Connect with us

ACTUALITATE

Razie în trafic, la Cluj. Mai mulți șoferi au fost prinși beți la volan

Publicat


Beat la volan

O acțiune de amploare pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și droguri la volan a fost desfășurată săptămâna trecută de polițiștii rutieri din Cluj.

În perioada 19 – 25 august, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Serviciului Rutier, au desfășurat o acțiuni ample de prevenire și combatere a consumului de alcool și substanțe interzise la volan, cu scopul de a crește siguranța participanților la trafic.

Sute de sancțiuni și zeci de permise reținute

Au fost realizate peste 1.500 de testări alcoolscopice și 123 de testări pentru detectarea substanțelor psihoactive.

În perioada menționată, polițiștii au efectuat verificări și controale în trafic, iar pentru abaterile constatate au aplicat 822 de sancțiuni contravenționale, din care 10 persoanelor depistate conducând vehicule sub influența alcoolului.

De asemenea, au fost reținute 73 de permise de conducere și constatate 24 de infracțiuni la regimul rutier.

Bărbat prins conducând beat, pe o stradă din Cluj-Napoca

În data de 25 august, în jurul orei 07.40, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au oprit în trafic, pe aleea Oțelului, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani.

La testarea cu aparatul etilotest a fost indicată o valoare de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.

În continuare sunt efectuate cercetări în cauză.

Acțiuni în Gherla, cu ocazia Festivalului Zilele Orașului

Totodată, în perioada 23-25 august, în intervalul orar 22.00 – 04.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla, cu sprijinul efectivelor din cadrul Serviciului Rutier, au desfășurat acțiuni pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, cu precădere pentru depistarea persoanelor care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

În acest context, polițiștii au oprit pentru control în trafic 280 de autovehicule, au legitimat peste 300 de persoane și au efectuat 220 de testări alcoolscopice sau pentru detectarea substanțelor psihoactive.

Astfel, polițiștii au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile identificate, în valoare de peste 16.000 de lei, au reținut 14 permise de conducere și au constatat 12 infracțiuni la regimul rutier.

Șoferi depistați sub influența alcoolului la volan

La data de 23 august, în jurul orei 18.40, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit în trafic pentru verificări, pe DJ109C, în localitatea Fizeșu Gherlii, un autoturism condus de un bărbat de 52 de ani, din comuna Sânmartin.

În urma verificărilor s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul etilotest a fost înregistrată o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.

În baza materialului probator administrat, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele acestuia.

În continuare polițiștii efectuează cercetări.

De asemenea, în data de 25 august, în jurul orei 02:40, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit pe DJ109, în afara localității Vultureni, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din județul Mureș.

În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta avea o alcoolemie de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, acesta a fost testat cu aparatul pentru detectarea substanțelor psihoactive, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a acestora.

Astfel, conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei și a consumului unor substanțe interzise.

În continuare polițiștii efectuează cercetări.

La data de 25 august, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit în trafic, pe DJ 161E, în comuna Cătina, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din Cluj-Napoca.

La testarea cu aparatul etilotest a fost înregistrată alcoolemia de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În continuare polițiștii efectuează cercetări.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Proiect de amenajare a centrelor satelor de munte Mărgău și Răchițele, realizat de Consiliul Județean Cluj

Publicat

Consiliul Județean

Consiliul Județean Cluj, prin intermediul structurii sale de specialitate, a realizat, în colaborare cu Primăria Mărgău, un proiect urbanistic de amenajare a centrelor satelor Mărgău și Răchițele.

Documentația de urbanism, realizată în mod gratuit de Consiliul Județean, urmează a fi dezbătută de membrii Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism CTATU Cluj.

„Nefiind necesară realizarea unui plan urbanistic zonal, am creionat aceste idei de amenajare a zonei centrale pentru două sate, extrem de pitorești, specifice zonei montane a județului Cluj.

În acest fel, am propus primăriei Mărgău o viziune de dezvoltare și amenajare rurală, de care aceasta va trebui să țină cont în momentul în care va solicita autorizația de construire și demararea efectivă a proiectelor de execuție.

Păstrarea caracterului local și uniformizarea urbanistică a patrimoniului construit din zona rurală reprezintă o prioritate și o constantă a activității instituției pe care o conduc”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Părculeț pentru copii

Consiliul Județean

Astfel, în ceea ce privește centrul satului Răchițele, respectiv incinta și accesul la căminul cultural, Consiliul Județean a propus o reorganizare a întregului amplasament, prin utilizarea de materiale naturale, specifice zonei.

Concret, au fost propuse lucrări de refațadizare și acces, de amenajare de locuri cu parcare, accese auto și pietonale, spații verzi și parkinguri velo.

De asemenea, este urmărită și refacerea parapetului ce împrejmuiește Valea Stanciului, din vecinătate. Prin această idee de amenajare, Consiliul Județean urmărește crearea unui punct de plecare pentru un proiect mai amplu care vizează amenajarea sitului „Cascada Răchițele”.

Referitor la centrul satului Mărgău, care cuprinde incinta primăriei și zona de acces, Consiliul Județean a propus sistematizarea întregului amplasament, prin reorganizarea spațiului și utilizarea de materiale naturale, atât pentru organizarea incintei primăriei, cu acces pietonal, carosabil, loc de joacă și părculeț pentru copii, cât și refacerea împrejmuirii existente și a parapetului de la nivelul văii ce traversează satul.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Intervenție la o avarie la rețeaua de canalizare din Florești. O bandă este blocată, iar traficul este îngreunat

Publicat

Trafic îngreunat, vineri după-amiază în comuna Florești, din cauza intervenției la remedierea unei avarii la rețeaua de canalizare.

O avarie a avut loc vineri la canalul colector de pe strada Avram Iancu, nr. 332-334 din Florești, județul Cluj.

Echipele de intervenție de ale Companiei de Apă Someșul au intervenit de urgență la fața locului.

Intervenție la o avarie la rețeaua de canalizare din Florești

Lucrările de remediere a avariei au dus la blocarea unei benzi de circulație, îngreunând astfel traficul în zonă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Autoturism răsturnat pe marginea drumului Sfântul Ion din Cluj-Napoca

Publicat

O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile, pe drumul Sfântul Ion din Cluj-Napoca. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Un accident cu o mașină s-a petrecut vineri pe Drumul Sfântul Ion din Cluj-Napoca. O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile. Nu au fost înregistrate victime.

Autoturism răsturnat pe marginea drumului Sfântul Ion din Cluj-Napoca

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe drumul Sfântul Ion. În accident a fost implicat un autoturism, pe care echipajele noastre l-au găsit răsturnat în afara părții carosabile. Din fericire, nu au existat victime încarcerate. Totodată, în urma accidentului au rezultat numai pagube materiale. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se deschide la Cluj-Napoca NOUA clinică Q-Vision. Investiție de 2 milioane de euro

Publicat

qvision

Clinica Q-Vision sărbătorește 10 ani de la înființare și marchează acest moment important prin deschiderea unei noi locații în cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 2 milioane de euro.

Noua clinică dispune de un bloc operator modern și o secție de terapie intensivă la cele mai înalte standarde, precum și de o secție de reabilitare vizuală, unică în Transilvania. Clinica a derulat recent și un screening în câteva grădinițe din Cluj în misiunea sa de a proteja sănătatea vizuală a comunității locale și de a preveni problemele oculare.

Se deschide la Cluj-Napoca NOUA clinică Q-Vision. Investiție de 2 milioane de euro

De-a lungul celor 10 ani, Q-Vision a oferit servicii oftalmologice de cea mai înaltă calitate, redând sănătatea pacienților și punând la dispoziție tehnologii și echipamente de ultimă generație. Noua locație din Grigorescu, situată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 31, reprezintă un pas firesc în extinderea serviciilor oferite și în atingerea unui nou nivel de excelență în îngrijirea oftalmologică.

Aparatură performantă și softuri de specialitate

Locația din Grigorescu va oferi pacienților acces la un spațiu dedicat tratării afecțiunilor oftalmologice, dotat cu tehnologie performantă. Sala de operații este echipată cu aparatură modernă, precum un aparat de facoemulsificare AMOSignature pentru operațiile de cataractă și un microscop operator Leica cu sistem de vizualizare 3D, esențial pentru intervențiile chirurgicale precise. În plus, pacienții vor beneficia de un spațiu de internare și terapie intensivă, unde vor fi monitorizați îndeaproape de specialiști în domeniu.

Secția de reabilitare vizuală, unică în Transilvania, oferă terapii inovatoare, inclusiv tratamente pentru ambliopie și alte afecțiuni oftalmologice, utilizând un software oftalmologic, HTS SVI. Acest sistem complex pentru terapia vederii este o premieră în Cluj și folosește un ecran touch de 50” pentru terapia pacienților cu probleme de învățare, strabism, ambliopie și traume neurologice.

Specializați în operații oftalmologice

Noua clinică Q-Vision se specializează în operații de pol anterior și posterior, oftalmopediatrie, reabilitare vizuală și optică medicală, oferind pacienților o gamă variată de tratamente și intervenții chirurgicale, de la operații de cataractă și glaucom până la tratamente pentru afecțiuni oculare complexe.

„De 10 ani, ne dedicăm în totalitate sănătății vizuale a pacienților noștri. Extinderea în Grigorescu, după o investiție de 2 milioane de euro în dezvoltarea locației și în echiparea acesteia cu cea mai performantă tehnologie, reprezintă un nou pas în angajamentul nostru de a oferi servicii oftalmologice premium, bazate pe tehnologie de ultimă generație și o echipă medicală dedicată. În plus, suntem mândri să anunțăm că am desfășurat recent un screening oftalmologic la câteva grădinițe din Cluj. În urma screeningului au fost consultați 176 de copii și s-a identificat că 40% dintre aceștia necesită o evaluare oftalmologică de specialitate. Este o parte importantă a misiunii noastre de a preveni problemele oculare și de a proteja sănătatea vizuală a comunității, în special a celor mici,” declară Dr. Oana Rusu, medic primar oftalmolog, specializată în chirurgia cataractei și fondatorul clinicii Q-Vision.

Despre Q-Vision

Q-Vision este o clinică oftalmologică de referință din Cluj-Napoca, fondată în urmă cu 10 ani, oferind servicii medicale de înaltă calitate, cu accent pe inovație tehnologică în domeniul sănătății vizuale. Cu o echipă de specialiști experimentați și o gamă largă de servicii medicale, de la chirurgie oftalmologică de pol anterior și posterior la reabilitare vizuală și oftalmopediatrie, Q-Vision se angajează să îmbunătățească viața pacienților printr-o abordare integrată și personalizată.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax