EVENIMENT
Salariul unui poliţist local în Cluj. Câştigă aproape dublu faţă de un poliţist adevărat
Unii polițiști sunt mai polițiști decât alții, chiar dacă nu fac același lucru. Iar pentru că nici nu fac mare lucru, iau salarii aproape duble. Se întâmplă la Cluj-Napoca.
Este vorba despre polițiștii de la Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca unde, potrivit unui fluturaș de salariu obținut de Cluj24, aceștia câștigă peste 5700 de lei în mână față de polițiștii de la Poliția municipiului Clujului, care au un salariu de aproape 3400 de lei net.
”Nivelul net de retribuție al unui agent din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca este de aproximativ 3400 lei, iar venitul lunar net al unui comisar șef este de circa 6000 lei”, a precizat, oficial, IPJ Cluj.
382 de polițiști la municipiu vs 311 la Locală
De precizat că în cadrul Poliției Locale a Primăriei Cluj-Napoca sunt angajați 311 polițiști locali în timp ce la Poliția municipiului Cluj-Napoca își desfășoară activitatea un număr de 382 de polițiști, respectiv agenți și ofițeri de poliție.
Parcul auto funcțional al Poliției municipiului Cluj-Napoca este compus din 64 de autospeciale și o motocicletă, dintre care 55 au o vechime sub 5 ani.
Poliția Locală stă mai bine la capitolul parc auto, după ce a primit în anul 2018 un număr de 3 mașini electrice Renault Zoe iar polițiștii au fost dotați cu segway pentru a patrula prin parcuri și zona centrală.
Ce spune un polițist de la IPJ Cluj despre această discriminare?
”Un polițist angajat al MAI are o responsabilitate uriașă, infinit mai mare față de unul de la Locală. Dacă e un accident rutier, noi facem măsurători la fața locului, ei se plimbă să vadă cine a parcat ilegal. Dacă e o spargere undeva sau o crimă, noi facem ancheta, cu criminaliștii, ei stau pe margine și nu lasă oamenii să intre în perimetru. Concluzia, de fapt ei sunt specialiștii, pentru că de aceea sunt mai bine plătiți…”, a spus un polițist clujean sub protecția anonimatului.
vezi şi:
Scandal între poliţişti. Un poliţist clujean dă de pământ cu poliţia locală şi cu ministrul Vela. “Nu poţi să-i spui poliţist unui paznic de panseluţe”
FOTODOCUMENT. Războiul panseluţelor la Cluj. Poliţia locală ameninţă Şcoala de poliţie cu judecata
FOTODOCUMENT. Războiul panseluţelor la Cluj. Poliţia locală ameninţă Şcoala de poliţie cu judecata
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Scandal într-un bar din Huedin. Trei persoane, între care un bărbat de 80 de ani, au sărit la bătaie. Una a ajuns după gratii
Scandal în toată regula, ziua în amiaza mare, într-un bar din Huedin. Doi bărbați și o femeie au bătut alte trei persoane.
A intervet poliția, iar un bărbat de 39 de ani a fost reținut pentru 24 de ore.
Scandal într-un bar din Huedin. Trei persoane, între care un bărbat de 80 de ani, au sărit la bătaie. Una a ajuns după gratii
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin au dispus marți, reținerea unui bărbat, de 39 de ani, din orașul Huedin, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe și amenințare.
Potrivit polițiștilor, în aceeși zi, în jurul orei 13.50, omenii legii au fost sesizați despre faptul că în incinta unui local din orașul Huedin, a avut loc o bătaie spontană în care au fost implicate mai multe persoane.
Din cercetări a reieșit că trei persoane, doi bărbați, de 39 și 80 de ani și o femeie de 34 de ani, ar fi amenințat și ulterior agresat fizic alte trei persoane.
Bărbat dus în arest
În urma investigațiilor desfășurate, polițiștii i-au identificat pe cei trei bănuiți de comiterea infracțiunilor, iar față de bărbatul de 39 de ani au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind condus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
Cercetările sunt continuate de polițiști sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin.
Un accident a avut loc, miercuri, pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Au fost implicate trei autoturisme și un scuter Tazz.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe Calea Turzii. La fața locului acționează un echipaj, cu o autospecială cu modul de descarcerare.
VIDEO FOTO. Accident pe Calea Turzii, în Cluj-Napoca. Trei mașini și un scuter implicate
Din primele date, în accident au fost implicate trei autoturisme și o motocicletă de tip scuter. Din fericire, nu au existat victime încarcerate. O femei și un bărbat primesc îngrijiri medicale, urmând a fi transportați la spital de către colegii noștri de la Serviciul de Ambulanță Județean”, a transmis ISU Cluj.
EDUCATIE
FOTO. Mitropolitul Clujului a inaugurat o grădință destinată în special copiilor de etnie romă din Cojocna
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Cujului, a participat la inaugurarea noii grădinițe din cadrul Centrului Social-Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cojocna.
Grădinița este destinată în special copiilor de etnie romă, dar toți cei care învață acolo vor primi zilnic o masă caldă.
Mitropolitul Clujului a inaugurat o grădință destinată în special copiilor de etnie romă din Cojocna
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba de binecuvântare împreună cu Părintele Dan Hognogi, protopop de Cluj I, Arhid. Claudiu Grama, consilier eparhial, cu Părintele Georgel Rednic, parohul din Cojocna și coordonatorul Centrului Social-Misionar, și cu Părintele Vasile Pașca, preotul misionar al centrului.
Mitropolitul Clujului a apreciat faptul că se investește în educație și a felicitat comunitatea și pe cei implicați în materializarea proiectului.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Cojocna.
Grădiniță cu 60 de locuri
Mitropolitul Clujului a dăruit grădiniței o icoană cu Maica Domnului și le-a oferit copiilor și tinerilor cărți duhovnicești.
Noua grădiniță cu program normal din Cojocna are o capacitate de 60 de locuri și a fost amenajată la demisolul Centrului Social-Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate.
Proiectul s-a realizat prin implicarea prof. dr. Adina-Elena Bărar, directoarea Școlii Gimnaziale din Cojocna și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, al Parohiei Ortodoxe Cojocna și al Primăriei Cojocna.
În cadrul grădiniței, copiii vor primi zilnic o masă caldă și vor fi îngrijiți de cadre didactice specializate, o parte dintre ele de etnie romă, astfel încât copiii vor putea învăța și limba romani.
Centru misionar finanțat de organizații din Germania
Construcția Centrului Social-Misionar din Cojocna s-a realizat în colaborare cu mai multe organizații filantropice din Germania.
Centrul are și un paraclis în care se slujește constant începând din 2021 și care a fost sfințit în 2022 de Mitropoliții Andrei al Clujului și Serafim al Germaniei.
La centru se desfășoară acțiuni pentru persoanele dezavantajate sau care au nevoi speciale, precum și numeroase activități culturale, artistice, socio-educative și recreative pentru copiii și tinerii din comunitatea romă din Cojocna.
Foto: Mitropolia Clujului / Darius Echim
Circulația tramvaielor pe linia 102L va fi suspendată temporar începând de miercuri, 11 septembrie, anunță CTP Cluj-Napoca.
Tramvaiele de le liniile 100 si 102 vor circula în continuare.
CTP Cluj: Se suspendă circulația tramvaielor pe linia 102L. Avarie la cablurile subterane
”Ca urmare a unei avarii la cablurile subterane de alimentare a rețelei de contact tramvaie de pe Bulevardul Muncii, pe sectorul de drum cuprins între străzile Voroneț și D.G. Kiriac, se suspendă temporar circulația tramvaielor pe linia 102L”, au anunțat reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.
Până la remedierea defecțiunii, călătorii sunt rugați să utilizeze linia 102 până pe Bulevardul Muncii și în continuare una din liniile de autobuze prelungite până în Emerson, respectiv 26L, 48L și 50L, cu transbordare în stațiile comune de pe Bulevardul Muncii.
Programele de circulație pot fi consultate pe site-ul CTP Cluj www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.