EVENIMENT
Reportaj de Ziua Muncii! De 1 Mai, Tarnița mai frumoasă și mai pustie ca niciodată
Mirosul de grătare nu s-a mai simțit în acest an nici la Tarnița, nici la Făget și nici la Sfântul Ion. Dacă anul trecut, zeci de mii de oameni ieșeau la iarbă verde, de 1Mai, de nu mai puteai să îți găsești un loc, în acest an lucrurile stau cu totul altfel. La Tarnița, zona este de un verde crud, întreaga zonă fiind cuprinsă, parcă, de-o liniște nepământeană.
Matei Șușman este un clujean care a trecut de 1 Mai, pe la Tarnița. În câteva cuvinte, omul descrie zona. E pustiu! Nimeni! Nici la coada lacului și nici la cabanele de la plajă. Și la barajul de la Someșul Cald la fel. N-am văzut nici macar un turist. Toate terasele cunoscute sunt închise. E plin de cabane particulare, nici măcar la una nu este mișcare! Gol de tot! Nici cei care au cabana lor nu sunt pe-acolo. Nici un fumuleț nu se vede, niciun grătar nicăieri. Pustiu tot”, a declarat clujeanul pentru Cluj24.ro.
Știm prea bine că prima zi din luna mai aducea cu ea celebrele grătare lângă un pahar de bere, distracții, deschiderea cluburilor și piscinelor și mai ales vremea bună. Ideea de vară era insuflată și oamenii așteptau cu nerăbdare să petreacă alături de prieteni, familie și cunoscuți. Acest an a spulberat toate sărbătorile și momentele de socializare și desfătare. „E sărbătoarea mea preferată după Crăciun, tot timpul prelungeam petrecerea pe 3 zile, ador că e zi liberă și ador și grătarele. Acum stau în casă, am cumpărat o tavă de mici, poate o fac pe balcon” spune amuzat, Laci, unul din muncitorii care lucrează în șantierul de pe Calea Turzii.
Studenții rămași în Cluj-Napoca afirmă că în acest an nu sărbătoresc deloc 1 Mai. „Mergeam la o iarbă verde, făceam un gratar, puneam muzică, seara mergeam în club sau la o petrecere. Ce să fac acum? Acum stau și mă uit la televizor. În legătură cu mâncarea, poate găsesc un restaurant care să îmi livreze niște grătare”, ne spune Cristi, student al UBB.
Concluzionăm că sărbătorirea zilei de 1 mai nu are loc, românii probabil făcând în cel mai bun caz un grătar restrâns pentru familie sau călătorind doar cu gândul la ceea ce puteau să facă.
„Acest an va trece foarte greu”
Totul este stopat pentru a combate noul coronavirus. Sărbătorile se anulează, oamenii se distanțiază, iar starea de bine și speranța că totul va trece din ce în ce mai repede se pierde.
„Acest an pe lângă că este foarte lung, din cauza că stăm în casă, ne ia toate bucuriile de pe parcursul anului, sărbători, petreceri, zile de naștere, nunți, tot. Când vom fi întrebați dacă avem amintiri din acest an ce vom putea spune? Că avem, dar doar din cele mai urâte, cele mai lipsite de energie? Acesta va fi răspunsul. O vară făra 1 mai, făra 1 iunie, făra piscină și fără concedii. Acest an va trece foarte greu”. Sunt cuvintele Ralucăi, stagiară în avocatură.
E altfel acest 1 mai?
Robert, preot în Cluj afirmă că „Era binevenită în fiecare an această mini-sărbătoare, mai ales că este în preajma Paștilor. Acum trebuie să ne resemnăm, asta trebuie să învățăm, să ducem o viață simplă doar cu noi și aproapele nostru. Chiar și noi, preoții, o îndrăgeam, nu pentru că suntem liberi, ci pentru că era un mod de a ieși din rutină. Sărbătoream și noi, că suntem oameni. Acum e altfel, dar cum am spus, asta trebuie învățat, să ducem și o viață altfel”.
Ioana, psiholog școlar spune cu destindere totală că „acest altfel poate avea urmări, atât bune cât și negative. Mintea umană se adaptează, dar trebuie să trecem prin toate etapele. Acum, ziua de 1 mai trebuie tratată ca o zi oarecare, chiar dacă până acum era altfel. Un sfat pe care pot să îl dau este să realizați ceea ce făceați și până acum, dar sub altă formă. Nu ieșiți din case, faceți un grătar în curte și sunați-i pe cei apropiați. Luați masa online, jucați un joc de masă, umpleți această zi ca și cum ar fi diferită, dar tratați-o ca și cum ar fi la fel ca celelalte”.
„Nu simt nicio diferență”
Există și clase sociale de oameni care nu petreceau în această zi. „Nu am sărbătorit 1 mai cam niciodată. De 25 de ani sunt ospătară, lucram în zilele libere, atunci câștigam mai mulți bani și îmi prindeau bine. Acum nu mai lucrez, de când cu coronavirusul și nu simt nicio diferență. Normal, totul este blocat, dar mi se pare că era cam exagerată această sărbătoare, cred ca toată țara mirosea a grătare o săptămână întreagă” afirmă aceasta ironic, dar și amuzată.
Totodată, sunt persoane care nu văd această zi ca pe o zi liberă, nu îi dau importanță și nici nu vor să asiste la trendul „mici și bere”. „Nu îmi plac micii și nici nu beau bere. În familia mea nu s-a ținut cont de această zi așa că nu simt că azi ar trebui să fie o zi mai specială.” Acestea sunt cuvintele simple ale unei tinere liceene sincere, cu dorința de a activa în domeniul arhitecturii.
Adaptarea și obișnuința
Probabil acest virus va reuși să ne educe, va reuși să ne facă să vedem mai repede partea plină a paharului, să fim pozitivi și să recunoaștem că lucrurile importante din viață ajută evoluția. Acest 1 mai trebuie tratat exact așa cum este. Virusul ne unește în compasiune și toleranță. „Speranța că totul va fi bine ne conduce mai departe, prin ea și prin încredere și ascultare vom trece împreună și vom combate acest virus, pentru sărbători mai fastuoase în viitor”, ne comunică preotul clujean cu speranță și convingere în voce.
Foto: facebook/Radio Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.
În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.
Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)
În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.
Rezultatele parțiale în străinătate
Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion.
În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:
- Călin Georgescu: 33,41%
- Elena Lasconi: 30,81%
- George Simion: 11,61%
- Nicolae Ciucă: 8.36%
- Mircea Geoană: 5,66%
- Marcel Ciolacu – 4,51%.
Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a obținut, în județul Cluj, doar puțin peste 10% din voturi în primuk tur al alegerilor, cel mai slab rezultat al unui candidat de dreapta din ultimii 20 de ani.
La Cluj-Napoca, în orașul unuia dintre marii lideri ai PNL, Emil Boc, Nicolae Ciucă nu a obținut nici măcar 8% din voturi, fiind întrecut și de candidatul UDMR Kelemen Hunor.
Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a obținut cel mai bun scor în comuna Recea Cristur, unde a fost votat de 61,78% dintre alegători.
Localitățile clujene unde Nicolae Ciucă a fost primul în opțiunile alegătorilor și procentele obținute sunt următoarele:
- Ciucea – 30,11%
- Mărgău – 22,55%
- Mărișel – 33,61%
- Sânpaul – 21,74%
- Așchileu – 34,38%
- Panticeu – 42,78%
- Bobâlna – 27,18%
- Vad – 35,56%
- Câțcău – 44,36%
- Chiuiești – 24,78%
- Cornești – 29%
- Borșa – 34,02%
- Tureni – 17,52%
- Săndulești – 24,91%
- Căianu – 26,51%
- Pălatca – 40,48%
- Țaga – 22,03%
- Cătina – 22,15%
- Sânmărtin – 49,14%.
La alegerile locale din iunie 2024, PNL a câștigat în județul Cluj un numă de 51 de primării de municipii, orașe și comune.
EVENIMENT
Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR
Cei doi candidați la prezidențiale, considerați naționaliști, extremiști și suveraniști, cu accente legionare, Călin Georgescu și George Simion, au obținut voturi, și nu puține, inclusiv în comunele din județul Cluj cu primari UDMR și, unele, cu populație majoritar maghiară.
Astfel, în comuna Sic, unde candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut 580 de voturi (88,01%), candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund și a primit 24 de voturi (3,64%, iar liderul AUR, George Simion, 9 voturi (1,37%), clasându-se pe locul 5.
În comuna Buza, George Simion ocupă locul 3, cu 55 de voturi (14,78%), în fața lui Georgescu, care a primit 42 de voturi (11,29%).
De asemenea, în comuna Moldovenești, independentul Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund, după Kelemen Hunor, cu 243 de voturi (19,1%) , urmat de George Simion, cu 152 de voturi (11,95%).
Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR
În Izvorul Crișului, candidatul AUR, George Simion, s-a clasat pe locul 2, după Kelemen Hunor, cu 45 de voturi (6,48%), în timp ce candidatul independent Călin Georgescu ocupă locul 4 cu 40 de voturi (5,76%).
În altă comună, Săvădisla, Călin Georgescu ocupă tot locul secund după candidatul UDMR, primind 319 voturi (14,89%), în timp ce George Simion s-a clasat pe locul 5, cu 153 de voturi (7,14%).
În Suatu, George Simion s-a clasat pe locul 2 după candidatul UDMR, cu 96 de voturi (14,68%), podiumul fiind completat de Călin Georgescu, cu 72 de voturi (11,01%).
În comuna Baciu, Călin Georgescu a ocupat locul 3, cu 915 voturi (15,35%), urmat pe 4 de George Simion, cu 535 de voturi ( 8,98%).
În fine, în comuna Sâncraiu, George Simion a înregistrat 62 de voturi (6,29%) și s-a clasat pe locul 2 după Kelemen Hunor, iar Georgescu 19 voturi (1,93%).
La alegerile locale din iunie 2024, UDMR a câștigat în județul Cluj 7 primării de comune: Baciu, Buza, Moldovenești, Săvădisla, Suatu, Sâncraiu și Izvoru Crișului, iar la Sic este primar independent susținut de UDMR.
EVENIMENT
FOTO. Diana Șoșoacă, ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot. Mii de voturi nule înregistrate
Președintele Partidului S.O.S România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a fost ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale.
Astfel, duminică, după închiderea urnelor, la multe secții de votare cei care au numărat voturile au avut surpriza să constate că pe buletine de vot a apărut un chenar desenat cu pixul în interiorul căruia era trecut numele Dianei Șoșoacă și numele partidului și ștampila ”votat”.
De asemenea, cei 14 candidați aflați pe buletinul tipărit erau tăiați, voturile acestea fiind anulate.
Alți clujeni nemulțumiți au pus ștampila pe mai mulți candidați, astfel că și aceste voturi au fost considerate nule.
CCR a decis interzicerea candidaturii la Președinția României a Dianei Șoșoacă, astfel încât aceasta nu a figurat pe buletinele de vot.