ACTUALITATE
Remdesivir, medicamentul care a tratat rapid pacienții infectați cu COVID-19
Un oficial al administrației Statelor Unite a făcut publică o informație cu privire la tratamentul pentru noul coronavirus. Acesta a anunțat că Agenția Națională pentru Hrană și Medicamente din SUA (FDA), autorizează utilizarea de urgență a Remdesivirului. Remdesivirul este un medicament antiviral experimental care a fost testat cu succes în procesul de tratare a COVID-19.
Mai mult, Donald Trump și Anthony Fauci, om de știință specializat pe segmentul Boli Infecțioase, au căzut de acord asupra acestui tratament. Remdesivir a adus rezultate promițătoare și oficialii speră că numărul de decese cauzate de virusul global să scadă. Anthony Fauci a declarat la Casa Albă că rezultatele studiului făcut de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase este unul foarte bun și spune că acest medicament poate face diferenţa în viteza cu care se vindecă cei bolnavi de coronavirus. Totodată, același specialist spune că acest medicament ar putea reduce cu până la o treime timpul de vindecare și s-a dovedit că medicamentul poate chiar și opri virusul.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
EXIT-POLL la închiderea urnelor din țară. PSD și AUR rămân în frunte, USR depășește ușor PNL
Rezultatele exit-poll valabile pentru ora 21, la închiderea urnelor din țară, arată menținerea Partidului Social Democrat și a Alianței pentru Unirea Românilor în fruntea clasamentului. Locul al treilea a fost preluat de Uniunea Salvați România, la mică diferență de Partidul Național Liberal.
Potrivit exit-poll-ului valabil pentru ora 21, realizat de CURS, pe primul loc în preferințele electoratului, este PSD, iar pe locul doi se află AUR. Pe locul trei trece USR, la mică diferență de PNL. Peste pragul electoral se mențin partidele SOS, POT și UDMR.
Rezultate exit-poll pentru Camera Deputaților
- PSD – 25,90%
- AUR – 19,30%
- USR – 15,79%
- PNL – 15,3%
- SOS – 5,5%
- POT – 5,5%
- UDMR – 5%
Rezultate exit-poll pentru Senat
- PSD – 25,7%
- AUR – 19,5%
- USR – 15,7%
- PNL – 15,6%
- SOS – 5,5%
- POT – 5,3%
- UMDR – 5%
Rezultatele exit-poll nu reflectă rezultatele din diaspora.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Euforie la PSD Cluj, la aflarea exit-poll-urilor la ieșirea de la urne la parlamentare. Partidul este pe primul loc
Liderii PSD Cluj s-au adunat, duminică seara, la ora 21, împreună cu mai mulți membri, pentru a urmări rezultatele exit-poll-urilor de la televiziuni la închiderea urnelor, după alegerile parlamentare.
Aceștia au aplaudat și s-au bucurat după ce au văzut că PSD apare pe primul loc la exit-poll-uri și au mai aplaudat o dată după ce au ascultat mesajul președintelui partidului, Marcel Ciolacu.
Faptele contează
Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, ocupantul locului 2 la Camera Deputaților, a declarat că, în opinia sa, votul a avut legătură cu tot ceea ce a făcut bun PSD pentru oameni în ultima perioadă.
”Și parlamentarii și cei din Guvern s-au asigurat că investițiile în sănătate, educație și infrastructură, cel puțin la nivelul județului Cluj, se derulează și merg înainte. În același timp, cred că, în politică, trebuie să conteze și faptele, ceea ce am făcut.
După exit-poll-uri suntem și bucuroși, dar și rezervați, și cred că este bine să așteptăm numărarea voturilor.
La Cluj, colegii mei s-au mobilizat și sper să avem un rezultat cât mai bun”, a spus Lăpușan.
Parlamentul trebuie să fie echilibrat
Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, care deschide lista filialei Cluj pentru Senat, a spus la rândul său că faptul că PSD este pe primul loc înseamnă o conștientizare a faptului de către români că Parlamentul trebuie să fie echilibrat, fiind una dintre puterile din statul român.
”De aici, din Parlament, emană atât legile cât și Guvernul și bunăstarea românilor. Așteptăm numărătoarea finală și sperăm că PSD va fi cel care, alături de alte partide, va forma viitorul Guvern, iar acest lucru înseamnă continuarea politicilor de dezvoltare economică, reindustrializarea României, creșterea veniturilor românilor.
PSD a arătat, prin fapte, că este cel mai inportant partid al României”, a precizat Cordoș.
CULTURA
VIDEO FOTO. Spectacol de drone și lumini, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, de Ziua Națională a României
Un spectacol fascinant de drone și lumini a avut loc duminică seară, în Piața Avram Iancu, cu ocazia Zilei Naționale a României. Mai mult, spectacolul a adus un omagiu lui Avram Iancu, cu ocazia sărbătoririi a 200 de ani de la nașterea revoluționarului.
Un impresionant spectacol de drone și lumini a încheiat seria manifestațiilor dedicate Zilei Naționale a României, de 1 Decembrie, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca. Spectacolul a început la ora 20, după ce, de la ora 19, a fost aprins iluminatul festiv în tot orașul, iar de la 19.05, cântăreața Delia a susținut un concert în Piața Unirii.
De la ora 20.15, ultima trupă a serii, Zdob&Zdub, a urcat pe scena din centrul orașului.
Omagiu adus lui Avram Iancu
Anul acesta, spectacolul de lumini și drone a adus și un omagiu „Crăișorului Munților”, revoluționarului Avram Iancu, în contextul în care anul 2024 a fost instituit ca „Anul Avram Iancu”, marcând 200 de ani de la nașterea sa.
Avram Iancu, conducător al Revoluţiei române din Transilvania de la 1848-1849, supranumit „Crăişorul Munţilor”, s-a distins, odată cu începutul mişcării revoluţionare din primăvara anului 1848, printr-un spirit înfocat pentru libertate, dar, mai curând decât oricare dintre contemporanii săi, el şi-a aplecat ochii spre moţii din Munţii Apuseni, arată istoricul Silviu Dragomir (1888-1962) în lucrarea sa „Avram Iancu”.
Foto: Sergiu Răzvan
Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 54,99% dintre cetățenii cu drept de vot.
Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la finalul zilei votaseră 34,09% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 21.00
În Cluj-Napoca au votat 58,01% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot a fost de 37,34%.
În județul Cluj au votat și 32.901 persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 52,43%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a fost de 10.173.295.
În anul 2020, prezența la vot la alegerile parlamentare, la nivel național, a fost de 31,84% . În anul 2016, aceasta a fost de 39,79%.