ACTUALITATE
Revin RADARELE fixe pe șoselele din România. Sistemele de detecție a VITEZEI vor fi montate de CNAIR
Radarele fixe vor apărea din nou pe șoselele din România, după o pauză de 13 ani. Montarea acestora reprezintă o cerință europeană care are ca scop descurajarea comportamentului agresiv al șoferilor, scrie Alba24.ro.
Radarele fixe nu au mai fost folosite la noi de peste 13 ani, iar România a ajuns țara europeană cu cele mai multe accidente rutiere grave şi decese. Specialiștii cer în primul râd sancţiuni mai aspre pentru vitezomani, dar şi îmbunătăţirea sistemului în care vor funcţiona radarele fixe.
„e-Sigur” este noul sistem integrat de detecție fixă propus de Ministerul Transporturilor. Potrivit TVR, sistemul presupune montarea unor rețele de camere video fixe pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale.
CITEȘTE ȘI: Emil Boc SUSȚINE amplasarea radarelor fixe în orașe
Noile radare vor fi semnalizate:
– cu 500 -1000 de metri înainte, pe autostrăzi
– cu 100 – 500 de metri dacă sunt în afara localităților
– cu 50 -100 de metri, în localităţi.
Acestea nu se vor limita doar la înregistrarea vitezei cu care circulă maşinile pe acel drum.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR a precizat că prin sistemul ”e-sigur” se doreşte constatarea celor care depăşesc limita legală admisă, a celor care conduc un vehicul pe o bandă pe care nu ar trebui să conducă, a celor care nu respectă culoarea roşie a semaforului sau a celor care au interdicţia de a conduce un vehicul care nu este înmatriculat, pe cei care nu respectă trecerea la nivel cu calea ferată, care manifestă un comportament agresiv la volan.
România, singura țară din Uniunea Europeană fără radare fixe
România este pe primul loc în Europa la numărul de decese şi persoane grav rănit în accidente rutiere. Şoferii susțin ideea de a monitoriza drumurile cu radare fiexe, iar specialiștii cred că sistemul poate fi îmbunătăţit.
Radarale fixe au fost folosite şi la noi până acum 13 ani. Programul a fost sistat după ce s-au constatat abuzuri. Autorităţile au de învăţat din greşelile trecutului.
România este, în prezent, singura țară din Uniunea Europeană fără radare fixe.
Noul sistem a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență și, conform angajamentelor asumate, proiectul de lege ar trebui adoptat până la finele acestui an.
CNAIR, în colaborare cu Poliția Română, ar trebui să facă sistemul funcțional în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a noii legi.
Sursa: Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Accident la Huedin cu două mașini. O femeie și un copilaș de 2 ani, salvați de pompieri
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit, marți, la un accident rutier petrecut între orașul Huedin și localitatea Șaula, pe DN1 E60.
”În accident au fost implicate două autoturisme, iar într-unul dintre acestea erau blocați o femeie și un copil de aproximativ 2 ani.
Salvatorii au folosit echipamentele de descarcerare pentru a-i ajuta să iasă afară și i-au predat echipajului SAJ, pentru evaluarea medicală. La misiune ia parte o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus pompierii ISU Cluj.
EVENIMENT
CJ Cluj a cerut acordul de mediu pentru realizarea pistelor de biciclete în zone protejate din Munții Apuseni
CJ Cluj a solcitat acordul de mediu pentru realizatea pistelor de biciclete din proiectul “Velo Apuseni”.
Acest proiect prevede realizarea a peste 92,4 kilometri de piste în județul Cluj, inclusiv în Munții Apuseni, iar lucrările ar putea începe anul viitor, potrivit lui Alin Tișe.
CJ Cluj a cerut acordul de mediu pentru realizarea pistelor de biciclete în zone protejate din Munții Apuseni
Consiliul Județean a depus o solicitare la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj în vederea emiterii acordului de mediu necesar elaborării Studiului de Fezabilitate și a documentațiilor tehnice aferente proiectului inter-județean „Velo Apuseni”.
Solicitarea reprezintă un pas necesar având în vedere că zona de implementare a acestui proiect se suprapune cu ariile naturale protejate Parcul Natural Apuseni și Munții Apuseni-Vlădeasa.
Din acest motiv, legislația prevede o evaluare a impactului pe care proiectele publice de acest tip îl pot avea asupra mediului.
Alin Tișe: Anul viitor vom începe primele lucrări
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, spune că este un pas important pentru acest proiect.
“În acest moment suntem în etapa 1 a contractului privind proiectarea și asistența tehnică aferentă acstui proiect foarte important care va spori, fără îndoială, atractivitatea turistică a județului Cluj.
După obținerea acordului de mediu, precum și a celorlalte avize și acorduri solicitate prin certificatul de urbanism, vom demara elaborarea documentațiilor tehnice de autorizare și execuție a lucrărilor.
Suntem încrezători că în cursul anului viitor vom începe primele lucrări la piste”, a spus Alin Tișe.
Proiect de 110 milioane de lei
“Velo Apuseni” vizează realizarea a 227 de kilometri de piste de biciclete, pe teritoriile județelor Cluj, Bihor și Alba.
Peste 40% din pistele de biciclete, respectiv minim 92,4 kilometri, vor fi amenajate pe teritoriul județului Cluj.
Traseul propus prin proiect va traversa nu mai puțin de opt comune clujene.
Este vorba de Mărgău, Beliș, Mărișel, Rîșca, Călățele, Sâncraiu, Săcuieu și Poieni.
Valoarea contractului de finanțare este de 110 milioane de lei, iar banii sunt asigurați, în proporție de 100%, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Sabin Sărmaș „trei case”. Cum s-a îmbogățit peste noapte fostul candidat la Primăria Cluj-Napoca
Sabin Sărmaș, fost candidat la Primăria Cluj-Napoca, a acumulat o avere impresionantă „peste noapte”. Deși în urmă cu câțiva ani avea o declarație de avere modestă, Sabin Sărmaș deține acum proprietăți imobiliare de peste 600.000 de euro.
Sabin Sărmaș, deputat și candidat la Primăria Cluj-Napoca la alegerile din 9 iunie, a reușit o creștere impresionantă a averii sale în ultimii ani, arată o anchetă Lumea Politică. Deși se afișează public în ipostaze modeste, politicianul deține mai multe proprietăți imobiliare și sume de bani care ridică semne de întrebare.
Un singur apartament în mandatul de consilier local
În urmă cu patru ani, Sabin Sărmaș își încheia mandatul de consilier local la Cluj-Napoca cu o declarație de avere modestă: un apartament și două motociclete.
La acel moment, veniturile sale proveneau din salariul de la o firmă de software și din indemnizația de membru în consiliul de administrație al Regiei Autonome „Domeniul Public”, poziție obținută pe linie politică, arată sursa citată.
Propulsat la șefia Agenției pentru Digitalizarea României
Ulterior, Sabin Sărmaș a fost propulsat de Partidul Național Liberal în fruntea Agenției pentru Digitalizarea României. Instituția gestionează bugete impresionante, iar Sărmaș a negociat ca la finalul mandatului să intre în Camera Deputaților.
Și în 2019, când a preluat mandatul de deputat, Sabin Sărmaș avea aceleași posesiuni modeste.
Apartamente de peste 600.000 de euro
În primii doi ani de mandat, Sărmaș a rămas cu apartamentul său din Cluj. Deși a moștenit 50.000 mp de teren agricol și o casă de 70 de mp în Runcu Salvei, județul Bistrița Năsăud, s-a plasat la coada clasamentului bogăției între parlamentarii români.
Totuși, la scurt timp înainte de a-și anunța candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca, situația s-a schimbat. Trei apartamente în Cluj au apărut ca prin minune în declarația de avere a lui Sărmaș.
Sabin Sărmaș și soția sa, Bartha Timea Sărmaș, au adăugat în portofoliul lor imobiliar trei apartamente în Cluj-Napoca, cu o valoare totală estimată la peste 600.000 de euro.
Apartament într-un bloc de lux aprobat în mandatul de consilier local
Două dintre aceste apartamente, evaluate la 320.000 de euro, sunt situate în cartierul Bună Ziua, iar al treilea, de 220.000 de euro, se află într-un bloc de lux din centrul orașului, în complexul The Nest.
Complexul The Nest, unde Sărmaș a achiziționat unul dintre apartamente, a fost dezvoltat de o companie franceză, iar proiectul imobiliar a fost aprobat în perioada în care acesta era consilier local. Prețurile actuale pentru apartamente similare în acest complex depășesc 200.000 de euro, conform site-urilor de imobiliare.
Zborul operată de compania aeriană Wizz Air de la Cluj-Napoca spre Bari are o întârziere de peste 7 ore la plecarea de pe Aeroportul Cluj, marți, din cauza unor probleme tehnice.
Pasagerii zborului W43397 Cluj-Napoca – Bari, operat de Wizz Air, au fost anunțați că plecarea aeronavei de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost amânată cu mai bine de 7 ore.
Întârzierea, cauzată de probleme tehnice
Potrivit informațiilor furnizate Cluj24 de reprezentanții aeroportului, întârzierea a fost cauzată de probleme tehnice cu aeronava destinată acestei curse. Echipajul de zbor a trebuit schimbat după o cursă operată în această dimineață, ceea ce a contribuit la extinderea întârzierii.
Astfel, zborul spre Bari programat pentru ora 12:45 va decola din Cluj-Napoca abia la ora 20:00. Îmbarcarea se face de la poarta A7.
În tabela afișată pe site-ul Aeroportului Cluj, un alt zbor operat de Wizz Air, Cluj-Napoca – Basel, care trebuia să decoleze de la Aeroportul Cluj în acestă dimineță la 07:10 are o întârziere estimată de peste 12 ore, până la 19:40.