Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Scandalul INTERETNIC de la grădiniţa din Huedin. Ce propune Forumul Româno-Maghiar Cluj

Publicat


cresa 1

În data de 31 august 2022, Consiliul Local Huedin nu a adoptat proiectul de Hotărâre privind „preluarea în folosință gratuită, în baza unui contract de comodat a imobilului Creșă-grădiniță 5 grupe cu program prelungit aparținând Eparhiei Reformate din Ardeal” inițiat de consilierii locali membri ai UDMR.

Citește și: PSD se opune grădiniței cu predare doar în limba maghiară la Huedin. Se anunță o ședință cu SCÂNTEI a Consiliul Local

Forumul Româno-Maghiar (Román-Magyar Fórum) a luat la cunoștință, cu tristețe, de incidentul survenit în Consiliul Local Huedin, iar în data de 7 septembrie 2022 a transmis o Scrisoare deschisă către Primarul orașului Huedin, Consiliul local Huedin, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Eparhia Reformată din Ardeal și Parohia Reformată Huedin, prin care am invitat părțile implicate la o întâlnire de dezbatere și mediere a acestei situații, plecând de la ideea că interesul superior al copilului – beneficiarul principal al actului educațional – trebuie să fie principala călăuză în rezolvarea acestei situații.

Având în vedere că doar Inspectoratului Școlar General și-a manifestat intenția de a participa la întâlnire și în lipsa vreunui răspuns din partea autorităților publice locale, Forumul Româno-Maghiar (Román-Magyar Fórum) își prezintă public poziția cu privire cauzele acestei situații și pune la dispoziția decidenților ceea ce consideră a fi soluția legală.

Context

În 12 iulie 2019, Parohia Reformată Huedin a obținut Autorizația pentru construirea imobilului „Creșă Grădiniță 5 grupe cu program prelungit” în orașul Huedin. În 18 mai 2022, Eparhia Refomată din Ardeal îl informează, în scris, pe primarul orașului Huedin cu privire la finalizarea construirii imobilului dedicat învățământului în limba maghiară și îi propune încheierea unui „contract de comodat pentru imobil” pentru o perioadă de 3 ani, începând din data de 1 septembrie 2022 și „relocarea a 4 grupe de grădiniță și înființarea unei grupe antepreșcolare cu predare în limba maghiară”.

Citește și: Primarul din Huedin: Dezaprob transformarea subiectului grădiniței maghiare în luptă politică

Apoi, Parohia organizează, în 17 iulie 2022, o ceremonie festivă de predare către comunitatea maghiară a noii clădiri a grădiniței construite din sume alocate din bugetul de stat al Ungariei și punere a pietrei de temelie a viitorului Liceu cu 13 clase. Cu această ocazie, viceprim-ministrul și președintele UDMR Kelemen Hunor adresează mulțumiri Guvernului Ungariei, Eparhiei Reformate din Ardeal și locuitorilor orașului Huedin pentru contruirea noii instituții de învătământ în limba maternă.

În data de 22 august 2022 consilierii locali membri ai UDMR au înaintat Consiliului Local Huedin proiectul de Hotărâre privind „preluarea în folosință gratuită, în baza unui contract de comodat a imobilului Creșă-grădiniță 5 grupe cu program prelungit aparținând Eparhiei Reformate din Ardeal”. Obiectul Contractului de mandat atașat proiectului de hotărâre a constat în transmiterea, pentru o perioadă de 3 ani, a imobilului din str. 1 Mai f.n. către orașul Huedin cu scopul folosirii „exclusiv pentru activități specifice asigurării serviciilor de educație preșcolară și de îngrijire, supraveghere și educație timpurie a copiilor de vârstă ante-preșcolară, cu predare în limba maghiară”.

În ședința Consiliului Local din 31 august 2022, proiectul de hotărâre nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării, în favoarea proiectului votând doar consilierii locali membri ai UDMR. Consilierii locali membri ai PSD și PNL au condiționat acordarea votului favorabil de acceptarea unor grupe de predare și în limba română.

Citește și: CL Huedin a refuzat preluarea creșei și grădiniței cu predare în maghiară. Csoma Botond: Antimaghiarismul a atins un nou nivel

Ulterior, unii lideri politici au declarat că decizia consiliul local survine în urma unei „campanii de presă antimaghiare” și că există un „conflict etnic generat de unii la Huedin”, în timp ce alții au mulțumit consilierilor locali că au „respins proiectul bazat pe principii discriminatorii”.

În urma dezbaterilor din societate și a relatărilor din presă, s-a creat percepția că autoritățile administrației publice locale din orașul Huedin ar încălca dreptul minorităților naționale la educație în limba maternă.

Cadrul legal incident

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 566/2022, „în localităţile în care există cerere pentru forma de învăţământ în limba maternă a unei minorităţi naţionale, în unitatea de educaţie timpurie antepreşcolară pot funcţiona secţii în limba minorităţii respective”. Potrivit Ordinului 5079/2016, „decizia privind înfiinţarea şi funcţionarea acestor formaţiuni de studiu aparţine ministerului, după consultarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ respective”. Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, organizarea grupelor sau claselor pentru forma de învăţământ în limba maternă a unei minorităţi naţionale se pot realiza „cu avizul conform al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a Consiliului Minorităţilor Naţionale şi al organizaţiei minorităţii naţionale reprezentate în Parlamentul României”.

Pe de altă parte, potrivit Ordonanței de urgență nr. 75/2005, autoritățile administrației publice locale „au dreptul de a înființa unități de învățământ preuniversitar de stat” iar „în vederea asigurării exercitării dreptului fundamental la învăţătură, la cererea justificată a părinţilor, a cultelor recunoscute oficial de stat sau a unor organizaţii ale minorităţilor naţionale reprezentate în Parlamentul României, în situaţia în care autorităţile publice locale nu asigură, în mod corespunzător, conform cererilor, exercitarea acestui drept, Ministerul Educaţiei Naţionale înfiinţează unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică”.

Citește și: Kelemen Hunor, despre scandalul grădiniței maghiare din Huedin: Nu se pune problema segregării

Analiza cererii se realizează în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale prin direcţia de specialitate pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, iar în termen de maximum 70 zile de la depunerea acesteia, „ordinul ministrului educaţiei naţionale de acordare a autorizaţiei de funcţionare provizorie şi de înfiinţare ca persoană juridică a unităţii de învăţământ de stat se comunică autorităţii publice locale în vederea includerii, de drept, în reţeaua şcolară a unităţii administrativ-teritoriale”.

Conform Legii nr. 1/2011, „orice persoană juridică de drept public sau privat, interesată în furnizarea de educație, parcurge procedura de autorizare de funcționare provizorie a unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale”, voință materializată prin „hotărâre a autorităţilor publice locale privind necesitatea de a înfiinţa o unitate de învăţământ preuniversitar, de stat, hotărâre a persoanei juridice private privind intenţia de înfiinţare a unei unităţi de învăţământ, hotărâre a conducerii cultului recunoscut oficial de stat privind intenţia de înfiinţare a unei unităţi de învăţământ” sau prin ordin al ministrului educaţiei naţionale emis cu privire la înfiinţarea unităţilor de învăţământ de stat, confesional şi particular, în cazul în care „autorităţile administraţiei publice locale nu aprobă organizarea reţelei şcolare”.

Potrivit aceluiași act normativ, prin ordin al ministrului se înfiinţează unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, „confesional, înfiinţate din iniţiativa, cu resursele şi potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult recunoscut de stat” și unităţi particulare înfiinţate din iniţiativa şi cu resursele unor persoane juridice de drept privat. De asemenea, conform legii educației „clădirile unităţilor de educaţie timpurie și de învăţământ preşcolar, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale” și doar prin excepție „clădirile deţinute în baza unor contracte comodat nu fac parte din domeniul public local”.

Citește și: Protopop reformat: La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară

Concluzii și propuneri

Având în vedere că înființarea de către Eparhia Reformată din Ardeal a unei unități de învățământ de stat, cu personalitate juridică, de drept public, cu resurse proprii și potrivit cerințelor specifice cultului contravine dispozițiilor legale, Forumului Româno-Maghiar (Román-Magyar Fórum) solicită tuturor părților implicate reluarea inițativei cu respectarea cadrului legal incident în materie. Astfel, potrivit legii, Parohia Reformată Huedin, în calitate de proprietar al imobilului „Creșă-grădiniță 5 grupe cu program prelungit” poate alege între două soluții:

1)    Parcurgerea procedurilor de autorizare provizorie și acreditare a creșei-grădiniței ca unitate de învățământ confesională;

2)   Donarea sau darea în administrare a imobilului către orașul Huedin și inițierea de către Consiliul Local Huedin a înființării Grădiniței-creșei ca unitate de învățământ de stat, cu personalitate juridică, pentru nivelul de învățământ primar și limba de predare maghiară.

În cazul în care autorităţile publice locale nu vor asigura exercitarea acestui drept fundamental la învăţătură, atunci – la cererea justificată a părinţilor, a cultului reformat sau a Uniunii Democrate Maghiare din România – Ministerul Educaţiei Naţionale va înfiinţa unitatea de învăţământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, pentru nivelul de învățământ primar și limba de predare maghiară.

 

 

 

 

 

 

3

 

Pentru edificare, pot fi consultate Ordinul ministrului educației nr. 5.196 din 30 august 2022 privind acordarea autorizației de funcționare provizorie pentru unitatea de învățământ preuniversitar de stat Liceul Pedagogic „Bod Péter” din municipiul Târgul Secuiesc, județul Covasna, pentru nivelul de învățământ primar și limba de predare maghiară și Ordinul ministrului educației nr. 5.215 din 30 august 2022 privind acordarea acreditării pentru unitatea de învățământ preuniversitar de stat Liceul Teologic Romano-Catolic „Hám János” din municipiul Satu Mare, județul Satu Mare, pentru nivelul de învățământ profesional, limba de predare maghiară.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL

Publicat

De

Nicolae Ciucă

Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a obținut, în județul Cluj, doar puțin peste 10% din voturi în primuk tur al alegerilor, cel mai slab rezultat al unui candidat de dreapta din ultimii 20 de ani.

La Cluj-Napoca, în orașul unuia dintre marii lideri ai PNL, Emil Boc, Nicolae Ciucă nu a obținut nici măcar 8% din voturi, fiind întrecut și de candidatul UDMR Kelemen Hunor.

Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a obținut cel mai bun scor în comuna Recea Cristur, unde a fost votat de 61,78% dintre alegători.

Localitățile clujene unde Nicolae Ciucă a fost primul în opțiunile alegătorilor și procentele obținute sunt următoarele:

  • Ciucea – 30,11%
  • Mărgău – 22,55%
  • Mărișel – 33,61%
  • Sânpaul – 21,74%
  • Așchileu – 34,38%
  • Panticeu – 42,78%
  • Bobâlna – 27,18%
  • Vad – 35,56%
  • Câțcău – 44,36%
  • Chiuiești – 24,78%
  • Cornești – 29%
  • Borșa – 34,02%
  • Tureni – 17,52%
  • Săndulești – 24,91%
  • Căianu – 26,51%
  • Pălatca – 40,48%
  • Țaga – 22,03%
  • Cătina – 22,15%
  • Sânmărtin – 49,14%.

La alegerile locale din iunie 2024, PNL a câștigat în județul Cluj un numă de 51 de primării de municipii, orașe și comune.

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR 

Publicat

De

Georgescu

Cei doi candidați la prezidențiale, considerați naționaliști, extremiști și suveraniști, cu accente legionare, Călin Georgescu și George Simion, au obținut voturi, și nu puține, inclusiv în comunele din județul Cluj cu primari UDMR și, unele, cu populație majoritar maghiară.

Astfel, în comuna Sic, unde candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut 580 de voturi (88,01%), candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund și a primit 24 de voturi (3,64%, iar liderul AUR, George Simion, 9 voturi (1,37%), clasându-se pe locul 5.

În comuna Buza, George Simion ocupă locul 3, cu 55 de voturi (14,78%), în fața lui Georgescu, care a primit 42 de voturi (11,29%).

De asemenea, în comuna Moldovenești, independentul Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund, după Kelemen Hunor, cu 243 de voturi (19,1%) , urmat de George Simion, cu 152 de voturi (11,95%).

Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR

În Izvorul Crișului, candidatul AUR, George Simion, s-a clasat pe locul 2, după Kelemen Hunor, cu 45 de voturi (6,48%), în timp ce candidatul independent Călin Georgescu ocupă locul 4 cu 40 de voturi (5,76%).

În altă comună, Săvădisla, Călin Georgescu ocupă tot locul secund după candidatul UDMR, primind 319 voturi (14,89%), în timp ce George Simion s-a clasat pe locul 5, cu 153 de voturi (7,14%).

În Suatu, George Simion s-a clasat pe locul 2 după candidatul UDMR, cu 96 de voturi (14,68%), podiumul fiind completat de Călin Georgescu, cu 72 de voturi (11,01%).

În comuna Baciu, Călin Georgescu a ocupat locul 3, cu 915 voturi (15,35%), urmat pe 4 de George Simion, cu 535 de voturi ( 8,98%).

În fine, în comuna Sâncraiu, George Simion a înregistrat 62 de voturi (6,29%) și s-a clasat pe locul 2 după Kelemen Hunor, iar Georgescu 19 voturi (1,93%).

La alegerile locale din iunie 2024, UDMR a câștigat în județul Cluj 7 primării de comune: Baciu, Buza, Moldovenești, Săvădisla, Suatu, Sâncraiu și Izvoru Crișului, iar la Sic este primar independent susținut de UDMR.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Diana Șoșoacă, ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot. Mii de voturi nule înregistrate

Publicat

Diana

Președintele Partidului S.O.S România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a fost ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale.

Astfel, duminică, după închiderea urnelor, la multe secții de votare cei care au numărat voturile au avut surpriza să constate că pe buletine de vot a apărut un chenar desenat cu pixul în interiorul căruia era trecut numele Dianei Șoșoacă și numele partidului și ștampila ”votat”.

De asemenea, cei 14 candidați aflați pe buletinul tipărit erau tăiați, voturile acestea fiind anulate.

Alți clujeni nemulțumiți au pus ștampila pe mai mulți candidați, astfel că și aceste voturi au fost considerate nule.

CCR a decis interzicerea candidaturii la Președinția României a Dianei Șoșoacă, astfel încât aceasta nu a figurat pe buletinele de vot.

Diana

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale

Publicat

politie 4 bun

Un bărbat de 48 de ani din Poieni, jud. Cluj, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ruperea unor afișe electorale.

„Potrivit celei mai recente centralizări a incidentelor electorale, de la debutul procesului de votare au fost înregistrate 11 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de alegeri. Dintre acestea, 3 sesizări nu s-au confirmat, iar alte 3 sunt în curs de verificare.

Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale

Până în prezent, a fost înregistrat un dosar penal și au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale: un avertisment și 3 amenzi, însumând peste 5.000 de lei.

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați în legătură cu distrugerea unor afișe electorale din apropierea secției de votare nr. 589 din localitatea Poieni.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că un bărbat, de 48 de ani, din comuna menționată mai sus, ar fi distrus prin rupere aproximativ 13 afișe electorale tipărite, amplasate pe panoul din proximitatea secției de votare.

Afișele respective aparțineau mai multor formațiuni politice și candidați înscriși pentru Alegerile Parlamentare din 1 decembrie 2024.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și desfășurarea activităților electorale”, a transmis IPJ Cluj.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax