EDUCATIE
Sancțiuni DURE pentru tezele de doctorat PLAGIATE. Afectați și conducătorii lucrării, dar și universitățile

În noul proiect al Legilor educației sunt prevăzute sancțiuni dure pentru tezele de doctorat plagiate care pot afecta nu doar persoana care a plagiat, ci și conducătorul de doctorat. Mai mult, pentru abateri repetate, se poate merge până la retragerea autorizației de funcționare a instituției, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.
Procedura pentru anularea sau retragerea titlurilor de doctor este una clară și transparentă în acord cu cadrul legislativ existent, inclusiv deciziile CCR, a spus Ligia Deca în timpul prezentării proiectului Legilor Educației.
Sancțiuni dure pentru tezele de doctorat plagiate. Afectați și conducătorii lucrării, dar și universitățile
„Decizia CCR din vara anului trecut arată că titlul de doctor poate fi anulat doar dacă a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice. Aceeași decizie CCR mai subliniază că doar o instanță judecătorească poate anula diploma de doctor.
Practic am considerat că e nevoie să aducem mai multă transparență și să punem mai mult accent pe prevenție. Cum facem asta? În primul rând nu se mai poate renunța unilateral la titlul de doctor. A doua chestiune: tezele devin documente publice.
Înainte de susținerea lor, există 90 de zile, trei luni în care ele vor sta într-o platformă publică în așa fel încât oricine dorește să le poată consulta și să poată sesiza eventuale abateri de la etica universitară înainte ca teza să fie susținută în comisia respectivă”, a declarat Ligia Deca.
Universitățile analizează în primă instanță sesizările de plagiat. Tot ele sunt și cele care acordă titlul de doctor, însă dacă sunt suspiciuni cu privire la rezoluția dată de Comisia de Etică a universității, CNATDCU rezolvă contestațiile.
Rectorul poate cere în instanță retragerea titlului de doctor
În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată există o direcționare clară, legală, pentru ca cei care au emis diploma, adică reprezentantul legal al universității, în speță rectorul, să meargă în instanță și să ceară anularea titlului sau, dacă nu a produs încă efecte juridice, o poate revoca.
„Ce înseamnă asta din punct de vedere a responsabilității universităților? Înseamnă că există mai multă responsabilitate și o serie de sancțiuni posibile pentru cei care au facilitat încălcări ale eticii. Practic, se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universității ca instituție organizatoare de doctorat, ceea ce înseamnă retragerea dreptului universității de a mai admite noi studenți la doctorat.
În cazul în care constată abateri mai grave sau repetate se poate merge până la retragerea autorizației de funcționare a instituției de învățământ superior. De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susținere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în acest proces de emitere a titlurilor de doctor”, a mai spus ministrul Educației, Ligia Deca.
Sursa: Mediafax
Foto: pixabay.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
FOTO. Claudia Goia, șefă de promoție la o facultate a UBB Cluj, la 52 de ani: A fost o provocare, viața începe și după 50 de ani

Claudia Goia a absolvit, la 52 de ani, ca șefă de promoție, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, specializarea Administrație publică, Învățământ la Distanță (ID), fiind un exemplu că omul cât trăiește învață și că viața începe și după ce împlinești 50 de ani.
A avut colegi studenți cărora le putea fi mamă și unii profesori mai mici ca ea ca vârstă, dar le-a demonstrat tuturor că este capabilă să învețe și că poate face o figură frumoasă.
”Sunt născută și crescută în Cluj-Napoca, iar pentru o perioadă de 7 ani am plecat în Spania împreună cu familia, dar am revenit. La un moment dat m-am hotărât să îmi continui studiile, știind că ceva îmi lipsește din toată viața mea.
Am început în tinerețe, după liceu, Facultatea de Științe Economice pe care, din cauza unor circumstanțe, am abandonat-o.
M-am căsătorit, am avut o fetiță, iar după câțiva ani, împreună cu soțul meu, am hotărât să emigrăm și am revenit la Cluj când fetița avea 12 ani. În Spania am făcut absolut orice am putut ca să supraviețuiesc, munci ușoare sau de durată scurtă, astfel încât să pot să mă ocup de programul fetei noastre, inclusiv o școală de cofetărie.
Ne-am întors în țară în 2008 și m-am ocupat, în continuare, de creșterea copilului, dar am și lucrat puțin. Mi-am încropit și un mic atelier, pe care, însă, l-am închis”, a povestit Claudia.
Surpriză pentru soț
Aceasta a decis să își continue studiile și să urmeze o facultate, iar aliatul principal în acest demers a fost fiica ei, împreună cu care a studiat ofertele universitare.
”M-am hotărât să urmez o facultate când am împlinit 49 de ani, iar fiica noastră, care a terminat Facultatea de Informatică la UBB, era plecată la master în străinătate, în Spania, în securitate informatică și inteligență artificială. Ei i-am spus ce vreau să fac, inițial am vrut Dreptul, dar am ales FSPAC și a fost cea mai bună idee.
M-am dus, m-am înscris și i-am făcut soțului meu o surpriză teribilă pentru că el nu a știut nimic, am ținut totul secret, doar eu și fiica mea știam și i-am dat vestea chiar de ziua lui și a mea. Exact în 16 septembrie am primit vestea că sunt acceptată la studii și atunci rezervam ziua de naștere și atunci l-am anunțat. A fost un dublu cadou”, a subliniat absolventa.
Aproape toți colegii îi puteau fi copii
Claudia a optat să urmeze studiile FSPAC la Învățământ la Distanță (ID) pentru care a plătit, anual, suma de 2600 de lei, și a învățat singură în cea mai mare parte a timpului, participând la cursuri online o dată pe lună.
”Nu a foarte ușor… Cu colegii mă întâlneam la examene, aproape toți îmi puteau fi copii. Am fost în jur, inițial, 90 de studenți.
Experiența de studentă la 50 de ani a fost, pentru mine, a fost o provocare, dar și o deschidere și o acumulare de cunoștințe, legarea de noi prietenii. Mi-a plăcut la examene pentru că, în timp ce colegii arătau carnetul de student, pe mine mă știau toți profesorii.
Am absolvit ca șefă de promoție la ID cu media 8,88 pe cei trei ani de studiu”, a adăugat Claudia Goia.
Deși i-a fost foarte greu să pună, din nou, mâna pe carte, la 30 de ani de la terminarea liceului, cel mai mult i-a plăcut în cei 3 ani de facultate provocarea în sine.
După primul semestru, însă. a văzut că poate și a avut bursă de merit, infimă, ce-i drept, de 600 de lei/ semestru.
Continuă cu un master în domeniul mediului
După ce va avea diploma în mână, aceasta intenționează să își continue studiile cu un master în mediu și nu dorește să lucreze în administrația publică, ca funcționar bugetar într-o instituție de stat.
”Visul meu e să mă înscriu la un master începând din toamnă la UTCN și vreau să mă specializez în domeniul mediului, în sustenabilitatea mediului. Apoi mi-aș dori să trec pe partea de consultanță, într-un ONG de mediu, sau pe partea de accesarea proiecte, inclusiv europene.
De ce mediu? Pentru că Spania, unde am locuit 7 ani, este una dintre țările unde am văzut că există o preocupare pe partea de energie regenerabilă, de valorificarea deșeurilor și reziduurilor. Ei au ajuns până la performanța de a colecta textilele pe culori, fiind specializați pe sustenabilitatea mediului.
Dacă noi nu avem grijă de locul unde trăim și de lumea asta, ce lăsăm copiilor? Și m-am gândit că e un domeniu care îmi place și mă pasionează.
Am făcut în facultate o lucrare pe partea de mediu, iar la management financiar și finanțe publice, tot pe mediu. Da, e un domeniu care mă pasionează”, a menționat Claudia Goia.
Aceasta susține că a vrut să demonstreze că și după 50 de ani ești un om capabil, că se poate și la această vârstă să faci o figură frumoasă.
”Mulți au impresia că dacă ai 50 de ani, deja ești terminat, dar eu zic că la 50 de ani încă poți. Viața începe și la 50 de ani, pentru că nu mai ai datorii față de copii, cel puțin, eu l-am pus pe al mei un drum bun, iar acum investesc în mine”, a conchis Claudia Goia.
Discursul la absolvire al Claudiei Goia
”Sunt profund onorată să fiu aici ca absolventă a unei universități de tradiție, UBB pe băncile căreia au învățat și absolvit personalități precum Ana Blandiana, Emil Racoviță sau Doina Cornea, fiind unii dintre cei care au lăsat o amprentă în cultură, știință și societatea românească.
Acum exact 7 ani eram tot aici în această sală la absolvirea fiicei mele a Facultății de Informatică din cadrul UBB. Atunci eram în public. Azi sunt eu pe scenă, la 52 de ani ca șefă de promoție. Este, într-adevăr, o zi foarte bună!
Consider că în acești ani am învățat enorm – nu doar despre administrația publică, ci și despre oameni, despre mine însămi și despre tot ce înseamnă să contribui cu adevărat în societate.
Profesorii noștri ne-au fost cele mai bune exemple. Ne-au demonstrat prin propriul lor parcurs ce înseamnă să construiești o carieră cu sens în care te dedici binelui public, iar munca ta are impact direct asupra comunității din care faci parte, unde orice decizie contează pentru bunăstarea vieții oamenilor.
Îndrumătorul meu de licență, domnul profesor Alexandru Pavel, m-a întrebat:
<<Claudia, ți-a folosit această experiență? Te-a făcut un om mai bun?>> I-am răspuns sincer: <<Da. Pe mine, da, m-a ajutat. M-a ajutat să acumulez cunoștințe, să trăiesc experiențe noi. Însă totul tine de mentalitatea fiecăruia, de deschiderea orizontului>>.
Realizarea fiecăruia dintre noi este ceea ce lăsăm în urmă: să fim onești, pregătiți, buni prieteni la nevoie, solidari…
Facultatea m-a ajutat și să simt acel <<Lasă, mama, acum vezi și tu cum e să fii studentă>> – spus ironic și cu mare satisfacție de fiica mea.
M-am ambiționat
Adeseori îmi place să spun că <<să visezi e gratis>>: e important să nu uităm să visăm, dar și să ajungem la momentul în care visele devin realitate. Chiar dacă e poate mai târziu, eu mi-am împlinit visul!
M-am ambiționat. M-am înscris la facultate fără să spun nimănui – nici măcar soțului meu. Vestea că voi fi studentă i-am făcut-o cadou de ziua lui; dar să știți că era un cadou și pentru mine, era și ziua mea de naștere (suntem născuți în aceeași zi)! A fost cel mai frumos cadou al ultimilor ani!
Ca fostă emigrantă în Spania unde am trăit și muncit, am crescut un copil, am învățat o limbă nouă, am învățat să fiu curajoasă, să lupt, să mă descurc într-un mediu necunoscut, să fiu muncitoare, să spun ce gândesc, să nu cred în limitări impuse de vârstă sau gen, a fost necesar să mă integrez și să am un aport în societate. A fost o experiență imensă și deosebită pentru mine!
Să termin facultatea a fost o altă provocare și o nevoie profundă de a-mi demonstra că sunt capabilă, că pot să-mi împlinesc orice dorință! Sunt femeie, sunt soție, sunt mamă și uite, pot să fiu mai mult decât atât, acum mă simt prețuită! Nu trebuie să lăsați pe nimeni să vă frângă aripile, trebuie să vă urmați visele! Cum e spus frumos de spanioli: <<a tocar el cielo>>, adică să atingem cerul…
Pe fiica mea am învățat-o să nu se lase copleșită de greutăți, să creadă în educație, pentru că educația este ceea ce nimeni nu-ți poate lua – dar nici nu o poate face în locul tău. Și ea a reușit, sunt foarte mândră de ea! Apoi, mi-am dat seama că toate acele cuvinte pe care i le spuneam ei erau, de fapt, valabile și pentru mine.
Și nu doar că am terminat facultatea – azi sunt aici între voi. Spun acum cu încredere: sunt în stare! Pot!.
Iar pentru acest loc pe scenă am muncit, am făcut sacrificii și l-am câștigat. Și dacă v-am surprins, vă spun: Dacă îți dorești cu adevărat, pui suflet și muncești, nimic nu e imposibil.
Am în fiica mea cea mai bună versiune a mea și care, împreună cu soțul meu au fost sprijinul meu necondiționat. Le mulțumesc pentru răbdare și înțelegere, dar mai ales pentru meditațiile la informatică. Acum s-a revanșat față de mine: eu am învățat-o limba română și matematica, ea pe mine informatică!
Le mulțumesc prietenelor mele, vă spun că sunteți cele mai bune pe care cineva le-ar putea avea! Ele au crezut mereu în mine și m-au încurajat. Vă prețuiesc!
Știu că azi v-am făcut mândri pe toți cei prezenți acum aici: familia și prietenii mei!
Mulțumesc profesorilor
Mulțumesc din suflet tuturor profesorilor care ne-au ghidat, ne-au provocat și ne-au inspirat. Eu cred că poate fiecare am învățat ceva unii de la alții la întâlnirile noastre, poate unii dintre noi avem povești și experiențe deosebite de viață!
Și acum, țin să-i mulțumesc domnului profesor doctor Alexandru Pavel (foto – n.a.), cel care a crezut în mine încă din anul I, ceea ce pot să spun: este un exemplu de profesionalism. (Vă asigur că și de exigență, dar la modul pozitiv).
Azi, chiar dacă ne luăm rămas-bun de la anii de facultate, consider că drumul nu se încheie aici, azi doar urcăm prima treaptă. Unii dintre noi vom merge mai departe, cu mai mult curaj, mai multă claritate și pregătire, cu la fel de multă pasiune, începem să urcăm toată scara recunoașterii profesionale datorate educației.
Și să vă mai spun ceva: La 52 de ani am ajuns pe cel mai înalt podium… Vă dau pe această cale o veste: din toamnă încep un master, pentru că educația înseamnă responsabilitate, pregătire, prețuire și demnitate”.
Decanul FSPAC, mândru de Claudia
Decanul FSPAC, prof. univ. dr. Călin Hințea, a declarat pentru Cluj24 că voința Claudiei Goia, de a urma o facultate la 50 de ani, este de admirat.
”Suntem mândri că a ales facultatea noastră, iar faptul că a absolvit ca șefă de promoție demonstrează că a fost un student bun, că a fost preocupată să învețe. Este un model pentru tineri și un exemplu că învățarea continuă dă roade și oferă mai satisfacții”, a spus Hințea.
EVENIMENT
Cea mai frumoasă stradă din Cluj, strada Potaissa, devine în weekend Piața de flori altfel

Cea mai frumoasă stradă din Cluj-Napoca se umple de culoare, parfum și viață. Între 13 și 15 iunie, Strada Potaissa devine, pentru al nouălea an consecutiv, „Piața de flori altfel”, un eveniment urban care celebrează natura, comunitatea și bucuria momentelor simple.
Timp de trei zile, între zidurile vechii cetăți, vizitatorii vor putea descoperi flori colorate, plante aromatice, arbuști decorativi și decorațiuni inedite pentru grădini și balcoane, toate aduse de producători locali pasionați.
„Te invităm să descoperi o stradă altfel. Să îți reimaginezi modul în care privești locul fad pe lângă care treci zi de zi. Să te lași inspirat de mirosul lavandei și al busuiocului. Să te bucuri de culorile florilor de sezon. Să zâmbești. Și să te conectezi cu oamenii faini de aici, pentru că Strada Potaissa nu e doar despre plante, ci despre bucuria de a fi împreună – despre momente simple, dar cu farmec.
Între zidurile vechii cetăți, producătorii locali cu care deja ne-am obișnuit vor aduce o explozie de culoare, parfum și inspirație: flori colorate, plante aromatice, arbuști spectaculoși și decorațiuni pentru orice balcon sau grădină din oraș. Fiecare stand spune o poveste și e, totodată, o invitație la explorare și reconectare cu natura în mijlocul orașului”, transmit organizatorii.
Evenimentul va fi deschis zilnic între orele 10:00 și 23:00, iar accesul este gratuit. Ca în fiecare an, atmosfera va fi completată de muzică live, susținută de artiști locali care vor aduce un plus de farmec și relaxare fiecărei vizite pe Strada Potaissa.
EVENIMENT
AUR: Vizita lui Nicușor Dan în Republica Moldova și Ucraina, o deplasare fără respect față de românii de peste hotare

Românii de peste hotare sunt ignorați de Nicușor Dan. Vizita acestuia în Ucraina și în Republica Moldova a fost complet lipsită de substanță și fără nicio inițiativă concretă în favoarea românilor care trăiesc în afara granițelor.
Nicușor Dan ar fi trebuit să discute problema cultelor religioase pentru comunitatea de români din Ucraina, în contextul în care oficialii de la Kiev refuză înființarea unei asociații venite în sprijinul românilor.
„În acest moment e o comisie în Ucraina în care se discută statutul bisericii ortodoxe ucrainene, biserică sub oblăduirea Patriarhiei de la Moscova. Nu s-a tras concluzia, dar aceasta va fi clară. Este clar că acea biserică cel mai probabil va fi scoasă în afara legii. Această biserică funcționează în Ucraina alături de proaspăt înființata, în 2019, a bisericii ortodoxe ucrainene autocefală. Sunt două biserici ucrainene acolo. Una autocefală, alta sub egida Rusiei. Ce fac românii din Ucraina? Cele 130 de lăcașuri de cult se află sub egida bisericii ucrainene care ține de Moscova. Ce faci cu acești români? Soluția pe care legislația Ucrainei ne oferă este înființarea unei asociații intitulate „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, care să adune românii si bisericile românești de acolo, sub egida acestei asociații, care să funcționeze sub Patriarhia Române și în câmpul legal al Ucrainei. O situație conform legală. Această asociație s-a constituit, hârtiile au fost depuse în mai 2024, dar oficialii de la Kiev nu au dat un răspuns. Dosarul a fost acceptat, dar una dintre obiecțiile părții ucrainene transmisă asociației sună așa: „s-a amânat înregistrarea, unul dintre motive fiind subiectul în cazul cuprins de probleme ale relației interstatale române-ucrainene si ucraineane-române”. Pe această chestiune interstatală trebuia să fie planificată și discutată vizita. Ar fi fost un bun prilej ca aceste lucruri să fie abordate, pentru ca asociația să intre în capul constituțional juridic al Ucrainei. Mai există o posibilitate pe care au încercat-o recent trei biserici din trei sate românești, adică subordonarea canonică directe la o biserica din afara Ucrainei. S-a încercat asta recent dar din păcate căutați de către autorități, de către primari, si li s-au spus că dacă nu își retrag solicitarea vor avea probleme, s-ar putea să existe presiuni ca tinerii din acele trei sate să fie trimiși pe front. Formularea a fost dură, precisă, iar preoții și-au retras solicitarea”, a declarat Dan Dungaciu, profesor universitar și consultant AUR pe politică externă.
Comunitatea românească din Ucraina, teren fertil pentru manipulare
Acesta avertizează că ignorarea comunității românești din Ucraina de ambele state, român și ucrainean, creează un teren fertil pentru manipularea acesteia de către Federația Rusă.
„Scopul nostru este ca această comunitate să fie adusă într-un spațiu in care Ucraina vrea să se ducă – in spațiul european, euroatlantic, care biserica ortodoxă este parte a acestui spațiu. Lumea românească nu este lumea rusească. Lumea românească se opune lumii ruse, este apropiata de lumea ucraineană, pentru că sprijină Ucraina, ca această comunitate să nu devină ținta unei manipulări a Federației Ruse. Dacă ai o minoritate de sute de mii de oameni care este supărată, iritată, si in raport cu statul român si in raport cu statul ucrainean ea devine ținta principală a dezinformării si manipulării Federației Ruse. Lucrul acesta nu trebuie să se întâmple. Nu vrea nici Ucraina, nu vrem nici noi. Deci din această perspectivă efortul statului român si statului ucrainean ar trebui să fie consolante”, a adăugat Dungaciu.
Hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei după război
Profesorul universitar susține că România ar trebui să înființeze cât mai repede un hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei după război, prin aducerea companiilor străine care produc pentru Ucraina pe teritoriul țării noastre.
„Avem o centură de orașe, de la Oradea până la Bacău. Imaginați-vă o inițiativa în care Consiliile Județene și Locale să ofere teren pentru aceste investiții, prețurile la utilități să fie negociate si tot ce produci pentru Ucraina să produci în România. Ucraina nu va fi bancabilă ani de zile. România e un stat sigur. Toată producția să fie transferată în Ucraina, pentru că va fi nevoie de reforme de reconstrucție majore. Ce face România prin acest lucru ajută Ucraina, pentru că reticenta unor companii de a investi în Ucraina e firească. Ucraina nu va fi o bună bucată de timp stabilă, din nefericire. România se poate face utilă, dar e un efort care trebuie început de azi. Pentru că atunci când războiul se încheie să nu începi să construiești acel hub pe care îl ai în minte, ci să îl ai făcut, iar companiile să vină să producă. Ar ajuta si România și Ucraina”, a adăugat Dungaciu.
„Ne exprimăm preocuparea pentru păstrarea identității românilor din Ucraina”
AUR s-a născut ca un partid al românilor de pretutindeni, dedicat apărării identității românești și a drepturilor românilor din comunitățile istorice, în special din Ucraina și Republica Moldova. Cu atât mai gravă este pasivitatea domnului Nicușor Dan, care în vizitele sale externe nu a adus în discuție nici situația minorității române din Ucraina, nici perspectiva sprijinului pentru românii din Moldova.
„Atragem Atenția Guvernului și președintelui că existența războiului ca urmare a agresiunii Rusiei, precum și sprijinul acordat de România Ucrainei pentru a rezista în fața agresiunii NU sunt motive pentru ca Guvernul să abdice de la obligațiile sale constituționale și legale privind protecția minorității române din Ucraina. Ne exprimăm preocuparea pentru păstrarea identității românilor din Ucraina și pentru respectarea drepturilor persoanelor aparținând comunităților românești din Ucraina. Ucraina a recunoscut dreptul persoanelor aparținând minorității române de a avea propria organizare bisericească. Ca stat invitat să adere la UE, Ucraina trebuie să respecte criteriile de aderare și să respecte și să protejeze minoritățile pentru a putea să continue parcursul european. Considerăm că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi un pretext pentru punerea în paranteză a drepturilor minorității române”, a declarat senatorul AUR Petrișor Peiu.
EVENIMENT
FOTO. Sports Festival 2025 a început în forță! Parada sportivilor, concert Irina Rimes și conferințe, vineri

Cea de-a șasea ediție a Sports Festival a debutat oficial joi, 12 iunie, la Cluj-Napoca, cu mii de participanți prezenți la activități sportive, sesiuni inspiraționale și momente speciale de spectacol la scena de festival.
Cel mai important highlight al zilei a fost lansarea în premieră a Barometrului Sportului în România, un studiu de referință realizat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), care aduce pentru prima dată o imagine completă asupra modului în care românii se raportează la sport și activitate fizică.
Lansarea Barometrului – un moment de referință
Prezentat în cadrul deschiderii oficiale a sesiunilor Sports Talks 2025, studiul arată că 32% dintre români nu fac deloc sport, în timp ce 28% practică activități fizice de cel puțin cinci ori pe săptămână. Pe măsură ce înaintează în vârstă, motivația pentru sport scade semnificativ, iar categoria de vârstă 36–50 de ani este una dintre cele mai inactive. Motivul principal invocat pentru lipsa de activitate este lipsa timpului, iar percepțiile sociale – rușinea, teama de a fi judecați în spații publice – sunt, de asemenea, obstacole importante.
Datele au fost prezentate într-un panel moderat de Mihnea Măruță, cu participarea sociologului Bianca Dobre (IRES) și a Mirel Alexa (director executiv Sports Festival).
Inițiatorii își propun ca Barometrul să devină un proiect anual, oferind o bază solidă pentru politici publice și campanii eficiente de promovare a sportului.
Gasca Zurli – bucurie în familie
După-masa a adus zâmbete și energie pe platoul Cluj Arena, la scena Sports Festival, unde Gașca Zurli a oferit un spectacol plin de culoare și emoție. Mii de copii și părinți s-au bucurat împreună de ritmurile copilăriei și au dansat în aer liber, în cel mai vesel start de festival.
Ce poți face vineri la Sports Festival
Evenimentul emblematic al Sports Festival va aduce vineri, 13 iunie, în Parcul Central din Cluj-Napoca, peste 3.500 de sportivi din toate disciplinele, într-o paradă spectaculoasă, care celebrează pasiunea pentru mișcare. Parada va avea loc începând cu ora 19:00. Participanții vor defila din Parcul Central până pe platoul Cluj Arena, unde se vor opri în fața scenei de festival.
Pe lângă momentele spectaculoase dedicate sportului Sports Festival 2025 aduce și energie prin muzică. Pe scenă vineri va urca, de la ora 19:45, Irina Rimes. După concertul celebrei artiste, va urma la scena party cu CD-J & Matei SAX.
Peste 25 de sporturi pot fi testate gratuit în zonele special amenajate din Aleea Stadionului, Parcul Central și platoul Cluj Arena, sub îndrumarea antrenorilor și sportivilor din cluburi locale. Viner programul este 10:00-18:00. Sporturile disponibile anul acesta sunt: atletism, baschet, badminton, handbal, volei, fotbal, judo, karate, kempo, taekwondo, scrimă, tir cu arcul, ciclism, tenis, gimnastică, dans sportiv, baseball, oină, escaladă, box, sambo, aikido, polo, radioamatorism, parkour și rugby tag.
Conferințele Sports Talks continuă
Conferințele Sports Talks continuă în cea de-a doua zi de festival cu discuții legate de tema acestei ediții de festival: ”Sportul și răbdarea cu care se construiește performanța”:
- 11:00–11:30: Dani Oțil – prezentator TV, sportiv amator și ambasador Sports Festival:
- 11:45–12:15: Sacha Dragic – antreprenor, filantrop;
- 16:00–16:30: Călin Hințea – profesor universitar doctor, Decan FSPAC, UBB
- 16:45–17:15: Torsten Smolcic – fondator & CEO Moveon Management, agentul jucătorilor străini prezenți la SF2025;
- 17:30–18:00: Mircea Miclea – profesor universitar doctor, psiholog, autor, fost ministru al educației.
Moderatori: Cristian Mîndru și Mihnea Măruță.
Accesul la toate activitățile de bază, zonele de inițiere, concerte și Sports Talks este gratuit.
Cea de-a șasea ediție SPORTS FESTIVAL, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, are loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată în 2024, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.