Connect with us

EVENIMENT

Scandal în cartierul Iris din Cluj. Acuze grave făcute de locuitori: ,,Copiii noștri trebuie să se joace printre mașini”

Publicat


Locuitorii ansamblului rezidențial Iris din Cluj-Napoca propun ca din clădirea recent demolată să se facă parcări supraetajate pentru a elimina parcările din fața blocurilor și să se creeze aici alei pietonale și teren de joacă pentru copii.

Într-o scrisoare trimisă ZIUA de CLUJ, locatarii susțin că ansamblul ar fi trebuit să aibă, prin definiție, spații verzi, alei pietonale, loc de joacă și alte facilități. „Ni s-au vândut iluzii pe hârtie. De când ne-am mutat în ansamblu, nu existau alei pietonale, dar constructorul care între timp a decedat ne-a spus că acestea se vor face în momentul în care vor fi terminate lucrările de construcție în ansamblu.

Anul trecut a fost terminat ultimul bloc (constructorul/dezvoltatorul a decedat înainte cu aproximativ 1 an înainte de finalizarea acestuia, iar firma a fost preluată de fiii acestuia). După terminarea ultimului bloc (vara 2019) s-au și început reparațiile la drum, care s-au încheiat în urmă cu 1,5 luni.
Cu această ocazie, s-au și montat blocări pentru parcări, pe parcările de langă imobil nefiind cărți funciare. În iarnă,când am constatat că efectiv nu o să avem alei pietonale, așa cum erau ele prevăzute în autorizațiile de construire, am făcut mai multe sesizări către Primăria Cluj-Napoca.

Poliția Locală s-a deplasat de mai multe ori la fața locului și a constatat neregula, dar au spus că nu pot face nimic, fiind proprietate privată și să acționăm în judecată. De asemenea, ne-a spus că modificările au fost aprobate în planul vizat propus spre neschimbare”.

„Este haos, iar autoritățile ridică din umeri”

Locatarii spun că de fapt problema este că acest aviz nu corespunde realității. “S-a aprobat transformarea a ceea ce trebuia să fie spațiu verde și acces pietonal în locuri de parcare, iar lățimea drumurilor dintre parcări sau parcări și imobil trebuia să fie de 6 m. S-au numerotat parcările, începând de anul trecut și până de curând, dar lățimea drumului este de maximum 4 m, în unele locuri chiar mai puțin.

S-au aprobat pe foaie, când faptic este imposibil așa ceva. Dacă drumul ar avea lățimea de 6 m, cum ar trebui (sunt blocuri preponderent cu 6/8/10 etaje), parcările din jurul imobilelor nu ar putea exista. Practic, s-a luat din lățimea drumului și s-au făcut parcări. Aceasta e cea mai mare problemă, ci faptul că este un ansamblu cu 2.000 de apartamente, format în marea lui majoritate din familii tinere cu copii.

Circulăm pe același drum cu mașinile – și credeți-mă că nu sunt puține – nu avem alternativă de deplasare ca pietoni. Zilnic siguranța ne este pusă în pericol. Chiar în urmă cu două zile un copil pe bicicletă a fost lovit de o mașină. Au fost mai multe incidente și accidente. Este haos, iar autoritățile ridică din umeri.

„Copiii noștri se joacă pe drumul de acces auto pentru că locul de joacă, ce trebuia  existe în ansamblu, nu s-a mai făcut”

Chiar dacă planul inițial a fost altul, constructorul are posibilitatea să schimbe după bunul plac, iar acum ne-am trezit că trăim într-un parc auto. E groaznic! Și acum locurile de parcare trasate de constructor,pe care nu sunt cărți funciare, se vor vinde ca și cotă parte de teren și au inclus drumul de acces auto, deși accesul auto este oferit prin contractul de vânzare-cumpărare a imobilului. Copiii noștri se joacă pe drumul de acces auto pentru că locul de joacă, ce trebuia  existe în ansamblu, nu s-a mai făcut (mai erau prevăzute un teren de tenis, o grădiniță / școală). Copiii nu mai au un loc de joacă, așa cum ar fi trebuit! E o mare  de betoane și de mașini.

În ansamblu nu sunt semnalizate treceri de pietoni,indicatoare sau limitatoare de viteză. Este revoltător că s-au aprobat asemenea schimbări fără a se luă în calcul factorul uman! Cum să trăim așa? În cazul în care unul din noi va fi lovit de o mașină, cine va răspunde, cum ne putem proteja când nu avem alternativă?”.

Tot locatarii vin cu soluții

În afară de consemnarea situației de pe teren, cumpărătorii apartamentelor propun soluții. “În zona aceea gri din stânga a planului inițial era o clădire rămasă din fabrica de porțelan. În urmă cu trei săptămâni a fost demolată. Am înțeles că și acolo se va construi un bloc.

Se pot face parcări supraetajate și să se desființeze parcările care se vând de fapt ca teren intravilan, iar astfel să se creeze alei pietonale, iar între blocurile K3 și L3 din ansamblu, pe terenul care ar fi trebuit să ridice grădinița sau școala, dacă tot nu se mai fac, măcar să creeze loc de joacă pentru copii. Vrem să trăim într-un mediu sănătos,vrem să avem alei pietonale  vrem loc de  pentru copiii noștri!”, propun aceștia.

Ansamblul merge mai departe

În urma primirii unor reclamații repetate, proprietarii terenului, identificați de Primăria Cluj-Napoca și de Garda de Mediu ca fiind societățile Geromed Delta și Fair Apartments, au fost sancționați, cu amenzi de 8.500 de lei.

“Am dispus efectuarea de lucrări de curăţenie şi întreţinere în curtea imobilului şi pe căile de acces, trotuare, alei, rigole, partea carosabilă; amenajarea rampei de spălare a autovehiculelor și utilajelor, conform planșei organizării de șantier; împrejmuirea corespunzătoare a organizării de șantier; colectarea selectivă a deșeurilor generate”, au transmis reprezentanții municipalității.

La începutul anului au început demolările la ultima clădire de pe fosta platformă Iris-CEROC, unde  lucrau odată 3.000 de angajați. Beneficiarul lucrării de demolare este MFM Construct Cluj.

Conform autorizației de desființare nr. 134, din 25 noiembrie 2019, emisă de Primăria Cluj-Napoca, proiectant este Qube Add Studio, iar constructor, Real Quality Service, ambele din localitate, perioada de execuție fiind prevăzută fiind de 12 luni, până în ianuarie 2021. În acest perimetru se ridică, de peste 10 ani, un ansamblu compus din blocuri de până la 10 etaje, spații de birouri și comerciale.

După dezactivarea celor două combinate și preluarea terenului de către Geromed (proprietar Constantin Moraru, decedat) de la Carpathian Investments, l-a preluat de la foștii salariați, care au cumpărat firma prin metoda MEBO, acționarii firmei din Mediaș și-au împărțit suprafața de 3 ha, unul dintre dezvoltatori devenind Mondeo Residence Bistrița. Alte părți din teren au ajuns la MFM și la Fundaţia Creştină Pro Deo Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO. Copil de 2 ani, CĂZUT de la etajul 2 al unui bloc din Cluj-Napoca. A fost dus la SPITAL. Cum se simte acesta

Publicat

smurd

Un copil în vârstă de 2 ani a căzut, sâmbătă, de la etajul 2 al unui bloc de pe str. Mureșului din Cluj-Napoca. Acesta a fost transportat la spital conștient și cooperant.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață, alături de un echipaj SMURD, pentru a acorda asistență medicală de urgență unui copil în vârstă de doi ani, căzut de la etajul doi al unui bloc de locuințe, situat pe strada Mureșului din municipiul Cluj-Napoca.

UPDATE VIDEO. Copil de 2 ani, CĂZUT de la etajul 2 al unui bloc din Cluj-Napoca. A fost dus la SPITAL. Cum se simte acesta

Copilul a fost preluat de către echipajul SMURD, de tip terapie intensivă mobilă, iar apoi a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri medicale. Conform primei evaluări acesta este în stare de conștiență și este cooperant”, a transmis ISU Cluj.

Update:

„Copilul este conștient însă a suferit traumatisme cranio-cerebrale și multiple contuzii toraco-abdominale”, a declarat pentru Cluj24 Daniela Dreghiciu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Din informațiile Cluj24, mama surdo-mută era în bucătărie, copiii (băiatul de doi ani și sora sa mai mare) se jucau în camera lor și ar fi deschis geamul, iar cel mic a căzut. Căderea ar fi fost atenuată de un parasolar de la intrarea în bloc.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Clujeni, VOTAȚI destinația anului în România. Cluj-Napoca și Sâncraiu, PROPUNERILE CJ Cluj

Publicat

cluj-napoca

Clujenii sunt invitați să voteze destinația anului în România. Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, a înscris destinațiile din județul Cluj în competiția 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚ț𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒, în urma căreia s-au calificat în finală 𝐒â𝐧𝐜𝐫𝐚𝐢𝐮, la 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐚 „𝐒𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞” și 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚, la 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐚 „𝐎𝐫𝐚ș𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫ă”. 

cluj-napoca

cluj-napoca

„𝐈𝐮𝐛𝐞ș𝐭𝐢 𝐂𝐥𝐮𝐣𝐮𝐥, 𝐕𝐨𝐭𝐞𝐚𝐳ă-𝐥 𝐥𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚ț𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒
După anunțarea finaliștilor, cea mai importantă competiție pentru destinații turistice din România, a ajuns la etapa de votare.

cluj-napoca

FOTO. Clujeni, VOTAȚI destinația anului în România. Cluj-Napoca și Sâncraiu, PROPUNERILE CJ Cluj

Alege destinația preferată din minim 3 categorii, validează-ți votul prin apăsarea butonului și confirmă votul prin accesarea link-ului primit pe e-mail.

sancraiu

sancraiu

𝐋𝐢𝐧𝐤 𝐯𝐨𝐭, AICI

𝐓𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧 limită: 8 mai 2024”, scrie pe pagina de Facebook a CJ Cluj.

sancraiu

sancraiu

Citește mai departe

EVENIMENT

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul să purtăm acest tricou

Publicat

camora

CFR Cluj a pierdut lamentabil, vineri seara, în fața Farului Constanța, cu 1-5, meci din etapa a 5-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Mario Camora, căpitanul „feroviarilor”, a avut un discurs extrem de dur, scrie GSP.

A fost o seară în care Farului i-a ieșit totul în timp ce CFR-ului i-a intrat totul. Fiecare acțiune a elevilor lui Gică Hagi aducea o ocazie de gol.

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul să purtăm acest tricou

„Ne facem cu toții de rușine. Nu ne trezim! Degeaba face patronul eforturi. Astăzi nu am intrat bine în meci, în nicio repriză. După ce au ratat câteva ocazii, am avut și noi șansa noastră prin Otele. Putea fi alt meci. E greu dacă nu o bagi în poartă. Orice atac al lor era un pericol.

Nu se poate așa ceva! Nu merităm niciunul să purtăm acest tricou. Să ne fie rușine, ar trebui să nu mai ieșim din case!”, a spus Mario Camora.

Întrebat dacă Dan Petrescu a vorbit cu jucătorii înaintea meciului cu Farul, Camora a spus: „Patronul a spus că a semnat, dar încă nu a venit la noi în vestiar. Din vară va fi aici. Nu vreau să vorbesc despre asta, mai avem câteva etape. Trebuie să ne trezim, mai avem un obiectiv. Dacă nu ne trezim, terminăm pe locul 6”.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

Publicat

De

Acces case Garbau - Aghireșu

Se lucrează pe județean DJ 108C. Clujenii din Gîrbău și Aghireșu, care au case pe marginea acestui drum, vor avea accese noi la proprietăți prin intermediul unui proiect al Consiliului Județean.

Practic, arată reprezentanții CPJ Cluj, în urma lucrărilor de întreținere, vor fi realizate aproape 150 de accese la proprietățile oamenilor.

Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

„Derulăm, simultan, mai multe contracte de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 108C, mai exact pe sectorul de drum Gârbău – Aghireșu – Leghia.

Astfel, atât pe raza localității Gârbău, cât și pe raza localității Aghireșu, executăm accese betonate de la proprietăți la drumul județean, cu scopul îmbunătățirii calității vieții cetățenilor din aceste localități”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Ce lucrări se derulează pe drumul județean

Pentru realizării acceselor la proprietăți sunt prevăzute operațiuni constând în:

  • săpătură manuală și mecanizată,
  • așternere manuală și mecanizată de balast, nisip și piatră spartă,

  • montarea de țeavă corugată și plasă sudată,
  • realizarea de cofraje pentru beton
  • turnarea de beton.

Se refac și trotuarele

De asemenea, vor mai fi executate lucrări de întreținere a acostamentelor, șanțurilor și podețelor,  de refacere a trotuarelor cu pavaje din dale de beton acolo unde situația o impune și de realizare de șanțuri și rigole betonate.

În baza unui alt contract de lucrări de întreținere, sectorul de drum situat pe raza localității Gârbău, în lungime de 3,2 kilometri, de la kilometrul 0+000 la kilometrul 3+200, va fi asfaltat.

Valoarea contractului este de peste 1,78 de milioane de lei, cu TVA inclus, finanțarea fiind asigurată din bugetul propriu al CJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax