EVENIMENT
Salariul unui poliţist local în Cluj. Câştigă aproape dublu faţă de un poliţist adevărat

Unii polițiști sunt mai polițiști decât alții, chiar dacă nu fac același lucru. Iar pentru că nici nu fac mare lucru, iau salarii aproape duble. Se întâmplă la Cluj-Napoca.
Este vorba despre polițiștii de la Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca unde, potrivit unui fluturaș de salariu obținut de Cluj24, aceștia câștigă peste 5700 de lei în mână față de polițiștii de la Poliția municipiului Clujului, care au un salariu de aproape 3400 de lei net.
”Nivelul net de retribuție al unui agent din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca este de aproximativ 3400 lei, iar venitul lunar net al unui comisar șef este de circa 6000 lei”, a precizat, oficial, IPJ Cluj.
382 de polițiști la municipiu vs 311 la Locală
De precizat că în cadrul Poliției Locale a Primăriei Cluj-Napoca sunt angajați 311 polițiști locali în timp ce la Poliția municipiului Cluj-Napoca își desfășoară activitatea un număr de 382 de polițiști, respectiv agenți și ofițeri de poliție.
Parcul auto funcțional al Poliției municipiului Cluj-Napoca este compus din 64 de autospeciale și o motocicletă, dintre care 55 au o vechime sub 5 ani.
Poliția Locală stă mai bine la capitolul parc auto, după ce a primit în anul 2018 un număr de 3 mașini electrice Renault Zoe iar polițiștii au fost dotați cu segway pentru a patrula prin parcuri și zona centrală.
Ce spune un polițist de la IPJ Cluj despre această discriminare?
”Un polițist angajat al MAI are o responsabilitate uriașă, infinit mai mare față de unul de la Locală. Dacă e un accident rutier, noi facem măsurători la fața locului, ei se plimbă să vadă cine a parcat ilegal. Dacă e o spargere undeva sau o crimă, noi facem ancheta, cu criminaliștii, ei stau pe margine și nu lasă oamenii să intre în perimetru. Concluzia, de fapt ei sunt specialiștii, pentru că de aceea sunt mai bine plătiți…”, a spus un polițist clujean sub protecția anonimatului.
vezi şi:
Scandal între poliţişti. Un poliţist clujean dă de pământ cu poliţia locală şi cu ministrul Vela. “Nu poţi să-i spui poliţist unui paznic de panseluţe”
FOTODOCUMENT. Războiul panseluţelor la Cluj. Poliţia locală ameninţă Şcoala de poliţie cu judecata
FOTODOCUMENT. Războiul panseluţelor la Cluj. Poliţia locală ameninţă Şcoala de poliţie cu judecata
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Daniel David, din nou în SUA. Participă la UBB Reunion New York, o întâlnire cu comunitatea academică din diaspora

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează un eveniment special dedicat absolvenților de studii superioare în școlile românești, care trăiesc în Statele Unite ale Americii.
Daniel David, ministrul Educației și cecretării, care a făcut recent o vizită în SUA, va participa și la UBB Reunion New York.
Daniel David participă la UBB Reunion New York
Reuniunea UBB are loc în data de 16 mai și sunt invitați nu doar alumni UBB, ci toți absolvenții de universități românești stabiliți în SUA.
”Va fi o seară de dialog autentic, inspirație și conexiuni valoroase”, arată reprezentanții UBB, care au anunțat și prezența lui Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării din România, și fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta va deschide evenimentul cu o viziune despre viitorul educației și al colaborării internaționale.
Participarea la UBB Reunion New York este gratuită, dar locurile sunt limitate, așa că se vor face rezervări AICI.
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării a făcut recent o vizită în SUA, scopul principal al acesteia fiind tot întâlnirea cu diaspora românească.
ADMINISTRAȚIE
Asfalt turnat azi, spart mâine. Săpături reluate pentru a șasea oară în același loc, pe strada Septimiu Albini

Un locuitor din cartierul Gheorgheni reclamă, pe platforma MyCluj, că pe strada Septimiu Albini a fost săpată o groapă, spune el, de cel puțin cinci ori în decursul acestui an. Astăzi, se lucrează din nou exact în același perimetru.
Potrivit sesizării, lucrările par să urmeze un tipar: se sapă, se repară, se toarnă asfalt. Apoi se revine… cu o nouă săpătură. Cazul cel mai recent, turnarea unui strat proaspăt de asfalt urmată a doua zi de o nouă intervenție, i-a stârnit acestuia suspiciuni privind calitatea reparațiilor și modul de utilizare a fondurilor publice.
„Pe strada Septimiu Albini nr. 58 lângă trecerea de pietoni se execută în mod repetat o groapă pentru a repara ceva. Doresc să vă informez despre disconfortul și suspiciunile generate de intervențiile repetate efectuate în zona menționată anterior. În cursul acestui an, am constatat că s-a săpat o groapă în același loc de nu mai puțin de cinci ori. Această frecvență ridicată a lucrărilor ridică serioase semne de întrebare cu privire la calitatea reparațiilor efectuate anterior și la eficiența utilizării fondurilor publice. Considerăm inacceptabil faptul că aceeași porțiune de drum necesită intervenții atât de dese. Mai mult, vă aduc la cunoștință că, în urma uneia dintre intervențiile recente, s-a turnat asfalt nou în zonă, pentru ca a doua zi să se sape din nou exact în același loc”, se arată în sesizarea trimisă prin aplicația MyCluj.
Cetățeanul solicită explicații din partea autorităților cu privire la motivul real al acestor intervenții recurente și cere măsuri pentru ca lucrările efectuate să fie durabile: „Această succesiune de evenimente denotă o lipsă flagrantă de coordonare și o gestionare defectuoasă a lucrărilor. Astăzi, 23 aprilie 2025, am observat că au început din nou lucrări de săpătură în același perimetru”.
Deocamdată, Primăria nu a oferit un răspuns, sesizarea figurând ca fiind „în lucru”.
ECONOMIE
VIDEO. Centru de Excelență al unei companii americane, deschis la Cluj. Dezvoltă echipamente de colectare sticle reciclabile

Compania americană Envipco, lider global în soluții avansate de reciclare, a inaugurat, miercuri, Centrul de Excelență în Inginerie din România, la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Inginerii români de aici vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile, în special a recipienților de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu.
Noul centru extinde rețeaua globală de centre de cercetare și dezvoltare a companiei și consolidează poziția emergentă a României ca hub de inovație în reciclare și economie circulară.
Hub strategic de cercetare și dezvoltare
Centrul din Cluj-Napoca va funcționa ca un hub strategic de cercetare și dezvoltare (R&D), sprijinind implementarea și extinderea rapidă a sistemelor de garanție-returnare (SGR) în întreaga Europă.
Inginerii români vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile.
Simon Bolton, CEO Envipco Global, a declarat că ceea ce se construiește la Cluj nu este doar un centru de cercetare și dezvoltare, ”ci o platformă de co-creație între echipele din Europa și SUA”.
”România are un rol important în viitorul reciclării inteligente”, a spus Bolton, care a apreciat succesul campaniei de reciclare demarat în România prin RetuRo, concretizat prin sute de milioane de recipiente colectate.
Bogdan Purcherea, Manager Envipco România, a declarat la rândul său că s-a decis investiția în România pentru că aici s-a găsit ”talent, viziune și o energie extraordinară pentru schimbare”.
”Centrul de Excelență din Cluj reflectă angajamentul nostru de a inova împreună cu comunitățile locale pentru a construi un viitor sustenabil în Europa și dincolo de ea”, a precizat Purcherea.
Andrew Keene, CTO Envipco, a completat că tehnologiile dezvoltate la Cluj vor sprijini tranziția către modele circulare în piețele europene, noul centru fiind un pas important pentru democratizarea reciclării prin inovație.
”Noi proiectăm, construim și distribuim aceste echipamente de colectare a ambalajelor reciclabile. Au și sisteme de securitate pentru a preveni fraudele”, a explicat Keene.
Clujul, pol al inovației
Compania Envipco este în prezent singurul producător de RVM-uri care deține atât o unitate de producție, la Sebeș, cât și un Centru de Excelență, la Cluj-Napoca, cele două investiții subliniind importanța strategică a României în planul european al companiei.
Centrul de la Cluj este așteptat să accelereze adaptarea tehnologică a soluțiilor Envipco pentru piețele europene-cheie, aflate în plin proces de implementare a sistemelor SGR.
Potrivit oficialilor americani, a fost ales Cluj-Napoca pentru deschiderea noului centru , deoarece orașul este considerat un pol în expansiune al inovației, cu acces la specialiști de top în inginerie și IT, infrastructură modernă și conexiuni excelente cu restul Europei.
Aceștia estimează că la Centrul de Excelență în Inginerie de la Cluj-Napoca vor fi angajate, inițial, 10 – 12 persoane, în domeniile IT și inginerie, iar până la sfârșitul lui 2026, se intenționează angajarea a aproximativ 20-25 de specialiști.
Astfel, se caută ingineri, analiști de procese de business, dezvoltatori Power BI și profesioniști cu experiență în cercetare și dezvoltare.
Investiția în Centrul de Excelență de la Cluj-Napoca se va ridica la 5 milioane euro în următorii ani și include infrastructura fizică, software-ul, instrumentele R&D și pregătirea personalului.
Compania americană colaborează cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).
Despre Envipco
Envipco, prezentă în mai multe țări din întreaga lume, este un lider recunoscut în dezvoltarea și operarea echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) – sisteme tehnologice automatizate pentru colectarea recipientelor de băuturi.
Compania deține mai multe brevete pentru sistemele RVM, inclusiv pentru marcarea ambalajelor pentru returnarea garanției, identificarea tipului de material, compactare și contabilizare.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de instabilitate atmosferică pentru tot județul Cluj pentru ziua de miercuri, 23 aprilie.
Vor fi ploi însoțite de descărcări electrice, iar vântul va bate cu putere.
Vijelii, ploi însemnate cantitativ și grindină la Cluj
Avertizarea Cod Galben este valabilă miercuri, 23 aprilie, între orele 12.00 și 23.00, anunță meteorologii.
Vor fi o perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care va avea rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 de litri pe metru pătrat.