ACTUALITATE
Razie în trafic, la Cluj. Mai mulți șoferi au fost prinși beți la volan

O acțiune de amploare pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și droguri la volan a fost desfășurată săptămâna trecută de polițiștii rutieri din Cluj.
În perioada 19 – 25 august, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Serviciului Rutier, au desfășurat o acțiuni ample de prevenire și combatere a consumului de alcool și substanțe interzise la volan, cu scopul de a crește siguranța participanților la trafic.
Sute de sancțiuni și zeci de permise reținute
Au fost realizate peste 1.500 de testări alcoolscopice și 123 de testări pentru detectarea substanțelor psihoactive.
În perioada menționată, polițiștii au efectuat verificări și controale în trafic, iar pentru abaterile constatate au aplicat 822 de sancțiuni contravenționale, din care 10 persoanelor depistate conducând vehicule sub influența alcoolului.
De asemenea, au fost reținute 73 de permise de conducere și constatate 24 de infracțiuni la regimul rutier.
Bărbat prins conducând beat, pe o stradă din Cluj-Napoca
În data de 25 august, în jurul orei 07.40, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au oprit în trafic, pe aleea Oțelului, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani.
La testarea cu aparatul etilotest a fost indicată o valoare de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
În continuare sunt efectuate cercetări în cauză.
Acțiuni în Gherla, cu ocazia Festivalului Zilele Orașului
Totodată, în perioada 23-25 august, în intervalul orar 22.00 – 04.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla, cu sprijinul efectivelor din cadrul Serviciului Rutier, au desfășurat acțiuni pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, cu precădere pentru depistarea persoanelor care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.
În acest context, polițiștii au oprit pentru control în trafic 280 de autovehicule, au legitimat peste 300 de persoane și au efectuat 220 de testări alcoolscopice sau pentru detectarea substanțelor psihoactive.
Astfel, polițiștii au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile identificate, în valoare de peste 16.000 de lei, au reținut 14 permise de conducere și au constatat 12 infracțiuni la regimul rutier.
Șoferi depistați sub influența alcoolului la volan
La data de 23 august, în jurul orei 18.40, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit în trafic pentru verificări, pe DJ109C, în localitatea Fizeșu Gherlii, un autoturism condus de un bărbat de 52 de ani, din comuna Sânmartin.
În urma verificărilor s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul etilotest a fost înregistrată o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
În baza materialului probator administrat, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele acestuia.
În continuare polițiștii efectuează cercetări.
De asemenea, în data de 25 august, în jurul orei 02:40, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit pe DJ109, în afara localității Vultureni, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din județul Mureș.
În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta avea o alcoolemie de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, acesta a fost testat cu aparatul pentru detectarea substanțelor psihoactive, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a acestora.
Astfel, conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei și a consumului unor substanțe interzise.
În continuare polițiștii efectuează cercetări.
La data de 25 august, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit în trafic, pe DJ 161E, în comuna Cătina, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din Cluj-Napoca.
La testarea cu aparatul etilotest a fost înregistrată alcoolemia de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În continuare polițiștii efectuează cercetări.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului. S-a ciocnit cu un alt TIR

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Izvorul Crișului.
Două autotrenuri s-au ciocnit, iar unul s-a răsturnat în urma impactului.
Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care intervin la accidentul rutier petrecut pe DN1 E60. Din primele date, în accident au fost implicate două autotrenuri, dintre care unul este răsturnat. Autotrenul răsturnat transporta pui vii.
Din fericire, arată reprezentanții ISU Cluj nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Cântărețul de muzică populară, dar și ușoară, Aurel Tămaș, născut în comuna clujeană Borșa în 16 aprilie 1961 împlinește, miercuri, 64 de ani.
A studiat muzica și în 1996 a participat la Cerbul de Aur, festival care i-a crescut notorietatea. Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Aurel Tămaș sunt: „Cucule pasăre mândră”, „Nu-i român ca ardeleanu”, „Viață trecătoare”, „Floare de melin”.
Tămaș a primit, până acum în cariera sa ,2 discuri de aur și unul de platină.
La mulți ani, Aurel Tămaș!

ISU Cluj a transmis, miercuri, un mesaj RO-Alert, menit să avertizeze populația din localitatea Viișoara despre prezența unui urs.
Preventiv, la fața locului se vor deplasa un echipaj de jandarmi și o ambulanță SMURD.
”Nu sunt raportate alte probleme”, au spus reprezentanții ISU.
Vom reveni.
CULTURA
Pianista Ana Silvestru, româncă din Zurich, va susține un concert la Cluj-Napoca, alături de legendarul Rainer Seegers

Ana Silvestru, pianistă româncă stabilită la Zürich, renumită pentru interpretările și tehnica impecabile, care i-au adus recunoaștereîn lumea bună a muzicii clasice și pe scenele internaționale, va susține un concert la Cluj, în data de 2 mai.
Începând cu ora 19:00, în Sala AuditoriumMaximum a Universității ”Babeș-Bolyai” vor răsuna capodopere semnate de Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, Maurice Ravel și Béla Bartók.
Invitați: excepționalul artist german Rainer Seegers, prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin până în 2019 și tutore al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, pianistul italian Giulio Biddau și românca Mihaela Despa, prim-timpanistă a Orchestrei Simfonice din Berna (Elveția).
„Calendimaggio este o veche tradiție răspândită în mai multe regiuni din Italia, un adevărat festival al primăverii, renașterii și iubirii. Mi s-a părut firesc să numim Calendimaggio acest concert, în care voi urca pe scenă alături de artiști minunați, tocmai pentru că îl vedem ca pe o sărbătoare a muzicii, inspirată de Renaștere”, a declarat pianista Ana Silvestru, organizatoarea evenimentului.
Evenimentul este oferit gratuit iubitorilor de muzică din Cluj, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări, aici: https://forms.gle/hGMHytfgNjFTeY6n8
Ana Silvestru s-a arătat foarte bucuroasă că Rainer Seegers, legendarul prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin și unul dintre cei mai solicitați pedagogi din lume, a acceptat invitația sa de a veni pentru prima dată în concert în România. „În plus, va susțineîn perioada 27-30 aprilie un masterclass pentru studenții Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj”, a adăugat artista.
Pentru că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Maurice Ravel, unul dintre cei mai fascinanți și rafinați compozitori ai impresionismului muzical, programul serii include îndrăgitul basm muzical Ma mère l’oye, în versiunea pentru două piane și percuție, în care se împletesc în perfectă armonie trăsăturile esențiale ale omului și muzicianului Maurice Ravel: „absența vanității” (Manuel de Falla) și „darul de a exprima o imensă tandrețe” (Manuel Rosenthal).
80 de ani de la moartea lui Bela Bartok
Concertul organizat de Ana Silvestru marchează și 80 de ani de la moartea marelui compozitor maghiar Béla Bartók. Seara se va încheia cu Sonata pentru două piane și percuție, una dintre cele mai importante și temute capodopere din întreaga creație a lui Béla Bartók, cel care spunea încă din tinerețe că destinul său este „singurătatea ideilor”.
„Maurice Ravel și Béla Bartók sunt doi mari compozitori și mari conștiințe a căror conduită desăvârșită în cele mai întunecate momente ale istoriei sunt azi, mai mult ca oricând, un reper și un ideal greu de atins”, a mai declarat pianista Ana Silvestru.
Programul serii va mai include un coral de Johann Sebastian Bach, Gotteszeit ist die allerbeste Zeit BWV (Actus Tragicus), transpus de György Kurtág, un marș pentru timpani și instrumentetradiționale otomane de André și Jacques Philidor și o lucrare inspirată de splendoarea Alhambrei, Lindaraja de Claude Debussy.
Concertul va fi dedicat memoriei lui Relu Despa (1977-2024), șeful partidei de percuție a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.
Despre artiști
RAINER SEEGERS. Născut la Dessau, într-o familie de muzicieni, Rainer Seegers a primit primele noțiuni muzicale de la bunicul său (trompetist în Orchestra Gewandhaus din Leipzig). Odată cu mutarea familiei la Hanovra și-a continuat studiul percuției în cadrul Conservatorului din localitate și a cântat în orchestra Operei din Hanovra. La scurt timp după ce a obținut primul său post de prim-timpanist al Braunschweig Staatstheater, devinemembru al Orchestrei Simfonice Radio din Köln. Între 1977 și 1982 a cântat în Orchestra Festivalului de la Bayreuth, iar în 1982 s-a alăturat Orchestrei Filarmonicii din Berlin, al cărei prim-timpanist a fost din 1986 până în 2019. A fost solist în compania unor orchestre precum Filarmonica din Berlin și Berliner Symphoniker. Membru al corpului profesoral al Musikhochschule Hannover, al Universității de Arte din Zürich, Rainer Seegers este unul dintre principalii mentori ai Academiei Filarmonicii din Berlin și ai European Union Youth Orchestra. Este profesorinvitat la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin.
MIHAELA DESPA. S-a născut la Ploiești, unde a studiat pianul și percuția la Colegiul „Carmen Sylva”, continuând studiile la Colegiul „George Enescu” din București, unde a câștigat burse și premii importante la competiții naționale și internaționale. Și-a continuat studiile de percuție cu Werner Otten și Hans Zonderop în Utrecht și Haga, iar în 2012 a obținut cu distincție masteratul în Interpretare Muzicală la Universitatea de Arte din Zürich, sub îndrumarea lui Rainer Seegers, Klaus Schwärzler și Raphael Christen. În cadrul masterclassurilor a studiat cu Peter Sadlo, Bogdan Băcanu, Franz Schindelbeck, Raymond Curfs și Franz Bach. În 2007 a devenit colaboratoare permanentă a Orchestrei Operei din Zürich. După un stagiu la Südwestdeutsche Philharmonie, în 2012 a câștigat audiția ca prim-timpanistă a Orchestrei Simfonice din Berna. Mihaela Despa a acumulat o vastă experiență în orchestre din România, Olanda și colaborează frecvent cu Opera din Zürich, Orchestra Tonhalle din Zürich și Nederlands Radio Philharmonisch Orkest.
GIULIO BIDDAU. Născut la Cagliari, a studiat cu Arlette Giangrandi Eggmann și a absolvit pianul la Conservatorul din orașul natal. S-a specializat la Paris cu Jean Marc Luisada la École Normale și apoi cu Aldo Ciccolini și Dominique Merlet. A urmat cursurile Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin, obținând diploma cu cea mai înaltă distincțieconferită de Accademia Nazionale di Santa Cecilia cu Sergio Perticaroli. Este laureat al unorconcursuri internaționale precum Casagrande din Terni, Concursul Internațional de Pian de la Tbilisi, Iturbi din Valencia, obținând Premiul I la Concursul „Les Nuits Pianistiques – Lauréats SPEDIDAM” din Aix-en-Provence. A fost invitat la Festivalul Radio France din Montpellier, la Festivalul Pablo Casals și la Festivalul Piano en Valois, la Accademia di Santa Cecilia din Roma, TeatrulLiric din Cagliari, Festivalul Dino Ciani din Cortina, Teatrul Verdi din Trieste, Salle Cortot din Paris, Grand Theatre de Provence din Aix-en-Provence, la Palau de la Musica din Valencia sau la Konzerthaus din Berlin. A susținut recitaluri și concerte în Europa, Asia, Australia și America de Sud, fiind premiat în 2018 și 2021 de Asociația Criticilor Muzicali. A cântat sub bagheta lui Lawrence Foster, François-Xavier Roth, Tan Dun, Damian Iorio, Silvia Massarelli, Filippo Maria Bressan, cu Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia, KonzerthausorchesterBerlin, BrandenburgischeStaatsorchester Frankfurt, Orchestre National de Montpellier, Orchestra de la Palau de la Musica din Valencia, Orchestra Teatrului Liric din Cagliari, Milton Keynes City Orchestra, Les Siècles, Sinfonica Siciliana, Orchestra din Padova și Veneto, Sinfonica Abruzzese, Sanremo Symphony Orchestra, Tbilisi Symphony Orchestra.
Cine este Ana Silvestru
ANA SILVESTRU. Cariera internațională a Anei Silvestru a început cu o serie de recitaluri la Paris, facilitate de câștigarea Festivalului Muzicii Maghiare. De-a lungul anilor, Ana Silvestru a concertat în calitate de solistă și în recitaluri camerale alături de artiști precum Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Fabio di Casola, Quinn Kelsey, Olga Kulchynska, Christina Daletska, LiviuPrunaru, MatveyDemin, Dana Grigorcea, Tamas Henter, Thomas Grossenbacher etc., pe toate scenele importante din România, întreaga Europă, Marea Britanie, Israel, Japonia, Bhutan și Maroc. Născută în București, Ana Silvestru a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” (clasa prof. Ileana Busuioc). Și-a continuat studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică (clasa prof. Viniciu Moroianu). După absolvirea cu cea mai înaltă distincție a studiilor de masterat la Universitatea de Arte din Zürich a obținut și prestigioasa diplomă de solist concertist (ambele la clasa profesorului Konstantin Scherbakov). De-a lungul anilor a beneficiat de îndrumarea și susținerea unor artiști legendari precum Lazar Berman, Dmitri Bashkirov, Daniel Fueter, Bernard Ringeissen, Lowell Liebermann, Beat Furrer, Larissa Gergieva, MargreetHonig, Radovan Vlatkovic, Karl-Heinz Kaemmerling, Ronald Brautigam, Rolf Dieter Arens. Înregistrările Anei Silvestru s-au bucurat de aprecierea unanimă a criticilor, fiind considerate „modele de urmat de lumea editorială românească” (Victor Eskenasy).