EVENIMENT
Salvamontiștii clujeni au intervenit în 10 cazuri de accidentări pe pârtiile de schi în weekend. 3 persoane au ajuns la spital
Salvamontiștii de la Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și din Formația Salvamont Vlădeasa au intervenit, în weekendul care tocmai s-a încheiat, în 10 cazuri de accidentări pe pârtiile de schi din județ.
Iarna s-a instalat deplin în toate zonele schiabile din județul Cluj, iar afluxul de turiști în zona montană a județului a crescut considerabil, la fel și numărul de evenimente sportive.
Salvamontiștii clujeni au intervenit în 10 cazuri de accidentări pe pârtiile de schi în weekend. 3 persoane au ajuns la spital
Salvamontiștii clujeni au intervenit în 10 cazuri de de accidentări pe pârtiil. Marea majoritate, respectiv 9 accidente, s-au petrecut sâmbătă, pe domeniul schiabil Mărișel, iar un caz, duminică, pe pârtia Buscat.
Trei accidentați au fost predați ambulanței și duși la spital.
Totodată, în weekend au fost organizate și două evenimente sportive mari, la care au asigurat asistența salvatorii montani din Cluj, respectiv Cupa Spando la schi, cu circa 140 de participanți, desfășurată pe pârtia Mărișel și Cupa Vlădeasa la schi fond, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Cluj și școlile din zona montană a județului, eveniment la care au concurat peste 70 de elevi.
Atenționări și recomandări pentru sezonul de iarnă
Iubitorii sporturilor de iarnă sunt rugați să respecte recomandările salvamontiștilor și ale administratorilor zonelor schiabile. De asemenea, se recomandă o mai mare atenție reglării legăturilor schiurilor în funcție de greutate.
Pentru cei care se îndrepta către zonele turistice în care se află domenii de practicarea sporturilor de iarnă, Salvamont România, face câteva recomandări:
- Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului Dvs. de pregătire.
- Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare.
- Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.
- Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
- Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
- Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.
- Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
- Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
- Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
- Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie.
- Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru – ușor, roșu-mediu, negru – dificil.
- Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile și generează accidente grave.
- Anunțați echipa locală Salvamont, direct, prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0-SALVAMONT (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
Miercuri seara, în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, a avut loc al treilea protest anti-Georgescu. De această dată au fost doar câteva zeci de persoane care au ținut să-și exprime apartenența la valorile europene și să tragă un semnal de alarmă cu privire la candidatul independent la prezidențiale, Călin Georgescu.
Protestatarii au scandat lozinci pro Europa și antifasciste. Pe pancartele purtate alături de steaguri tricolore și al UE scria: „Apa=H2O, punct. Până și Elena Ceaușescu știa”, „Mai bine autobuz roz în stație decât T34 la poartă”, „Jos fascismul”, „Schimbăm decorul, trecutul nu ne fură viitorul”, „Avem vocea mai puternică decât platforma electronică” sau „România este europeană în spirit și gândire”.
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
S-a scandat „Jos fascismul” și „România, nu uita, noi suntem de partea ta”.
EVENIMENT
O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică
Astăzi a avut loc o nouă prelevare de organe în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, în acest caz donatorul fiind un pacient de 69 de ani, aflat în moarte cerebrală, menținut în condiții fiziologice. Familia donatorului și-a dat acordul, făcând astfel gestul nobil și creștinesc de a da o nouă speranță la viață unor oameni aflați în grea suferință.
„Prelevarea de organe s-a efectuat în cadrul a Secției Clinice ATI I și reprezintă cea de-a treia prelevare realizată de la începutul acestui an în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Echipa medicală formată din Conf. Dr. Cristina Petrișor, medicul responsabil cu identificarea și susținerea donatorului la nivel regional (KDP), Dr. Elena Ștefănescu, medic primar ATI și Dr. Dumitru Patraș, medic primar ATI, coordonator de transplant la SCJU Cluj, au prelevat în deplină siguranță ficatul și rinichii pacientului nerecuperabil. Echipa SCJU Cluj a fost ajutată de Dr.Tudor Moisoiu și Avram Mureșan din ICUTR Cluj, alături de Dr. Popa Călin Popa și Dr. Horea Bocșa din IRGH Cluj.
O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică
În vederea transplantării, rinichii prelevați au fost preluați de echipa ICUTR Cluj, în timp ce ficatul a fost preluat de echipa IRGH Cluj.
Profund respect și recunoștință familiei donatorului”, se arată în comunicatul spitalului.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2
Marcel Ciolacu, candidat al PSD la prezidențiale, a declarat, în urma desecretizării documentelor CSAT, că a fost cel mai afectat de modul în care Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea și a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali!
Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!
Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2
În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie.
Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv national – continuarea traseului de dezvoltare europeană a României!
Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
EVENIMENT
Au fost DESECRETIZATE documente SIE/SRI/MAI despre modul de desfășurare a CAMPANIEI lui Călin Georgescu
Miercuri, 4 decembrie 2024, au fost desecretizate documente SIE/SRI/MAI despre modul de desfășurare a campaniei lui Călin Georgescu.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Au fost DESECRETIZATE documente SIE/SRI/MAI despre modul de desfășurare a CAMPANIEI lui Călin Georgescu
Totodată, precizăm că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se arată în comunicatul administrației prezidențiale.
Vă prezentăm în anexă documentele declasificate:
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Document CSAT Serviciul Român de Informații II
Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Concluzii:
Rețeaua de conturi asociată direct campaniei a fost de 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral.
Aproape 800 dintre conturi au fost create încă din 2016, dar au avut o activitate foarte redusă până pe 11.11.2024 după care efectiv au explodat. Conturile au fost coordonate de un „actor” statal. S-au făcut plăți ilegale în criptomonede, sume mari nedeclarate au fost achitate către influenceri. Acest gen de operațiune face parte din tacticile Rusiei de descurajare a țărilor NATO.
Ce spune SRI
„În 19.11.2024 „atacatori cibernetici au compromis serverul de hărți Registrului electoral din infrastructura Autorității Electorale Permanente”.
În 24.11.2024 credențiale de acces la platformele Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente și Registrului Electoral „au fost publicate în cadrul unor platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă”.
În ziua alegerilor și în noaptea post alegeri, peste 85.000 de atacuri cibernetice din peste 33 de țări „au vizat obținerea accesului la date din sistemele informatice, alterării integrității și schimbării conținutului prezentat publicului larg”.
„Atacatorul dispune de resurse considerabile, corelate cu un mod de operare specific unui atacator statal”.