Clujul de altădată
Regina Marii Britanii, grav bolnavă. Stră-străbunica sa a locuit la Cluj. Membrii familiei s-au adunat din toată lumea

Membrii familiei regale britanice s-au grăbit să fie alături de regina Elisabeta a II-a după ce medicii s-au declarat joi îngrijoraţi de starea de sănătate a suveranei în vârstă de 96 de ani şi au spus că aceasta ar trebui să rămână sub supraveghere medicală, relatează Reuters.
Cea mai longevivă suverană
Regina, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume, suferă de la sfârşitul anului trecut de ceea ce Palatul Buckingham a numit ‘probleme episodice de mobilitate’.
VEZI ŞI:
A murit Regina Marii Britanii
Fiul cel mare şi moştenitorul ei, prinţul Charles, şi soţia sa Camilla, s-au dus la Castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia unde se află acum regina şi unde a ajuns şi fiul cel mare al lui Charles, prinţul William. Ceilalţi copii ai Elisabetei – Anne, Andrew şi Edward – erau, de asemenea, în drum spre castel.
Un purtător de cuvânt a declarat că prinţul Harry şi soţia sa Meghan, aflaţi în Marea Britanie pentru o serie de evenimente, vor călători şi ei în Scoţia.
”Rugăciunile mele şi ale oamenilor din @churchurchofengland şi ale naţiunii sunt astăzi alături de Majestatea Sa Regina”, a scris Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, pe Twitter.
Elisabeta a II-a este regina Marii Britanii şi a mai mult de o duzină de alte ţări începând din 1952, între care Canada, Australia şi Noua Zeelandă, iar la începutul acestui an a împlinit 70 de ani de când se află pe tron cu patru zile de sărbători naţionale în luna iunie.
”Am fost inspirată de bunătatea, bucuria şi prietenia care au fost atât de evidente în ultimele zile şi sper ca acest sentiment reînnoit de unitate să fie resimţit pentru mulţi ani de acum încolo”, a declarat ea la acel moment.
Elisabeta a urcat pe tron după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, când ea avea doar 25 de ani.
A fost încoronată în luna iunie a anului următor. Prima încoronare televizată a fost o avanpremieră a unei noi lumi în care vieţile membrilor familiei regale urmau să fie din ce în ce mai mult analizate de către mass-media.
Winston Churchill a fost primul prim-ministru care a servit în timpul domniei sale, Iosif Stalin era liderul Uniunii Sovietice, războiul coreean făcea ravagii. Liz Truss, învestită prim-ministru în urmă cu două zile, este cel de-al 15-lea premier din timpul domniei-record a Elisabetei a II-a.
Primul ministru a declarat: ‘Gândurile mele – şi ale oamenilor din Regatul nostru Unit – sunt alături de Majestatea Sa Regina şi de familia sa în aceste momente’.
Lindsay Hoyle, preşedintele Camerei Comunelor, a întrerupt o dezbatere despre energie în parlament pentru a spune că i-a transmis suveranei cele mai bune urări.
”Împreună cu restul ţării, sunt profund îngrijorat de veştile de la Palatul Buckingham din această după-amiază”, a declarat liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer.
Şefa guvernului Scoţiei, Nicola Sturgeon, a scris pe Twitter: ”Cu toţii ne simţim profund îngrijoraţi de anunţurile privind starea de sănătate a Majestăţii Sale. Gândurile şi urările mele sunt alături de regină şi de toată familia regală în aceste momente’.
Deşi starea reginei nu a fost detaliată, faptul că apropiaţii ei au călătorit la Balmoral indică faptul că situaţia este gravă. În cazul decesului şefei statului, se va activa un protocol de zece zile de evenimente, scrie EFE. AGERPRES
Stră-străbunica sa a locuit la Cluj
VEZI AMĂNUNTE:
VIDEO. Clujul britanic. Aici a locuit stră-străbunica Reginei Angliei. Charles la mormânt. Istoria plimbată a Clujului (RO-EN)
Starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a deteriorat şi medicii au recomandat joi ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală. Membrii familiei regale s-au deplasat sau urmează să ajungă la Castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia unde se află acum suverana. Deşi starea reginei nu a fost detaliată, faptul că apropiaţii ei au călătorit la Balmoral indică faptul că situaţia este gravă. În acest context, Reuters prezintă câteva date importante din viaţa reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit.
* Elizabeth s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham.
* Ea a devenit moştenitoare aparent atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.
* S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.
* Ea a urcat pe tron la moartea tatălui său, la 6 februarie 1952. În momentul decesului tatălui ei, Elisabeta se afla în Kenya într-un turneu regal. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată.
* Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministrul britanic.
* Ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei sale, au fost 14 preşedinţi americani, şi i-a întâlnit pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.
* La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind cel mai longeviv monarh al ţării, într-o succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.
* Elisabeta rămâne regina a 15 regate: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine şi Tuvalu.
* Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină – cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii sale – la 6 februarie 2022. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse, Gabriela Firea, anunță că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului – 19 noiembrie: „Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept”, scrie Mediafax.
Ministerul continuă, astfel, demersurile de promovare a principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați: „De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaștem și situațiile în care domnii sunt dezavantajați”.
Ministerul Familiei, în colaborare cu specialiștii ANES, propune o modificare a Codului fiscal favorabilă și bărbaților.
„Legea 22/2016 stabilește ca date oficiale 8 Martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului. Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou doamnelor şi domnişoarelor pe 8 Martie, cu ocazia Zilei Femeilor. Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda și domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite. Singura condiție este ca acest beneficiu să fie prevăzute în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei”, arată Firea.
Sursa: Mediafax
EVENIMENT
FOTO. „U” Cluj se impune pe teren propriu în prima etapă a play-out-ului Superligii de fotbal

„U” Cluj și FC Argeș s-au întâlnit astăzi, 20 martie, pe stadionul Cluj Arena pentru a disputa partida care a încheiat prima etapă a play-out-ului din Superliga de fotbal a României.
Echipele de start:
„U” Cluj: Gorcea – Martic, Pitian, Miron, Chipciu – Remacle, Simion, Filip, Bic – Gomes, Thiam
REZERVE: Iliev – Balan, Goranov, Haita, Ilie, Ispas, Nistor, Oancea, Tescan
ANTRENOR: Ioan Sabău
FC Argeș: Micle – Dobrosavlevici, Turda, Constantin, Rizzi – Meza Colli, Njike – Tofan, Calcan, Koubemba – Garita
REZERVE: Straton – Brendon, Crețu, Hanne, Jakolis, Jobello, Mimito, Moisie, Tircoveanu
ANTRENOR: Bogdan Vintilă
ARBITRU: Horia Gabriel Mladinovici / Radu Ghinguleac, Bogdan
„U” Cluj se impune pe teren propriu în prima etapă a play-out-ului Superligii de fotbal
În debutul primei reprize echipa Universității Cluj a început în forță cu un șut la colțul scurt expediat de Ioan Filip la colțul scurt, însă portarul argeșului, George Micle s-a opus. Argeșul a dat replica 20 de minute mai târziu prin acțiunea finalizată cu șutul lui Calcan reținut fără probleme de goalkeeper-ul Universității.
Prima mare ocazie din prima repriză a venit în minutul 35’ când mijlocașul „șepcilor roșii” a ratat o mare șansă de a deschide scorul după ce a trimis în portarul argeșean din doar 6 metri.
Deschiderea scorului a fost reușită înainte de pauză, când Alexandru Chipciu, căpitanul celor de la „U” a pătruns în careu, dar fost faultat de către portarul argeșenilor, arbitrul Mladinovici lăsând avantaj și Remacle îndeplinește o simplă formalitate și marchează în poarta goală, stabilind astfel rezultatul primei reprize 1 la 0 pentru gazde.
Repriza secundă l-a avut protagonist pe atacantul ardelenilor, Mamadou Thiam, care în minutul 63 a reușit o trecere tehnică și a trimis primul șut pe spațiul porții din repriza secundă, însă fără a pune prea mari probleme la poarta argeșului. Același Thiam a avut o mare ocazie din partea laterală a careului mic, dar portarul celor de la FC Argeș a închis unghiul perfect, astfel evitând dublarea diferenței de pe tabelă.
În repriza a doua oaspeții au contat doar prin șutul lui Calcan care a reușit un gest tehnic în urma căruia a trimis un șut violent de la aproximativ 30 de metri, însă portarul universității a avut o intervenție eroică și menține poarta intactă.
La ultima fază a partidei Dragoș Tescan venit de pe bancă a reușit să marcheze și să majoreze dfierența de pe tabelă la 2 la 0 aducând astfel victoria și opțin 3 puncte cruciale în ultimul duel al primei etape din play-out-ul Superligii de fotbal.
Cosmin Olaru
Foto: Sergiu Răzvan
ANUNȚURI PUBLICE
„Apartament tip studio”, de 16 mp, scos la vânzare în centrul orașului. Prețul îi nemulțumește pe clujeni: E cel mai luxos cavou

O garsonieră de 16 metri pătrați se vinde în zona Astoria din Cluj-Napoca, la prețul negociabil de 52.000 de euro, declanșând un nou val de comentarii printre clujenii sătui de piața imobiliară locală.
„Apartamentul este situat la parter, are chicinetă, este tip studio și are o suprafață totală de 20 de metri pătrați, respectiv 16 suprafața utilă.
Apartamentul este contorizat, finisat, cu parchet, gresie, faianță, geamuri termopan, parțial mobilat și utilat.”, se arată în anunț.
Spațiul mic și prețul mare: „E o baie cu spațiu de dormit și fierbător.”
Cu alte cuvinte, garsoniera sau „apartamentul tip studio” de nici 20 de metri pătrați utili, construit în 1970 (conform anunțului), se vinde la peste 3000 de euro pe metru pătrat, aspect ce i-a revoltat pe clujeni în comentariile mai multor postări cu proprietatea în cauză.
„Problemă mare noaptea dacă greșești dulapul.”, a spus cineva.
„Ce să faci cu toaleta?”, a întrebat un utilizator.
„Corect și asta, ar putea deveni opțională, ca și locul de parcare.”, i-a răspuns un altul.
„E o baie cu spațiu de dormit și fierbător… Atât văd.”, a punctat o persoană.
„Așa văd și eu. E o baie cu o mică anexă de depozitare a omului, în cazul în care ar vrea să rămână peste noapte în baie. Eventual să-și facă și un nes la plic la trezire.”, i-a răspuns cineva.
Altcineva, într-o postare diferită, a precizat că imobilul este „cel mai luxos cavou văzut vreodată”.
„Să sune cineva la 112, i-a fost furată bucătăria!”, a glumit un utilizator.
Mai multe persoane au comentat referitor la faptul că garsoniera nu ar fi, de fapt, confort 1.
„Confort 1 la 16 mp? V-ați prăjit la cap?”, a spus cineva.
„La bănetul ăsta nu au mai avut bani de renovat bucătăria și baia?”, a întrebat altcineva.
CULTURA
Vânătoare de obiecte și expoziții, în cadrul Fiți cu-Minți Creative Fest, la Cluj și București. Arta, accesibilă tuturor

Arta și cultura mai sunt celebrate și mâine în cadrul celei de-a doua ediții Fiți cu-Minți Creative Fest, începută pe 18 mai. Participanții au adus în fața publicului o varietate de forme de artă vizuală, muzică și arte performative, toate gândite pentru a însufleți următoarea generație de artiști și creativi.
„Vei avea ocazia să te familiarizezi cu nume noi de upcoming artists, dar te vei (re)întâlni și cu cele deja consacrate în comunitatea artistică locală. Fie că ești un artist aspirant sau cauți, pur și simplu, o experiență culturală inedită, Fiți cu-Minți Creative Fest e destinația perfectă pentru tine.”, se arată într-un comunicat de presă.
În ceea ce privește destinația, locația principală care va găzdui festivalul în acest an este cea de la Kraft Market, însă organizatorii păstrează structura de rețea cu care a obișnuit publicul, incluzând în perioada 18-21 mai, locații dragi precum: AM. Social Space, J’ai Bistrot, Paninaro, Boteca13, Vicecream, Grădina Monteoru, Celula de artă, Pictor Shop Mihai Bravu, Aroma Pizza International, Cinema Europa, Milu Cafe, R.A.M, ALTRNTV Shop, C22 Cafeteria (în București), respectiv Insomnia și Negative (în Cluj-Napoca).
De asemenea, între 27 și 28 mai, va mai avea loc o întâlnire la Bazar de Cotroceni din Capitală.
O conexiune mai puternică între artiști și public
„Prin organizarea acestui festival an de an, urmărim să încurajăm o legătură puternică între artiști și public. Credem că arta ar trebui să fie accesibilă oricui, indiferent de background. De aceea, evenimentul se străduiește să ofere o arie largă de experiențe și oportunități de a interacționa cu artiștii și munca lor.
Suntem determinați să oferim un spațiu primitor și incluziv pentru a explora și aprecia forme diverse de artă. De altfel, credem că oricine poate fi un creator de experiențe, iar artiștii SFC prezenți în cadrul festivalului sunt doar câteva exemple dintre posibilitățile (nelimitate) ale creativității.”, spun cei de la Săfițicuminți.
Vânătoare de obiecte, ateliere și expoziții, la Cluj
Programul la Cluj este după cum urmează:
Insomnia: Treasure Hunt, Workshop, Expoziție
Negative: Treasure hunt, Expoziție