Connect with us

ACTUALITATE

Salvatori din tată în fiu la ISU Cluj. Cum a devenit Bogdan pompier și care este cea mai importantă lecție învățată de la „Chio”

Publicat


isu cluj

Plutonierul adjutant șef Viorel Chiorean este unul dintre pompierii experimentați ai Detașamentului 1 Cluj-Napoca. De aproape 20 de ani, „Chio” lucrează la ISU Cluj și a visat încă din tinerețe să devină pompier. La fel ca fiul său, care din această săptămână este locțiitor al comandantului Detașamentului de Pompieri din Dej.

„Chio”, cum îi spun colegii, pune pasiune în tot ceea ce face și coordonează numeroase intervenții, ca șef gardă intervenție-stingere.

Acasă nu prea vorbește despre intervenții, însă și-a adus fiul la unitate în diferite ocazii. Astfel, Bogdan s-a convins singur că vrea să calce pe urmele tatălui său și a dat la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 2021.

Începând din această săptămână, sublocotentul Bogdan Chiorean va fi locțiitor al comandantului Detașamentului de Pompieri din Dej.

Plutonierul adjutant șef Viorel Chiorean a intervenit din timpul liber la numeroase situații de urgență. Una îi va rămâne în suflet pentru totdeauna. În vara lui 2021 a participat la festivitatea de absolvire a fiului său, Bogdan.
În drumul spre casă, cei doi au văzut un camion cuprins de flăcări.

„Bogdan, avem deja primul incendiu”, i-a transmis „Chio” tânărului sublocotenent. Amândoi s-au dat jos din mașină, iar subofițerul de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca mărturisește, râzând, că purta pantaloni scurți.

„Veneam pe autostradă, Bogdan conducea. Inițial am crezut că arde ceva în câmp. Ne-am dus împreună să vedem ce e acolo. Ca norocul, pe lângă noi a trecut o vidanjă cu apă, pe care am oprit-o. În apropierea camionului era un polițist și i-am zis: <<Putem să ajutăm? Suntem pompieri!>>. Am lichidat incendiul rapid, înainte să vină ceilalți pompieri. Din fericire, n-au fost victime”, povestește Viorel.

Acum câțiva ani, „Chio” și colegii experimentați de la ISU Cluj au plecat la București să susțină probele necesare ocupării funcției de șef gardă intervenție-stingere. În apropiere de capitală, salvatorii au rămas blocați în trafic, din cauza unui accident rutier. Fără să stea pe gânduri, cu toții au fugit la o mașină avariată, unde era blocat un bărbat.

„Am cerut descarcerarea, deși îl puteam scoate și singuri. Am respectat protocolul de salvare, să nu agravăm rănile. Asta e important la un accident rutier și de multe ori oamenii se grăbesc să extragă victima, așa cum cred ei de cuviință. Au ajuns cei de la descarcerare, dar noi ne-am comportat ca în misiune. Îmbrăcați civil, am sărit pe autospecială, am luat sculele necesare și ne-am apucat de lucru, cot la cot cu pompierii sosiți la fața locului”, a spus acesta.

A fi pompier nu se rezumă doar la cele 24 de ore, cât ține tura de serviciu. Din contră, a fi pompier înseamnă să le oferi oricând sprijin celor aflați în nevoie. Asta l-a impresionat pe Bogdan, încă din copilărie. Obișnuia să vină des la unitate și să admire autospecialele.

În plus, i-a plăcut matematica și a învățat la unul dintre liceele de prestigiu din Cluj-Napoca. În clasa a-X-a s-a hotărât să încerce la Academia de Poliție.

„Tata nu a vorbit acasă despre misiunile lui. Totuși, știam de la el ce frumos este să ajuți. Cu siguranță e un model pentru mine. Datorită lui mi-am găsit și eu rostul în viață. În altă ordine de idei, mi-am dat seama că îmi doresc o astfel de profesie și admir spiritul de echipă, camaraderia”, spune Bogdan.

Ca orice părinte, Viorel s-a bucurat să afle că băiatul său vrea să devină pompier. În paralel, recunoaște că nu i-a impus nimic, decizia venind de la sine. O carieră militară nu se potrivește oricui. Pe de altă parte, cei care muncesc și depun efort vor fi răsplătiți pe măsură.

La finalul liceului, Bogdan a ales să riște. Nu și-a stabilit vreun plan de rezervă, în caz că va rata Facultatea de Pompieri. Drept dovadă, s-a pregătit temeinic și a obținut a doua medie la admitere. Ulterior a încheiat cu brio patru ani de studiu, fiind remarcat printre cei mai buni studenți ai academiei.

„A fost destul de greu, în special în anul întâi. Ești boboc acolo, trebuie să te adaptezi. Te încadrezi la program, înveți și participi la activități. Am luat note mari prin determinare și rigurozitate. Contează să îți dai interesul, să îți placă materiile și să rămâi consecvent.

Imediat după absolvire am primit repartizarea în județul Bistrița-Năsăud. Mi-am început cariera ca adjunct al comandantului de secție de la Năsăud. Colectivul m-a primit cu brațele deschise și mi-a plăcut acolo. Acum vin aproape de casă, cu gândul de a ne face treaba și a fi în slujba cetățenilor”, afirmă proaspătul locțiitor al comandantului de la Detașamentul de Pompieri din Dej.

Întrebat cum ar descrie ultimii 16 ani la pompieri, Viorel Chiorean răspunde emoționat: „Parcă ieri a fost prima zi de muncă. M-am confruntat cu fel și fel de misiuni. Dificile sunt accidentele cu copilași răniți. Te marchează efectiv. Vezi familii nenorocite de persoane iresponsabile. Asta te mâhnește. De asemenea, bucuria că cineva supraviețuiește e unică”.

În aproape două decenii ca militar, „Chio” a învățat lecții cât pentru o viață întreagă. Una dintre ele privește respectul și i-a predat-o și fiului său: „Bogdane, cum îi tratezi tu pe oameni, așa te vor trata și ei pe tine”.

Sursa/Foto: ISU Cluj

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Sute de copii au vizitat Aeroportul din Cluj în „Săptămâna Altfel”

Publicat

Peste 600 de copii din Cluj au vizitat Aeroportul Internațional „Avram Iancu” în „Săptămâna Altfel”. 

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a organizat tururi de vizitare, cu ocazia „Săptămânii Altfel”. Astfel, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul din Cluj, în perioada 15-26 aprilie.

În cadrul viztelor, cei mici au asistat la aterizările și decolările aeronavelor și și-au îmbogățit cunoștințele în domeniul aviației.

„Tururi de vizitare la  Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj! În perioada 15-26 aprilie 2024, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul Internațional Cluj, în cadrul programului «Săptămâna Altfel».

Cei mici au asistat la aterizările și decolările avioanelor, au primit informații interesante cu privire la activitățile specifice unui aeroport și și-au îmbogățit cunoștințele din domeniul aviației civile”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Se redeschide restaurantul McDonald’s din Mănăștur. A fost renovat și modernizat

Publicat

Luni, prima zi din Săptămâna Mare, aduce cu sine și redeschiderea restaurantului McDonald’s din Mănăștur, zona Minerva, care a fost renovat și modernizat în ultimele 3 luni.

Restaurantul are o nouă înfățișare, o nouă arhitectură, fiind reamenajată și dotată cu mobilier nou și terasa din față.

În plus, localul dispune de facilități tehnologice noi, cum sunt ecranele cu atingere pentru plasarea comenzilor.

Lucrările de moernizare au durat circa 3 luni.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-Sepsi OSK, 2-1. Avem doi oameni în PLUS, ce facem cu ei

Publicat

CFR Cluj

CFR Cluj a întâlnit, duminică seara, pe Sepsi OSK, într-un meci care încheia etapa a 7-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Clujenii, cu evoluții oscilante, erau pe locul 3 înaintea meciului, având 34p., în timp ce covăsnenii erau pe 6, cu 28p. După o partidă în care a avut dublă superioritate numerică mai mult de o repriză, CFR câștigă cu 2-1, goluri marcate de Muhar (min.6 și 97), respectiv Alimi (min.20, pen.).

cfr-sepsi

Echipe de start:

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Kresic, Camora – Muhar, Keita, Tachtsidis – Deac, Michael, Fica
Rezerve: Hindrich, Bălgrădean, Manea, Abeid, A. Radu, Aussi, R. Filip, El Kaddouri, Avonou, Otele, Serebe, Bîrligea
Antrenor: Francisc Dican

CFR Cluj-Sepsi OSK, 2-1. Avem doi oameni în PLUS, ce facem cu ei

Sepsi: Niczuly – Oroian, D. Ciobotariu, Ninaj, A. Dumitrescu – M. Ștefănescu, Alimi, Kallaku, Fl. Ștefan – Safranko, K. Varga
Rezerve: D. Moldovan, Gedo, Aganovic, Rența, R. Varga, C. Matei, Popsa, Batzula, Debeljuh
Antrenor: Bernd Storck

Arbitru: Marcel Bîrsan, A1: Valentin Avram, A2: Sebastian Gheorghe, VAR: Sorin Costreie, AVAR: Raul Ghiciulescu

cfr-sepsi

Început bun de partidă, cu CFR având 2 mari ocazii, prin Mogoș și Tachtsidis, după care vine și golul lui Muhar din min.6, pentru 1-0.

Contrar cursului jocului, în min.20 Alimi egalează dintr-un penalty acordat cu VAR, după un fault al lui Fică asupra lui Ștefănescu. Oroian este eliminat pentru al doilea galben iar spre finalul reprizei și Ștefan vede roșu după un fault din postură de ultim apărător asupra lui Michael.

cfr-sepsi

Repriza a doua a însemnat un asalt continuu asupra porții lui Niczuly. Cu doi oameni în plus, CFR n-a știu gestiona meciul. A avut aproape 30 de șuturi la poartă, două bare, prin Otele și Bîrligea și un singur gol în superioritate. Din ciclu: avem doi oameni în plus, ce facem cu ei?

Mai mult de-atât, în minutele de prelungiri, Sepsi a fost aproape să dea lovitura însă Aganovici pierde mingea.

După câteva ratări incredibile, vine și minutul 97, când Muhar face 2-1, după o pasă excelentă a lui El Kaddouri și salvează o partidă mai mult decât dificilă, cu un adversar care, în 9 oameni, le-a făcut viața grea clujenilor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Fotolii de masaj pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Licitație pentru închirierea spațiilor

Publicat

fotoliu masaj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj organizează la jumătatea lunii mai o licitație publică pentru închirierea de spații comerciale destinate amplasării unor fotolii pentru masaj.

Reprezentanții aeroportului au arătat că, în total, este nevoie de 5 astfel de fotolii de masaj pentru relaxarea pasagerilor.

Două fotolii ar trebui amplasate în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, parter, zona restricționată, salon VIP , spațiul având o suprafață de 2 mp, unul în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale Schengen parter, zona restricționată, al patrulea în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Schengen etaj, zona restricționată, lângă Business Lounge, iar ultimul tot în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Non-Schnegen etaj, zona restricționată, lângă camera tehnică.

Deschiderea ofertelor la licitație va avea loc în 15 mai la ora 9, la sediul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj,

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax