ACTUALITATE
Scandal în Aeroportul Cluj. Cursă Ryanair cu întârziere de 12 ore. Au intervenit poliţiştii

Un scandal a izbucnit în Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, după ce o cursă Ryanair a avut o întârziere de 12 ore. Pentru aplanarea conflictului a fost nevoiede intervenţia poliţiştilor, scrie actualdecluj.ro.
„O clujeancă a relatat pe Facebook: zborul Ryanair către Londra din urmă cu două zile a avut întârziere de zece ore, de la 10 dimineața la 22 seara. ”Motivul a fost o defecțiune tehnică la avionul care trebuia să ne ducă.
În final, după mai multe încercări de a înlocui aeronava, compania a adus o echipa de mecanici din Germania, care au reparat-o pe pistă, iar apoi a fost folosită pentru zborul nostru (cel puțîn, acestea au fost explicațiile pe care le-am primit către seară, de la unii dintre angajații aeroportului)”, a relatat aceasta, potrivit actualdecluj.ro.
De asemenea, potrivit sursei citate, clujeanca adaugă că majoritatea pasagerilor au înțeles situația ”și au avut oarecare înțelegere” dar în cele zece ore de așteptare nu s-au oferit condiții minimale pentru cei nu mai puțin de 198 de pasageri, în special lipsa unui spațiu dedicat pentru astfel de situații.
”Noi eram 198 de pasageri ai respectivului zbor, dintre care 12 copii sub 2 ani și încă vreo 20-25 de copii între 2-7 ani. În spațiul de la etaj unde am stat, corespunzător porților B5 și B6, nu sunt suficiente scaune pentru atâtea persoane. Iar când mai veneau pentru îmbarcare pasageri pentru alte zboruri, toți aceștia stăteau în picioare, pe toată durata șederii lor acolo.
Spațiul acela nu se ventileaza natural, aerul condiționat a făcut față parțial, devenea înăbușitor, iar atunci când au plecat zborurile spre Malaga și Madrid am fost simultan 500-600 persoane pe vreo 400 de metri pătrați, timp de vreo oră! Încercați să va imaginați înghesuială!”.
Foto Raluca Bodea / Facebook
sursa: https://actualdecluj.ro/
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Femeile și bărbații din România vor ieși la PENSIE la aceeași vârstă. Când se va întâmpla asta

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) anunță că se apropie anul în care, în România, femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă.
În prezent, conform legii, femeile și bărbații din România nu intră în pensie la aceeași vârstă. La prima categorie de persoane, vârsta de pensionare este de 65 de ani, scrie Fanatik.
Femeile și bărbații din România vor ieși la PENSIE la aceeași vârstă. Când se va întâmpla asta
În ceea ce le privește pe femei, vârsta de pensionare este de minim 62 de ani, maxim 65. În cazul lor, vârsta de pensionare se stabilește în funcție de luna și anul nașterii. Această diferență se va păstra încă cinci ani.
Noua Lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, prevede faptul că în România se va egaliza vârsta de pensionare a femeilor şi a bărbaţilor. Se va întâmpla asta până în 2030, anunţă preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
”Noua legea a pensiilor, 360/2023, asta face, încurajează munca şi implicit contributivitatea. Dacă ne uităm pe statistici, indemnizaţia socială pe fiecare lună scade. Încercăm să scoatem din această zonă cât mai mulţi beneficiari. La intrarea legii aveam 1 milion de beneficiari, acum avem 800.000 şi tendinţa este de scădere.
Noi avem în România încă o vârstă de pensionare mică faţă de ţările din UE. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani la bărbaţi, iar în ceea ce priveşte doamnele este undeva la 62 de ani şi 4 luni. Avem o creştere etapizată până în 2030 când vârsta de pensionare va fi egală cu a bărbaţilor. Eu aş zice să ne oprim aici”, spune Baciu, conform DCNews.
Cine poate ieși mai repede la pensie fără penalizare
Conform CNPP, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați. Cât privește stagiul complet de cotizare, acesta este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării.
În prezent, noua Lege a pensiilor le permite românilor să iasă mai repede la pensie, fără să fie penalizați. Pot profita de schimbare cei care au lucrat cel puțin 5 ani peste vechimea completă și mai au tot atâția până la vârsta de pensionare.
”Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5”, se arată în lege.
Ce penalizări sunt la pensionarea anticipată
E important de spus că, în România, legea permite angajaților să iasă mai devreme la pensie. Acest lucru atrage și penalizări calculate după mai multe criterii. Astfel, în cazul pensionării anticipate, aceasta se poate acorda persoanelor care:
– au cu 5 ani mai puțin de vârsta standard de pensionare
– au până în 5 ani peste vechimea completă de 35 de ani. De exemplu, au 37 de ani de cotizare, din care 35 de ani vechime completă, plus încă 2 ani peste stagiu prevăzut de lege.
”Penalizările sunt aplicate și calculate în funcție de numărul lunilor de anticipare și numărul lunilor pentru care s-a depăști stagiul complet de cotizare. Mai exact, cu cât o persoană a muncit mai mult peste perioada de 35 de de ani de cotizare, cu atât penalizarea va fi mai mică”, arată legea.
De exemplu, luăm cazul unui bărbat care vrea să se pensioneze anticipat la 61 de ani. El mai are 4 ani până când îndeplinește vârsta de pensionare. În același timp, persoana în cauză are o vechime de 36 de ani în muncă (35 de ani stagiu complet + 1 an suplimentar).
În cazul său, penalizarea va fi următoarea: 0,4% (procent de penalizare acordat pana la un an) X 48 luni de anticipare (4 ani X 12 luni) = -19,2% din pensie.
EDUCATIE
Anunț pentru elevii clujeni. Inspectoratul Școlar a stabilit vacanța din luna februarie a anului viitor

Inspectoratul Școlar Cluj a stabilit săptămâna de vacanță din perioada 9 februarie – 1 martie a anului școlar 2025-2026, numită și vacanța de schi.
Intervalul pentru aceasta vacanță este la latitudinea inspectoratelor școlare din fiecare județ.
Anunț pentru elevii clujeni
Conform Inspectoratului Școlar Cluj, în 2026, elevii vor fi în vacanță între 9 și 15 februarie.
În ceea ce privește programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” pentru anul șvolar viitor, acestea se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, în baza deciziilor luate de unitățile de învățământ.
Structura anului școlar 2025-2026
Cursurile anului școlar viitor vor începe în data de 8 septembrie 2025 și se vor încheia în 19 iunie 2026. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă cursurile se încheie la data de 5 iunie 2026. Pentru elevii de clasa a VIII-a cursurile se încheie la data de 12 iunie 2026 .
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad și îl modernizează. Rută nouă între Baia Mare și Cluj-Napoca

Veste bună pentru șoferi. Drumul comunal DC 177 Câțcău – Vad, va fi preluat de Consiliul Județean Cluj.
Acesta va fi transformat în drum județean, anunță Radu Rațiu, vicepreședintele CJ Cluj.
CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad și îl modernizează
Drumul care are doi kilometri va fi reabilitat și modernizat, oferind o nouă soluție celor care se deplasează de la Baia Mare spre Cluj-Napoca și, mai mult, alternativă la blocajele care se creează la podul din Dej de pe drumul național.
“Va fi o alternativă rutiera la podul de la Dej, astfel încât ce care vin din partea de nord a țării să poată folosi și podul de la Vad peste Someș”, a spus Radu Rațiu, care a fost pe teren cu primarii din Dej și Câțcău.
Costan Morar, primarul Dejului: Așteptăm de mult ca acest drum să fie reabilitat
Primarul Dejului, Morar Costan spune că este bucuros că drumul va fi modernizat pentru că este important și pentru locuitorii din zonă.
“Mă bucur că s-a decis să se rabiliteze tronsonul de drum care face legătura între Câțcău și Vad, pentru că prin reabilitare se va fluidiza circulația noastră spre municipiul Dej și special pe podul peste Someș.
ECONOMIE
Compania clujeană BitStone lansează un concurs de inteligență artificială pentru studenți: soluții pentru un oraș mai inteligent

Compania de software din Cluj BitStone lansează o inițiativă unică de conectare a inovației tehnologice cu nevoile reale ale orașului: AI Contest, un concurs de inteligență artificială dedicat studenților pasionați de tech și dezvoltare urbană.
Între 15 aprilie și 17 mai 2025, studenții din Cluj vor lucra în echipe pentru a dezvolta un MVP (Minimum Viable Product) funcțional, bazat pe tehnologii de computer vision și machine learning, care să detecteze automat probleme urbane precum:
- Gropi în asfalt – pentru prevenirea accidentelor
- Graffiti neautorizat – pentru un spațiu public mai curat
- Coșuri de gunoi pline – pentru o gestionare eficientă a deșeurilor
- Mașini parcate ilegal – pentru fluidizarea traficului și creșterea siguranței
Un hackathon… altfel
Spre deosebire de un hackathon tradițional, AI Contest se desfășoară pe durata unei luni, cu sesiuni săptămânale de feedback și mentorat, culminând cu o prezentare finală în fața juriului, în care vor fi desemnate cele mai promițătoare soluții.
Înscrierile se pot face online, prin completarea unui formular, până marți, 15 aprilie. Participarea poate fi individuală sau în echipe de două persoane.
O întâlnire inițială cu participanții va avea loc marți la ora 17 la sediul BitStone. Perioada de implementare a soluțiilor va avea loc între 15 aprilie și 17 mai și va include îndrumare din partea echipei BitStone și posibilitatea de a lucra de la sediul companiei.
Sâmbătă, 17 mai, de la ora 11, va avea loc prezentarea finală a proiectelor și desemnarea câștigătorilor, la sediul BitStone.
Premiile oferite de companie sunt:
- Locul I – 2xMacBook AIR M4
- Locul II – 2xApple Watch 10
De asemenea, participanții la concurs au posibilitatea unui internship pe AI în cadrul companiei.
Implicarea comunității locale
Orașele moderne se confruntă zilnic cu diverse probleme urbane, de la gropi în asfalt și graffiti neautorizat până la coșuri de gunoi supraaglomerate sau mobilier urban deteriorat. Detectarea rapidă și automată a acestor probleme este esențială pentru o gestionare eficientă a orașului. Metodele tradiționale de inspecție necesită timp, resurse și intervenție umană constantă.
Inteligența Artificială (IA) oferă oportunitatea de a analiza imagini capturate de camere stradale, drone sau telefoane mobile pentru a identifica problemele urbane și a le raporta automat autorităților sau cetățenilor.
„La BitStone, credem că soluțiile bune pentru oraș se nasc din colaborarea dintre tehnologie și comunitate. Clujul are resurse extraordinare – tineri talentați, organizații implicate și o energie creativă aparte. Cu AI Contest, vrem să aducem toate aceste forțe împreună pentru a genera soluții concrete la problemele orașului”, a declarat Grigore Vlad, CEO si cofondator BitStone SRL.
Concursul urmărește nu doar dezvoltarea unor soluții tehnologice reale, ci și conectarea comunității tech cu actorii locali – ONG-uri, instituții publice, lideri civici. BitStone lansează un apel către organizațiile din Cluj să se alăture proiectului prin:
- Promovarea inițiativei în rețelele proprii (social media, site, newsletter)
- Oferirea unui reprezentant în juriu
- Sprijin în identificarea nevoilor urbane ce pot fi abordate prin AI
„Nu dezvoltăm doar software – dezvoltăm și oameni. Acest concurs este parte din angajamentul nostru de a investi în viitorul Clujului, oferind tinerilor contexte reale în care să crească, să învețe și să creeze. Credem în educația aplicată și în puterea generației tinere de a modela un oraș mai inteligent și mai sustenabil”, a declarat Albert Zemba, CEO si cofondator BitStone SRL.
Despre BitStone
BitStone este o companie de tehnologie cu sediul în Cluj-Napoca, care oferă soluții software custom pentru clienți din întreaga lume. Activă de 18 ani pe piață, compania reunește o echipă de peste 100 de profesioniști – ingineri software, designeri de produs, analiști și specialiști în AI – și contribuie activ la digitalizarea companiilor și la dezvoltarea de produse tech de impact. Dincolo de proiectele comerciale, BitStone investește constant în educație, comunitate și inovație locală.
Mai multe informații despre concurs și înscriere sunt disponibile pe: https://bitstone.com/ai-contest