ACTUALITATE
Razie în trafic, la Cluj. Mai mulți șoferi au fost prinși beți la volan
O acțiune de amploare pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și droguri la volan a fost desfășurată săptămâna trecută de polițiștii rutieri din Cluj.
În perioada 19 – 25 august, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Serviciului Rutier, au desfășurat o acțiuni ample de prevenire și combatere a consumului de alcool și substanțe interzise la volan, cu scopul de a crește siguranța participanților la trafic.
Sute de sancțiuni și zeci de permise reținute
Au fost realizate peste 1.500 de testări alcoolscopice și 123 de testări pentru detectarea substanțelor psihoactive.
În perioada menționată, polițiștii au efectuat verificări și controale în trafic, iar pentru abaterile constatate au aplicat 822 de sancțiuni contravenționale, din care 10 persoanelor depistate conducând vehicule sub influența alcoolului.
De asemenea, au fost reținute 73 de permise de conducere și constatate 24 de infracțiuni la regimul rutier.
Bărbat prins conducând beat, pe o stradă din Cluj-Napoca
În data de 25 august, în jurul orei 07.40, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au oprit în trafic, pe aleea Oțelului, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani.
La testarea cu aparatul etilotest a fost indicată o valoare de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
În continuare sunt efectuate cercetări în cauză.
Acțiuni în Gherla, cu ocazia Festivalului Zilele Orașului
Totodată, în perioada 23-25 august, în intervalul orar 22.00 – 04.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla, cu sprijinul efectivelor din cadrul Serviciului Rutier, au desfășurat acțiuni pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, cu precădere pentru depistarea persoanelor care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.
În acest context, polițiștii au oprit pentru control în trafic 280 de autovehicule, au legitimat peste 300 de persoane și au efectuat 220 de testări alcoolscopice sau pentru detectarea substanțelor psihoactive.
Astfel, polițiștii au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile identificate, în valoare de peste 16.000 de lei, au reținut 14 permise de conducere și au constatat 12 infracțiuni la regimul rutier.
Șoferi depistați sub influența alcoolului la volan
La data de 23 august, în jurul orei 18.40, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit în trafic pentru verificări, pe DJ109C, în localitatea Fizeșu Gherlii, un autoturism condus de un bărbat de 52 de ani, din comuna Sânmartin.
În urma verificărilor s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul etilotest a fost înregistrată o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
În baza materialului probator administrat, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele acestuia.
În continuare polițiștii efectuează cercetări.
De asemenea, în data de 25 august, în jurul orei 02:40, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit pe DJ109, în afara localității Vultureni, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din județul Mureș.
În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta avea o alcoolemie de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, acesta a fost testat cu aparatul pentru detectarea substanțelor psihoactive, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a acestora.
Astfel, conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei și a consumului unor substanțe interzise.
În continuare polițiștii efectuează cercetări.
La data de 25 august, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit în trafic, pe DJ 161E, în comuna Cătina, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din Cluj-Napoca.
La testarea cu aparatul etilotest a fost înregistrată alcoolemia de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În continuare polițiștii efectuează cercetări.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj): Noi venim încet din spate și încercăm pas cu pas să construim o mentalitate de ÎNVINGĂTORI
Universitatea Cluj joacă, luni în Giulești, cu Rapid, meciul din etapa a 9-a a Superligii de fotbal. Antrenorul Universității a prefațat partida în conferința de presă de dinaintea partidei.
„Va fi dificil în Giulești. E primul joc al lui Șumudică acasă. Vine după două meciuri în deplasare, o victorie și un egal. E clar că își va dori foarte mult ca echipa lui să arate bine, să câștige în fața propriilor suporteri. Ne așteaptă un meci greu. Trebuie să arătam bine, să avem curaj, să nu ne intimideze atmosfera, e foarte important și începutul de joc. Și sper să îi fi adus pe jucători într-o formă bună, pentru că am gândit mult aceste două săptămâni. La fel, abordarea să fie corectă, cum ne gândim să abordăm acest joc, cu pressing sus sau mai retras.
Sabău („U” Cluj): Noi venim încet din spate și încercăm pas cu pas să construim o mentalitate de ÎNVINGĂTORI
Sigur, depinzi și de adversar, dar cred că foarte importantă e forma noastră. Să putem să alergăm mult, să ne câștigăm duelurile și în atac și în apărare. Avem o situație bună, entuziasm, încredere în noi. Eu cred că nu trebuie să mergem timizi, chiar dacă jucăm cu un adversar care și-a fixat ca obiectiv câștigarea campionatului. Nu cred că vom fi afectați, avem jucători cu multă experiență, care au jucat astfel de jocuri. Știm ce ne așteaptă și nu trebuie să reacționăm, ci să acționăm. Să înțelegem cum trebuie să pregătim jocul și să avem curaj.
Rapid a strâns foarte puține puncte pentru obiectivul pe care și l-a propus. La ce jucători are și la investițiile făcute, e clar că sunt foarte puține puncte. Va fi un vacarm și vor pregăti bine jocul. Și jucătorii, nu numai staff-ul și suporterii. Joacă cu echipa care e pe primul loc, și nu e întâmplător acolo. Se vorbește destul de puțin despre noi, dar e ok, e foarte bine. Se vorbește despre echipele care în fiecare an și fixează ca obiectiv câștigarea campionatului și e normal. Noi venim încet din spate și încercăm pas cu pas să construim o mentalitate de învingători. Vedem dacă anumiți jucători până în iarnă fac față la ce vrem noi să facem. Mi-aș dori foarte mult ca toți să se adapteze”, a declarat Neluțu Sabău.
Ce așteptări are Sabău de la jucătorii săi
„Noi vrem să avem continuitate în joc, în primul rând, pentru că și noi mai avem lucruri de pus la punct. Presiunea crește, adversarii ne privesc diferit în momentul de față. Așteptările noastre și așteptările suporterilor sunt altele, pentru că și noi i-am obișnuit. Am discutat și cu jucătorii și le-am spus că pe mine mă motivează să știu că suporterii noștri, fanii noștri adevărați, sunt nemulțumiți când câștigăm, dar nu arătam bine ca joc. Pe mine mă motivează și asta le-am transmis și jucătorilor, să îi motiveze și pe ei. Asta înseamnă că am crescut nivelul și sunt alte așteptări, pentru că ei pot mult mai mult.
Deja sunt opt meciuri, suntem pe primul loc, adică nu mai suntem o echipă oarecare. E o echipă care încet încearcă să schimbe ADN-ul acestui club, să ne obișnuim suporterii să nu mai accepte, la fel noi ca staff și ei, ca jucătorii, să vină să se lupte la mijlocul clasamentului. Cred că putem mult mai mult. Trebuie să fim foarte bine pregătiți, să fim capabili să suferim la fiecare antrenament și fiecare joc.
Atmosfera e bună, care se datorează și rezultatelor. Avem un grup foarte bun, majoritatea sunt familiști, iar cei care nu sunt, se înțeleg foarte bine. Se completează se pare și în joc, se simt bine. Nu a fost ușor, pentru că și noi am schimbat foarte mulți jucători și uite că am reușit. Depinde foarte mult de caracter, cred că principalul motiv al rezultatelor e caracterul, faptul că ești responsabil, lupți pentru cei care vin la stadion și pentru interesele familiei tale, dar și pentru cei care te plătesc. Dacă am mulți astfel de jucători, e mult mai ușor pentru mine”, a completat Sabău.
Sursa: fcucluj.ro
POLITICA
Simion: Chiar dacă „nu face parte din atribuțiile Președintelui”, voi SPRIJINI reconstruirea locuințelor afectate de inundații
Candidatul la funcția de președinte al țării din partea AUR, George Simion, a declarat că va sprijini reconstruirea locuințelor afectate de inundații.
„În aceste vremuri grele, mă uit cu groază la ce se întâmplă în județele afectate de inundații, acolo unde ploile torențiale au luat patru vieți omenești și au distrus zeci de locuințe. Cuvintele sunt prea puțin importante într-o asemenea tragedie și nu îi ajută cu nimic pe cetățenii îndurerați.
Simion: Chiar dacă „nu face parte din atribuțiile Președintelui”, voi SPRIJINI reconstruirea locuințelor afectate de inundații
Colegii mei din AUR se mobilizează în aceste momente pentru a veni în sprijinul oamenilor afectați de inundații. Iar eu, chiar dacă mulți „deontologi” spun că nu intră în atribuțiile unui președinte, voi sprijini reconstruirea locuințelor distruse de ploile torențiale”, a declarat George Simion (AUR).
„U” Cluj este lider în Superliga cu 18 puncte, după ce a înregistrat cinci victorii și trei rezultate de egalitate. Luni, 16 septembrie, de la ora 21:00, clujenii dau piept în Giulești cu Rapid.
Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, a vorbit despre obiectivul pe care clubul l-a setat în noua stagiune. Sabău a precizat că echipa trebuie să obțină accederea în play-off-ul SuperLigii României, scrie sport.ro.
Sabău („U” Cluj): Obiectivul real este CALIFICAREA în play-off
„Obiectivul real este calificarea în play-off. Ca și anul trecut, dar atunci a fost stabilit de către noi, împreună cu jucătorii, nu de către club. Suntem echipa care merită să fie pe primul loc, cred că majoritatea oamenilor sunt de acord.
Cu excepția primei reprize cu Dinamo și a meciului cu UTA. Nu numai pentru rezultate, dar și datorită jocului. Nu e ușor și pentru mine ca antrenor să nimeresc mereu metodele și planul de joc, vă dați seama”, a spus Sabău.
„U” Cluj a sacrificat Cupa României pentru a se focusa pe campionat. ”Șepcile roșii” nu vor avea parte de jocuri în cupa internă în actuala stagiune, după ce a pierdut la sfârșitul lui august cu Metalul Buzău în deplasare, scor 0-1.
EVENIMENT
VIDEO. 400 tone de alimente și construcții modulare din REZERVA de stat pentru ajutorarea sinistraților din Galați
Urmare a fenomenelor hidrometeorologice produse în județul Galați, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat HCNSU nr. 24, prin care se propune Guvernului României scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulare (pentru cazare), articole de cazarmament, apă și alimente în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale din județul Galați pentru asigurarea condițiilor minime de trai persoanelor afectate de fenomenele hidrometeorologice.
Totodată, a fost abilitat Departamentul pentru Situații de Urgență să solicite Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale scoaterea de la rezervele de stat, a unor cantități suplimentare de produse și materiale și/sau a unor noi categorii de produse și materiale, pe baza analizei efectuate la nivelul județului Galați, în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale afectate.
VIDEO. 400 tone de alimente și construcții modulare din REZERVA de stat pentru ajutorarea sinistraților din Galați
De menționat este că transportul materialelor și produselor menționate mai sus se efectuează cu mijloace de transport din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ministerului Apărării Naționale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și, la nevoie, cu mijloace de transport aparținând unor operatori economici specializați contractați de A.N.R.S.P.S.
Situația defalcată a mijloacelor din dotarea IGSU care vor transporta materiale din depozitele ANRSPS, către județul Galați, se prezintă astfel:
• 20 de autocamioane (5 de la ISU B-IF, 3 ISU DB, 2 ISU GR, 2 ISU TR, 3 ISU AG, 3 ISU IL, 2 ISU OT ) și un ansamblu rutier, format din cap tractor și semiremorcă (tir) de la ISU CT, vor prelua materialele de la depozitul ANRSPS din județul Ilfov.
• 7 ansambluri rutiere, formate din cap tractor și semiremorcă (2 USISU Ciolpani, 2 ISU IS, 2 ISU MS, 1 ISU CJ), vor prelua materiale de la depozitul ANRSPS din județul Bacău.
Totodată, o automacara din cadrul USISU Ciolpani, va încărca mai multe containere igienice de la ISU Prahova, urmând ca aceasta să se deplaseze în județul Galați.
De asemenea o altă automacara, de la ISU Vrancea, se va deplasa la depozitul ANRSPS din județul Bacău, în vederea încărcării materialelor puse la dispoziție.
Ajutoarele trimise în județul Galați constau în peste 400 de tone de alimente de primă necesitate (conserve, cașcaval, apă, zahăr etc.), dar și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, așternuturi etc.
Foto: Arhivă