Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

PSD se opune grădiniței cu predare doar în limba maghiară la Huedin. Se anunță o ședință cu SCÂNTEI a Consiliul Local

Publicat


Președintele PSD Huedin, Oana Goga, a declarat că a salutat finalizarea investiției Guvernului Ungariei în infrastructură școlară, respectiv un nou sediu modern, o nouă grădiniță în orașul Huedin și aa sperat că modernul sediu va fi “acoperiș”, pentru toți copilașii cetății, indiferent de naționalitate și apartenență.

”Din păcate ne-am înșelat și aplicând politica “pașilor mărunți”, se solicită într-o ședință extraordinară de consiliu, preluarea și bugetarea noii clădiri în care să funcționeze o grădiniță doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari!”, a spus Goga, care este și consilier local.

provident.ro  

Aceasta a precizat că PSD Huedin va vota cu realism politic în următoarele condiții:

1-Noua clădire să fie sediul modern pentru TOȚI copiii orașului, indiferent de naționalitate (bugetul orașului este constituit din taxe și impozite de la toți cetățenii și nu putem să distribuim fonduri bugetare discreționar)

2-Închiderea celor două Grădinițe existente de pe strada Horea si Ecaterina Varga, cu clădiri vechi și improprii actului educațional, comasarea copiilor în noul sediu, centrarea fondurilor bugetare și dezvoltarea unei Grădinițe multiculturale, multietnice, cu predare în limba română și maghiară.

Vot pentru toți copilașii din Huedin

”Sperăm să avem cumințenia și inspirația unui vot în favoarea”inocenței și educației moderne”, pentru toți copilașii orașului Huedin și nu un vot politic de “Hăis și Cea”, al obtuzității și interesului electoral!”, a precizat Oana Goga.

Nouă grădiniță cu predare în limba maghiară ar avea 5 grupe, din care 4 de grădiniță și una antepreșcolară, imobilul aparținând Bisericii Reformate din Ardeal.

Proiectul de hotărâre privind funcționarea noii grădinițe cu predare doar în limba maghiară, inițiat de primarul Mircea Moroșan, de va fi supus votului îm ședința Consiliului Local Huedin de vineri, 12 august, de la ora 10.

În Consiliul Local Huedin, format din 15 consilieri, PNL are 6 voturi, PSD și UDMR câte 3, USR are 2 voturi și mai este și un consilier independent, astfel că PNL și UDMR au majoritate.

Foto: Arhivă

 
provident.ro

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenție, șoferi. Restricții de circulație marți și miercuri pe drumul Răchițele-Doda Pilii. Rute alternative

Publicat

De

rachitele drum

Accesul rutier public va fi restricționat timp de 2 zile pe drumul județean 108C, pe direcția Răchițele – Doda Pilii. Vor avea loc teste pentru campionatele naționale și europene de raliuri.

Consiliul Județean Cluj anunță că în zilele de marți, 4 octombrie, și miercuri, 5 octombrie, accesul rutier public va fi restricționat pe sectorul situat pe drumul județean 108C, între kilometrul 72+300 și kilometrul 76+300, pe direcția Răchițele – Doda Pilii.

Restricții de circulație pe drumul care leagă Răchițele de Doda Pilii

Restricția de circulație este impusă de organizarea unor teste necesare în vederea participării la etapele Campionatului Național de Raliuri – Betano 2022 și etapele Campionatului European de Raliuri 2022.

Astfel, accesul rutier public va fi închis circulației publice în cele două zile în intervalul orar 10.00 – 18.00. Circulația va fi deschisă alternativ, câte 15 minute, după 45 de minute de închidere a circulației.

Traselul de ocolire

Traseul de ocolire pe durata celor două zile, în intervalul orar menționat, este – Smida – Giurcuța de Sus – Poiana Horea – DN 1R – Beliș – Bălcești – Dealul Botii – Răchițele și retur.

În perioada 8 – 9 octombrie se va desfășura, pe mai multe drumuri județene, Raliul Clujului, ediția 2022, fiind etapa a 8-a a Campionatului Național de Raliuri – Betano 2022.

Citește mai departe

CULTURA

Ustensile din bucătărie transformate în instrumente muzicale. Cluj Symphony Experience 2022: Concerte în autobuze și parcuri

Publicat

De

cse 2

Concerte în aer liber, spectacole de stand-up comedy și un show muzical cu instrumente din bucătărie vor avea loc în perioada 7-9 octombrie 2022, la Cluj Symphony Experience.

În plus, clujenii se vor putea bucura de concerte de muzică simfonică în tramvai, în autobuze, în parc și în piețe.

Evenimentele au loc în cadrul Zilelor Clujului, iar accesul este liber.

cse 4

Ustensilele de bucătărie transformate în instrumente muzicale

Cea de-a 6-a ediție a Cluj Symphony Experience va începe vineri, 7 octombrie, cu Stand-up Symphony.

Show-ul va aduce pe scena din Piața Muzeului stand-upperi și tineri muzicieni ce vor oferi publicului o experiență inedită cu muzică și umor. Aici va fi prezentat, în premieră în aer liber, spectacolul de stand-up comedy „Domnu’ Hara”.

Evenimentul va continua într-o bucătărie improvizată în aer liber în Piața Muzeului, unde muzica se va întâlni cu arta culinară, iar ustensilele de gătit se vor transforma în instrumente muzicale.

Peste 1.000 de voci vor cânta simultan în Piața Unirii

Activitățile inedite nu se opresc aici. Momentul emblematic al acestei ediții, organizat în cadrul Paradei Zilelor Clujului, va fi concertul „Sing for Life”, care va avea loc sâmbătă, 8 octombrie, în Piața Unirii. Evenimentul va reuni peste 1.000 de voci care vor cânta împreună, într-un apel comun la viață, iubire și conectare.

cse 3

„Este o mare bucurie să facem Cluj Symphony Experience fără restricții, direct în mijlocul oamenilor. Toți cei care iubesc să cânte, profesioniști sau nu, sunt așteptați alături de noi, la cel mai mare cor live al anului, direct în Piața Unirii! Vom cânta împreună pentru viață, pentru pace – avem atât de multă nevoie – și pentru conectare”, a declarat solistul Flavius Buzilă, organizatorul evenimentului și totodată președintele Asociației Cultural-Artistice Hara.

Programul continuă duminică, 9 octombrie, cu un spectacol în parcul central și în zona Casei Matei Corvin.

Având tema „Make music, not war”, reprezentanții instituțiilor de apărare – Fanfara Diviziei 4 Infanterie Gemina și elevii Școlii de agenți de poliție „Septimiu Mureșan” – vor realiza o colaborare inedită.

Programul Cluj Symphony Experience

Accesul la toate evenimentele este gratuit. Programul, mai jos:

VINERI, 7 OCTOMBRIE

STAND UP SYMPHONY
În premieră absolută, stand upperi și tineri muzicieni talentați vor crea o experiență interdisciplinară savuroasă de stand up și muzică.
Unde: Piața Muzeului
Interval orar: 15:30-17:00

COOKING SYMPHONY
O experiență unică, în care muzica se întâlnește cu arta culinară.
În bucătăria noastră, amenajată în aer liber, ustensilele de gătit se transformă în veritabile instrumente muzicale alături de cei prezenți în piață.
Unde: Piața Muzeului, în fața restaurantului Marty
Ora: 17:45

SÂMBĂTĂ, 8 OCTOMBRIE

SING FOR LIFE
Evenimentul emblemă a acestei ediții Cluj Symphony Experience, în cadrul Paradei Zilelor Clujului. În Piața Unirii, peste 1000 de persoane vor cânta împreună, într-un apel comun la viață, iubire și conectare.
Unde: Piața Unirii
Ora: 18:00

DUMINICĂ, 9 OCTOMBRIE

CITY SYMPHONY
Orașul se transformă într-o simfonie muzicală în mișcare în cele mai frumoase zone ale Clujului dar și în mijloace de transport.  Având tema „MAKE MUSIC, NOT WAR” reprezentanții instituțiilor de apărare (Fanfara Diviziei 4 Infanterie Gemina și elevii Școlii de agenți de poliție „Septimiu Mureșan”) vor realiza o colaborare inedită.
Tramvai, Linia 25 – intervalul orar 11:00-13:00

Parcul Central „Simion Bărnuțiu” – Fanfara Diviziei 4 Infanterie Gemina – ora 14:00

Casa Matei Corvin – Elevii Școlii de agenți de poliție „Septimiu Mureșan” – ora 15:00.

Foto: Instantanee de la ediția de anul trecut a Cluj Symphony Experience

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi tineri prinși drogați la volan pe drumuri din Cluj. S-au ales cu dosare penale

Publicat

De

drugtest alcooltest

Doi tineri clujeni, ambii în vârstă de 28 s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinși drogați la volan în acest weekend.

Polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Turda au oprit un autoturism condus pe strada Castanilor, de un tânăr de 28 de ani, din municipiul Turda.

Testarea cu aparatul drugtest a conducătorului auto a indicat prezența substanțelor psihoactive, astfel că acesta a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea mostrelor biologice.

Dosare penale

Un alt tânăr, în vârstă de 28 de ani, din comuna Mintiu-Gherlii a fost depistat pozitiv în urma testării cu aparatul drugtest. Acesta a fost oprit de polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla, pe drumul comunal ce face legătura cu DJ109C și DJ172F , duminică dimineața.

Ulterior testării, tânărul a fost condus la unitatea medicală pentru recoltarea probelor biologice și stabilirea substanțelor interzise.

Ambii șoferi au acum dosar penal.

Foto: Arhivă

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Încep Zilele Filmului MAGHIAR la Cluj. Zeci de producţii la Cinema Victoria şi Cinema Arta, timp de 5 zile

Publicat

Zeci de filme vor rula între 5 şi 9 octombrie în cadrul Zilelor Filmului Maghiar / Filmtettfeszt 2022. Roller-coastere emoţionale, dileme morale, situaţii absurde şi distractive şi momente pline de veselie îi aşteaptă pe iubitorii de filme ce doresc să vizioneze cele mai bune filme maghiare ale anului trecut, dar şi curiozităţi din istoria filmului sau să întâlnească creatorii acestora. De asemenea, la Zilele Filmului Maghiar vor fi difuzate şi filme pentru cei mici, documentare, scurtmetraje, dar va avea loc şi o petrecere cu DJ. Festivalul se va desfăşura în 19 localităţi din Transilvania, iar filmele vor fi proiectate în 26 de săli.

„Intrarea la toate proiecţiile este gratuită şi fiecare film va beneficia de subtitrare în limba română. Biletul cu valoare zero se obţine (preferabil în avans) de la casieria Cinema Victoria sau casieria Cinema Arta (în funcţie de proiecţia aleasă).

film 628

În cadrul festivalului vor fi proiectate 10 lungmetraje noi, producţii maghiare recente, patru capodopere ale cinematografiei maghiare, trei documentare, scurtmetraje şi zece filme participante la Filmgalopp, competiţia filmelor maghiare din Transilvania. Vor rula filme de artă produse în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil.

„Cinefilii sunt aşteptaţi cu o selecţie variată de filme”

Deschiderea oficială a Filmtettfeszt va avea loc miercuri, 5 octombrie, de la ora 18:00 la cinema Victoria, cu proiecţia filmului Şase săptămâni, regizat de Noemi Veronika Szakonyi şi care ne spune povestea unei adolescente care rămâne însărcinată şi trebuie să aleagă între a păstra copilul sau a-şi continua cariera de jucătoare de tenis de masă.

Cinefilii sunt aşteptaţi cu o selecţie variată de filme. Printre lungmetrajele ediţiei prezente se numără coproducţia slovaco-ceho-ucrainiană 107 Mame (Cenzorka / Cenzor), regizată de Peter Kerekes, care prezintă deţinuţii şi paznicii unui penitenciar pentru femei din Odessa, Ucraina. În centrul filmului regăsim două femei: pe Lesia, condamnată la 7 ani cu puţin timp după naşterea fiului ei şi pusă în faţa unei decizii dificile, respectiv pe Irina, care lucrează de partea cealaltă a gratiilor, fiind confidenta şi prietena multora din clădire, dar a cărei viaţă seamănă adesea cu a celor care-şi ispăşesc acolo pedeapsa. Filmul a primit premiul de cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Veneţia şi este propunerea Slovaciei pentru Premiile Oscar.

film 107mothers

Lungmetrajul Tandreţe (Szelid) regizat de Laszlo Csuja şi Anna Nemes a avut premiera la Sundance şi a fost premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Cleveland, Palic şi Bruxeles şi prezintă povestea Edinei, o culturistă care trăieşte împreună cu antrenorul ei, Adam. Ca să câştige campionatul mondial, Edina trebuie să facă mari sacrificii. Între timp, intră într-o relaţie ciudată cu un bărbat misterios. Întâlnirea celor doi schimbă toate lucrurile în care femeia a crezut vreodată.

film szelid plakat

„Vor fi prezente şi trei documentare”

Haita noastră (Kulon Falka), regizat de Hajni Kis, film care a câştigat premiul cel mare la Vukovar, două premii ale juriului şi premiul publicului la Riviera International Film Festival şi premiul pentru cel mai bun actor la Bosphorus Film Festival, va fi şi el prezent la Filmtettfeszt. Filmul ne spune povestea lui Niki, o fetiţă în vârstă de 12 ani, la începuturile adolescenţei, care locuieşte cu bunicii ei. Când Niki află că tatăl ei, Tibor, a fost eliberat din închisoare, îl vizitează în ciuda tuturor interdicţiilor, iar cei doi încep să se apropie.

film toxikoma plakat

În cadrul Zilele Filmului Maghiar vor fi prezente şi trei documentare, dintre care două realizate de regizori din România. Nu există Transilvania fără păduri (Erdok nelkul nincs Erdely), regizat de Attila Szabo, este continuarea filmului Poveşti de un verde-otravă, în care Hans Hedrich, activistul de mediu pe jumătate maghiar, pe jumătate sas, se întoarce cu trei colegi pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri, a hoţilor de lemn, a corporaţiilor gigantice care îi sprijină şi a autorităţilor corupte. Filmul prezintă cele întâmplate din 2015 până azi. Uşa din spate a socialismului (A szocializmus hatso bejarata), regizat de Laszlo Csibi, descrie perioada anilor de dinainte de 1989 aşa cum a fost percepută ea de reprezentanţii maghiari ai mass media, membri ai structurilor politice şi oameni de cultură care au activat în timpul comunismului. Bazându-se pe istorisiri personale, amintiri şi întâmplări, filmul descrie şi analizează situaţii în care oamenii au experimentat (auto)cenzura în contextul „Epocii de Aur” ceauşiste.

În categoria Capodopere Maghiare cinefilii vor putea viziona filmele Piatra de Pavaj fluierătoare (1971, r. Gyula Gazdag), Fotbal de Păianjeni (1976, r. Janos Rozsa), Film de dragoste (1970, r. Istvan Szabo) şi Femeii eschimose îi este frig (1984, r. Janos Xantus). La proiecţii vor fi prezenţi şi regizorii şi actorii acestor filme (Gyula Gazdag, Janos Rozsa, Judit Halasz).

film article pókfoci 01 kálmánchey zoltán

„Cei mici sunt aşteptaţi şi ei la cinema”

După proiecţia filmului Femeii eschimose îi este frig de la Cinema Arta, va urma un DJ-session al artistului clujean David Sugar – vineri, 7 octombrie, de la ora 21:00.

film eszkimo asszony fazik

Selecţia de scurtmetraje din acest an are ca partener Friss Hus / Carne proaspătă, cel mai prestigios festival internaţional de scurtmetraje din Ungaria. Selecţia include cele mai bune filme de la ediţia din acest an a festivalului de la Budapesta, inclusiv unele care au avut premiera internaţională la Sarajevo sau la Annecy.

Cei mici sunt aşteptaţi şi ei la cinema! Pentru ei organizatorii au pregătit animaţia Arcuşorii şi fie ce-o fi (A kuflik es az Akarmi) şi filmul Jos mâinile de pe tata! (El a kezekkel a papamtol).

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiţia documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta 10 tineri talentaţi îşi vor prezenta creaţiile.

hathazi andras

hathazi andras

Premiul Mânzul Şarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit de actorul Hathazi Andras, care a activat o lungă perioadă şi la Cluj.

sarga csiko 2022

sarga csiko 2022

Proiecţii la Zilele Filmului Maghiar vor avea loc – cu ajutorul co-organizatorilor locali – şi în alte 18 oraşe din Transilvania: Oradea, Sibiu, Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Arad, Satu Mare, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Diosig, Gherla, Gheorgheni, Săvădisla, Salonta, Târgu Secuiesc.
Informaţii detaliate despre programul Zilelor Filmului Maghiar şi despre filmele din cadrul acestuia găsiţi AICI.

Festivalul este organizat de asociaţia clujeană Filmtett şi se află la ediţia 22”, au declarat organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax