem parte dintr-o națiune globală, facem parte dintr-o lume integrală fie că este vorba de Europa sau de întreg globul. Părerea mea este că trebuie conservat specificul.
Fiecare națiune, literatură sau limba are un anumit specific care ține de o biodiversitate culturală, suntem obligați de un fel de datorie morală supremă să avem grijă de biodiversitatea naturală.
Pierderea unor concepte și a spiritului cultural conduce comunitatea spre barbarism
Adică să protejăm speciile cât putem, să nu dispară sau să distrugem. La fel trebuie cultivată biodiversitatea culturală pentru că fiecare națiune, grup, popor sau comunitate are niște valori pe care dacă le uniformizăm sau le introducem într-un malaxor general, ne sărăcim.
Dacă le pierdem rămânem numai cu un set de valori standard și cu asta s-a terminat.
Pe când noi ar trebui să ne bucurăm de această diversitatea culturală și lingvistică și tot ceea ce ține de specificul și de identitatea unor comunități.
În sensul acesta am coordonat și tocmai a ieșit la Editura Polirom o enciclopedie în cinci volume, Enciclopedia imaginariilor din România, ea urmărește 5 mari domenii: literatură, limbă, religie, arte șiistorie.
Care sunt constelațiile de simboluri, imaginele care ne caracterizează, care dau o identitate culturală lumii în care trăim. Sunt implicat în ideea asta de conservare a identităților, a specificațiilor într-un context globalizant și care riscă să ne uniformizeze, din păcate la un mod nivelator, pierzând specificele.
Cultura trebuie susținută
Cum priviți această asociere de Ziua Națională a Culturii cu Mihai Eminescu? Cum ne raportăm la domeniul cultural?
Corin Braga: Cultura trebuie susținută, că vorbim de antichitate sau nu, dacă atunci nu aveau un interes pentru literatura, pe urmă și în Evul Mediu și în Renaștere vă aduceți aminte de toate marile familii care erau mecena.
Dacă autoritățile nu sprijină cultura comunitățile se barbarizează, în sensul în care rămân interesate doar de chestiuni fie militare fie economice. Pierd această deschidere către profunzimile sufletului.
Clujul oferă sprijin domeniului cultural
L-ați auzit și pe primarul Emil Boc cum a spus cum va sprijini Clujul inclusiv în această pandemie și financiar componenta de cultură, plătind salarii la diverse instituții din acestea.
Lucrul acesta mă bucura când statul, fie că este vorba de guvernul central, fie că este vorba de autoritățile locale, în loc să cheltuiască banii doar pe proiecte neculturale, doar pe proiecte economice, ține să aibă grijă și de componenta aceasta care ridică nivelul spiritual al comunității respective.
Prin Mihai Eminescu privim moștenirea de literatură și cultură
Faptul că este ales Eminescu cum vă spuneam la început, el a modificat percepția poeziei și asupra limbii române și atunci el poate fi în postura de reprezentant al culturii naționale. Însă pe el îl văd mai de grabă ca stindardul, portdrapelul ideii de cultură.
Nu are rost să îl statuizăm pe Eminescu însuși, ci prin el este bine să vedem cultura vie care preia creator moștenirea, tradiția și o duce mai departe, deci ca simbol este în regulă, dar nu ca simbol mortificat, doar festivist.
Dana Coțovanu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un incendiu a mistuit o anexă gospodărească din localitatea Boteni, iar o scroafă cu 14 purcei au murit în flăcări.
„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Mociu au finalizat intervenția din localitatea Boteni. Incendiul s-a manifestat la un grajd, de aproximativ 40 de mp. De asemenea, grajdul conținea și o anexă, unde erau depozitați baloți de fân, ceea ce a favorizat arderea și a îngreunat misiunea. Totodată, lângă grajd a fost amenajat un adăpost de animale, iar o scroafă cu 14 porci de mici dimensiuni nu au putut fi salvați.
Până la sosirea echipajelor noastre, proprietarul a reușit să își scoată din grajd calul și o vacă. La rândul lor, pe lângă operațiunile de stingere, pompierii au reușit salvarea unui câine. Referitor la bărbatul care a solicitat pe parcurs îngrijiri medicale, rănile acestuia au fost minore și a refuzat transportul la spital. Cel mai probabil, incendiul a pornit din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu care alimenta un bec al grajdului”, informează ISU Cluj.

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara în Bănie, pe CSU Craiova, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii la fotbal. Înaintea partidei, craiovenii erau pe locul 4 cu 29p., în timp ce clujenii ocupau locul 2 cu 32p. După un meci echilibrat, cu un plus la ocazii în repriza a doua pentru clujeni, oltenii câștigă norocos printr-un gol marcat de Kolic în min.90, urcând pe locul 2.
Echipele de start:
Universitatea Craiova: 21: L. Popescu – 2. Vlădoiu, 6. Screciu, 34. R. Silva, 11. Bancu – 4. A. Crețu, 27. Kurtic – 37. Danciu, 9. A. Ivan, 28. Mitriță, – 20. Markovic
Rezerve: 1. Lazar, 7. Ișfan, 10. Baiaram, 12. Ndong, 8. Mateiu, 19. Koljic, 24. Roguljic, 27. Căpățînă, 88. Atanas Trică
Antrenor: Ivaylo Petev
CSU Craiova-CFR Cluj, 1-0. Clujenii cu BARELE, oltenii cu golul
CFR Cluj: 90. R. Sava – 19. Mogoș, 44. Kresic, 27. M. Ilie, 45. Camora – 29. Avounou, 73. Muhar, 77. Tachtsidis- 10. C. Deac, 2. Juricic, 7. Krasniqi
Rezerve: 89. Hindrich, 3. Morgan, 42. Boben, 40. Cvek, 82. Fică, 8. R. Filip, 21. L. Mihai, 17 Otele, 30 Bîrligea
Antrenor: Andrea Mandorlini
Stadion: „Ion Oblemenco”, Craiova
Arbitru: Adrian Cojocaru (Galați) / A1: George Florin Neacșu (Câmpulung Muscel – Argeș) / A2: Mircea Orbuleț (București) / Arbitru VAR: Cătălin Popa (Pitești) / Arbitru AVAR: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea) / R1: Iulian Dima (București) / Observator arbitri: Aron Huzu (Sibiu)
Prima repriză s-a jucat pe contre, clujenii făcând un pressing sus, în terenul advers, în timp ce oltenii încercau să construiască prin Bancu și Mitriță.
CFR se apără bine și contraatacă destul de periculos, doar inexactitățile la ultima pasă făcând ca scorul să rămână alb.
În min.30, Deac execută excelent o lovitură liberă de pe dreapta însă Popescu scoate în corner. În min.45, Tachtsidis șutează în bară de la 18m, Popescu rămânând spectator.
Repriza a doua a aparținut clujenilor, ca număr de ocazii. CFR a fost mai insistentă în atac, a recuperat multe mingi la mijlocul terenului și a fost periculoasă pentru poarta lui Popescu. Tachtsidis a mai avut o bară și alte câteva ocazii bune de a marca.
Contrar cursului jocului, cu toate că n-au avut nicio ocazie, oltenii reușesc să înscrie în min.90 printr-un șut din careu al lui Kolic.
Juricic e din alt film, lent și previzibil, în timp ce Tachtsidis și Avounou au fost cei mai buni de la CFR Cluj.

În perioada 24 – 29 noiembrie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi, poliţiştii din cadrul structurilor de Poliţie Transporturi au desfăşurat acţiuni specifice, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică din domeniul transporturilor aeriene, navale şi feroviare, precum şi pentru combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional.
Astfel, la data de 24 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa – Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Constanţa, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomiţa, au pus în executare 10 mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar penal, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt calificat, în comuna Borduşani (5 mandate), Stelnica (3 mandate) şi Făcăeni (2 mandate), judeţul Ialomiţa.
Percheziţiile au fost efectuate la locuinţele a trei bărbaţi, care, în noaptea de 14 spre 15 octombrie 2023, ar fi sustras trei motoare de barcă, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, din zona kilometrului fluvial 252-253, al Dunării, mal drept, oraşul Hârşova, judeţul Constanţa.
În urma percheziţiilor, au fost descoperiţi şi ridicaţi 1.100 de euro, 7 motoare de bărci (o parte dintre acestea fiind recunoscute şi predate persoanelor vătămate), 8 plase monofilament în lungime de aproximativ 700 de metri, 9 telefoane mobile, 1 prostovol, aproximativ o tonă de grâu şi 2 drujbe.
În urma administrării probatoriului, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 3 bărbaţi, din comuna Borduşani, judeţul Ialomiţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Ulterior, unul dintre bărbaţi a fost reţinut, pentru 24 de ore.
La data de 25 noiembrie 2023, persoana reţinută a fost prezentată instanţei de judecată, care a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile.
Totodată, la data de 28 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi – Biroul de Poliţie Transporturi navale Galaţi au pus în executare 8 mandate de percheziţie domiciliară, emise de Judecătoria Brăila, într-un dosar penal, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt a unei ambarcaţiuni de agrement, din comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate 2 motoare de ambarcaţiune, 2 unelte de pescuit comercial tip setcă monofilament cu lungimea de 150 de metri, 4 unelte de pescuit comercial tip ava cu lungimea de 300 metri, 2 unelte de pescuit comercial tip setcă fir textil cu lungimea de 70 de metri şi 760 de litri de benzină, depozitată în 38 de bidoane de plastic a câte 20 de litri fiecare.
În vederea continuării cercetărilor, 6 persoane au fost conduse la sediul unităţii de poliţie, pentru audierii.
În cauză, sunt efectuate cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
De asemenea, la data de 26 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Iaşi – Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Iaşi, în zona peronului principal al staţiei CF Iaşi, au identificat un bărbat, de 39 de ani, din municipiul Iaşi, care avea un comportament suspect, acesta fiind condus la sediul Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Iaşi.
În urma percheziţiei corporale, asupra sa au fost descoperite două bucăţi de staniol mototolite, în interiorul cărora se afla substanţă vegetală uscată, tocată mărunt, cu miros înţepător, susceptibilă a fi drog de risc (canabis).
Totodată, a fost ridicată o ţigaretă rulată artizanal, ce a fost aruncată de bărbat, în momentul depistării de către poliţişti.
Substanţa vegetală şi ţigareta rulată artizanal au fost înaintate structurilor competente, în vederea continuării cercetărilor.
„Scrisoarea nigeriană” de la Cluj
Totodată, la data de 29 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj – Napoca au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară şi două mandate de aducere, emise de Judecătoria Cluj – Napoca, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în mediul online, prin metoda ,,scrisoarea nigeriană”.
În fapt, doi cetăţeni nigerieni, cu drept de şedere şi de muncă pe teritoriul României, ar fi indus şi menţinut în eroare persoana vătămată cu domiciliul în judeţul Cluj şi ar fi determinat-o să transfere într-un cont diferite sume de bani pentru „a-i elibera pe cauţiune”, în mai multe tranşe, acest lucru fiind nereal.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sume de bani şi dispozitive electronice.
Activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea procurorului de supraveghere din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj – Napoca, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.
Precizăm faptul că, în toate cazurile, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale, prevăzute de Codul de procedură penală precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Poliţia Română va continua să desfăşoare astfel de acţiuni şi în perioada următoare, în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale, informează IGPR.

Naţionala de fotbal a României va fi în grupă cu Belgia la Euro2024, în urma tragerii la sorţi care a avut loc sâmbătă, în Hamburg, Germania. Echipele din grupa României sunt: Belgia, România, Slovacia şi o echipă venită din barajul Nation League (câștigător play-off B Bosnia și Herțegovina – Ucraina / Israel – Islanda).
Grupele Euro 2024:
Grupa A: Germania, Scoţia, Ungaria, Elveţia;
Grupa B: Spania, Croaţia, Italia, Albania;
Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia;
Grupa D: câştigătoarea play-off-ului A, Olanda, Austria, France;
Grupa E: Belgia, Slovacia, România, câştigătoarea play-off-ului B;
Grupa F: Turcia, câştigătoarea play-off-ului C, Portugalia, Cehia.