Connect with us

ACTUALITATE

Săpăturile arheologice pentru identificarea victimelor ucise de Securitate, reluate de Fundația Doina Cornea din Cluj-Napoca

Publicat


Săpăturile arheologice pentru identificarea și reînhumarea creștinească a românilor uciși de Securitatea comunistă vor fi reluate în acest an de către Fundația Doina Cornea din Cluj-Napoca.

Președintele Fundației Doina Cornea, Leontin Iuhas, fiul fostei disidente Doina Cornea, a declarat joi că proiectul va fi derulat de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) condus de istoricul Marius Oprea, care este și vicepreședinte al Fundației.

”Unul dintre obiectivele Fundației Doina Cornea este susținerea activității de cercetare arheologică pentru identificarea, descoperirea și reînhumarea creștinească a victimelor comunismului.

Fundația s-a implicat pentru că, mama mea, în majoritatea luărilor sale de cuvânt, se referea la aflarea adevărului, despre punerea adevărului la temelia societății noastre. Vrem să ne cunoaștem trecutul și să ne asumăm și părțile rele, pentru a nu se repeta”, a spus Iuhas.

Se caută locul de înhumare a lui Iuliu Maniu

Potrivit acestuia, programul de cercetări al CICCR de acest an include atât continuarea investigațiilor în șantiere arheologice în anii anteriori – Periprava, Târgu Ocna, Caransebeș, cât și deschiderea de noi șantiere noi, din Insula Mare a Brăilei, Lugoj sau Satul Nou.

De asemenea, se va face o nouă încercare de descoperire a locului în care a fost înhumat Iuliu Maniu la Sighet, pe baza unor noi informații obținute de la martori.

În total, în acest an vor avea loc aproximativ 8 campanii de cercetare arheologică în toată țara, în colaborare cu procurori și cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR).

Au fost descoperiți peste 200 de morți

Marius Oprea a declarat la rândul său că activitatea descoperirii victimelor comunismului a  început în 2006.

”Activitatea a continuat ani la rând iar în 2010 am fost înlocuit de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR) care și-a deturnat activitatea fără să mai continue identificarea victimelor. Mi s-a oferit acum posibilitatea de a funcționa în cadrul Fundației Doina Cornea, este onorant pentru mine acest lucru”, a spus Oprea.

Acesta a precizat că din 2006 au fost derulate 63 de campanii de săpături arheologice în 41 de locații din România, fiind descoperiți 217 morți, dintre care 2/3 au fost fie deținuți politici, fie partizani executați sumar de Securitate.

”Rata noastră de succes a fost de 70%, ceea ce este foarte bine, în condițiile în care victimele le găsim în locuri ascunse, prin păduri, nu în morminte”, a explicat istoricul.

Proiectul de deshumare a osemintelor victimelor Securității, excepțional

De asemenea, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a spus că se află alături de proiectele Fundației Doina Cornea dintr-un sentiment al datoriei.

”Pandemia a creat un sentiment generalizat de frică. Putem lupta împotriva fricii cu ajutorul memoriei celor care și-au pus în pericol viața. Aceasta m-a adus alături de Fundația Doina Cornea și a inițiativelor sale. Proiectul de deshumare a osemintelor celor care au fost uciși de Securitate este unul excepțional”, a spus fostul președinte al României.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cristi Balaj, pe aceeași lungime de undă cu Edi Iordănescu: A fost penalty la Camora

Publicat

După meciul disputat duminică seara între U Craiova și CFR Cluj, încheiat 0-0, antrenorul Edi Iordănescu s-a declarat nemulțumit de faptul că Ovidiu Hațegan a refuzat un penalty clujenilor.

Fostul arbitru Cristi Balaj este de aceeași părere cu Iordănescu însă îi acordă lui Hațegan circumstanțe atenuante, acesta fiind mascat de poziția jucătorilor.

„Dacă exista VAR, ar fi fost chemat sigur. Și ar fi dat penalty, pentru că ținerea nu e un marcaj permis în careu. Nici eu, dacă aș fi fost în teren, nu aș fi văzut această ținere. Hațegan nu are cum să vadă prin apărător. Nici tușierul. Pentru asemenea faze a apărut VAR”, a declarat fostul arbitru.

”Din păcate dacă e un lucru care m-a supărat un pic în seara asta, în ciuda faptului că niciodată nu aș putea să contest valoarea brigăzii din seara asta, o brigadă europeană cu un central valoros… neinspirați.

Am văzut reluările. Penalty clar. Camora rămâne fără șort pe el. De discutat ofsaidul. M-am uitat de 20 de ori să văd dacă a fost. Dacă a fost și a văzut milimetric, de acord. Nu mă deranjează nici asta”, a declarat Edi Iordănescu la finalul partidei.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Întreruperi de curent în județul Cluj

Publicat

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA, Sucursala Cluj-Napoca anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 15.04.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Turda, str.Zidarilor, str. Ion Neculce, str. Chimiştilor, str. Arieşului, str. Nicolae Teclu
Intervalul orar: 09:00-10:00

Data întreruperii: 15.04.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Turda, str.Zidarilor, str. Ion Neculce, str. Chimiştilor, str. Arieşului, str. Nicolae Teclu
Intervalul orar: 16:00-17:00

Data întreruperii: 19.04.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Cămăraşu, localitatea Năoiu, str. Principală, str. Valea Gecii, str. 1 Decembrie 1918, str. Câmpului, str. Corlate, localitatea Cămăraşu, str. Izvorului, str. Sub Pădure, str. Transilvania, str. 8 Aprilie, str. Principală, str. Câmpului, localitatea Sâmboleni, str. Principală, str. Bisericii. Comuna Geaca, localitatea Geaca, str. Principală, str. Liliacului. Comuna Mociu, localitatea Roşieni, str. Principală, localitatea Zorenii de Vale, str. Principală.Comuna Cătina, localitatea Hodaie, str. Principală
Intervalul orar: 09:00-15:00

Data întreruperii: 20.04.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Sânmărtin, localitatea Sâmboieni, str. Principală, localitatea Ceaba, str. Principală, localitatea Cutca, str. Principală, localitatea Sânmărtin, str. Principală
Intervalul orar: 09:00-15:00

Data întreruperii: 20.04.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Cluj-Napoca, zona fosta CAP Unirea
Intervalul orar: 09:00-17:00

Citește mai departe

ACTUALITATE

Valeriu Gheorghiță explică de ce platforma de programare vaccin nu arată timpul de așteptare

Publicat

De

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, explică de ce platforma de vaccinare nu arată încă timpul de așteptare.

Data la care platforma de vaccinare urma să arate timpul de așteptare era 10 aprilie, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Întrebat la Digi24, care este motivul, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că în aceste zile s-a lucrat foarte mult la operaționalizarea a peste 170 de cabinete noi de vaccinare: 144 cu vaccin de la Pfizer și 30 cu serul AstraZeneca.

„Sunt lucruri care de la sine scad timpul de așteptare pe listă. De pildă, în ultimele 24 de ore pot să vă spun că au fost peste 97.000 de notificări și peste 70.000 de persoane programate.. Tocmai de aceea prioritate a fost în momentul de față operaționalizarea acestor centre noi”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

În următoarele două – trei zile va fi disponibil și timpul de așteptare și ritmul de vaccinare, a adăugat acesta.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a adăugat că nu există centre care se închid, ci doar unele, puține, care schimbă tipul de vaccin.

La nivel național sunt în acest moment 1.151 de centre.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

India suspendă exportul medicamentului Remdesivir pentru bolnavii de COVID

Publicat

De

Autorităţile indiene au anunţat duminică suspendarea licenţelor de export pentru antiviralul Remdesivir, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în ţară, care a atins niveluri record cu peste 152.000 de infectări confirmate într-o singură zi, informează AFP şi EFE.

În prezent, ”există 1,1 milioane de cazuri de COVID active şi acestea sunt în continuă creştere. Acest lucru a condus la o creştere bruscă a cererii de Remdesivir injectabil utilizat în tratamentul pacienţilor cu COVID. Există posibilitatea unei noi creşteri a acestei cereri în următoarele zile”, a explicat Ministerul indian al Sănătăţii într-un comunicat.

„În lumina celor de mai sus, Guvernul Indiei a interzis exportul de Remdesivir injectabil şi a ingredientelor sale farmaceutice active până când situaţia se îmbunătăţeşte”, comunică ministerul.

Cu cele 152.879 de noi infecţii confirmate duminică în India, bilanţul total este de 13,35 milioane de cazuri, cel mai mare după Statele Unite şi Brazilia. Totalul deceselor este de 169.275, conform datelor Ministerului Sănătăţii.

Medicamentul produs de americani

Remdesivir a fost unul dintre primele medicamente care au avut efect în scurtarea perioadei de recuperare pentru unii pacienţi cu COVID-19.

Gigantul farmaceutic american Gilead Sciences Inc care produce Remdesivir a semnat anul trecut acorduri de acordare a licenţelor cu companii de medicamente generice din India, Pakistan şi Egipt, care le vor permite să fabrice medicamentul pentru distribuţie în 127 de ţări, majoritatea cu venituri mici.

Remdesivir este produs în India de şapte companii şi are o capacitate instalată de aproximativ 3,8 milioane de unităţi pe lună, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate