Connect with us

EVENIMENT

Riscurile la care te expui dacă nu PLĂTEȘTI o amendă. În ce situație poți ajunge la ÎNCHISOARE

Publicat


Ce se întâmplă  dacă ai primit o amendă și nu o plătești? Există situații în care se poate ajunge la închisoare, scrie Alba24.ro.

În România, puteți fi sancționați cu două tipuri de amenzi, în funcție de legile pe care le încălcați: amendă contravențională sau amendă penală.

În cazul în care primim o amendă, cel mai indicat este ca aceasta să fie achitată în maximum 15 zile de la emiterea acesteia, întrucât cuantumul acesteia este redus cu 50% în acest termen.

Astfel, dacă pe procesul verbal este trecută suma de 1.300 de lei, în termen de 15 zile trebuie achitată suma de 650 de lei. Dacă termenul este depășit, suma va trebui să fie plătită în integralitate.

Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă contravențională

Cele mai des întâlnite amenzi contravenționale sunt cele primite pentru încălcarea regulilor de circulație, precum depășirea vitezei limită sau parcarea în locuri nepermise.

La fel ca în cazul oricărui tip de amendă, cel mai indicat este ca aceasta să fie achitată în termen de 15 zile, atunci când cuantumul acesteia este redus la jumătate.

Deși legea nu mai permite plata acestor amenzi direct polițistului care le aplică, statul pune la dispoziție plata online pe platforma ghiseu.ro, pentru cei care nu pot ajunge fizic la ghișeele Direcțiilor de Taxe și Impozite.

Dacă nu plătiți o astfel de amendă, există posibilitatea ca în primă fază autoritățile să vă trimită o notificare. Ulterior, se poate ajunge până la poprirea conturilor bancare, sau chiar reținerea unor sume direct de la angajator.

Unii cetățeni mizează pe faptul că amenda se prescrie la cinci ani după ce a fost săvârșită contravenția, însă acest termen se reînnoiește de fiecare dată când se emite o notificare de către autorități.

De asemenea, polițiștii au obligația de a trimite un proces-verbal de constatare și sancționare către primării. Ulterior, persoanele sancționate vor fi somate de către Direcțiile de Taxe și Impozite. Odată somate, acestea au obligația ca în termen de 15 zile să achite suma cerută de stat.

Dacă ajungi în situația în care autoritățile locale îți trimit o somație acasă și tot nu achiți amenda, atunci lucrurile devin mai complicate. Mai exact, poți ajunge chiar și la executare silită. Important de menționat e faptul că acest lucru este valabil doar atunci când suma este mare. Practic vorbim de situația în care mai multe amenzi neplătite se adună.

Direcțiile de taxe si impozite locale au posibilitatea de a obține conturile bancare ale debitorilor, adresa și locul de muncă.

Băncile au obligația de transmitere a situației conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Națională a României, care mai departe poate transmite lista la Ministerul Finanțelor Publice iar acesta pune la dispoziția direcțiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele de care au nevoie.

În situația în care nu ai un cont bancar, direcțiile locale apelează la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru a obține detalii despre locul tău de muncă, după care se instituie poprire pe veniturile salariale.

Ce este amenda penală și ce se întâmplă dacă nu este plătită

În dreptul penal român există trei pedepse principale: pedeapsa detențiunii pe viață, pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa amenzii penale.

În cazul amenzii penale, pentru a fi aplicată, este necesar ca persoana în cauză să fi săvârșit o infracțiune, spre de exemplu, conducerea unui vehicul cu dovada de circulație expirată sau cu permisul anulat, o infracțiune de furt simplu și așa mai departe.

„Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.

Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei.

Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa”, se arată în textul de lege.

Dacă o amendă penală nu este plătită în termenul de trei luni de la emiterea acesteia, situația se complică. Pentru cei care refuză în mod voit achitarea acesteia, zilele-amendă se vor transforma în zile de închisoare.

În cazul celor care nu plătesc amenda din motive obiective, cum ar fi lipsa fondurilor, se ia în calcul transformarea zilelor-amendă în zile de muncă în folosul comunității.

Nu se va înlocui amenda penală cu munca în folosul comunității, dar nici cu închisoare dacă starea de sănătate a condamnatului nu permite prestarea acestei munci neremunerate în folosul comunității, scrie e-avocatul.ro.

Dacă amenda a fost înlocuită cu muncă în folosul comunității și nu a fost prestată această muncă, fiecare zi de muncă în folosul comunității se va înlocui cu închisoare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Luni începe o nouă etapă de ÎNSCRIERI în Programul Rabla Plus 2024. Ce valoare are ecotichetul

Publicat

statie incarcare masina (2)

Luni, 22 iulie, începe o nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024. Administrația Fondului pentru Mediu organizează începând de luni, 22 iulie, ora 10:00, o nouă sesiune de înscriere pentru persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice în cadrul Programului Rabla Plus.

Potrivit AFM, sumele alocate pentru etapa a II-a de înscrieri, organizată în perioada 22 iulie – 18 august 2024, sunt următoarele:

– persoane juridice – 240.000.000 lei;
– unități administrativ-teritoriale și instituțiile publice – 120.000.000 lei.

Luni începe o nouă etapă de ÎNSCRIERI în Programul Rabla Plus 2024. Ce valoare are ecotichetul

Înscrierile se realizează prin încărcarea în aplicația informatică a documentelor necesare, în limita sumelor alocate, scrie Alba24.ro.

De asemenea, în cadrul Programului Rabla Plus va fi organizată a III-a sesiune de înscriere, astfel:

Etapa a III-a: 19 august – 19 septembrie 2024

Persoane juridice – 100.000.000 lei
UAT-uri și instituții publice – 100.000.000 lei

Etapa a III-a: 19 august – 25 noiembrie 2024

Persoane fizice – 100.000.000 lei

Noul calendar de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul programului și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

– 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
– 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
– 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai multe spectacole de la Electric Castle, ANULATE din cauza penei informatice Microsoft

Publicat

De

Organizatorii Electric Castle au anunțat că trebuie să anuleze mai multe spectacole programate pentru astăzi, deoarece artiștii nu au putut ajunge la Bonțida din cauza penei IT mondiale petrecute vineri dimineață.

Mai mulți artiști programați să aibă spectacole astăzi la Electric Castle nu au putut zbura vineri spre Cluj-Napoca, astfel că organizatorii au anulat mai multe evenimente.

Mai multe spectacole de la Electric Castle, anulate

Este vorba despre trupa britanică Sleaford Mods, care erau așeptați la scena Hangar începând cu ora 20:20.

Sleaford Mods

De asemeena, a fost anulat evenimentul Hospitality Takeover, programat de la ora 01.20 pe aceeași scenă. Astfel, spectacolele celor de la DEGS, UNGLUED, CAMO & KROOKED, DAXTA, KINGS OF THE ROLLERS, INJA și ANAÏS, HOAX, PVC nu vor mai avea loc.

Anunțul organizatorilor

„Din cauza penei IT care a pus la sol majoritatea zborurilor din Europa și nu numai, spectacolele Sleaford Mods și Hospitality Takeover de la Electric Castle sunt anulate pentru astăzi. Din fericire, headlinerii noștri, Paolo Nutini și BMTH, sunt deja la fața locului și încântați să întâlnească mulțimea în seara asta.

Deoarece Microsoft tocmai a anunțat că întreruperea a fost rezolvată, lucrăm la reprogramarea tuturor zborurilor care afectează artiștii din lineup-ul nostru. Vă rugăm să rămâneți pozitivi și să aveți încredere că facem tot posibilul pentru ca ei să joace”, au anunțat organizatorii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

E.ON Energie România DONEAZĂ, cu ajutorul Electric Castle, 100.000 kWh Colegiului Național de Artă din Târgu-Mureș

Publicat

eon

Cu scopul de a susține educația și creativitatea, E.ON Energie România donează 100.000 kWh Colegiului Național de Artă din Târgu-Mureș, cu ajutorul participanților la Electric Castle, până în 21 iulie, ultima zi a festivalului.

·         Fiecare implicare în activitățile pregătite la standul E.ON Home Stage de la festival  înseamnă câte 50 kWh donați instituției de învățământ;

Campania „Dăruiește Lumină”, inițiată de E.ON în 2015, ajunge pentru al doilea an consecutiv la festivalul Electric Castle și lansează o nouă provocare celor dornici să se distreze și, în același timp, să facă o faptă bună. Nu trebuie decât să viziteze standul E.ON Home Stage, alimentat 100% cu energie regenerabilă prin intermediul E.ON Solar Home, și să ia parte la activitățile ce îi așteaptă acolo.

E.ON Energie România DONEAZĂ, cu ajutorul Electric Castle, 100.000 kWh Colegiului Național de Artă din Târgu-Mureș

Astfel, cei ce ajung la standul EON se pot întrece pedalând pe biciclete electrice și chiar să câștige una, în urma unei trageri la sorți. În bucătăria E.ON Life iubitorii de cafea pot participa la ateliere de preparat cafea sau își pot crea propriul suvenir de festival la atelierul de ceramică.

„Orice interacțiune a vizitatorilor este transformată în 50 kWh”

Chiar și relaxarea cu o carte din biblioteca pregătită cu ajutorul partenerilor de la Asociația Cărțile pe Față poate contribui la donarea de energie către Colegiul Național de Artă din Târgu-Mureș. Fotografii creative în camera răsturnată și o experiență senzorială Frosted Wave într-un spațiu imersiv și revigorant sunt alte suprize pentru cei prezenți acolo.

Orice interacțiune a vizitatorilor este transformată în 50 kWh, iar Colegiul Național de Artă din Târgu-Mureș va beneficia de 100.000 kWh de energie donată de către E.ON Energie România cu ajutorul celor prezenți la festival.

De peste 75 de ani, Colegiul Național de Artă din Târgu-Mureș cultivă pasiunea pentru muzică, arte plastice, teatru și arhitectură a tinerilor, la acest moment fiind înscriși 500 de elevi care învață în limbile română și maghiară. Efortul elevilor este răsplătit an de an prin numeroase premii la olimpiadele naționale, anul acesta obținând locul 1 la design textil și locul 3 la pictură, respectiv sculptură.

E.ON Energie România susține educația și vrea să vadă generații viitoare care gândesc liber, care se exprimă creativ și care își pot păstra înclinațiile artistice pe tot parcursul vieții, chiar dacă vor alege să profeseze în domenii care nu au legătură cu arta.

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Primarul din Valea Ierii, condamnat definitiv la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare. Își pierde și mandatul de primar

Publicat

Primarul din Valea Ierii, Dorin Nap, a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Cluj la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual. El își pierde mandatul de primar.

Dorin Nap, primarul PSD din Valea Ierii, a fost condamnat joi definitiv de către Curtea de Apel Cluj la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare.

Pedeapsă majorată de Curtea de Apel Cluj

Primarul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori din fondul forestier şi fals intelectual.

Curtea de Apel Cluj a majorat sentința pronunțată de Judecătoria Turda, de la doi ani, la doi ani și 11 luni de închisoarecu suspendare.

Se vor organiza noi alegeri în Valea Ierii

Mai mult, Crtea de Apel Cluji îi interzice primarului să ocupe funcții publice, pe o perioadă de trei ani.

Astfel, un ordin al prefectului ar urma să fie emis, prin care primarul își va pierde mandatul. În condițiile în care primarul a fost ales la alegerile din 9 iunie pentru încă un mandat de patru ani, vor fi organizate alegeri pentru funcția de primar.

Soluția pronunțată de Curtea de Apel Cluj, joi, 18 iulie: „(…) Înlătură dispoziţiile privind contopirea pedepselor din cuprinsul sentinţei penale apelate. Respinge cererea inculpatului N.D. privind schimbarea încadrării juridice cu privire la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, încadrarea corectă fiind cea din cuprinsul rechizitoriului. (…)

În temeiul art. 67 alin. 1, cu trimitere la art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) din C.pen. şi art. 107 alin. (1) lit. d) şi alin. (2) lit. d) din Legea 46/2008, interzice inculpatului N.D., cu titlu de pedeapsă complementară, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a desfăşura activitatea de pădurar, pe o perioadă de 3 ani, pedeapsa complementară urmând a se executa potrivit art. 68 alin. 1 lit. b) C.pen. (…)”.

Amendă penală de 15.000 de lei

Totodată, Dorin Nap, pe lângă sentința cu suspendare, va trebui să plătească o amendă penală de 15.000 de lei.

„Menţine pedeapsa stabilită de prima instanţă de 1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, prev. de art. 321 C.pen. (…) În temeiul art.38 al.1 Cod penal constată că infracţiunile mai sus amintite au fost în concurs real şi, conform art. 39 lit. e) Cod penal, aplică pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 6 luni închisoare, pe care a sporeşte cu 5 luni închisoare (o treime din cealaltă pedeapsă cu închisoarea), rezultând pedeapsa finală de 2 ani şi 11 luni închisoare la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii de 15.000 lei. Menţine dispoziţiile din cuprinsul sentinţei penale atacate cu privire la suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei închisorii rezultante de 2 ani şi 11 luni, precum şi cu privire la stabilirea termenului de supraveghere de 3 ani, a măsurilor de supraveghere şi a celorlalte obligaţii prevăzute de art. 93 Cod penal. (…)”.

Totodată, Dorin Nap trebuie să plătească suma de 4.802 lei Gărzii Forestiere Cluj. Decizia este definitivă.

Dorin Nap a furat lemn, pe vremea când era pădurar

Dorin Nap a fost trimis în judecată deoarece, în aprilie 2020, pe vremea când era pădurar la Ocolul Silvic Valea Ierii, s-a deplasat la cantonul silvic pe care îl avea în pază,  unde știa că există în curs de exploatare o partidă de masă lemnoasă. Profitând de faptul că lucrările de exploatare erau sistate de titularul autorizaţiei de exploatare, la faţa locului nefiind vreun reprezentant al acesteia,  Nap a tăiat fără drept un număr de șapte arbori de esență rășinoase, din specia molid, care erau marcați, cu un volum de 15,771 mc.

În cauză a fost stabilit un prejudiciu de 9.801,51 lei fără TVA, alăcătuit din valoarea pagubei produse pădurii de 5.765,59 lei la care se adaugă valoarea funcțiilor pădurii nerealizate în sumă de 4.035,92 lei. Dorin Nap a tractat arborii tăiați până la o rampă primară cu un tractor, valoarea prejudiciului fiind de  2.712 lei.

Ulterior, Nap a întocmit un așa-zis aviz de însoțire primar cu un localnic cu care avusese o înțelegere în prealabil în vederea vânzării materialului lemnos. Avizul de însoțire fusese întocmit pentru cantitatea de 11,57 mc lemn rotund rășinoase, deşi în realitate era vorba de cantitatea de 18,16 mc, iar la rubrica document de proveniență, Nap a notat că lemnele provin dintr-o altă exploatare decât cea reală, pentru a crea aparenţa unei proveniențe legale a materialului lemnos provenit din cei 7 arbori tăiați și sustrași ilegal.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax